سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش؛

آیا شما شهروند الکترونیک هستید؟/ بسترسازی و فرهنگ‌سازی نخستین شرط تحقق شهر الکترونیک

ایجاد زمینه‌های تحقق شهر الکترونیک و فرهنگ‌سازی بین مردم شهرها را در مسیر مدرنیته شدن و تحقق شهر و شهروند الکترونیک قرار می‌دهد.

به گزارش خبرنگار دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ هر کدام از افراد یک جامعه در محیط زندگی و کاری خود نقشی دارند و برای ایفای این نقش به صورت مطلوب تلاش می کنند، در کنار تمامی نقش هایی که هر یک از ما در محیط های گوناگون داریم نقشی مشترک برایمان ترسیم شده است " نقش شهروندی"، حضور در جامعه و زندگی اجتماعی نشان شهروندی را بر گردن همه مردم می اندازد و برای آنها تعاریف و وظایفی را مشخص می کند.

صِرف اینکه شما در یک جامعه به مدتی مشخص زندگی کنید به شما شهروند گفته نمی شود بلکه تاثیرپذیری و تاثیرگذاری فرهنگ شما بر فعالیت های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی می تواند برای شما نقش شهروندی را تعریف کند، البته همه افراد در جامعه که طعم زندگی اجتماعی را می چشند وظایفی مشترک در نقش شهروندی دارند و برایشان حقوقی تحت عنوان حقوق شهروندی متصور است.

با گسترش فناوری های نوین ارتباطی و قرار گرفتن زندگی رومزه ما در مسیر این تکنولوژی ها و البته تاثیرپذیری از آنها، عملکرد شهروندی برای افراد جامعه نیز رخت و لباس نو به تن می کند، هرچند که ذات خود را حفظ کرده اما در زندگی شهری که روز به روز خود به را فناوری های جدید مجهز می کند شهروندان نیز با این تغییرات گونه ای دیگر از رفتار شهروندی را از خود نشان می دهند، مفهوم این روزهای شهروندی در دایره دهکده جهانی و عصر ارتباطات و فناوری اطلاعات " شهروند الکترونیک " نام گرفته، نامی که در پی ایجاد " شهر الکترونیک" مفهوم پیدا می کند.



خدمات کاغذی و کاغد محور، هدر رفت هزینه ها
اگر تمامی زیرساخت های شهر الکترونیک فراهم شود اما بدون فرهنگ سازی مردم جامعه توانایی انجام وظایف روزانه را با استفاده از ابزار الکترونیک نداشته باشند و همچنان ترجیح دهند از خدمات سنتی و کاغذ محور بهره ببرند علاوه بر هدر رفت هزینه ها هیچ گاه اهداف شهر و شهروند الکترونیک محقق نخواهد شد.

با نفوذ اینترنت و ابزارهای ارتباطی نوین و الکترونیک در کشور، فرهنگ سازی در بین مردم در مسیر تحقق شهروند الکترونیک قرار گرفت و مسئولان نیز با تلاش برای انجام فعالیت های شهری مبتنی بر اینترنت نخستین شهر الکترونیک کشور را در سال 80 در جزیره کیش راه اندازی کردند.

به طور قطع در این برهه از زمان که بسیاری از فعالیت ها با ابزارهای الکترونیک و هوشمند صورت می گیرد ایجاد شهر الکترونیک و ترغیب مردم برای استفاده از خدمات این شهر برای تحقق شهروند الکترونیک می تواند زمینه پیشرفت شهرهای بزرگ را برای تبدیل شدن به شهر مدرن فراهم آورد.

در شهر الکترونیک، شهروندان الکترونیک از خدمات با کیفیت و با سرعت انجام پذیری بالا بهره خواهند بود، فرصت های تجاری و رقابت های تجاری شکل خواهد گرفت، کانال ها و محیط های آموزشی با سهولت بیشتری فراهم می شود و سازمان ها و نهادهای شهری ارتباطات قوی تر را در جهت رفع نیازهای شهروندان و همچنین هم سو کردن سرمایه گذاری ها خواهند داشت.

در شهر الکترونیک، شهروندان ارتباط مستقیم و بی واسطه با مسئولان شهری خواهد داشت، به خدمات شهری به صورت 24 ساعته دسترسی داشته، سطح آگاهی های مردم و نظم عمومی و همچنین صرفه جویی در وقت و انرژی نیز رخ می دهد.



ضریب نفوذ اینترنت زمینه ساز شهر الکترونیک
در حال حاضر بیش از 22 میلیون ایرانی از اینترنت موبایل و بیش از 9 میلیون نفر از اینترنت ADSL استفاده می کنند و ضریب نفوذ موبایل در کشور بیش از 120 درصد است، همچنین میزان نفوذ اینترنت در ایران بیش از 80 درصد اعلام شده است، 79 درصد خانواده های ایرانی به اینترنت پرسرعت سیار و 51 درصد به اینترنت پرسرعت ثابت دسترسی دارند که این آمار نشان از فراهم شدن زمینه شهر الکترونیک و شهروند الکترونیک است.

اگر فعالیت های بانکی اعم از پرداخت قبوض، برداشت، انتقال، گردش حسابف فعالیت های اداری شامل ثبت اسناد، پیگیری نامه، انجام امور تجاری، فعالیت های تفریحی، علمی، آموزشی و مسافرتی خود را از طریق مجازی الکترونیک انجام می دهید شما یک شهروند الکترونیک به شمار می آیید.

هرچند بسیاری از زمینه های شهر الکترونیک و دولت الکترونیک هنوز به بطور کامل محقق نشده است اما استفاده از همین میزان خدمات الکترونیک برای کاهش بسیاری از معضلات شهری به خصوص کاهش میزان رفت و آمد ها و به تبع آن کاهش ترافیک، رفع یا کاهش آلودگی هوا، حذف برنامه های کاغذی از برنامه های اداری و بانکی و ... موثر و مفید خواهد بود.


و در پایان؛
با وجود اینکه ابزار مدرن این روزها کمی زندگی جمعی را از ما دور کرده است اما نباید فراموش کنیم حضور در جامعه خود به نوعی زندگی اجتماعی به شمار می رود و همه ما موظف هستیم به عنوان یک شهروند فرد گرایی و منفعت طلبی را در خود مهار کرده و به اخلاق جمعی و منافع جمعی  روی بیاوریم، از منظری دیگری پاینبدی به شهروندی در قالب الکترونیک نیز می تواند به مدرنیته شدن شهر و پیشرفت رو به جلو آن کمک شایانی کند و هر کدام از ما در این پیشرفت نقش خواهیم داشت.

گزارش از عاطفه بیات
یازهرا(س)
انتهای پیام/
 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.