سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

مردم می‌توانند بم را از فراز ارگ مشاهده کنند/ آغاز بررسی باستان شناسی حصار غربی ارگ از اسفند

مدیر پایگاه میراث جهانی بم از اتمام کارگاه مرمت رمپ حاکم نشین و خانه حاکم در نوروز امسال خبر داد.

به گزارش حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ به نقل از روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی؛ پس از گذشت 13 سال از زلزله بم، مردم می توانند شهربم را از فراز ارگ مشاهده کنند. 

افشین ابراهیمی مدیر پایگاه میراث جهانی بم با اعلام این خبر گفت: پس از گذشت 13 سال از زلزله بم، با تلاش های کارشناسان و مرمت گران و همچنین طبق پیش بینی های صورت گرفته مردم می توانند از حاکم نشین بازدید و شهر بم را از فراز ارگ مشاهده کنند.

وی افزود: از آنجایی که بازدید های عموم از دروازه اصلی تا سربازخانه بوده و مردم پس از زلزله تنها می توانستند تا سربازخانه بازدید کنند از همین رو، با تلاش های مرمت گران و کارشناسان پیش بینی شده که امکان بازدید عمومی تا حاکم نشین فراهم شود.
 
ابراهیمی با اشاره به اتمام ۹۸ درصدی آوار برداری این مجموعه به فعالیت های انجام شده و در حال انجام در این زمینه پرداخت و گفت: در حال حاضر مرمت کارخانه حناسابی، مقبره خواجه آفاق  و مقبره میرزا ابراهیم پایان یافته  و اقدامات حفاظتی اضطراری در کوشک رحیم آباد در قلعه دختر و چهارطاقی صورت گرفته است.
 
به گفته وی مسجد پیامبر، تکیه، مرمت و ساماندهی حصار ارگ بم، حصار دوم و سوم، سربازخانه، خانه یهودی ها، بازار، بخشی از حاکم نشین، بخشی از مسجد جامع، دروازه دوم و سوم و.... از جمله  بخش هایی  است که مرمت آنها به پایان رسیده است.

ارگ بم بزرگترین سازه خشتی جهان بود که در زلزله  شدید و دلخراش پنجم دیماه سال ۱۳۸۲  که شهر بم و حومه آن را تحت تأثیر قرار داد، تقریباً به طور کامل از بین رفت. چند روز پس از این زمین‌لرزه، رئیس جمهور وقت ایران از بازسازی  این ارگ خبر داد.

اقدامات حفاظتی و مرمتی ارگ بم از سال ۸۳ با همکاری کشورهای دیگر آغاز شد. این همکاری در حال حاضر نیز ادامه دارد. 

بم و منظر فرهنگی  در سايه توجهات ملی و همكاری هاي بين ‌المللی، در  ۱۷ تیرماه ۸۳   با احراز چهار معيار(دوم، سوم، چهارم، پنجم) از شش معيار، در فهرست ميراث جهانی به ثبت رسيد.
 
بررسی باستان شناسی حصار غربی ارگ نیز از اسفندماه امسال آغاز شود


افشین ابراهیمی گفت: بر اساس بررسی های مقدماتی و تفاهم نامه ای که با موسسه عالی مرمت ایتالیا داشته ایم قرار است بررسی باستان شناسی حصار غربی ارگ نیز از اسفندماه امسال آغاز شود.

وی در خصوص نحوه بازسازی ارگ بم با تاکید بر وسعت 23 هزار هکتاری پایگاه جهانی بم و منظر فرهنگی آن که 18 هکتار آن بنای ارگ بم است گفت: این پایگاه به دلیل ثبت جهانی بم و منظر فرهنگی آن در تمام زمینه ها با کمیته میراث جهانی یونسکو هماهنگ است و راهبرد این پایگاه برای بازسازی ارگ بم  طرح جامع مدیریت حفاظتی بم  است که  مورد تایید سازمان یونسکو  قرار گرفته و بر اساس مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی تهیه شده است. 

مدیر پایگاه میراث جهانی بم  با تاکید بر اینکه رویکرد این پایگاه، برگرداندن چهره ارگ بم به قبل از تخریب نیست  افزود: برخی از  آثار معماری و باستان شناسی که پس از زلزله آشکار شده اند بسیار  ارزشمند و نیازمند مطالعات بیشتری هستند  و از این رو نباید با لایه های مرمتی پوشانده شوند. 

وی آغاز مرمت دروازه ورودی از چهار ماه پیش پس از آوار برداری و خوانا سازی آن در سال های پیش را مورد توجه قرار داد و گفت: امیدواریم تا نوروز امسال مرمت طبقه اول ورودی ارگ که هشتی ورودی دروازه را تشکیل می دهد را  به پایان برسانیم. 

ابراهیمی  دروازه ورودی  حصار پیرامونی، حصار دوم و سوم، بخشی از حاکم نشین و حصار آن، بازار، تکیه، سربازخانه، بخشی از اصطبل، تعدادی از خانه های اعیانی، مسجد پیامبر (ص)، خانه سیستانی و مسجد جامع در داخل ارگ بم و همچنین بناهای شاخص بیرون از ارگ همچون مجموعه عامری ها، مجموعه وکیل و ...و  را از جمله بخش هایی برشمرد که مورد مرمت قرار گرفته اند. 

وی در خصوص همکاری های کشور های خارجی در عملیات بازسازی ارگ بم گفت:  با توجه به توانمندی و ظرفیت های بالقوه در کشور  و پایگاه بم به لحاظ متخصصان و کارشناسان مرتبط سهم داخلی بسیارپررنگ بوده و مشارکت کشور هایی  همچون ایتالیا و آلمان دارای سهمی کمتر از یک درصد ، ژاپن در زمینه های پژوهشی و آموزشی و فرانسه نیز در زمینه پژوهشی و راه اندازی آزمایشگاه خشت بوده  است. 

ابراهیمی زلزله خیز بودن منطقه و  گسل های فعال در این منطقه را مورد توجه قرار داد و گفت : روند بازسازی، مراقبت و حفاظت از ارگ بم  امری مستمر است  که در طول سال صورت می گیرد. 

ارگ بم در سال 1345 با شماره ۵۱۹ در فهرست ميراث ملی به ثبت رسید. و از سال 1351 با تخصيص اعتبار ساليانه مورد مرمت قرار گرفت . با تبدیل  این اثر به پایگاه میراث فرهنگی در سال 1372، پروژه های حفاظتی و مرمتی آن از سوی این پایگاه صورت گرفت. 

این اثر به عنوان بزرگترین سازه خشتی جهان در زلزله مهیب ساعت پنج و بیست و هشت دقیقه صبح روز جمعه پنج دی ماه 1382 شهر تاریخی بم به شدت تخریب شد.  

بم و منظر فرهنگی ان در سال 1383 در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.



انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.