سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مدیرکل مدیریت بحران قم؛

برگزاری همایش بحران دریاچه نمک در قم

مدیرکل مدیریت بحران استان قم با تاکید بر ضرورت توجه جدی مسئولان به معضل خشک شدن دریاچه نمک قم گفت: تبدیل ریزگردهای خاکی به ریزگردهای نمکی، محیط زیست و سلامت ساکنان مناطق مرکزی کشور را به شدت تهدید می‌کند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قم، محسن اوروجی روز شنبه در نشست خبری «همایش بحران دریاچه نمک و ریزگرد‌ها در حوزه مرکزی ایران» با بیان این که احیای دریاچه نمک قم فرصت‌های سرمایه گذاری خوبی را در استان فراهم می‌کند، اظهار داشت: مساحت حوضه آبریز دریاچه نمک حدود ۹ میلیون هکتار است که ۲۶ درصد جمعیت کشور در این حوضه زندگی می‌کنند و حدود ۸۲۷ هکتار از اراضی کشاورزی کشور نیز در این حوضه قرار دارد.

وی گفت: با توجه به گسترش ریزگردهای خاکی در قم و امکان نفوذ آن به استان‌های همجوار، در صورتی که برای رفع بحران دریاچه نمک اقدامی صورت نگیرد، در آینده به دلیل تبدیل ریزگردهای خاکی به ریزگردهای نمکی علاوه بر مشکل محیط زیست با انواع بیماری‌ها نیز مواجه می‌شویم که هزینه این بحران چندین برابر خواهد شد.

وی با بیان این که طبق مطالعات ۱۰۵ هزار هکتار از اراضی قم به عنوان منشاء تولید ریزگرد شناسایی شده است، افزود: هر چند اقدام هایی در این زمینه انجام شده، ولی باید پس از برگزاری همایش مذکور، به مسائل ریزگر‌ها علمی‌تر پرداخته شود.

اوروجی همچنین با اشاره به ورود سالانه ۱۷ میلیون متر مکعب آب فراشور از دریاچه نمک به دشت قم بر اثر قطع حق آبه‌های زیست محیطی افزود: به همین علت حوزه مدیریت بحران استانداری قم بر آن شد تا در این زمینه، «همایش بحران دریاچه نمک و ریزگرد‌ها در حوزه مرکزی ایران» را طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته جاری در دانشگاه قم برگزار کند.

وی گفت: این همایش با همکاری نهادهای مختلفی، چون اداره کل حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی و آبخیزداری، سازمان نظام مهندسی کشاورزی، سازمان برنامه و بودجه، شرکت آب منطقه ای، مرکز بهداشت، مرکز تحقیقات کشاورزی و همچنین موسسه جغرافیایی دانشگاه تهران و با حضور استادان دانشگاه‌های قم و استان‌های همجوار و مسئولان کشوری و استانی ترتیب می‌یابد.

وی، اتخاذ تدابیر و راهکارهای لازم و همچنین تطبیق علم و عمل برای حل این بحران و پیشگیری از بروز حادثه زیست محیطی در مرکز کشور را مهمترین هدف این همایش ذکر کرد و گفت: بر اساس مطالعه‌ای که از سوی سازمان زمین شناسی ایران در تابستان ۹۵ انجام شد، قم مستعدترین استان کشور به لحاظ تولید گرد و غبار است و در بین ۳۰ استان حوضه آبخیز دریاچه نمک یکی از بحرانی‌ترین حوضه‌های آبخیز کشور به شمار می‌آید.

وی باشاره به نابود شدن تالاب‌های غنی موجود در استان قم و تبدیل شدن آن‌ها به بیابان و وارد شدن خسارت‌های فراوان به بخش کشاورزی به دلیل وضعیت فعلی دریاچه نمک، افزود: علاوه بر این معضلات زیست محیطی، بحران دریاچه نمک هوای قم را ۲ درجه گرم‌تر نموده و باعث نفوذ ریزگرد‌ها و تغییر الگوی بارش در مرکز کشور نیز شده است.

اوروجی همچنین با اشاره به تبعات اجتماعی پدیده مذکور، نابودی ۱۱ روستای همجوار این دریاچه را از جمله این تبعات ذکر کرد و گفت: خالی شدن این روستا‌ها از سکنه و مهاجرت بی رویه ساکنان به شهر‌ها و بروز معضل هایی همچون حاشیه نشینی را در پی داشته است.
 
وی با تاکید بر این که معضل دریاچه نمک قم به مراتب حادتر از دریاچه ارومیه است، خاطرنشان کرد: دریاچه نمک قم بر خلاف دریاچه ارومیه، چون از نظر جغرافیایی در مکانی واقع شده که رفت و آمد انسانی در آن به ندرت انجام می‌شود، کمتر در معرض دید مردم قرار دارد، از این رو حساسیتی که در مورد دریاچه ارومیه وجود داشته در مورد این دریاچه وجود ندارد، ولی باید نسبت به آن توجه خاصی صورت گیرد تا از بروز خسارتی بزرگ در نواحی مرکزی کشور جلوگیری شود.
 
دریاچه نمک در ناحیه شرقی قم و در حد فاصل سه استان قم، سمنان و اصفهان قرار گرفته و بزرگترین دریاچه فصلی و فراشور کشور است که حدود ۲۰۰ هزار هکتار وسعت داشته و یک سوم آن در محدوده جغرافیایی استان قم قرار گرفته است و دارای ساختار زمین شناختی کم نظیر شامل پوسته نمکی و حاشیه باتلاقی است.
 
این دریاچه که در دهه‌های گذشته از طریق رودخانه‌های کرج، جاجرود، شور، قمرود و قره چای کاملا پرآب بوده است، اکنون با قطع حق آبه ها، خشکسالی مستمر و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی که باعث پیشروی آب‌های فراشور در سفره‌های زیرزمینی به سمت دشت‌ها و نابودی پوشش گیاهی و اکوسیستم منطقه شده، به یکی از کانون‌های فعال القای ریزگرد‌ها در منطقه تبدیل شده است.
 
انتهای پیام/ز
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.