سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

محمدکاظم کاظمی در نشست خبری مشهد:

دوران چالش بر سر شاعران فارسی زبان به سر رسیده است

دبیر علمی جشنواره بین‌المللی شعر فجر گفت: دوران چالش بر سر اینکه شاعر مال کدام کشور است به سر رسیده و وارد گفتمان جدید وطن فارسی شده‌ایم.

به گزارش خبرنگار حوزه افغانستان باشگاه خبرنگاران، محمدکاظم کاظمی دبیر علمی یازدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر گفت: انتخاب من به عنوان دبیر علمی جشنواره، علاوه بر مسئولیت سنگین که داشت، افتخاری برایم بود که نشان می‌دهد به سمت نگاه تمدنی زبان فارسی حرکت می‌کنیم و دوران گفتمان بر سر چالش که این شاعر مال فلان کشور است، به سر رسیده و وارد گفتمان جدید وطن فارسی شده‌ایم.

او افزود: آغاز این دوران در گام اول برای افغانستان بود و در گام‌های بعدی برای دیگر کشورهای فارسی‌زبان، اتفاق خواهد افتاد.

وی با بیان اینکه در سه دور اخیر جشنواره، مسیر داوری آثار تغییر کرده است، توضیح داد: در دوره‌های گذشته، شاعران با شعر خود در جشنواره حضور می‌یافتند و در دوره‌های اخیر فقط با کتاب‌هایشان.

کاظمی افزود: همه کتاب‌هایی که در سال 94 در شعر فارسی در داخل کشور منتشر شده، مورد داوری قرار گرفته که بیش از هزار اثر بوده است و در شاخه شعر بزرگسال، اسامی 7 نامزد اعلام شد. در بخش کودک و نوجوان 7 نامزد و در بخش «درباره شعر» 5 نامزد معرفی شدند. بخش ویژه افغانستان هم کتاب‌های منتشر شده 10 سال اخیر افغانستان بررسی شد و 15 نامزد معرفی شدند که تعداد برگزیدگان هم بیشتر است.

 به گفته او بخشی از این شاعران داخل افغانستان بودند و بخشی هم شاعران افغان داخل ایران.

دبیر علمی جشنواره توضیح داد: در هر بخش سه داور داشتیم که در مرحله اول همه اختیارات دست داوران بود؛ داورانی که توسط کمیته علمی انتخاب شده بودند و هیچ پیشنهادی از سوی بنیاد نشده بود. برای انتخاب نهایی، دو عضو دیگر هم به هیات داوری اضافه شد که اسماعیل امینی به عنوان عضو کمیته علمی و بنده به عنوان دبیر علمی جشنواره، هر دو یک رای داشتیم.

وی گفت: اگرچه به عنوان دبیر علمی، وظیفه خواندن آثار را نداشتم و فقط آثار مرحله دوم را باید می‌خواندم، اما برای اینکه وقوف بیشتری داشته باشم، خودم را موظف کردم که عمده این آثار را بخوانم.

کاظمی، جریان شعر امروز ایران را رو به رشد دانست و افزود: به نظر می‌رسد که جریان شعر ایرانی همان سیری را دارد که در چند سال اخیر داشته و شاعران خوبی از نسل جوان با توانمندی‌های فنی و تکنیکی بالا ظهور کرده‌اند که از نسل پیشین خود جلوتر هستند.

او اضافه کرد: روز به روز میانگین سنی شاعرانی که تجربه‌های موفقی در شعر دارند، کم می‌شود و این جای امیدواری است. جوانگرایی در آثار این دوره، بسیار محسوس بود و با اینکه آثار افراد شناخته‌شده‌ای هم بررسی شد، اما نفراتی به عنوان نامزد اعلام شدند که جوان بودند و برخی هم جزو پدیده‌هایی هستند که به جامعه شعر ایران معرفی می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: شعر ما از نظر پشتوانه فکری و محتوایی، پیشرفتی را که از نظر فرمی و صورت داشته، نداشته است. زمینه‌های عاطفی و پشتوانه فکری در نسل‌های قبل قویتر بود و ایجاب می‌کند شعر امروز علاوه بر اینکه به شکل و صورت می‌پردازد به پشتوانه فکری هم بپردازد.

سیدسعید سرابی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: مشهد در سال 2017 به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شده و جایگاه شعر در خراسان، جایگاه ویژه‌ای است. حسن سلیقه بنیاد شعر و ادبیات داستانی در انتخاب دبیر علمی جشنواره که شخصیت فرهیخته‌ای متعلق به خطه خراسان هست و ابتکار جشنواره برای برگزاری اختتامیه در پایتخت فرهنگی جهان اسلام، جای قدردانی دارد.

مراسم اختتامیه یازدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر، شامگاه چهارشنبه 18 اسفند در تالار نور مشهد مقدس برگزار می‌شود.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.