سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آسبادهای نشتيفان مرمت می‌شوند؟

آسبادهای نشتیفان بزرگترین آسياب‌های بادی باقیمانده در ایران حساب می‌آیند.

رجبعلی لباف خانیکی، باستان‌شناس و مدیر کل اسبق اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی در خصوص وضعیت فعلی آسبادهای نشتیفان به خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ گفت: آسبادهای نشتیفان بزرگترین آسبادهای باقیمانده در ایران هستند و تا به امروز سه مورد از آنها بازسازی شده‌اند. دلیل باقی ماندن آسبادهای نشتیفان این است که در مسیر بادهای 120روزه سیستان قرار گرفته‌اند.



وی افزود: بادهای 120 روزه سیستان از اوایل اردیبهشت ماه تا پایان تیرماه می‌وزند و در این مدت آسبادهای نشتیفان گندم آرد می‌کردند.
 
این باستان‌شناس اظهار داشت: این آسبادها سازه‌های دو طبقه‌ای هستند که طبقه بالا اختصاص به توربین بادی دارد و طبقه همکف هم سنگ‌های آسباد را در خود جای داده است.

لباف خانیکی ادامه داد: توربین بادی آسبادها از یک سازه چوبی تشکیل شده که دربرگیرنده یک محور افقی یا خرپا، یک محور عمود در وسط خرپا یا محور و پره‌های چوبی تشکیل شده از تخته‌های چوبی در کنار یکدیگر قرار گرفته است که تبدیل به یک محور پره‌دار می‌شوند.



وی تصریح کرد:در طبقه همکف آسبادها نیز محور جسمی به نام تبره به زیر سنگ آسباد وصل می‌شود و محور نیز در وسط قرار می‌گیرد. در زمان آرد کردن گندم‌ها، گندم به تدریج به میان سنگ می‌رود و سرعت حرکت سنگ‌ها و میزان ریختن گندم در میان آنها به وسیله تشکیلات و ابزار ساده‌ای تنظیم می‌شود. این امر باعث می‌شود که اندازه خرد شدن گندم‌ها نیز مشخص شود.

مدیر کل اسبق اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی افزود: آسبادهای نشتیفان تا 40 یا 50 سال قبل کار می‌کردند؛ چون در این منطقه باد زیاد است و آب جاری هم نبوده ولی بعد از اینکه تشکیلات موتوری و آسیای آتشی آمد آنها از کار افتادند و در حدود 15یا20 سال قبل به صورت ویرانه‌ای درآمده بودند اما قرار بر آن شد که این آسبادها مرمت شوند.



انتهاي پيام/


 
انتها
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.