سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

15 رجب سالروز وفات مادر عاشورا

علت وفات حضرت زینب(س) چه بود؟

زینب(س) بانویی که نه تنها در زنان، بلکه در مردان عالم، کمتر نظیرش را می‌توان دید. توانا بانویی که عالی‌ترین نمونه‌ای از شهامت و دلیری، دانش و بینش، کفایت و خردمندی، قدرت روحی و تشخیص موقعیت بوده وهر وظیفه‌ای از وظایف گوناگون اجتماعی را که به عهده گرفت، به خوبی انجام داد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در تاریخ وفات حضرت زینب کبری(س) سومین فرزند امیرمومنان حضرت علی(ع) اختلاف نظر وجود دارد، اما مشهور این است که آن حضرت در 15 رجب سال 62 هجری روز یکشنبه وفات کرده است.

یکی از سوالاتی که در ارتباط با آن بانوی بزرگوار و بی مثال مطرح می‌شود که البته محققان و پژوهشگران تاریخی به آن پاسخ داده‌اند درباره چگونگی وفات ایشان است.

باید گفت: براساس برخی از نوشته‌ها آن حضرت مریض شد و به طور طبیعی وفات کرد1" و این احتمال طبیعی‌تر به نظر می‌رسد چون آن حضرت آن همه سختی و مصیبت دید و در سایه آن‌ها بیمار شد.

براساس برخی از احتمالات حضرت زینب کبری توسط عوامل یزید مسموم شد و به شهادت رسید که این احتمال هم دور نیست چون حضرت زینب همه وقایع کربلا را دیده و وجود او یادآور مصائب کربلا و یادآور فجایع حکومت یزید است و یزید نمی‌تواند او را تحمل کند. البته دشمن در انجام این کارها سند به دست کسی نمی‌دهد و در خفا و پنهانی دست به این اعمال می‌زنند2".

در تاریخ و روز وفات آن حضرت هم اختلاف هست. مشهور این است که آن حضرت در 15 رجب سال 62 هجری روز یکشنبه وفات کرده است.

در ادامه گوشه‌هایی از تاریخ پر فراز و نشیب زندگانی آن حضرت از بدو ولادت تا وفات را به این بهانه مرور می‌کنیم:

ولادت، همسر و فرزندان

حضرت زینب کبری (س) در روز پنجم جمادی الاولی سال پنجم یا ششم هجری قمری در شهر مدینه منوّره متولّد شدند. نام مبارک آن بزرگوار زینب، و کنیه گرامی‌شان ام الحسن و ام کلثوم و القاب آن حضرت عبارتند از: صدّیقة الصغری، عصمة الصغری، ولیة اللّه العظمی، ناموس الکبری، شریکة الحسین علیهالسّلام و عالمه غیر معلّمه، فاضله، کامله و ...

پدر بزرگوار آن حضرت، اوّلین پیشوای شیعیان حضرت امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب(ع) و مادر گرامی آن بزرگوار، حضرت فاطمه زهرا (س) می‌باشد. همسر گرامی آن حضرت، عبداللّه فرزند جعفر بن ابیطالب، بود. در کتاب اعلام الوری برای آن بانوی بزرگوار سه پسر به نام‌های علی، عون، و جعفر و یک دختر به نام ام کلثوم ذکر شده است.

هوش و ذکاوت بی نظیر

صاحب کتاب اساور من ذهب درباره حافظه و ذکاوت آن بانوی بزرگوار چنین می‌نویسد: در اهمیت هوش و ذکاوت آن بانوی بزرگوار همین بس که خطبه طولانی و بلندی را که حضرت صدیقه کبری فاطمه زهرا (س) در دفاع از حق امیرالمؤمنین (ع) و غصب فدک در حضور اصحاب پیغمبر اکرم (ص) ایراد فرمودند، حضرت زینب(س) روایت فرموده است.

و ابن عباس با آن جلالت قدر و علو مرتبه در حدیث و علم، از آن حضرت روایت نموده و از آن حضرت به عقیله تعبیر می‌کند. چنانچه ابوالفرج اصفهانی در مقاتل می‌نویسد: ابن عباس خطبه حضرت فاطمه (س) را از حضرت زینب (س) روایت کرده و می‌گوید: حدثتنی عقیلتنا زینب بنت علی علیه‌السّلام..» دقت کنیم که حضرت زینب علیها السلام با اینکه دختری خردسال (یعنی هفت ساله و یا کمتر) بود، این خطبه عجیب و غرّاء که محتوی معارف اسلامی و فسلفه احکام و مطالب زیادی است را با یک مرتبه شنیدن حفظ کرده، و خود یکی از راویان این خطبه بلیغه و غراء می‌باشد.

علاقه ویژه زینب به امام حسین (ع)

علامه جزایری در کتاب ( الخصائص الزینبیه)می‌نویسد: وقتی که حضرت زینب (س) شیرخوار و در گهواره بود، هرگاه برادرش حسین (ع) از نظر او غایب می‌شد، گریه می‌کرد و بی قراری می‌نمود. هنگامی که دیده‌اش به جمال دل آرای حسین (ع) می‌افتاد، خوشحال و خندان می‌شد. وقتی که بزرگ شد، هنگام نماز قبل از اقامه، نخست به چهره حسین (ع) نگاه می‌کرد و بعد نماز می‌خواند.

با حسین بودن شرط ازدواج زینب (س ) با عبدالله

گفته‌اند: حضرت امیرالمؤمنین (ع) هنگامی که زینب (س) را به پسر برادرش عبدالله بن جعفر تزویج کرد، در ضمن عقد، شرط نمود هر گاه زینب خواست با برادرش حضرت امام حسین (ع) سفر رود، او را از آن منع نکرده و باز ندارد، و چون عبدالله بن جعفر خواست حضرت امام حسین (ع) را از سفر عراق باز دارد و حضرت آن را نپذیرفت و عبدالله مایوس و نومید گردید، دو فرزندش عون و محمد را فرمان داد که به همراه آن بزرگوار به عراق روند و در برابر آن حضرت جهاد و کارزار نمایند.

شجاعتی نظیر حسین (ع)

درباره آن بانوی بی نظیر بیشتر راجع به حضور ایشان در کربلا و همراهی برادر بزرگوارشان و همچنین سرپرستی اسرای کربلا و ابلاغ پیام عاشورا سخن گفته شده است. شجاعت حسین (ع) در خواهرش زینب (س) هم بود؛ یا زینب (س) هم در مقام شجاعت قطع نظر از جهت امامت، چیزی کم از حسین (ع) ندارد قوت قلبش به برکت اتصالش به مبداء تعالی راستی محیرالعقول است. شیخ شوشتری می‌گوید: اگر حسین (ع ) در صحنه کربلا یک میدان داشت، مجلله زینب (س) دو میدان نبرد داشت: میدان نبرد اولش مجلس ابن زیاد، و دومی مجلس یزید پلید. اما تفاوت‌هایی که از حیث ظهور دارد، نبرد حسین (ع) با لباسی که از پیغمبر به او رسیده بود، عمامه پیغمبر بر سر و جبه او به دوش، نیزه به همراه و شمشیر به دستش سوار بر مرکب رسول خدا (ص) گردید با عزت و شهامت وارد نبرد مشرکین گردید تا شهید شد.

زینب و گذشتن از راحتی دنیا

او در خانه شوهرش از کمال وسایل موجود به بهترین وجهی برخوردار است، غلام‌ها و کنیزها و وسایل راحتی، غرض زینب در چنین خانه‌ای زندگی می‌کند که هیچ کسری ندارد ناگهان می‌بیند حسین (ع) می‌خواهد حرکت کند تمام خوشی‌ها و راحتی‌ها را رها می‌کند و خود را در دریای ناراحتی‌ها و ناملایمات می‌افکند اگر جریان را نمی‌دانست، مهم نبود، لیکن از همان شب 28 رجب که به اتفاق برادرش با ترس و هراس ‍از مدینه فرار کرده به سمت مکه حرکت نمودند، برای آنچه جدش ‍ رسول خدا (ص) و پدر و مادرش گزارش داده بودند از مصیبت‌ها آماده شد. او با علم به این معنی، و یقین به این که در بلاهای سخت سخت می‌رود، برای مثل زینبی که دختر سلطان حقیقی و ظاهری و همسر عبدالله است برود در یک دستگاهی که آخرش اسیری است، آواره بیابان‌ها و زحمت مسافرت‌ها گردد؟

زینب از حسین(ع) جدا نمی‌شود

حضرت زینب کبری (س) از سوم شعبان سال 60 هجری در مکه بود. چون سربازان یزید می‌خواستند در مکه و در حرم امن الهی امام حسین (ع) را مخفیانه بکشند، لذا امام روز ترویه که روز هشتم ذی الحجه است، مکه را به سوی عراق ترک کرد. زینب (س) نیز در این کاروان حضور داشت. ابن عباس گفت: یا حسین! اگر خود مجبور به رفتن هستی، زنان را با خود همراه مبر. زینب (س) چون این سخن را شنید، سر از کجاوه بیرون کرد و گفت: ابن عباس! می‌خواهی مرا از برادرم حسین جدا کنی؟! من و جدایی از حسین؟!هرگز.

اسارت افتخار زینب و رمز ماندگاری قیام عاشورا

"پس از حادثه کربلا حضرت زینب (س)، حدود یک سال و شش ماه زندگی کرد. حضرت در کاروان اسیران، همراه دیگر بازماندگان قافله کربلا به کوفه و سپس به شام برده شد. اگر چه رهبری بازماندگان بر عهده امام سجاد بود، زینب کبری (س) نیز سرپرستی را برعهده داشت.

سخنرانی قهرمانانه زینب (س) در کوفه، موجب دگرگونی افکار عمومی شد. وی در برابر نعره مستانه عبیدالله بن زیاد، آن گاه که به پیروزیش می‏‌نازید و می‏‌گفت: "کار خدا را با خاندانت چگونه دیدی؟!" با شهامت و شجاعت وصف ناپذیری گفت: جز زیبایی چیزی ندیده‏‌ام. شهادت برای آنان مقدر شده بود. آنان به سوی قربانگاه خویش رفتند به زودی خداوند آنان و تو را می‏‌آورد تا در پیشگاه خویش داوری کند».

آن گاه که ابن زیاد دستور قتل امام سجاد را صادر کرد، زینب (س) با شهامت تمام، برادر زاده‏‌اش را در آغوش گرفت و گفت: اگر خواستی او را بکشی مرا هم بکش. به دنبال اعتراض زینب (س)، ابن زیاد از کشتن امام پشیمان شد.

کاروان آزادگان به دمشق رفت. در شام نیز زینب (س) توانست افکار عمومی را دگرگون نماید. جلسه‏‌ای یزید به عنوان پیروزی ترتیب داده بود و در حضور بازماندگان واقعه کربلا، سربریده حسین (ع) را در تشت نهاد و با چوب‌د‌ستی به صورتش می‏‌زد، زینب کبری (س) با سخنرانی خویش غرور یزید را در هم کوفت و او را از کرده خویش پشیمان کرد. سرانجام یزید مجبور شد کاروان را با احترام به مدینه برگرداند.

در مدینه نیز زینب (س)، پیام آور شهیدان، ساکت ننشست. او با فریادش مردم مدینه را بر ضد حکومت یزید شوراند. حاکم مدینه در پی تبعید حضرت زینب (س) برآمد. به نوشته برخی حضرت به شام سفر نمود و در همان جا درگذشت. برخی دیگر گفته‏‌اند: حضرت به مصر هجرت نمود و در تاریخ پانزدهم رجب سال 62 هجری درگذشت3،4".

منابع:

1- منتخب التواریخ، ص 67

2- زینب الکبری من المهد الی اللحد، ص 592

3- لهوف، ص 218؛ مقرم،‌ مقتل الحسین، ص 324؛ ارشاد، ج2، ص 144.

4- ارشاد، ص 116 117؛ بحار الانوار، ج 45، ص 117.
منبع"ایسنا
انتهای پیام/

 
 


تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۴
در انتظار بررسی: ۰
سید علی اصغر طباطبایی
۰۴:۵۲ ۰۴ اسفند ۱۳۹۷
روز اسارت خورشید با چه رویی طلوع کرد نمیدانم ولی ایکاش من آنجا می بودم تا بعد از شهادتش پوست تنم جدا میکردند و بر نیزه کرده وبر سر عمه ام به عنوان سایه بان قرار می‌گرفتند لبیک یا حسین لبیک یا زینب
ن
۰۴:۳۸ ۰۴ اسفند ۱۳۹۷
شهدا ماش رمنده ایم
ناشناس
۱۷:۲۰ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
بی بی جان کاش به من حقیر هم اجازه میدادی تا بیام و جانم رو فدات کنم
ناشناس
۱۱:۰۸ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
کاش مشخص می شد چرا حضرت به دمشق رفت
محمد
۰۹:۳۴ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
اللهم صل علی محمد و آل محمد
ناشناس
۰۹:۳۰ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
کلنا فداک یا زینب
ناشناس
۰۷:۵۲ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
لبیک یا زینب(س)
نعمت
۰۷:۳۹ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
کلنا عباسک یا زینب
ناشناس
۰۷:۱۶ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
بخداقسم نمیگذاریم دوباره اسیر شوی
محمد
۰۴:۴۳ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
خدایا ما را هم از مدافعان حرم قرار ده...
ناشناس
۰۲:۳۵ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
لبیک یا زینب
mohajer
۰۰:۱۰ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
جانم من و همسرم .جانم من و پدرم. جانم من و مادرم .فدای خاک پای تو عزیز دل زهرا یا زینب س
Mohajer
۰۰:۰۴ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
خودم همسرم وپدر ومادرم به فدای خاک پای زینب س
Mohajer
۰۰:۰۴ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
خودم همسرم وپدر ومادرم به فدای خاک پای زینب س
Mohajer
۰۰:۰۴ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
خودم همسرم وپدر ومادرم به فدای خاک پای زینب س
Mohajer
۰۰:۰۴ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
خودم همسرم وپدر ومادرم به فدای خاک پای زینب س
Mohajer
۰۰:۰۴ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
خودم همسرم وپدر ومادرم به فدای خاک پای زینب س
Mohajer
۰۰:۰۴ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
خودم همسرم وپدر ومادرم به فدای خاک پای زینب س
Mohajer
۰۰:۰۴ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
خودم همسرم وپدر ومادرم به فدای خاک پای زینب س
Mohajer
۰۰:۰۴ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
خودم همسرم وپدر ومادرم به فدای خاک پای زینب س
Mohajer
۰۰:۰۴ ۲۴ فروردين ۱۳۹۶
خودم همسرم وپدر ومادرم به فدای خاک پای زینب س
محمود
۲۱:۳۱ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
کلنا فداک یا زینب
ناشناس
۲۰:۴۱ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
!!ای کاش زینب های زمان حال بیشتری داشتیم!
ش ه
۱۹:۴۸ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
السلام و علیک یا زینب (س ). جانم به فدایت ای داغ دیده کرب و بلا
ناشناس
۱۸:۲۸ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
الهم صل علی محمد وال محمد
ناشناس
۱۸:۰۰ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
لبیک یا زینب
ناشناس
۱۷:۲۶ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
عبدالله بن جعفر به دستور امام حسین ع در مدینه ماند
که پس از بازگشت اهل بیت آنها را سامان دهی کند
ناشناس
۱۷:۱۶ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
و سلام علیها یوم ولدت و یوم ماتت و یوم تبعث حیا .
ناشناس
۱۷:۱۶ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
و سلام علیها یوم ولدت و یوم ماتت و یوم تبعث حیا .
ناشناس
۱۷:۱۶ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
و سلام علیها یوم ولدت و یوم ماتت و یوم تبعث حیا .
ناشناس
۱۷:۱۶ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
و سلام علیها یوم ولدت و یوم ماتت و یوم تبعث حیا .
علی
۱۷:۰۹ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
لبیک یا زینب
ناشناس
۱۶:۱۷ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
کلنا فداک یا زینب
ناشناس
۱۶:۱۷ ۲۳ فروردين ۱۳۹۶
لبیک یا زینب(س)