به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، پلاسکو روزها است که ذهن مردم را به خود درگیر کرده، روزهای اول در کوچه و خیابان بحثها درباره تعداد کشته شدگان بود ولی حال بحث ها درباره مقصران احتمالی این حادثه، نحوه اطلاع رسانی و ... است.
اما حدود دو سال پیش در چین حادثه هولناکی رخ داد که عکس العمل مسئولان آنها به این حادثه متفاوت بود؛ 21 مرداد 1394 ساعت 10:50 شب انباری در تیانجین چین شروع به آتش گرفتن کرد و بیش هزار نفر آتشنشان به محل حادثه برای خاموش کردن آتش رفتند.
اما 40 دقیقه بعد به طور ناگهانی دو انفجار شدید با فاصله 30 ثانیه در آن انبار رخ داد که منجر به مرگ 173 نفر و زخمی شدن 797 نفر شد، از کشتههای این حادثه 95 نفر آتشنشان و 11 نفر پلیس بودند. در مجموع این انفجارها به 304 ساختمان و 12428 خودرویی که اطراف آن بودند هم آسیب وارد کرد.
واکنش سریع به این حادثه و علت آن
دقایقی بعد از حادثه مسئولان تیانجین خبر از مرگ حداقل 14 نفر دادند اما چندی بعد این آمار به 44 نفر رسید و خبر دادند که نیروهای پلیس در حال جستجو برای پیدا کردن اجساد بیشتر هستند.
فردای آن روز، عملیات جستجو و نجات گسترده تر شد؛ نیروهای ارتش و بیش از 200 کارشناس هسته ای و بیوشیمی برای اندازه گیری خطرات گازهای تولید شده وارد محل حادثه شدند، در این میان آنها افرادی را پیدا کردند که زیر آوار زنده بودند.
چندی بعد نیو یو گوانگ معاون اداره امنیت عمومی آتشنشانی چین علت این حادثه را فاش کرد، او در مصاحبه ای تلویزیونی گفت: « بیش از 40 نوع مواد شیمیایی خطرناک در آن انبار وجود داشتند، بر اساس چیزهایی که ما میدانیم این مواد روی هم 3 هزار تن وزن داشتند.»
بازداشت 49 نفر و صدور حکم اعدام برای یک نفر
فاش شدن اطلاعات این حادثه منجر شد تا دولت چین یک تیم تحقیقاتی را مسئول پیدا کردن مقصرین این حادثه کند، این تیم 123 نفر را مقصر این آتشسوزی نامید و آنها را جریمه کردند، همچنین 5 نفر از آنها پست هایی در سطح وزرا داشتند.
با قطعی شدن علل این حادثه ، قضات چین 49 نفر از مسئولان مرتبط با این حادثه را بازداشت و آن ها را محکوم به زندان کردند، از این 49 نفر 25 نفر مسئولان دولتی و 24 نفر از اعضای شرکتی بودند که صاحب آن انبار بود.
اما بدترین حکم به رئیس شرکتی که صاحب انبار بود داده شد، برای او حکم " اعدام بعد از 2 سال زندان " صادر شد، علت این حکم هم پرداخت رشوه برای نگهداری مواد خطرناک در آن ساختمان است. البته در همان هنگام آسوشیتدپرس گزارش داد که چنین حکم هایی در چین معمولا در پایان به حبس ابد تبدیل می شوند.
قوانین متفاوت برای خبر رسانی این حادثه از سوی دیگر در طول این حادثه به نحوه اطلاعرسانی چینی ها و قوانین آنها انتقادهای زیادی شد؛ مسئولان تیانجین اشتراک گذاشتن اطلاعات مربوط به ساختمان را توسط خبرنگاران در شبکههای اجتماعی ممنوع کردند، پلیس اینترنتی تیانجین به اعضای شبکههای اجتماعی هشدار داد که فقط از آمار و ارقام رسمی در زمینه این حادثه استفاده کنند، از سویی هم مسئولان این کشور به صورت روزانه برای خبرنگاران نشست خبری برگزار می کردند.
حتی شرایط در چین به شکلی بود که چند روز بعد از این حادثه 18 سایت در چین به علت اطلاع رسانی نادرست فیلتر شدند. این اتفاقات باعث شد، تا سازمان خبرنگاران بدون مرز از رسانه دولتی چینی ها اعتراض کردند.
پرداخت 360 هزار دلار به خانواده آتشنشانها بعد این حادثه آتش نشان ها شهید حساب شدند و قرار شد به خانواده هر یک از آنها 360 هزار دلار پول داده شود همچنین قرار شد در محل حادثه پارکی به وسعت 24 هزار هکتار ساخته شد و مجسمه ای هم در یاد شهدای آتش نشان تیانچین در مرکز محل حادثه قرار داده شد.
از سوی دیگر خانه هایی که در این حادثه آسیب دیدند 130 درصد قیمت قبلی خودشان به فروش رفتند.
شهردار تیانجین از حزب خود اخراج شد پرونده تیانجین هنوز هم ادامه دارد، بیش از 10 روز پیش شهردار سابق به جرم رشوه گرفتن تیانجین تحت نظارت پلیس چین قرار گرفت.
هوآنگ عضو حزب کومونیست چین بود که سال 2007 شهردار تیانجین شد و حتی سال 2010 جزو کاندیدای بهترین شهردار جهان هم بود، اما انفجار سال 2015 شرایط او را کاملا تغییر داد. او در آن زمان گفت که مسئولیت اجتناب ناپذیر این حادثه را بر عهده می گیرد.
سال 2016 تحقیقاتی نشان داد که به او شدت قوانین را نقض کرده است و این باعث شد او از کار خود برکنار شود و همینطور از حزب کومونیست هم اخراج شود.
ریزش ساختمان تولید لباس در اندونزی چند سال پیش حادثه ای مشابه با پلاسکو در اندونزی هم رخ داده که منجر به بازداشت ده ها نفر شد؛ 4 اردیبهشت سال 1392 ساختمان سوار در داکا اندونزی ریخت و منجر به مرگ بیش از 1100 نفر شد، در این ساختمان هم مانند پلاسکو موادی پارچه ای وجود داشت.
البته ریزش این ساختمان به علت آتش سوزی نبود، سوم اردیبهشت ترک هایی روی دیواره های این ساختمان به وجود آمد و با وجود هشدار ها صاحبان این ساختمان تخلیه این ساختمان را قبول نکردند تا سفارش های خود را به موقع تحویل دهند، اما فردای آن روز در ساعت شلوغی ساختمان سوار ریخت.
4 روز پس از این حادثه رئیس ساختمان سوار بازداشت شد همچنین مسئولان این کشور اعلام کردند که 4 نفر دیگر هم مرنبط با این حادثه بازداشت شده اند. البته رئیس این ساختمان فقط به 4 ماه زندان محکوم شد که این اتفاق منجر به اعتراضات زیادی توسط حذب کارگر اندونزی شد.
او کسی بود که به طور غیر قانونی4 طبقه به این ساختمان اضافه کرد و همچنین هنگام ترک برداشتن ساختمان اجازه تخلیه آن را به کسی نداد و منجر به مرگ بیش از 1000 نفر شد.
منبع:خبرانلاین