سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بسته حقوقی قضایی وکیل یار جوان؛

ربا چه زمانی محقق می‌شود؟

در این گزارش، نکاتی درباره دریافت و پرداخت ربا و مجازات‌های مربوط به آن ذکر شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ از این پس، شما کاربران محترم می‌توانید مطالب حقوقی و قضایی را با زبانی ساده و به صورت کاربردی دریافت کنید و در زندگی روزمره به کار بگیرید.

کافی است به سایت باشگاه خبرنگاران جوان به نشانی YJC.IR مراجعه و بر روی لینک حقوقی قضایی گروه اجتماعی کلیک کنید تا به مسائل و مطالب مورد نظر خود دسترسی پیدا کنید.
 
در این گزارش، به بیان برخی نکات درباره دریافت و پرداخت ربا و مجازات‌های تعیین شده برای آن پرداخته شده است.

*ربا چه زمانی محقق می‌شود؟

برابر قانون هر نوع توافق بین دو یا چند نفر تحت هر قراردادی اعم از خرید و فروش، صلح و غیره که جنسی را با شرط اضافه با همان جنس معامله کنند یا زاید بر مبلغ پرداختی دریافت شود ربا به حساب می‌آید.

مقررات ماده ۵۹۵ قانون مجازات اسلامى حاکی است که عنصر ماده بزه ربا ممکن است به 3 طریق محقق شود:

 ۱) پرداخت ربا
 ۲) دریافت ربا
 ۳) وساطت یا معاونت در عملیات ربوی

از میان عناصر مادی مذکور، دریافت و پرداخت ربا دارای اجزایی است که عبارتند از:

توافق یا تراضی طرفین

 ۱) شرط مازاد
 ۲) قبض و اقباض مازاد

بدین ترتیب چنانچه توافق طرفین فاقد یکی از اجزای مذکور در فوق باشد، عمل ارتکابی از عنوان ربا خارج و مشمول مقررات ماده ۵۹۵ نخواهد بود.

برابر فقه و قانون تا زمانی که وجه اضافی دریافت نشود، ربا محقق نخواهد شد؛ بنابراین صرف توافق به اینکه شخصی وجهی را در قبال وجه اضافی به کسی بدهد، این عمل جرم نبوده و ربا نیست ملاک اخذ وجه است.

در صورتی که ثابت شود دارنده چک آن را به عنوان ربا دریافت کرده حق مطالبه وجه آن چک را نداشته و باید به صادر کننده مسترد کند، البته باید توجه داشت تا زمانی که وجه چک دریافت نشده است، ربا محقق نمی‌شود.

چه ربا دهنده و چه گیرنده و نیز شخصی که واسطه عمل رباست، مجرم محسوب می‌شوند و هر یک به 6 ماه تا 3 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق و نیز جزای نقدی معادل مال مورد ربا محکوم می‌شوند و همچنین ربا گیرنده باید مبلغ اضافه را به ربا دهنده بازگرداند.

البته هرگاه ثابت شود که ربا دهنده در حالت اضطرار در مقام پرداخت وجه اضافی بر آمده است، مجازات نخواهد شد.

اگر دادن ربا در حال اضطرار باشد، این عمل برای ربا دهنده جرم نیست و همچنین اگر ربا بین پدر و فرزند و زن و شوهر باشد یا مسلمان از کافر ربا دریافت کند، عمل آن‌ها از حیث قوانین کیفری جرم به حساب نمی‌آید.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۳:۴۸ ۰۶ خرداد ۱۳۹۶
سلام
ببخشید این حق التدریسی ها و قراردادی ها با پارتی و آشنا وارد سازمان میشوند و بعداً مجلس تصویب میکنه و همه این قراردادیهارو استخدام میکنه، حالا ما که مدرک ارشد با معدل الف گرفتیم چون کسی را نداریم باید بیکار بمونیم !؟!؟!؟
پس کی به داد ما میرسه و وضعیت مارو تعیین تکلیف میکنه ؟؟؟ خواهشاً باشگاه خبرنگاران رسیدگی و گزارشی در این مورد پخش کنند. ممنون
یا علی
رضا
۱۰:۴۶ ۰۶ خرداد ۱۳۹۶
واقعاً نظري ندارم....!!!!!!!!
پس بانكي كه سود تسهيلات بالاي 30 درصده ، اون ربا نيست !!!؟؟؟؟
ما هم كه .......... مي باشيم.
باتشكر از بسته حقوقيتون
منصور
۰۸:۳۹ ۰۶ خرداد ۱۳۹۶
چیزی نگیم بهتره