سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کردوانی:

هنوز تعریفی از محیط زیست در کشورمان نمی‌دانند/ضرر سدهای ایران در آینده

پدر جغرافیای ایران عقیده دارد آنچه موجب خشکیدن آبها شده مدیریت غلط و نه سدسازی بوده است.

 به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ،پرویز کردوانی پدر جغرافیای ایران امروز پنج شنبه درسومین همایش ملی انرژی، محیط زیست، کشاورزی وتوسعه پایدار که در سالن اجتماعات دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد واحدسنندج برگزارشد، به بیان مطالبی در خصوص ریزگردها و وضعیت سدسازی در کشور پرداخت وگفت: تا قبل از سال ۸۵ در کشورما پدیده ای به نام ریزگرد وجود نداشت و چندسالی است که ما با این پدیده درگیر شده ایم.

وی عنوان کرد: به نظرمن تمامی اقداماتی که تاکنون در ارتباط با مسئله ریزگردها درکشورمان انجام شده اشتباه است.

وی با انتقاد از اینکه متاسفانه طرفداران محیط زیست در مملکت ما هنوز تعریفی از محیط زیست را نمی دانند، بیان کرد: محیط زیست فقط تالاب و ریزگرد و آلودگی هوا نیست بلکه محیط زیست به قسمتی از خاک، آب و هوا که زیستگاه موجودات زنده است، گفته می شود.

کردوانی اظهارداشت: برخی اعلام می کنند که در دنیا سدها را از بین می برند و خراب می کنند این درحالی است که در کشوری هم چون امریکا عنوان شده که دیگر سدی نباید ساخته شود.

وی اضافه کرد: اگر بعضی از افراد مخالف وجود سدها هستند دریچه های آنها را باز نکنند نه اینکه به دنبال خراب کردن و نابودی آنها باشند.

پدرعلم کویرشناسی ایران افزود: وقتی که در ایران انقلاب شد توسعه کشاورزی به منظور خودکفایی کشور در تولید محصولات کشاورزی در دستور کار قرار گرفت و میزان سطح زیرکشت افزایش پیدا کرد.

وی ادامه داد: وقتی کشورهای دیگر دنیا از طریق صنعت به توسعه دست یافتند، مسئولان کشورما هم در کنار کشاورزی شروع به توسعه بخش صنعت کردند.

کردوانی عنوان کرد: اقدامات انجام شده موجب توسعه شهرها ودرنهایت افزایش جمعیت شد بنابراین مسئولان اولویت نخست استفاده از منابع آبی را به ترتیب شرب، صنعت، کشاورزی و سپس باتلاق و تالاب ها قرار دادند.

وی با بیان اینکه سد نیازمند مدیریت است، ادامه داد: از ۱۰۰ مترعمق سدکرج ۴۰ متر آنرا رسوب و گل و لای تشکیل داده و این باعث می شود زمان بارندگی سد سرریز کرده و موجب ایجاد خسارات جانی و مالی شود.

وی یکی از مولفه های مدیریت سدها را آبخیزداری ذکر کرد و گفت: در کشورما آبخیزداری غلط انجام شده و می شود به عنوان نمونه در زمین های غیرقابل نفوذ نباید آبخیزداری انجام شود که متاسفانه در کشورما بدون توجه به وضعیت زمین های مناطق مختلف این کار را می کنند.

پدرعلم کویرشناسی ایران با بیان اینکه آبخیزداری باید ۱۰ سال قبل از ساخت سد در هر منطقه ای اجرا شود، بیان کرد: باید در طول مسیرهای منتهی به سد، سدهای رسوب گیر احداث شود.

کردوانی اضافه کرد: از دیگر موارد مورد نیاز در مدیریت سدها، شست و شوی هیدرولیکی مخازن سدها است و این کار را باید هر سال برای برطرف کردن رسوب و گل و لای موجود درسدها انجام داد.

وی ادامه داد: ۳۰ متر از سَرسدهای خاکی باید خالی نگه داشته شود تا در موقع بارندگی و بالاآمدن آب سدها، شاهد سرریزشدن آنها و ایجاد خسارات نباشیم.

پدرعلم کویرشناسی ایران بیان کرد: متاسفانه هیچ کدام از اقدامات مذکور درایران انجام نشده است و همین اقدام درآینده مسئله ساز خواهد بود.

وی اعلام کرد: نظریه جدید من این است که سدهای ایران با وضعیتی که امروز دارند در آینده آدم کش خواهند بود.

کردوانی در پایان سخنانش در ارتباط با وضعیت دریاچه و تلاب زریبار مریوان بیان کرد: تالاب زریبار مریوان دراستان کردستان هیچ وقت خشک نمی شود چراکه متوسط بارندگی این منطقه ۸۰۰ میلی متر است.

انتهای پیام/ع
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.