سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

رمضان در افغانستان؛

از سفره‌های رنگین ماه مبارک رمضان تا سنت پسندیده آشتی‌کنان

ماه رمضان در افغانستان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و مسلمانان این کشور با آداب و رسوم خاص خود در این ماه به مهمانی خدا می‌روند.

به گزارش خبرنگار حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران جوان، ماه مبارک رمضان، ماه نزول قرآن و ماه عبادت فرا رسیده و مسلمانان جهان با مسرت و شادمانی از این ماه پر خیر و برکت استقبال کرده‌اند. ماه رمضان در افغانستان هم مانند سایر کشورهای اسلامی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و مسلمانان این کشور با آداب و رسوم خاص خود در این ماه به مهمانی خدا می‌روند.

در افغانستان روزهای آخر شعبان برای مردم این کشور اهمیت ویژه‌ای دارد و بافت مذهبی مردم سبب شده‌ است که به این ماه مبارک توجه ویژه‌ای داشته باشند، مردم افغاستان همزمان با نزدیک شدن ماه رمضان روزه می‌گیرند و با غبارروبی مساجد و مکان‌‌‌های مذهبی به پیشواز ماه میهمانی خدا می‌روند. به دلیل اهمیت این ماه در بین مردم مسلمان افغانستان دولت این کشور با تعیین زمان حلول ماه مبارک رمضان و پاسداشت این روز، همه ساله اول این ماه را تعطیل اعلام ‏رسمی اعلام می‌کند، در افغانستان بر خلاف سایر کشورهای اسلامی، نرخ مواد غذایی در این ماه کاهش می یابد و حداقل تغییر نمی‌کند.






در ماه مبارک رمضان تلاوت قرآن و ذکر مناقب رسول اکرم(ص) و اهل بیت ایشان جایگاه ویژه‌ای دارد، اعتقادات خاص مردم به احکام و مسایل اسلامی درماه رمضان جلوه‌ ویژه‌ای دارد و همین اعتقاد به ارزش‌ها سبب شده ‌است که در ‏مقابل تهاجم فرهنگی بیگانه و به‌خصوص غرب مقاومت کنند.‏

مساجد افغانستان در ماه مبارک رمضان شاهد حضور پر رنگ مردم است، شیعیان و اهل سنت افغانستان هر کدام آداب ‏و رسوم خاص خودشان را در این ماه انجام می‌دهند، در هنگام اذان مغرب نمازگزاران با خود افطاری به مسجد می‌برند و پس از خواندن نمازمغرب و عشا افطار می‌کنند به خانه می‌آیند و شام می‌خورند. ‏





تلاوت و ختم قرآن کریم از مهم‌ترین آدابی است که مردم افغانستان در ماه مبارک رمضان به آن توجه ویژه‌ای دارند، افطاری دادن به فقرا و کمک به آنها در بین مردم افغانستان مرسوم است و اغلب مساجد این کشور در شب‌های ماه مبارک افطاری می‌دهند.

یکی دیگر از مراسم‌های پسندیده مردم افغانستان در ماه مبارک رمضان، سنت‌ پسندیده آشتی‌کنان است. کسانی که به‌دلایل گوناگون با یکدیگر قهر هستند، قبل از رسیدن ماه رمضان با یکدیگر آشتی می‌کنند تا با آغاز ماه پرفیض و برکت رمضان کدورتی در دل‌های‌شان باقی نمانده باشد.




مردم افغانستان که به سنت‌ها و باورهای دینی و مذهبی سخت اعتقاد دارند، بر این باورند که نباید در حالی که روزه هستند از کسی کینه به دل داشته باشند و اگر کسی روزه بگیرد در حالی که کدورتی از کسی در دل داشته باشد، آن روزه از شیطان است.


سفره‌ها در ماه رمضان اندکی نسبت به ماه‌های دیگر رنگین‌تر می‌شود. حداقل نیم ساعت پیش از اذان مغرب، مردم افغانستان سفره‌های خود را پهن می‌کنند زیرا مردم معتقدند که در صورت آماده کردن سفره چند دقیقه قبل از اذان و جمع شدن همه اعضای خانواده دور آن و انتظار تا زمان اذان، ثواب بیشتری نصیب‌شان می‌شود.

سفره‌های مردم افغانستان معمولاً توسط خرما، لیوان‌های شربت، آب سرد، بولانی، میوه و غذاهای معمولی و همیشگی تزئین می‌شوند. افغان‌ها براین باورند که اگر روزه را با خرما و یا یک لیوان آب باز شود، ثواب بیشتری نصیب روزه‌دار می‌شود.




مردم افغانستان با هر وضعیت اقتصادی که دارند معمولاً خوردن یک عدد بولانی (نوعی غذا شبیه سمبوسه) به‌ویژه بولانی کدو در وقت افطار را فراموش نمی‌کنند. بعد از افطار نیز مردم معمولاً به ادای نماز  برمی‌خیزند و بعد از نماز، سفره‌های شام را پهن می‌کنند و در بسیاری از مناطق  افغانستان خوردن شیرینی‌جات مانند جلبی (زولبیا) و مربا رایج است.

اعمال ویژه شب‌های قدر هم در مسجدها، تکایا و مکان‌های مذهبی برگزار می‌شود و مسلمانان افغانستان با احیا این شب‌ها از خداوند عاقبت بخیری و آمرزش گناهان خود را طلب می‌کنند.

‏مردم افغانستان هم مانند مردم ایران هفته آخر این ماه را برای حمایت از مردم فلسطین به خیابان‌ها می‌روند. عید فطر که عید اصلی و بزرگ مردم افغانستان است و گرامی داشت این روز بزرگ توسط مردم این کشور بسیار دیدنی است،

نماز عید فطر نیز در مساجد جامع،‌ خیابان‌های اصلی و فضاهای باز با شکوه خاصی برگزار می‌شود و مردم گروه گروه ‏در نماز عید فطر شرکت می‌کنند و اعتقاد دارند که این نماز مکمل روزه‌هایشان است. ‏بر اساس رسوم مردم افغانستان، در شب آخر رمضان خانواده‌ها تا فطریه را پرداخت نکنند و یا آن کنار نگذارند، افطار نمی‌کنند.




در روزهای آخر ماه مبارک رمضان خانواده‌ها به منظور خرید به بازارها می‌روند به همین دلیل بازارها رونق خاصی دارند، عید فطر در افغانستان سه روز است، مردم معمولاً با شیرینی‌های محلی و خشکبار از میهمانان خود ‏پذیرایی می‌کنند، دید و بازدید در عید فطر معمولا بیشتر از هر عید دیگری در افغانستان مرسوم است. عید فطر یکی از بزرگترین اعیاد در افغانستان است.

انتهای پیام/










تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.