سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ساری،

چهارشنبه آخرسال، فرصت یا تهدید

تحکیم پیوندهای خانوادگی، ایجاد نشاط فردی و اجتماعی و انتقال ارزش ها و آداب و رسوم از نسلی به نسلی دیگر برخی از کارکردهای مثبت مراسم چهارشنبه آخر سال است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، هرساله در روزهای منتهی به چهارشنبه آخرسال ، روزهایی سخت و دلهره آور برای خانواده های ایرانی است، روزهایی که یاد آرور حوادث تلخ و ناگواری برای مردم بوده است و در آستانه سال جدید شادی و نشاط را به غم و اندوه تبدیل نموده و برخی از خانواده ها را عزادار کرده است .

روزهایی که علی رغم اقدام های پیشگیرانه و حضور سازمان ها و نهادهای امدادی در معابر عمومی، بازهم شاهد حوادث ناخوشایندی هستیم وبرخی از افراد خصوصا سالمندان و خردسالان قربانی رفتارهای ناهنجار از سوی هنجار شکنان می گردند.

چنانچه نیم نگاهی به روند اجرای برنامه های چهارشنبه سوری در دهه اخیر داشته باشیم می بینیم که هرسال بسیاری از هموطنان ، صدمات مالی و جانی فراوانی را متحمل شدند که براساس نوع رفتار خانواده ها و چگونگی حضور سازمان های امدادی شاهد فراز و فرود هایی در چگونگی برپایی مراسم از یک سو و افزایش یا کاهش تلفات انسانی از سوی دیگر بودیم .

از آنجایی که در برنامه های چهارشنبه آخر سال فرصت ها و تهدیدهای فراوانی وجود داردلازم است، در آستانه سال جدید برای تنویر افکار عمومی و افزایش آگاهی مردم پدیده چهارشنبه سوری از چند منظر مورد تحلیل قرار گیرد .

علیرضا باقری معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی مازندران در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت : اساسا جامعه بستر فرایندها ، کنش ها و واکنش های فردی و اجتماعی متعدد ومتنوعی است که در شرایط مختلف نظم حاکم برآن دچار تغییر وتحول هایی می شود که گاهی به سمت و سوی بهبود و گاهی به سوی دگرگونی و پیشرفت سوق می یابد.

وی افزود: اگر برنامه ها و مراسم های عمومی در جامعه را مصداقی تر به بحث بگذاریم به راحتی قابل درک است که برخی از رفتارهای اجتماعی از جمله مراسم چهارشنبه آخر سال به دلیل عدم ایجاد زیر ساخت های مناسب سبب بروز ضرر وزیان های فراوان جانی، مالی و فرهنگی بر افراد و جامعه می شود و از نظر دینی اجرای مراسم چهارشنبه سوری، ضرر رساندن و ضرر زدن بر خود و دیگران به صورت عمدی حرام است .

معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان مازندران گفت : اگر مراسم چهارشنبه آخر سال به همدلی، همراهی و باورهای دینی مردم کمک می نماید مورد تائید و پذیرش اسلام است، اما چنانچه خلاف دین باشد قطعا دین در تقابل با آن است.

علیرضا باقری افزود : بسیاری از مراجع دینی از جمله حضرات آیات فاضل لنکرانی، سیستانی و مکارم شیرازی به دلیل آسیب زا بودن مراسم چهارشنبه آخر سال و ایجاد صدمات جانی به افراد یا آنرا جایز ندانسته و یا آن را حرام دانستند.

وی گفت : آسیب شناسی اجتماعی بر رفتارهای فردی و اجتماعی در مراسم های گوناگون در هرکشوری مسبوق به سابقه است، درایران نیز شاهد انواع کج رفتاری ها در مراسم های گوناگون هستیم که به عنوان آسیب قابل تحلیل است.

وی افزود : برابر مطالعات صورت گرفته در خصوص مراسم چهارشنبه آخر سال دیدگاه های متفاوتی وجود دارد که به راحتی قابل جمع نخواهد بود و چنانچه بخواهیم نگاه واقع بینانه ای به آئین چهارشنبه سوری داشته باشیم در می یابیم که سنت های موجود در آن سابقه دیرینه داشته و خصوصا در خانواده های سنتی یکی از نمادهای همبستگی اجتماعی در بین ایرانیان بوده و کارکردهای اجتماعی فراوانی به همراه داشته است.

وی گفت : تحکیم پیوندهای خانوادگی، ایجاد نشاط فردی و اجتماعی و انتقال ارزش ها و آداب و رسوم از نسلی به نسلی دیگر برخی از کارکردهای مثبت مراسم چهارشنبه آخر سال یک سرمایه اجتماعی محسوب شده که به مرور زمان به یک نگرانی و معضل اجتماعی تبدیل شد ، به عبارتی دیگر کارکردهای مثبت چهارشنبه سوری به رفتارهای منفی غیر قابل مهار تبدیل شده است .

معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان مازندران گفت : با توجه به گسترش بی هنجاری اجتماعی از طریق مراسم چهارشنبه آخر سال، باید نگاه جامعه شناختی به دنبال حل معضلات موجود رفت، در این رویکرد مراسم چهارشنبه سوری نیازمند یک مهندسی مجدد و با تعریف مهندسی فرهنگی است.

علیرضا باقری افزود : این مراسم به سمتی پیش رفت که ریشه آن را باید در بی مدیریتی فرهنگی جستجو نمود، این ضعف مدیریتی در نهادهای فرهنگی، خانواده ها، رسانه های اجتماعی، سیستم آموزشی و گروه های همسالان موج می زند که از دلایل دیگر مشکلات موجود شکاف بین نسلی بوده که باورهای جوانان امروز در چگونگی برپایی مراسم های این چنینی با نسل گذشته متفاوت شده است .

وی گفت : نهادهای رسمی همچون رسانه ها و آموزش و پرورش مخالف مراسم چهارشنبه سوری هستند و در نتیجه نهادهای غیر رسمی همانند شبکه های دوستان وهمسالان متوسط جامعه نوعی واکنش به سازمان های رسمی ایجاد شده و شاهد نمود آن در اجرای برنامه های مغایر با هنجارهای اجتماعی می باشیم .

معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان مازندران گفت : شادی عبارت از هیجانی است که در اثر محرک های درونی و بیرونی ارگانیزم را در جهت انبساط عقلانی و روانی سوق می دهد. ماهیت شادی در انسان غریزی است، اما نوع و چگونگی آن به یادگیری و متغیر های محیطی و فرهنگی بستگی دارد .

علیرضا باقری افزود : می توان بین شادی و نشاط تفاوت قائل شد ، شادی یک هیجان انبساطی با نادهای بیرونی و زودگذر است، اما نشاط یک احساس انبساطی و شادمانی درونی است که میزان ماندگاری آن قابل توجه و مداوم است .

وی گفت : با توجه به فرصت ها و چالش های پیش رو، بررسی ها نشان می دهد که تمامی آئین ها و یادمان هایی که مردم ایران در هنگامه های گوناگون برپا می داشتند و بخشی از آن ها همچنان در فرهنگ ایرانی پایدار مانده است، با منش، اخلاق و خرد گذشتگان در آمیخته بود، رفتار خشونت آمیز و مغایر با عرف و منش جامعه نظیر آن چه که امروز با نام چهارشنبه سوری رخ می نماید، در هیچ یک از سنت ها و باورهای ریشه دار ایران وجود نداشت.

وی افزود : دین اسلام به عنوان کامل ترین و جامع ترین دین، هیچگاه با نشاط فردی و اجتماعی در تقابل نبوده بلکه آن را برای رشد و اعتلای انسان ها ضروری می داند، اما با کج روی ها و رفتارهای غیر اخلاقی و ایجاد تنش اجتماعی ناسازگار است .

وی آموزش رفتارهای شهروندی از طریق سیستم اموزشی کشور و متمرکز بر اطفال ، نوجوانان و جوانان ، هماهنگی و همکاری سازمان های رسمی و غیر رسمی در اتخاذ اقدامات آموزشی و فرهنگی ، استفاده از ظرفیت های مردمی و سازمان های مردم نهاد برای آموزش و ارتقاء فرهنگ عمومی ، برنامه ریزی و پیش بینی اماکن عمومی و خاص برای حضور والدین و فرزندان و اجرای بر نامه های مناسب فرهنگی برای افزایش نشاط اجتماعی را راهکارهای این پیشگیری از حادثه های چهارشنبه آخر سال برشمرد .

انتهای پیام/م

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.