به گزارش خبرنگار
حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ترکیه طی سالهای اخیر دخالتهای گستردهای را در تحولات سوریه و به خصوص استانهای "حلب" و "ادلب" داشته است.
در حقیقت دولت، ارتش و دستگاه اطلاعات ترکیه از سال 2011 میلادی یک اراده جدی برای نابود کردن زیرساخت ها و نظام سوریه داشته اند که تاکنون این دسیسه به نتیجه نرسیده است.
در بین دولت، ارتش و دستگاه اطلاعات ترکیه؛ میت نقش مهمی در ایجاد یک کریدور برای گروه های تروریستی در شمال و جنوب سوریه داشته است. گزارش ها نشان می دهد که "میللی ایستیحبارات تشکیلاتی" یا همان دستگاه اطلاعات ترکیه در تجهیز تروریست های تکفیری و"داعش" نقش عمده ای را ایفا کرده است.
در استان های جنوبی نیز گزارش هایی در ارتباط با حضور کامیون های دستگاه اطلاعات ترکیه در جنوب این کشور دیده شده است. در این زمینه چند سند مهم وجود دارد که در ذیل به آن اشاره می شود.
**سند اول: افشاگری روزنامه جمهوریت درباره اقدامات دستگاه اطلاعات ترکیه در سال 2014
روزنامه "جمهوریت" چاپ ترکیه نوشت: نیروهای سازمان اطلاعات ترکیه در 9 ژانویه 2014 برای انتقال دهها نفر از عناصر مسلح، دو اتوبوس کرایه و آنها را به صورت غیرقانونی از گذرگاه مرزی "رحانلی" واقع در جنوبغربی ترکیه، وارد خاک سوریه کردند.
روزنامه "جمهوریت"، برای اثبات گفتههای خود، عکسی از دو خودرو منتشر کرد که نیروهای امنیتی ترکیه آنها را متوقف کردند و در آن سلاح و مهمات یافتند. رانندگان دو خودرو که برای مدت کوتاهی بازداشت شده بودند، برای بازجویان توضیح دادند که خودروهای آنها بهوسیله سازمان اطلاعات ترکیه کرایه شده است و سرنشینان اتوبوس پناهجویانی سوری هستند.
منابع میدانی و رسانه ای در ماه های اخیر گزارش دادند که ده ها کامیون از کمک های تسلیحاتی ارتش و دستگاه اطلاعات ترکیه (میت) با سرپوش کمک های انسان دوستانه، در اختیار تروریست های تکفیری قرار گرفته است.
ترکیه در شمال سوریه گذرگاه های متفاوتی دارد که از طریق آن ها مواد غذایی، تسلیحات و پول را در اختیار تروریست های تکفیری قرار می دهند و آن ها برای مقابله با محور مقاومت تجهیز می کنند.
***سند دوم : حمایت های مالی دولت و نیروهای امنیتی ترکیه از تروریست های تکفیری
کارشناسان منطقه معتقدند که نیروهای امنیتی و دولت ترکیه کمک های گسترده مالی را به تروریست ها در جبهه شمالی گسیل داشته اند. یکی از این کمک ها ؛ حمایت مالی و خرید محصولات کشاورزی تکفیری هاست.
"شام تایمز" در این زمینه گزارش داد: تروریستهای جبهه النصره محصول گندم کشاورزان استان "ادلب" در شمال سوریه را به ترکیه میفروشند.
منابع محلی گزارش دادند تروریستهای جبههالنصره که از حمایت جدی غرب و همپیمانان منطقهای شان برخوردار هستند، هر تن گندم را بسته به نوع و کیفیتش بین 120 تا 225 دلار میفروشند.
**سند سوم: کامیون های دستگاه اطلاعات ترکیه حامی تروریسم تکفیری
نیروهای ژاندارمری ترکیه نوزدهم ژانویه سال 2014، چندین دستگاه کامیون وابسته به سازمان اطلاعات ترکیه را پس از آن توقیف کردند که به آنها اطلاع داده شد که این کامیونها حامل سلاح و مهمات برای گروههای تروریستی افراطی در سوریه هستند.
این در حالی بود که دولت حزب عدالت و توسعه، مانع عملیات بازرسی از کامیونها شد و برای سرپوش گذاشتن بر این رسوایی تلاش کرد تا جایی که "عزیز تاکجیا" دادستان کل ترکیه را که دستور توقیف این کامیونها را صادر کرده بود، از کار برکنار کرد.
دستگاه اطلاعات ترکیه توسط فردی به نام "هاکان فیدان" اداره می شود. وی که از نزدیکان اردوغان به حساب می آید، در زمینه کمک به تروریسم تکفیری هم نقش عمده ای را ایفا کرده است.
خبرگزاری رویترز (Reuters) با اشاره به حمایت "دستگاه اطلاعاتی ترکیه" از شورشیان تندرو و داعش عنوان داشت: "دستگاه اطلاعاتی ترکیه" تجهیزات نظامی به دولت اسلامی (بخوانید داعش) و شورشیان تندرو حدفاصل سالهای 2013 و 2014 ارسال کرده و امروز داعش تبدیل به یک نگرانی برای "ناتو" شده است.
این خبرگزاری ادامه داد: "میت" (سازمان اطلاعات و امنیت ترکیه" انواع قطعات راکت، خمپارهانداز، اسلحههای نیمه سنگین و ... را به مخالفان داعشی رسانده است. البته به نکات مذکور، طمع ترکیه به دو استان "ادلب" و "حلب" را نیز باید اضافه کرد که ترکیه تلاش میکند با ارسال سلاح از طریق گذرگاههای مرزی خود از جمله "مرشد پینار" در سال های اخیر ؛ تروریستها را یاری کند.
سابقه کاری فیدان به حضور وی در دانشگاه "بیلکنت"و "مریلند" و فارغ التحصیلی در حوزه سیاست خارجی و علوم اطلاعات برمیگردد. وی در سازمان ملل متحد و کمیسیون خلع سلاح نیز فعالیت داشته و یک چهره با نفوذ در صحنه بینالمللی نیز به حساب میآید.
اما فیدان و دستگاه اطلاعات ترکیه کاملا با سیاست های اردوغان در حمایت از تروریست های تکفیری متحد هستند. نکته دیگر اینکه آمریکا نیز با طرح منطقه پرواز ممنوع در سوریه موافق است و لذا در اخیرا رئیس "سیا" از ترکیه بازدید داشته و با "هاکان فیدان" رئیس دستگاه اطلاعات ترکیه دیدار کرده است.
در حقیقت "ایجاد منطقه امن" طرحی است که ترکیه در آن نقش آفرینی کرده و حضور "مایک پمپئو" رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در ترکیه شاید برای رایزنی در همین زمینه بوده است.
البته کارشناسان معتقدند که با توجه به حضور روسیه در صحنه میدانی سوریه، ترکیه و آمریکا نمی توانند کاری از پیش ببرند. در مجموع سیر اتفاقات منطقه نشان می دهد که "هاکان فیدان" رئیس دستگاه اطلاعات ترکیه برای تجزیه شمال سوریه برنامه دارد و یکی از این برنامهها کمک های اطلاعاتی به تروریستها و پشتیبانی از عملیات سپر فرات برای اشغال شهرهای شمالی سوریه است.
گزارش از محمد زرچینی
انتهای پیام/