سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

تاریخچه جام جهانی؛

جام جهانی ۱۹۹۸ /قهرمانی فرانسه با جادوی زیدان

جام جهانی ۱۹۹۸ به میزبانی کشور فرانسه برگزار و تیم میزبان موفق شد قهرمان این رقابت‌ها شود.

به گزارش خبرنگار حوزه فوتبال فوتسال گروه ورزش باشگاه خبرنگاران جوان،کشور فرانسه میزبان جام جهانی ۱۹۹۸ بود. برای نخستین بار در دور مقدماتی ۳۲ تیم به جای ۲۴ تیم حاضر شدند و در 8 گروه چهار تیمی به رقابت پرداختند. به این ترتیب دو تیم نخست هر گروه به دور بعد صعود می‌کردند. 
 
قانون گل طلایی برای نخستین بار به اجرا درآمد و تیمی که در وقت اضافه پس از نود دقیقه به گلی دست می‌یافت، برنده بازی اعلام می‌شد. قانون جدید دیگری که از آن پس بطور ثابت باقی ماند، قانون اعلام وقت‌های تلف شدهٔ بازی توسط داور چهارم بود که هرگاه روند بازی متوقف می‌شد، زمان را محاسبه و در پایان هر نیمه مجموع زمان تلف شده را روی تابلوی الکترونیکی اعلام می‌کرد. 
 
نخستین بازی این رقابت‌ها دیدار برزیل و اسکاتلند بود که با پیروزی ۲ بر ۱ برزیل خاتمه یافت. برزیل و نروژ از این گروه صعود کردند. ایتالیا توانست به راحتی از گروه خود صعود کند و شیلی که توانست با کسب سه تساوی در عین ناباوری دومین تیم صعود کننده این گروه باشد. در گروه سوم فرانسه به سادگی و در عین از دست دادن زیدان به دلیل دریافت کارت قرمز در بازی عربستان، به همراه دانمارک صعود کرد. در گروه چهارم و یا گروه مرگ این دوره، نیجریه خوش درخشید و توانست اسپانیا را شکست دهد تا بعنوان تیم نخست بهمراه پاراگوئه صعود کند. هلند و مکزیک از گروه پنجم و آلمان و یوگسلاوی از گروه ششم موفق به صعود شدند. رومانی در گروه هفتم انگلیس را شکست داد تا بعنوان سرگروه به همراه تیم انگلیس به دور بعد راه یابند. آرژانتین و کرواسی هم در آخرین گروه موفق به صعود شدند. 
 
در این تورنمنت ایران به همراه آلمان، یوگسلاوی و آمریکا در یک گروه قرار گرفت. ایران در بازی اول در مقابل یوگسلاوی با نتیجه ۱ - ۰ نتیجه را واگذار کرد. ایران در این بازی نمایش خوبی ارائه کرد و یوگسلاوی تن‌ها از روی ضربه آزاد سینیشا میهایلوویچ که درون دروازه نکیسا دروازه‌بان دوم ایران جای داد، توانست برتری را از آن خود کند. ایران توانست نخستین پیروزی خود در مسابقات جام جهانی را برابر آمریکا به دست آورد. این بازی که به دلیل مواضع سیاسی و خصومت دو کشور شرایطی ویژه داشت با نتیجه ۲ - ۱ به سود ایران خاتمه یافت. گل‌های ایران را استیلی و مهدوی‌کیا به ثمر رساندند. گلی که استیلی با ضربه سر درون دروازه آمریکا قرار داد بعد‌ها گل قرن نامیده شد. بازی ایران و آلمان در شهر مون‌پلیه برگزار شد و با نتیجه ۲ - ۰ به سود آلمان خاتمه یافت. گل‌های آلمان را بیرهوف در دقیقه ۵۰ و کلینزمن در دقیقه ۵۸ به ثمر رساندند.


در دور یک هشتم نهایی ایتالیا تیم نروژ را با تک گل ویری یک بر صفر شکست داد. برزیل به سادگی شیلی را چهار بر یک پشت سر گذاشت. فرانسه موفق شد نخستین تیم تاریخ باشد که با قانون گل طلایی پیروز شد و پاراگوئه را یک بر صفر با گل لورن بلان شکست داد. 
 
دانمارک، نیجریه را شوکه کرد و با چهار گل از سد این تیم گذشت. آلمان، مکزیک را شکست داد و هلند هم با گل دیر هنگام ادگار داویدز دو بر یک از سد یوگسلاوی گذشت. آرژانتین در یک بازی پر هیاهو، انگلیس را در ضربات پنالتی شکست داد و درخشش مایکل اوون هجده ساله در این بازی به یاد ماندنی بود. در این بازی دیوید بکهام از بازی اخراج شد. کرواسی هم با پنالتی داور شوکر یک صفر رومانی را شکست داد. 
 
در دور یک چهارم نهایی، فرانسه بعد از تساوی بدون گل در وقت معمول و اضافه برابر ایتالیا در ضربات پنالتی موفق به پیروزی شد. برزیل نیز با حساب ۳ - ۲ دانمارک را مغلوب کرد. بزرگترین نقطهٔ عطف این رقابت‌ها شکست سه بر صفر آلمان، توسط کرواسی بود. دیدار هلند و آرژانتین پرخشونت‌ترین دیدار این رقابت‌ها بود. دو اخراجی و درگیری‌های پیاپی و در نهایت پیروزی دو بر یک هلند. 
 
در نیمه نهایی بازی برزیل هلند پس از گل اول برزیل، تلاش پاتریک کلایورت در دقایق پایانی نتیجه داد و این دیدار با تساوی یک بر یک به پنالتی کشید. در ضربات پنالتی برزیل موفق به شکست هلند و راه یابی به فینال این رقابت‌ها شد. 
 
در بازی فرانسه و کرواسی نیز ابتدا کرواسی با گل شوکر از فرانسه پیش افتاد، اما در ادامه لی لیان تورام که روی گل مقصر بود دو گل به ثمر رساند تااین بازی با حساب دو بر یک به سود میزبان این رقابت‌ها به پایان برسد. 
 
در دیدار رده بندی کرواسی دو بر یک هلند را مغلوب کرد و در اولین حضور خود به عنوان یک کشور مستقل در جام جهانی به مقام سوم رسید. 
 
برای نخستین بار در تاریخ جام جهانی مدافع عنوان قهرمانی دور پیشین و میزبان این رقابت‌ها در بازی فینال روبروی هم قرار گرفتند. در حالی که همه روی رونالدو حساب کرده بودند و همه چیز زیر سایه او بود و لورنت بلانک در زمین حضور نداشت، ولی با دو ضربه‌ی سر زیدان از روی سانتر کرنر فرانسه را ۲ - ۰ پیش تاز کرد. هرچند که مارسل دسایی نیز در نیمه‌ی دوم از زمین اخراج شد، ولی با گل سوم امانوئل پتیت در آخرین وقت‌های اضافه نیمه دوم فرانسه به قهرمانی جهان رسید.


جام جهانی ۱۹۹۸
در بازی فینال برای اولین بار از داوری از قاره‌ی آفریقا به نام سعید بلقولا از مراکش استفاده شد. همچنین ترکیب تیم ملی فرانسه که متشکل از نژاد‌های مختلفی بود همه را برای جشن و سرور قهرمانی متحد کرده بود. آن شب میلیون‌ها نفر در پاریس تا بامداد به شادمانی پرداختند.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.