شرکت بوئینگ در بیانیهای اعلام کرد این توافق، که نیازمند تایید دولت آمریکا است، می تواند 18 هزار فرصت شغلی در این کشور ایجاد کند.
قرارداد بوئینگ با شرکت هواپیمایی آسمان، اولین قرارداد یک شرکت تجاری بزرگ آمریکایی با طرف ایرانی از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ در ماه ژانویه است.
بوئینگ در دسامبر سال گذشته از قرارداد فروش 80 فروند هواپیمای تجاری به ارزش 16 میلیارد و 600 میلیون دلار به شرکت هواپیمایی ایرانایر خبر داد.
نیویورک تایمز در ادامه نوشت: فروش هواپیماهای تجاری به ایران بر اساس توافق هستهای میان این کشور و قدرتهای جهانی، امکانپذیر شد. توافق هستهای، بخش اعظمی از تحریمهای اقتصاد بر ضد ایران را در ازای تضمین صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای این کشور، برداشت. ترامپ بارها از این توافق انتقاد کرده است و آن را امتیاز دهی به کشوری می داند که خود و مشاورانش آن را بزرگترین «حامی دولتی تروریسم» و برهم زننده ثبات در خاورمیانه می دانند.
با این حال ترامپ، وعده داده است که از صنایع داخلی و کارگران آمریکایی نیز در برابر بازار رقابت خارجی حمایت کند.
در ادامه این گزارش آمده است: کارشناسان صنعت هوایی معتقدند قرارداد بوئینگ با ایران می تواند آزمونی برای اولویت های دولت جدید این کشور باشد. اگر بوئینگ از فروش هواپیما به ایران منع شود، شرکتهای هواپیمایی دیگر جای خالی آن را پر خواهند کرد.
ریچارد ابولافیا، معاون گروه تیل که در زمینه مشاوره تحقیقات حمل و نقل هوایی فعال است، در این باره گفت، ترامپ وعده داده است رویکر سختگیرانهای در برابر ایران داشته باشد، اما در نهایت دشوار است که با چشم پوشی از این قرارداد آن را به شرکای اروپایی مان واگذار کنیم.
در ادامه این گزارش آمده است: بیانیه شرکت بوئینگ درباره قرارداد فروش هواپیما به ایران، در تضاد با سایر نشانههای افزایش تنش میان دولت ترامپ و ایران قرار دارد. ماه گذشته، آمریکا، درپی آزمایش موشکی ایران، تحریمهای جدیدی ضد 25 فرد و نهاد این کشور اعمال کرد.
ترامپ همچنین ایران را در فهرست کشورهای مسلمانی قرارداد که براساس فرمان اجرایی وی، شهروندانشان از ورود به آمریکا منع می شوند، فرمانی که اکنون به حکم دادگاه اجرای آن متوقف شده است.
در بیانیه بوئینگ مشخص نیست که آیا قرارداد فروش هواپیما به شرکت آسمان در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما نهایی شده است یا دوران ریاست جمهوری ترامپ.
نیویورک تایمز نوشت: اجرای این قرارداد به مجوز اداره کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانهداری آمریکا نیاز دارد. مهمترین مانعی که دو طرف با آن روبرو هستند، نحوه پرداخت بهای هواپیماها به شرکت بوئینگ است. بر اساس آن دسته از تحریمهای واشنگتن ضدتهران، که همچنان به قوت خود باقی هستند، ایران امکان دسترسی به نظام بانکی آمریکا را ندارد از این رو پرداختها باید در خارج از آمریکا و به ارزهایی به غیر از دلار انجام گیرد.
شرکت بوئینگ می گوید این قرارداد براساس توافق هسته ای، قانونی است و تضمینهای کافی وجود دارد که مانع از آن میشود ایرانیها استفاده «غیرمجاز» از این هواپیماها بکنند.
کلیف کوپکان، مدیر گروه ارواسیا، مرکز مشاوره مخاطرات سیاسی در واشنگتن، گفت این قرارداد ترامپ را در دوراهی بزرگی قرار میدهد.