سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

5 نشانه هشدار دهنده زوال عقل

یکی از بارزترین نشانه های زوال عقل کاهش توانایی در انجام و تکمیل وظایف روزمره است. ممکن است فرد مبتلا به زوال عقل قادر به یافتن مسیر همیشگی خود نباشد و یا چگونگی انجام بازی مورد علاقه خود را فراموش کند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، همانند بیشتر بیماری هایی که به شدت عملکرد شناختی را تحت تاثیر قرار می دهند، زوال عقل نیز یک وضعیت غم انگیز محسوب می شود.
 
زوال عقل یک اصطلاح کلی برای افت توانایی ذهنی به میزانی است که در زندگی روزانه فرد تداخل ایجاد می کند. از دست دادن حافظه و بیماری آلزایمر - رایج‌ترین نوع زوال عقل - دو نمونه از این دست هستند. زوال عقل به طور کلی شامل کاهش تدریجی مهارت های حافظه، تفکر و استدلال می شوند.
 
زوال عقل به خودی خود یک بیماری خاص نیست. در عوض، این اصطلاح برای نشانه های گسترده ای مد نظر قرار می گیرد که ممکن است به یک اختلال شناختی شدید اشاره داشته باشند. به واسطه ماهیت پیچیده این اختلال، زوال عقل می تواند تنها توسط یک پزشک متخصص، به طور معمول متخصص مغز و اعصاب، تشخیص داده شود.
 
انواع زوال عقل
 
همان گونه که اشاره شد، بیماری آلزایمر شایع‌ترین نوع زوال عقل است و 60 تا 80 درصد تمامی موارد را شامل می شود. بیماری آلزایمر یک اختلال مرگبار است که سلول های مغز و قابلیت شناختی را خنثی می سازد.
 
دومین دلیل شایع زوال عقل به نام زوال عقل عروقی شناخته می شود و نوعی از زوال عقل است که در نتیجه سکته مغزی شکل می گیرد. سکته مغزی زمانی رخ می دهد که جریان خون به سمت مغز قطع شده یا کاهش می یابد. عدم ارسال اکسیژن و مواد مغذی کافی به مغز موجب مرگ سلول های مغز می شود. سکته مغزی می تواند در نتیجه یک شریان مسدود شده (سکته مغزی ایسکمیک) یا به واسطه نشت یا ترکیدن یک رگ خونی (سکته مغزی هموراژیک) رخ دهد.
 
نشانه های بالقوه زوال عقل
 
دشواری در برنامه ریزی یا حل مشکلات
 
برخی افراد مبتلا به زوال عقل تغییرات ناگهانی در توانایی خود برای توسعه و دنبال کردن یک برنامه را تجربه می کنند. به عنوان مثال، انجام برخی وظایف ساده مانند پیگیری وضعیت حساب بانکی یا پیروی از یک دستورالعمل برای آنها به فعالیتی بسیار پیچیده تبدیل می شود. همچنین، در طول آغاز زوال عقل افزایش مشکلات در حفظ تمرکز شایع هستند.
 
دشواری در انجام وظایفی آشنا
 
یکی از بارزترین نشانه های زوال عقل کاهش توانایی در انجام و تکمیل وظایف روزمره است. ممکن است فرد مبتلا به زوال عقل قادر به یافتن مسیر همیشگی خود نباشد و یا چگونگی انجام بازی مورد علاقه خود را فراموش کند. به طور معمول، اجرای کاری همیشگی عمیقا در فعالیت نورونی ریشه دارد و یک نفر می تواند بدون فکر کردن کاری را انجام دهد. هر گونه تغییر قابل مشاهده در توانایی فرد برای انجام وظایف روزمره باید به دقت بررسی شود.
 
مشکلات جدید هنگام برقراری ارتباط
 
افراد مبتلا به زوال عقل اغلب در دنبال کردن یک گفتگو دچار مشکل می شوند. آنها ممکن است به تعامل خاتمه دهند، این که درباره چه چیزی صحبت کرده اند را فراموش کنند و حرف های پیشین خود را تکرار کنند، یا هیچ ایده ای برای ادامه گفتگو نداشته باشند. چالش های واژگانی از جمله ناتوانی در یافتن واژه درست نیز شایع هستند.
 
کناره گیری از فعالیت های اجتماعی یا کاری
 
هنگامی که یک نفر چالش های شناختی که به واسطه زوال عقل شکل می گیرند را تجربه می کند، ممکن است به تدریج خود را از فعالیت های کاری یا اجتماعی کنار بکشد. بخشی از این کناره گیری و انزوا ممکن است با تغییرات شخصیتی، ترس، یا عدم پذیرش مرتبط باشد.
 
از دست دادن حافظه مخل زندگی روزمره
 
بار دیگر عامل کلیدی «مخل زندگی روزمره» است. فراموشی برای همه ما رخ می دهد، اما به ندرت این فراموشی ها به طور قابل توجهی زندگی روزانه را فلج می کنند. طی مراحل اولیه زوال عقل، فراموش کردن اطلاعاتی که به تازگی یاد گرفته شده اند، یکی از شایع‌ترین نشانه های وجود مشکلی زمینه ای است. از دیگر نشانه های قابل توجه مشکلات حافظه شدید می توان به موارد زیر اشاره کرد:
 
- فراموش کردن تاریخ ها یا رویدادهای مهم
 
- پرسش مکرر درباره اطلاعاتی که به تازگی دریافت شده اند
 
- افزایش وابستگی به وسایل کمکی حافظه
 
- افزایش وابستگی به دیگران برای به یاد آوردن چیزهای مختلف
 
نتیجه گیری
 
در حال حاضر، درمان مشخصی برای بیماری آلزایمر یا هر گونه زوال عقل پیشرونده وجود ندارد. دارو درمانی گزینه ای در دسترس است که امکان تسکین برخی نشانه ها را فراهم می کند.
 
سازمان آلزایمر آمریکا شش توصیه کلیدی برای پیشگیری از زوال عقل ارائه کرده است که شامل موارد زیر می شوند:
 
- سیگار نکشیدن
 
- حفظ فشار خون، کلسترول، و قند خون در سطوح مناسب
 
- دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل
 
- انجام ورزش
 
- حفظ وزن مناسب
 
- عدم مصرف نوشیدنی های الکلی
 
 
منبع: عصر ایران
 
انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
سهیل
۰۵:۴۰ ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۹
مطالبتون عالی بود
خوشحالم کردید به دلیل این که متوجه شدم چه مشکلی داشتم که جلوی پیشرفتم گرفته
سعید
۰۰:۵۳ ۰۹ فروردين ۱۳۹۹
من ۲۷ سالمه و همه این علائم رو دارم و تا الان نمیدونستم برا چیه
رضا نافه فشان
۱۳:۵۴ ۰۹ مرداد ۱۳۹۸
سلام
من وقتی نشستم بلند میشم دچار سرگیجه و تاری چشم میشم
حتی دچاره فراموشی ها کارهای روز مره یا نداشتن تمرکز هستم
یک نفر ی کاری بهم محول کنه فراموش میکنم حتی به چندروزم این فراموشی میکشه
لطفن راهنمایی کنید
ناشناس
۱۶:۵۱ ۲۰ دی ۱۳۹۷
لطفا درمان این نوع بیماری رو توضیح بدین
ناشناس
۱۶:۵۱ ۲۰ دی ۱۳۹۷
درمان زوال عقل
علیمردانی
۱۵:۲۸ ۱۵ مرداد ۱۳۹۷
من وقتی نشستم و یهو بلند میشم سرم گیج میره و چند ثانیع در همون حالت هستم و این بخاطر افت فشار خونم هست ایا این میتونه علل بوجود اومدن زوال مغزی بشع
لیلا طورسنگ
۲۱:۲۱ ۱۶ مرداد ۱۳۹۷
لطفا جواب مرا نسبت به این بیماری بدهید