به گزارش خبرنگار
حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نشست خبری سی و پنجمین جشنواره تئاتر فجر با حضور سعید اسدی دبیر جشنواره، پیمان شریعتی دبیر اجرایی جشنواره تئاتر فجر در تئاتر شهر برگزار شد.
اسدی دبیر جشنواره در این نشست خبری گفت: از پاییز سال گذشته و حتی پیشتر کارهای سی و پنجمین جشنواره تئاتر فجر را در دبیرخانه آغاز کردیم. به طوری که تاکنون نمایشنامه خوانی و کارگاههای آموزشی همچنان در حال برگزاری است و همچنین همایشی برای هنرمندان استانی برگزار شد که در نهایت از آثار دیده شده در این همایش 15 اثر برگزیده به جشنواره تئاتر فجر راه پیدا کرد و 14 اثر هم در جشنواره فجر استانی اجرا می شود.
وی آماری هم درباره سی و پنجمین جشنواره تئاتر فجر داد و بیان کرد: 111 اثر ایرانی و 19 اثر خارجی در بخش بین الملل به دبیرخانه آمد که از این آمار 79 اثر صحنهای و 32 نمایش محیطی در جشنواره تئاتر فجر حضور دارند که 62 نمایش از تهران و 49 نمایش از استانها شرکت خواهند کرد.
اسدی افزود: 25 کارگردان این دوره از جشنواره تئاتر فجر خانم ها هستند و همچنین فقط 8 اثر از متون خارجی اجرا میشود و بقیه اجراها از متون ایرانی است و جوانترین فرد جشنواره تئاتر فجر 21 ساله و مسنترین فرد 72 ساله است که در جشنواره تئاتر فجر حضور دارند.
وی درباره بخش به علاوه فجر نیز گفت: امسال تماشاخانههای نیمه دولتی و دولتی هم در این بخش مشارکت خواهند داشت و به طور کل 10 تماشاخانه با 11 سالن در بخش به علاوه فجر خضور دارند و 57 نمایش هم در این بخش اجرا میشود. همچنین کارگاهی توسط مودبیان در خانه موزه انتظامی بر پا خواهد شد.
اسدی، درباره آثار انتخاب شده در بخشهای مختلف جشنواره به ویژه «مرور تئاتر ایران» که انتقادهایی را به همراه داشته است، بیان کرد: آنچه در جدول میبینیم، برگزیدهای از تئاتر ایران است و از آنجا که تنها فرصت انتخاب 40 اثر در بخش مرور وجود داشت، آثار براساس سلایق و دیدگاههای مختلف انتخاب شدند. جدول آماده شده در واقع ایران را نشان میدهد و کیفیت جشنواره امسال را آثاری که از شهرهای دیگر حضور دارند، تضمین میکنند.
وی در پاسخ به اینکه آیا مصلحت و ممیزیهایی برای کنار گذاشته شدن نمایشی از جشنواره که متقاضی بوده، وجود داشته است، گفت: ماجرا این است که جشنواره بینالمللی تئاتر فجر یک جشنواره دولتی است که باید در آن سیاستهای فرهنگی پیگیری شود. سهم ایرانیان و نسلهای متفاوت تئاتری دیده شود و رضایت عمومی را هم ایجاد کند. بنابراین شاید از منظر من جلوه تئاتر ایران به شکلی دیگر باشد اما واقعیت این است که با یک فرمول پیچیده طرف هستیم.
در این جشنواره تنوع و گستره ملی لحاظ شده استدبیر جشنوارهی تئاتر فجر تأکید کرد که یکی از مشکلات تئاتر ایران میتواند رفتن به سمت یک نوع نگاه فرمی باشد، در حالی که تئاتر فقط زیباییشناختی نیست و در این جشنواره تنوع و گستره ملی لحاظ شده است.
اسدی ادامه داد: مصلحت همیشه وجود دارد و اگر من دبیر یک جشنواره کاملا مجزا و هنری بودم و متولی برگزاری جشنواره هم بخش خصوصی بود، میتوانستم خیلی راحتتر پاسخگو باشم چرا که اینجا قوانینی براساس سیاستهای فرهنگی و فرهنگ عمومی وجود دارد که در برگزاری جشنواره باید لحاظ شوند.
در این باره پیمان شریعتی دبیر اجرایی جشنوارهی تئاتر فجر هم توضیح داد: بخش مرور جشنواره در واقع شامل آثاری است که از مرکز هنرهای نمایشی مجوز گرفتند و کاری که مجوز گرفته قطع به یقین، مشکلی برای اجرا در جشنواره ندارد اما واقعیت این است که بسیاری از نمایشها متقاضی حضور در جشنواره نبودند و من شخصا به دستاندرکاران بعضی از نمایشها زنگ زدم اما آنها به دلایل مختلف از جمله میسر نبودن جمع کردن بازیگران گروه دورهم، امکان شرکت در جشنواره را نداشتند.
او با اشاره به اینکه ای کاش بسیاری دوستان دیگر در جشنواره حضور داشتند، گفت: با این حال بخش «به علاوه فجر» را فرصتی میدانم که اتفاق خوشایندی را با ورود ۵۷ نمایش رقم میزند.
مصوبه غیرعادلانه آمریکاست که در بخش دریافت ویزا دعوت از گروههای تئاتری را به مشکل انداختسعید اسدی در بخشی دیگری از این نشست درباره انتخاب آثار بخش بینالملل و نیز در پاسخ به اینکه این آثار ارتباطی با انقلاب اسلامی و مناسبت دهه فجر پیدا میکنند یا خیر، اظهار کرد: اعتقاد من این است که تئاتر ایران برای جهان پیشنهاد دارد و باید در این راستا فرصتسازی کرد که یکی از این فرصتها جشنواره تئاتر فجر است.
او افزود: در دنیا مجموعه آثاری به لحاظ تکنیکی یا مضمونی اجرا میشوند باید برای انتخاب با فرهنگ ما مطابقت داشته باشند. بر این اساس یکی از آثاری که در جشنواره امسال کاملا با رویکرد و موضوعات مدنظر منطقه منطبق است، نمایشی از اسپانیاست که به سفر پناهندگان برخی از کشورهای اطراف ما به اروپا میپردازند.
وی با تأکید بر اینکه در بخش بینالملل معرفی تکنیکهای جدید تئاتر امروز دنیا و اجراهای تعاملی متفاوت از مهمترین رویکردهای انتخاب آثار بوده است، همچنین اضافه کرد: سال گذشته با یک مسئله کمتر چالش داشتیم که امسال مشکلاتی را برای ما ایجاد کرد و آن هم مصوبه غیرعادلانه آمریکاست که در بخش دریافت ویزا و سفر برخی از گروههای تئاتری به ایران نتوانستیم دعوت لازم را انجام دهیم.
دبیر جشنواره تئاتر فجر همچنین در بخش دیگری از این نشست و در پاسخ به انتقاداتی که نسبت به نحوه انتخاب آثار، اعلام نشدن نمایشهای متقاضی شرکت در جشنواره، رقابتی و اضافه کردن بخشی با نام «مسابقه تئاتر جوانان» اظهار کرد: اعتقاد من این است که جشنواره نباید رقابتی باشد. با این حال امسال به این موضوع فکر کردم که فرصتی به جوانان داده شود. انتخابها و تقسیمبندی من براساس ابداع و خلق خودم نبوده بلکه براساس تاریخچه جشنواره و نقدهایی که در طول سالها مطرح شده بود، انجام شده است.
اسدی گفت: در آخرین فرصتی که برای فجر داشتم، تلاشهای زیادی کردم و ادعایی بر کامل بودن ندارم اما تلاش کردم چیزهایی تثبیت و نظمی برقرار شود و در این بین نقصهایی هم بوده که به دیده منت میپذیرم.
وی در پاسخ به انتقادی دیگر درباره چالش «من هم یک تئاتریام» که در فضای مجازی از سوی این جشنواره به راه افتاده است و اینکه شأن تئاتر آنقدر بالاست که نباید وارد حیطه چنین چالشهایی شود،افزود: فرهیختگی تئاتر نباید مانع ارتباط اجتماعی شود. امروز تئاتر یکی از نهادهای اجتماعی است که بخشی از کوشش ما باید توسعه آن باشد. در حال حاضر در حوزه کمی، تعداد تئاترها افزایش پیدا کرده و قطعا یک روزی کیفیت هم به اندازه کمیت رشد میکند.
اسدی ادامه داد: اما آنچه پیش آمده یک دعوت عمومی برای تئاتر است. تمام تلاش ما این است که همه خود را تئاتری بدانند هر چند شاید یکی از مهمترین چالشهای ما این باشد که چه میزان صندلی به منتقدان و هنرمندان تئاتر بدهیم که اگر این جشنواره مردمی است چند درصد باید به مردم داده شود.
دبیر جشنواره تئاتر فجر در پاسخ به سوالی درباره اینکه چرا با توجه به تداخل چهار روزه جشنواره تئاتر فجر و فیلم و اینکه شنیده میشود پیشنهاد جابهجایی زمان برگزاری جشنواره تئاتر فجر هم مطرح شده بود، اتفاقی مبنی بر جا به جایی زمان این رویداد برای چند روز نبود، گفت: چنین مسئلهای به طور دقیق به ما گفته نشد اما نکته مهم این است که یک تقویم شمسی و قمری داریم که رویدادهایی در آن دو وجود دارد. جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با یک مسئله مهم روبروست و آن هم هماهنگ کردن حضور آثار غیرایرانی در جشنواره است. در این راستا یک برنامهریزی یک ساله انجام میشود و تغییر زمان برگزاری جشنواره و هماهنگ شدن با گروههایی که از خارج از کشور میآیند بسیار سخت و دشوار است.
اسدی ادامه داد: اگرچه سینما ممکن است خیلی جذابتر باشد اما شأن تئاتر فوقالعاده است، هر چند تئاتر به عنوان یک هنر فرهیخته زیر سایه سینما قرار دارد، با این حال من خیلی نگران نیستم که زیر سایه آنها باشیم اما طبق تقویم بینالمللی امکان جابهجایی نداشتیم.
شریعتی ادامه داد: جشنواره سیوپنجم تئاتر فجر شاید به لحاظ مهمان یکی از مهمترین دورههای این جشنواره باشد، چرا که امسال حدود ۲۰۰۰نفر مهمانخواب از شهرهای مختلف داریم که به تهران سفر میکنند و قطعا سرویسدهی به آنها در اولویت جشنواره است. ضمن اینکه حدود ۲۰ گروه نمایشی خارجی هم با تعداد نفرات مختلف به ایران میآیند که مثلا گروه لهستان ۴۰ نفر هستند و تمام آنها مشکلات عدیدهای را به لحاظ ورود بار یا حضور در ایران دارند.
بودجه امسال افزایش چندانی نسبت به سال گذشته نداردشریعتی درباره بودجه جشنواره امسال بیان کرد: در مقایسه با سال گذشته بودجه جشنواره دوره سیوپنجم افزایش زیادی نداشت و ما تلاش میکنیم با همان عدد و رقم سال قبل جشنواره را برگزار کنیم اما پیشبینی ما روی چهار میلیارد تومان است و قسط اول کمک هزینه گروهها هم براساس آنچه در فراخوان اعلام شده بود، امروز 26 دی ماه پرداخت میشود.
وی همچنین در پاسخ به اینکه جشنواره توانسته است اسپانسری داشته باشد، گفت که جشنواره تئاتر فجر به مفهوم اینکه از جایی پولی به جشنواره تزریق شود، اسپانسر ندارد که البته تلاشهای زیادی صورت گرفت اما اتفاقی نیفتاد و ما صرفا از بودجه مصوب جشنواره کارها را پیگیری میکنیم.
در این باره سعید اسدی هم توضیح داد که برخی پیشنهادها برای اسپانسری جشنواره مطرح شد اما مبالغی که قرار بود بدهند آنقدر ناچیز بود که آن را در شأن تئاتر و جشنواره نمیدانستیم.
وی ، داوران بخشهای مختلف این دوره از جشنواره را نیز اعلام کرد.
براین اساس محمدامیر یاراحمدی، شهرام زرگر و آرش دادگر داوران مسابقه جوانان هستند. رضا حداد، سهراب سلیمی، حسین مسافرآستانه، رضا مهدیزاده و نادر برهانیمرند آثار مسابقه مرور تئاتر ایران را داوری میکنند.
در بخش مسابقه بینالملل هم علاوه بر فرهاد مهندسپور و مسعود دلخواه، تئودور اسپیریتور (یونان)، ناتاشا ونت وستند (هلند) و گئوم سئوک (کره جنوبی) به عنوان داور انتخاب شدند و در آخر حسین عاطفی، محمدحسین ناصربخت، شهرام کرمی، آزاده گنجه و عقیل تقیزاده داوران بخش محیطی جشنواره هستند.
انتهای پیام/