سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

عمق مظلومیت کارگران در هفته کارگر؛

فریاد خاموش معدن‎کاران یورت آزادشهر زیر آوار بی‎تدبیری مسؤولان/فیش حقوقی معدن‎چیان یورت آزادشهر/به دادمان برسید+ تصاویر

13 اردیبهشت‎ماه جاری حادثه تلخی در استان گلستان به وقوع پیوست که نه تنها گلستانی‎ها که مردم ایران را داغدار کرده است.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛ وقوع انفجار در معدن یورت آزادشهر و به‎دنبال آن محبوس شدن و جان‎باختن کارگران در هفته‎ای که مسؤولان شعار تکریم از مقام کارگر را فریاد می‎زدند، بار دیگر مُهر تأییدی بر شعاری بودن این سخن داست و انگار تا زمانی که صدای کارگران زیر آوار بی‎تدبیری و کم‎کاری مسؤولان خاموش نمی‎شد هیچ مسؤولی خود را به معدن ‎یورت نمی‎رساند.
 
در حالی که کارگران در هفته کارگر در انتظار تکریم و تجلیل بودند اما انفجار در معدن زمستان‎یورت آزادشهر ناخودآگاه تمام انتظارات کارگران معدن‎کار را به فراموشی برد و به‎جای شیرینی، تلخ‎کامی را برای خانواده‎های آنها به ارمغان آورد، حادثه‎ای تلخ و تأسف‎بار که شاید وقوع آن در  هفته کارگر بهانه‎ای شد تا بار دیگر مظلومیت کارگران و کوتاهی برخی مسؤولان را به اثبات برساند.

براساس گزارش‎ها گفته می‎شود لوکوموتیو فرستاده شده به درون معدن به دلیل وجود گازهای متعدد و نبود اکسیژن خاموش می‎شود که روشن کردن مجدد این وسیله با باتری جدید موجب جرقه، انفجار و به‎دنبال آن فروریختن تونل معدن می‎شود که بر اثر این اتفاق 35 معدن‎کار در عمق یک هزار و 800 متری معدن «زمستان یورت» آزادشهر محبوس می‎شوند.

بلافاصله بعد از وقوع حادثه نیروهای مردمی، نظامی و انتظامی، سپاه، بسیج و ارتش در کنار نیروهای امدادرسان وارد میدان می‎شوند و تا این لحظه از بین 35 کارگر محبوس‎شده، 22 پیکر از داخل معدن خارج شده است و همچنان عملیات امدادرسانی برای خروج سایر محبوس‎شدگان ادامه دارد.

بی‎راهه نرفتیم اگر وقوع این حادثه تلخ را به کمبود امکانات و کوتاهی مسؤولان ذی‎ربط ارتباط دهیم، بعد از وقوع این حادثه و جان باختن و گرفتار شدن کارگران در عمق یک هزار و 800 متری، مسؤولان مانند همیشه «بعد از وقوع حادثه» خود را به معدن زمستان‎یورت رساندند، به نظر می‎رسید صدای کارگران مظلومی که بارها برای حقوق‎های معوقه و مسائل رفاهی بلند شده بود تا زمانی که زیر آوار بی‎تدبیری خاموش نمی‎شد و کارگران در بی‎رحمی آوار معدن رخ در نقاب خاک نمی‎کشیدند هیچ مسؤولی خود را به معدن زمستان‎یورت نمی‎رساند و حاضر به شنیدن و پاسخگویی به دردها و مشکلات آنها نبود.

اگرچه جان باختن جمعی از کارگران زحمت‎کش معدن انبوهی از غم و اندوه را در قلب مردم ایران کاشته است اما بیان مشکلات معیشتی معدن‎کاران، کمبود تجهیزات و امکانات معدن، عمق این فاجعه را بیش از پیش نمایان می‎کند تا جایی که در صورت وجود امکانات و تجهیزات برخی از کارگران معدن‎کار امروز به‎جای خوابیدن در زیر خروارها خاک، به آغوش گرم خانواده باز می‎گشتند.

*وجود کپسول اکسژن حداقل جان 20 معدن‎کار را نجات می‎داد/ بزرگترین کارگاه معدن یورت تهویه ندارد

یکی از بستگان معدن‎کاران جان‎باخته در معدن یورت در این خصوص می‎گوید، چهار پسرعمو بنده در حادثه انفجار زمستان‎یورت جان باختند.

محمدرضا  علیخانی با بیان اینکه این حادثه تلخ ساعت 10 و 30 دقیقه 13 اردیبهشت‎ماه جاری اتفاق افتاده است، می‎افزاید، به محض اینکه متوجه این حادثه شدیم خود را به معدن رساندیم اما نگهبانی با اعلام اینکه هیچ اتفاقی نیفتاده است مانع ورود ما به معدن شده بود.

وی که با اصرارهای فراوان موفق شده بود خود را به معدن برساند، ابراز می‎کند، وقتی به محل حادثه آمدم عده‎ای کارگر ورودی معدن بودند که به دلیل کمبود امکانات قادر به ورود به داخل معدن نبودند، آنها تنها یک چراغ و کلاه داشتند و همین نبود امکانات مانع کمک و امدادرسانی آنها به محبوس‎شدگان شده بود.

علیخانی ادامه می‎دهد، خودم با همان امکانات کم و با چراغ و کلاه به داخل معدن رفتم و خودم را به عمق 700 متری رساندم که در این فاصله 15 الی 20 نفر از معدن‎کاران در حال جان دادن بودند، من تنها توانستم سه نفر را به ورودی معدن برسانم که بعد از آنها خودم نیز از حال رفتم و از ادامه امدادرسانی بازماندم.

وی به کمبود امکانات و تجهیزات اشاره می‎کند و می‎گوید، متأسفانه هیچ کپسول اکسیژنی در محل حادثه وجود نداشت، اگر دو کپسول اکسیژن در این محل بود حداقل 15 معدن‎کار از مرگ نجات می‎یافتند.

علیخانی با بیان اینکه انفجار در عمق 800 متری رخ داده است و عمق تونل یک هزار و 800 متر است، اذعان کرد: با اینکه این کارگاه بزرگترین کارگاه معدن یورت آزادشهر است اما متأسفانه هیچ نقطه از کارگاه تهویه و هواکشی ندارد، در واقع چون استخدام نیروی جدید و حقوق دادن به افراد جدید برایشان سخت بود از تعبیه تهویه خودداری کردند و جان ده‎ها کارگر را گرفتند.

وقوع انفجار در معدن یورت آزادشهر و به‎دنبال آن محبوس شدن و جان‎باختن جمعی از کارگران در هفته‎ای که مسؤولان شعار تکریم از مقام کارگر را فریاد می‎زدند، بار دیگر مُهر تأییدی بر شعاری بودن این سخن داشت و نشان داد که مسؤولان باید برای برطرف کردن مشکلات و مطالبات کارگران جدی‎تر گام بردارند نه آنکه پس از وقوع حادثه‎ای تلخ و جان باختن جمعی از کارگران صرفاً به دلیل مسؤولیتی که دارند برای ادای تکلیف خود را به محل حادثه برسانند.

 **آیا وزیر کار و مدیرکل کار گلستان استعفا می‎دهند؟
معدنچیان معدن زمستان یورت آزادشهر که به صورت شبانه‌روزی در عمق ۱۸۰۰ متری زمین در حال فعالیت هستند، تنها ۷۵۰ هزار تومان حقوق دریافت می‌کنند.

در حالی که امسال از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی پایه حقوق با مبنای 30 روز کار به مبلغ 9 میلیون و 299 هزار و 310 تومان اعلام شد که جمع دریافتی‎های معدنچیان زمستان یورت گلستان 750 هزار تومان بوده است.

یکی از کارگران معدن یورت آزادشهر‎ در محل حادثه معدن در آزادشهر اعلام کرد که تاکنون 18 میلیون تومان مطالبه دارد و از سویی معدنچی که برادرش را در این سانحه از دست داده بود به این موضوع اشاره کرد که در 2 سال گذشته برای هرشیفت 16 ساعته کاری تنها 7 هزار تومان به آن پرداخت کرده بودند.


کارگران معدن یورت آزادشهر اعلام کردند که تنها 3 تا 5 ماه در طول سال برای آنها حق بیمه پرداخت شده و هیچ مسئولی نیز پیگیر پرداخت معوقات و حق بیمه ما نبوده و نیست.

برخی از کارگران این معدن نیز با مراجعه به مراکز درمانی متوجه شده اند که بیمه کتابداری برای آنها واریز شده و این واقعا جای تاسف دارد که مسئولان اداره کار استان چه بازرسی از این معاون و وضعیت بیمه کارگران دارند؟

به نظر می‎رسد معدنچیان استان در دیگر معادن نیز با این مشکل رو به رو هستند، یکی دیگر از کارگران معدن استان گلستان گفت: 2ماه از عید گذشته هنوز عیدی وحقوق اسفند ماه سال 1395 به من پرداخت نشده چه برسد به اینکه در سال جدید به ما حقوق داده باشند.

وی تصریح کرد: ما در معدن با 15 روز کار در  16 ساعت شیفت مشغول هستیم و پس از این تعداد روز  شش روز استراحت می‌کنیم و مجدد 15 روز در 16 ساعت کاری در معدن مشغول می‌شویم و این در حالی  است که شیفت کاری ما 15روزبه 15 روز باید در نظر گرفته شود.

از سوی دیگر مسئولان استانی تعاون، کار و رفاه اجتماعی خود را از اتهامات مبنی بر قصور در ایجاد این اتفاقات تبرئه می‎کنند که یک روز قبل از این اتفاق بازرسان کار در محل حاضر بودند و به گفته مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی  گلستان اخطارات زیادی به این معدن داده شده بود و حتی مسئولان این معدن در دادگاه محکوم شده بودند اما شاهد آن هستیم که تا قبل از وقوع این حادثه مانع فعالیت این معدن نمی‌شوند.

در حالی کارگران معدن یورت آزادشهر به واسطه این شغل پر آسیب و خطرناک تنها 750 هزار تومان حقوق دریافت می‎کنند که بیشترین میزان حقوق در کشور را مدیران پشت میزنشین رده بالای دولتی دارند.

کارگران معدن زمستان یورت آزادشهر در چند سال اخیر برای مشخص شدن و رسیدگی به مشکلات حقوقی و حق بیمه شان در مقابل فرمانداری آزادشهر، دادگستری، استانداری و غیره تجمع کردند اما هیچ مسئولی اقدام خاصی برای این کارگران انجام نداد اما در این چند روز پس از وقوع این فاجعه و کشته و زخمی شدن شماری از کارگران شاهد هستیم که همه این مسئولان دولتی در محل حادثه حضور یافته و پیگیر مسائل کارگران شده و وعده‌های مختلف می‌دهند.

سئوال اینجاست که آیا مسئولان پیش از این نمی توانستند تا پیش از حادثه و مرگ معدنچیان به این مسائل رسیدگی کنند؟آیا واقعا اداره کار نمی توانست در این چند سال اقدامی برای رفع مشکلات معدن انجام دهد؟آیا اداره صنعت و معدن به وظایف خود عمل کرده است؟

بهتر است مسئولان اداره کار و صنعت، حال به دنبال رفع مشکلات حقوقی و بیمه‌ای دیگر کارگران زنده معادن استان باشند.

حادثه انفجار معدن زغال سنگ آزادشهر که ظهر چهارشنبه رخ داد به محبوس شدن حدود 35 نفر از کارگران منجر شد که تاکنون 22جنازه از اعماق زمین خارج شده و 4 جنازه نیز شناسائی شده است.

معدن زغال سنگ زمستان یورت آزادشهر در نزدیک روستایی به همین نام در شرق گرگان مرکز استان گلستان قرار دارد.


انتهای پیام/پ
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
سید علی
۱۳:۴۱ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۶
تو رو خدا به داد این کارگرای بدبخت برسید
ناشناس
۱۷:۱۷ ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۶
خدایا خودت به همه کمک کن