سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

علائم سرطان مثانه کدامند؟

حجم طبیعی مثانه پر حدود 400 تا 600 میلی لیتر یا حدود 2 فنجان است.

 به گزارش  گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ مثانه، یک عضو توخالی در لگن است آن در پشت استخوان شرمگاهی لگن قرار دارد اما زمانی که پر از ادرار است آن می تواند به قسمت پایین شکم گسترش یابد عملکرد اصلی آن ذخیره ادراری است که از کلیه از طریق ساختارهای لوله مانند به نام حالب ( حالب از هر دو کلیه به مثانه باز می شود) به مثانه تخلیه می شود در مردان، غده پروستات در مجاورت پایه مثانه که در آن مجرای ادرار به مثانه می پیوندد واقع شده است.

حجم طبیعی مثانه پر حدود 400 تا 600 میلی لیتر یا حدود 2 فنجان است سرطان مثانه رشد سلول های غیر طبیعی یا سرطانی در پوشش داخلی دیواره مثانه است سرطان مثانه معمولاً افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد هر چند می تواند در هر سنی رخ دهد بیشتر سرطان های مثانه در مراحل اولیه تشخیص داده می شود زمانی که تومور به خارج از مثانه گسترش نیافته و درمان ها موفق هستند اکثریت بزرگی از سرطان های مثانه در مراحل اولیه تشخیص داده می شود در حالی که سرطان مثانه بسیار قابل درمان است با این حال، حتی درمان سرطان مثانه در مراحل اولیه احتمال عود دارد به همین دلیل، نجات یافتگان از سرطان مثانه اغلب برای سال ها بعد از درمان نیاز به پیگیری برای پیشگیری از عود سرطان مثانه دارند.


 وجود خون در ادرار (هماچوری)

یکی از نشانه های سرطان مثانه وجود خون در ادرار است که به نام هماچوری شناخته شده است وجود خون در ادرار همیشه به معنی سرطان مثانه نیست هماچوری اغلب توسط شرایط دیگر مانند تروما، عفونت، اختلالات خونی، مشکلات کلیوی، ورزش و یا برخی از داروها ایجاد می شود وجود خون در ادرار ممکن است با چشم غیر مسلح )هماچوری آشکار) دیده و یا فقط در آزمایش ادرار (هماچوری میکروسکوپی) شناسایی شود ادرار ممکن است تغییر رنگ داده و ظاهر قهوه ای یا تیره تر از حد معمول یا به ندرت، رنگ قرمز روشن پیدا کند.

 تغییرات مثانه

سرطان مثانه گاهی اوقات باعث تغییر در عادات مثانه مانند تکرر ادرار بیشتر و یا احساس نیاز فوری به داشتن ادرار بدون تولید ادرار می شود یکی دیگر از علائم سرطان مثانه درد یا سوزش در هنگام ادرار بدون شواهدی از عفونت در دستگاه ادراری است این نشانه های مشکلات مثانه، مانند خونریزی، معمولاً توسط شرایط به غیر از سرطان ایجاد می شود سرطان مثانه تمایل به ایجاد هیچ علامتی ندارد تا زمانی که به مرحله پیشرفته که به سختی درمان می شود.
 
علائم سرطان مثانه کدامند؟ 

علل احتمال سرطان مثانه

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن عامل خطر شناخته شده برای بزرگترین سرطان مثانه است افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری چهار برابر بیشتر احتمال سرطان مثانه دارند مواد شیمیایی مضر از دود سیگار وارد جریان خون در ریه ها و در نهایت توسط کلیه به ادرار فیلتر شده است این امر منجر به غلظت مواد شیمیایی مضر در داخل مثانه می شود کارشناسان معتقدند که سیگار کشیدن باعث حدود نیمی از سرطان های مثانه در مردان و زنان است.

قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی

قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص در کار می تواند خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش دهد مشاغلی که ممکن است قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سرطان زا باشد شامل کارگران فلزکار، آرایشگری و مکانیک می باشد. مواد شیمیایی آلی به نام آمین های آروماتیک به ویژه با سرطان مثانه مرتبط است و در صنعت رنگ استفاده می شود. کسانی که با رنگ، فلز و یا در ساخت چرم، منسوجات و لاستیک کار می کنند باید مطمئن شوند پروتکل های ایمنی توصیه شده را رعایت می نمایند سیگار کشیدن، خطر را حتی بیشتر از کارگران افزایش می دهد.

چه کسی در معرض خطر سرطان مثانه است؟

سرطان مثانه می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد اما گروه های خاصی در معرض خطر بیشتری هستند مردان با احتمال سه برابر بیشتر از زنان به سرطان مثانه مبتلا می شوند حدود 90٪ از موارد در افراد بالای 55 رخ می دهد و سفیدها دو برابر آمریکایی های آفریقایی تبار در توسعه این بیماری هستند.

عوامل دیگری که خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش می دهند شامل یک سابقه خانوادگی از شرایط و درمان سرطان های قبلی است نقص مادرزادی مثانه خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش دهد هنگامی که مردم با یک نقص قابل یا غیرقابل مشاهده مثانه خود در اتصال با ارگان دیگر در شکم متولد می شوند این سبب مثانه مستعد ابتلا به عفونت های مکرر می شود و این حساسیت مثانه را افزایش می دهد و سبب اختلالات سلولی می شود که می تواند به سرطان منجر شود التهاب مزمن مثانه (عفونتهای مکرر مثانه، سنگ مثانه و دیگر مشکلات دستگاه ادراری که مثانه را تحریک کند) خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش می دهد.

تشخیص سرطان مثانه

تست

هیچ تست آزمایشگاهی واحد که به طور خاص بتواند سرطان مثانه را تشخیص دهد وجود ندارد اگر سرطان وجود داشته باشد چندین آزمایش از جمله سیتولوژی ادرار و آزمون برای پروتئین نشانگر تومور ممکن است غیر طبیعی باشد.

سیستوسکوپی

یک نوع از انجام آندوسکوپی است سیستوسکوپی، یک روش است که اجازه می دهد تا داخل مثانه را از طریق یک لوله نازک روشن که شامل یک دوربین است تجسم کنیم با این ابزار همچنین می توان نمونه های کوچک (بیوپسی) از نواحی غیر طبیعی برداشت بیوپسی بافت قابل اطمینان ترین راه برای تشخیص سرطان مثانه است.

آزمایش کامل ادرار و سیتولوژی ادرار

تجزیه و تحلیل ادرار یک آزمون بسیار مفید در تشخیص و غربالگری برای بسیاری از بیماری ها و شرایط است آزمایش ادرار هر گونه اختلال در ادرار مانند خون، پروتئین و قند (گلوکز) را تشخیص می دهد سیتولوژی ادرار بررسی ادرار زیر میکروسکوپ است که به دنبال سلول های غیر طبیعی نشانه سرطان مثانه می گردند.

مراحل سرطان مثانه

مرحله بندی سرطان معمولاً تا حدودی مشخص می کند که یک سرطان رشد کرده و یا پخش شده است یک سیستم مرحله بندی یک راه برای حرفه ای ها به طور خاص است که نشان می دهد که سرطان چقدر پیشرفت کرده است به طور معمول، سیستم TNM برای سرطان مثانه استفاده می شود و نشان دهنده موارد زیر است.

T توصیف می کند که تا چه حد تومور رشد کرده است
N نشان می دهد که آیا هر سرطان به غدد لنفاوی در نزدیکی مثانه گسترش یافته است
M نشان می دهد که آیا سرطان به نقاط دیگر دورتر از مثانه گسترش (متاستاز) یافته است.


0a مرحله: ( N0, M0 ,  Ta) سرطان پاپیلاری غیر تهاجمی است و به بافت همبند یا عضله دیوار مثانه حمله نکرده است.

0is مرحله: (Tis ، N0،M0) سلول های سرطانی تنها در بافت پوشش داخلی مثانه است.

I مرحله: (T1، N0، M0) تومور بر روی دیواره مثانه گسترش یافته است.
 
II مرحله: (T2، N0،M0) تومور به دیواره داخلی نفوذ کرده است و در حال حاضر در عضله دیواره مثانه است.

III مرحله: (T3، N0،M0) تومور از طریق مثانه به چربی در اطراف مثانه گسترش یافته است.

مرحله IV در مورد یکی از موارد زیر (T4، N0،M0 ) تومور از طریق دیواره مثانه و به دیوار شکم و لگن رشد کرده است.

( هر  T و  N1، M0 ) تومور به غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته است.

( هر N , هر T و  M1) تومور به غدد لنفاوی دوردست و یا به محل های مانند استخوانها، کبد یا ریه گسترش یافته است.

درمان سرطان مثانه

 جراحی

درمان از طریق پیشابراه

سرطان در مراحل اولیه که معمولاً توسط عمل جراحی از طریق پیشابراه درمان می شود ابزار (resectoscope)  با یک حلقه سیم کوچک است که از طریق مجرای ادرار به مثانه وارد می شود حلقه با برش یا سوزش و با جریان الکتریکی سبب حذف تومور و اجازه می دهد تا آن از مثانه خارج شود.

سیستکتومی جزئی و رادیکال

سیستکتومی جزئی شامل حذف بخشی از مثانه است این عمل معمولاً برای تومورهای با درجه پایین که به دیواره مثانه حمله کرده اند اما در یک منطقه کوچک از مثانه محدود شده اند استفاده می شود در سیستکتومی رادیکال، کل مثانه و گره های لنفاوی اطراف آن و مناطق دیگر که حاوی سلولهای سرطانی است برداشته می شود و همچنین اگر سرطان به خارج از مثانه و به بافت های همسایه متاستاز داده باشد ارگان های دیگر نیز مانند رحم و تخمدان در زنان و پروستات در مردان نیز ممکن است برداشته شوند.

انحراف ادراری پس از جراحی

هنگامی که کل مثانه برداشته می شود جراح یک راه جایگزین برای ذخیره و سرانجام عبور ادرار ایجاد می کند این روش انحراف ادراری نامیده می شود با توجه به اولویت، یک کیسه هم می تواند برای جمع آوری ادرار در داخل یا خارج از بدن قرار داده شود انحراف ادراری Non-continent وقتی که یک کیسه urostomy در خارج از بدن قرار می گیرد و یک نگرانی برای لباس زیر است انحراف ادراری Continent شامل یک کیسه، ساخته شده از بافت روده، در داخل بدن برای نگه داشتن ادرار است که در یک عمل جراحی به تازگی معرفی شده است درج مثانه مصنوعی نیز برای برخی از بیماران موفق شده است

 شیمی درمانی

شیمی درمانی در برخی موارد قبل از عمل جراحی برای کوچک کردن تومور سرطان مثانه داده شده است همچنین می تواند بعد از عمل جراحی استفاده شود و برای از بین بردن هر سلول تومور باقی مانده است شیمی درمانی ممکن است به صورت داخل وریدی داده شده و یا به طور مستقیم به مثانه (شیمی درمانی داخل مثانه) وارد شود شیمی درمانی داخل مثانه در کاهش عود سرطان سطحی مثانه در صورت کوتاه مدت موثر است اما در برابر سرطان مثانه که قبلاً به دیواره عضلانی حمله کرده موثر نیست وقتی که سرطان عمیقاً به مثانه، غدد لنفاوی، یا ارگان های دیگر نفوذ کرده است شیمی درمانی سیستمیک یا داخل وریدی لازم است.

عوارض جانبی شیمی درمانی

عوارض جانبی از بیمار به بیمار دیگر متفاوت است عوارض جانبی شایع شیمی درمانی سیستمیک شامل موارد زیر است:

تهوع و استفراغ.
از دست دادن اشتها.
ریزش مو.
زخم در داخل دهان یا در دستگاه گوارش.
احساس خستگی و یا فاقد انرژی.
افزایش استعداد ابتلا به عفونت.
کبودی یا خونریزی.
بی حسی یا سوزش در orfeet دست.

 ایمونوتراپی

ایمونوتراپی شامل باکتری های مفید که از طریق یک کاتتر به داخل مثانه وارد می شود تا به دنبال ان سیستم ایمنی بدن به هر دو باکتری ها و سلول های سرطانی حمله کند ایمونوتراپی تنها در مرحله Ta ،T1 و CIS (کارسینوم درجا) سرطان های مثانه داده می شود BCG یک نوع باکتری مورد استفاده در این روش درمانی است درمان BCG یک بار در هفته داده می شود و می تواند بعد از عمل جراحی برای کاهش احتمال عود تومور استفاده شود عوارض جانبی ایمونوتراپی می تواند شامل سوزش مثانه، خونریزی جزئی در مثانه و علائم شبیه سرماخوردگی باشد.
 
 تابش اشعه

تابش چیست؟

پرتودرمانی استفاده بدون درد، نامرئی، اشعه های پر انرژی است که می تواند هر دو سلول های سالم و سرطانی را بکشد تابش می تواند به عنوان یک روش جایگزین و یا علاوه بر شیمی درمانی یا جراحی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.

پرتو درمانی خارجی

پرتودرمانی خارجی که توسط یک ماشین در خارج از بدن تولید می شود هدف دستگاه یک پرتو متمرکز از تشعشع در تومور است پرتودرمانی خارجی معمولاً پنج روز در هفته به مدت پنج تا هفت هفته داده می شود.

تابش داخلی

تابش داخلی شامل قرار دادن یک پلیت کوچک از ماده رادیواکتیو در داخل مثانه است درمان چند روز طول می کشد و مورد نیاز است تا بیماران برای چند روز در بیمارستان بمانند تا زمانی که پلیت حذف شود.

عوارض جانبی تابش

پرتو درمانی نیز عوارض جانبی دارد که می تواند شامل خستگی، تهوع، سوزش پوست، درد هنگام ادرار و اسهال باشد.

درمان های جایگزین برای سرطان مثانه

هیچ درمان های جایگزین و یا مکمل برای جلوگیری و یا درمان سرطان مثانه وجود ندارد مطالعات و تحقیقات در حال انجام، در حال بررسی نقش چای سبز و یا کلم بروکلی به عنوان درمان های بالقوه می باشد.

بقاء و پیش آگهی سرطان مثانه

بقای سرطان مثانه

همانطور که در بسیاری از سرطان ها، میزان زنده ماندن وابسته به مرحله و یا میزان گسترش سرطان است حدود 50 درصد از سرطان های مثانه زمانی که تومور به لایه های داخلی مثانه محدود است تشخیص داده می شود و میزان بقای 5 ساله برای این مرحله اولیه سرطان نزدیک به 100٪ است سرطانهایی که پخش شده اند بیشتر به طور معمول نرخ بقای کمتری دارند امروز نرخ بقای نسبی برای تمام مراحل سرطان مثانه 77 درصد در 5 سال، 70٪ در 10 سال و 65٪ در 15 سال است.

پیش آگهی سرطان مثانه

چشم انداز برای بیماران سرطان مثانه بستگی به مرحله سرطان در زمان تشخیص دارد بیماران مبتلا به سرطان مثانه متاستاتیک که به اندامهای دیگر منتشر شده دارای طول عمر متوسط 12 تا 18 ماه است سرطان راجعه یک نوع تهاجمی تر و چشم انداز منفی برای بقای طولانی مدت برای بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته مرحله مثانه است.


پیشگیری از سرطان مثانه

هیچ راهی شناخته شده برای جلوگیری از سرطان مثانه وجود ندارد اما همیشه به پیروی از یک زندگی سالم،  ترک سیگار و مصرف الکل توصیه می شود یک رژیم غذایی سالم حاوی مقدار زیادی از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، و  سهم صحیح از گوشت بدون چربی، ورزش منظم و داشتن معاینات منظم همچنین می توانید به سلامتی کمک کند اجتناب از مواجهه با مواد شیمیایی ناایمن و محافظت در کار با مواد شیمیایی موثر است.

درمان های جدید و تجربی برای سرطان مثانه

درمان جدید برای سرطان مثانه بررسی شده است این خدمات عبارتند از درمان فتودینامیک، ژن درمانی و درمان هدف می باشد آزمایشات بالینی در دسترس برای تست برخی از این ها و یا دیگر روش های درمانی جدید هستند.

فتودینامیک درمانی

در درمان فتودینامیک با استفاده از یک نور لیزر و مواد شیمیایی سلول های سرطانی را می کشند و توده را کوچک می کنند چند روز قبل از درمان، به بیمار ترکیبات حساس به نور به صورت داخل وریدی داده می شود که سلول های سرطانی به اشعه های نور ساطع شده از یک لیزر حساس هستند.

ژن درمانی

ژن درمانی سبب معرفی سلول ها با تغییر آزمایشگاهی DNA به بدن به منظور جلوگیری از جهش و گسترش سلول های سرطانی و یا برای حمله به سلولهای سرطانی و تومورها با قطع جریان خون و باعث مرگ سلولی داخلی شده و سلول های سرطانی را هدف قرار می دهند ژن درمانی اغلب ممکن است نیاز به استفاده از خون و یا مغز استخوان در بیماران به منظور انجام این روش باشد ژن درمانی یک روش تازه در حال ظهور با یک پایه تحقیق در حال رشد است بعضی از دانشمندان معتقدند ژن درمانی ممکن است بهترین راه برای پیدا کردن درمانی برای سرطان است.

درمان هدفمند

درمانهای هدفمند در محدود کردن رشد سلول های سرطانی است در درمان هدفمند از مواد دارویی برای تداخل با مولکول های خاص در سرطان و رشد تومور استفاده می شود.

منبع:سایت سلامت

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۸:۱۳ ۱۲ خرداد ۱۳۹۹
سلام من چند ماه پیش کمی خون به علاوه ی سوزش زیاد در ادرارم بودولی زیاد طول نکشید و فردای آن روز خوب شدم آیا من باید دکتر برم
دکتر حسین حسینی شریفی
۱۶:۱۱ ۲۶ دی ۱۳۹۸
با سپاس از شما. مطلب خوبی ارائه دادید.

سرطان مثانه از شایعترین تومور های دستگاه ادراری بوده و در افراد با سابقه مصرف سیگار و تنباکو با هر شکلی از مصرف استنشاقی شایع تر است. علامت اصلی این تومور ها و یا شاه علامت آن وجود خون در ادرار است که اغلب بدون درد میباشد. خونریزی بصورت متناوب بوده و در فواصل بین خونریزی ها بیمار هیچ علامتی ندارد. وجود خون در ادرار را به هر میزانی که باشد جدی بگیریم.
#دکتر_حسین_حسینی_شریفی
میترا بیات
۲۱:۲۵ ۰۲ آذر ۱۳۹۶
عالی بود ممنون از راهنمایی شما ، سپاسگزارم
ناشناس
۰۱:۴۲ ۱۸ آبان ۱۳۹۶
کامل کامل نبود
روحانی،ازارومیه
۲۰:۰۶ ۱۹ فروردين ۱۳۹۶
عالی بود متشکرم،