سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چهار طاقی شیروان آثار بازمانده از دوران تیموری

چهار طاقی شهرستان شیروان پذیرای مسافران و گردشگران نوروزی است .

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد؛مینا هاشمی مرغزارسرپرست گردشگری اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری خراسان شمالی گفت : بنای چهارطاقی یا مقبره تیموری شیروان متعلق به یکی از سرداران معروف تیمور گورگانی است و هرساله گردشگران زیادی را جذب می کند و در سال 1380 با شماره 4808 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

وی می گوید : این بنای خشتی از بیرون با نمای هشت ‌ضلعی و طاق‌ نماهایی با پوشش جناقی و آجرچینی خفته راسته که در قسمت ساقه گنبد تزیین‌شده است که فضای درونی آن دارای اندود گچی است .

مرغزار اظهار کرد : برخی این بنا را مربوط به اوایل دوره تیموریان می‌دانند که در سنگ‌ نوشته قبر داخل مقبره تاریخ این اثر تاریخی 785 ه.ق عنوان‌ شده است .

وی تصریح کرد : اضلاعی که درگاه ورودی به داخل مقبره دارد، حدود 6 متر و دیگر اضلاع 4 متر و 20 سانتی‌متر طول دارند ارتفاع و عرض درهای ورودی بنا به ترتیب 2 متر و 21 متر و 40 سانتی‌متر است قسمت فوقانی بنا قوسی ساخته‌شده است که در زیر و بالای درها، نورگیرهایی به عرض درها دیده می‌شود .

سرپرست گردشگری اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان می افزاید : بالای سردرها دورتادور به رنگ فیروزه‌ای گچ‌بری و کتیبه‌ای ایجادشده که از نقوش اسلیمی استفاده‌ شده است .

وی همچنین تصریح کرد :این بنا در بخش شمال شرقی مقبره امام‌زاده حمزه رضا (ع) واقع‌شده و به خاطر تعمیراتی که در چند سال قبل انجام‌گرفته است به‌ویژه ازنظر استحکام بنا در آجرچینی سفت‌ کاری اوضاع مساعدی دارد .

وی با بیان این که برای اولین بار این بنا در سال 56 مرمت شد که به اصالت بنا آسیب زیادی وارد شد و همچنین در سال‌های 84 و 86 برای مقابله با ریزش‌ها اقداماتی انجام‌گرفته که نتیجه آن دست یافتن به ورودی بنا با کف سردابه ای و همچنین دیوار محصورکننده در اطراف بنا بود که از خاک بیرون کشیده شد.

مرغزار با اشاره به این که این بنا مدفن عید خواجه یکی از بزرگان دوران تیموری است ، گفت : این اثر با توجه به ویژگی‌های معماری و کاربری از آثار منحصربه‌فرد استان است که دارای ویژگی تدفینی است.

البته هرچند برخی این اثر تاریخی را مربوط به 785 ه.ق می‌دانند اما اطلاعات کافی از زمان دقیق ساخت این بنا موجود نیست و در متون هم به ساخت آن اشاره نشده و بخش‌های کمی از کتیبه باقی‌مانده و سنگ بنا از محل اصلی به سرقت رفته است ، اما هشت‌ضلعی بودن سقف و همچنین سردابه ای بودن این گمان که چهارطاقی متعلق به دوره ایلخانی است را قوی‌تر می‌کند .

کف سردابه در عمق 160 سانتیمتری از سطح فعلی زمین قرار گرفته است .

چهارطاقی تیموری در چهار کیلومتری غرب شیروان واقع در روستای زیارت است.













انتهای پیام/آ

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.