سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در اختتامیه سیزدهمین جشنواره نقد کتاب مطرح شد؛

صرف صورتک نقدساز نیست/ نمی‌خواهیم فرهنگ هتاکی، جایگزین نقد شود

سید عباس صالحی گفت: امروز در انبارسازی بی در و پیکر کتاب، کتابهای خوب مدفون می‌شوند.

به گزارش خبرنگارحوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ سید عباس صالحی،معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم اختتامیه سیزدهمین جشنواره نقد کتاب گفت: در حوزه نقد اتفاقاتی افتاده که خود این اتفاقات می توانند فرصت هایی را برای نقد فراهم کنند.ما در سابقه نقد به دو قالب نقد مکتوب و نقد شفاهی می‌رسیم.

وی افزود نقد شفاهی این امکان را فراهم می کند که صاحب نقد و صاحب نقد در مقابل هم قرار بگیرند و نقد مکتوب این ویژگی را دارد که نقاد با تمرکز بیشتری به کار خود بپردازد.این دو گونه روش های متعارف ما در نقد و به خصوص نقد ادبی بوده است.

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: اکنون به نظر می‌رسد در فضای مجازی ترکیب بندی جدیدی پیش آمده که ترکیبی از نقد شفاهی و مکتوب است. این فرمت جدید مثل هر فرصت جدیدی برای نقد قابلیت رصد را دارد و میتوان از آن به صورت هر چه بهتر استفاده کرد.

صالحی اظهار داشت:به نظر می آید که امروز نقد ترکیبی مکتوب و شفاهی به کمک نقد و به خصوص نقد ادبی آمده است.   

وی ادامه داد:نکته دوم این است که ما چه در نقد مکتوب و چه در نقد شفاهی آید تاکید بیشتری بر روی آسیب شناسی متن داشته آیم اما در حوزه کتاب می خواهم زاویه دیگری را هم که می توان بر آن بیشتر تاکید کرد را مطرح کنم و آن این است که امروزه کتابهای خوب در میان انبوه کتابهایی که کم فایده یا بی فایده هستند گم می شوند و در این انبارسازی بی در و پیکر کتاب مدفون می شوند.

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد:نمی خواهم بگویم منتقد نباید شمشیر را علیه کتابهای بد بردارد اما از این سو هم دیدن کتابهای خوب می تواند رسالتی برای منتقد باشد. امروزه این موضوع کمتر دیده می شود که آنچه باید خوانده شود جدا از بحث تبلیغ توسط اساتید معرفی شود.

همچنین سید حسن اسلامی اردکانی دبیر علمی سیزدهمین جشنواره نقد کتاب  گفت: هنگامی که از نقد صحبت می‌کنیم دقیقا چه چیزی منظور ماست،منظور ما قضاوت خرده‌گیرانه است هنگامی که ما بتوانیم مسئله را شخصی نکنیم و از آن فاصله بگیریم به آستانه نقد نزدیک می‌شویم، نقد به این معنا لازمه تلطیف ذائقه است و اگر در جامعه نباشد یا همه چیز به سامان است و یا هیچ چیز به سامان نیست و این جاست که لازم است ناقدان را ارج نهیم.
 
وی افزود: جامعه در مقابل منتقدان برخورد دو گانه‌ای دارد یعنی ما منقد را می‌ستاییم و هم ظرفیت نقد پذیری نداریم.
 
اسلامی اردکانی تصریح کرد: نقد نیازمند استمرار و پایایی است اما متاسفانه در کشور ما تک ستاره ها می‌درخشند و خاموش می‌شوند. باید به گونه‌ای نقد کنیم که وقتی کسی ان را می‌بیند بفهمد که پشت ان یک فرد حرفه‌ای است .
 
اسلامی اردکانی در ادامه نقب زدن به محتوای کتاب را از ویژه گیهای نقد حرفه ای دانست و گفت: صرف صورتک نقد ساز نیست .
 
وی افزود: ساختار نقد ویژگی دیگر نقد حرفه ایست زیرا نقد گفتمان است و باید منسجم باشد و ساختار داشته باشد.
 
دبیر علمی سیزدهمین جشنواره نقد ادبی گفت:زبان سومین ویژگی نقد حرفه‌ای است یعنی زبان نقد باید زبان درستی باشد. در این جشنواره ما مقالات خوبی داشتیم که به لحاظ زبانی پذیرفته نبودند و به دلیل آنکه زبان تند و نا پیراسته‌ای داستند پذیرفته نشدند.
 
وی افزود: ما نمی‌خواهیم فرهنگ هتاکی و فحاشی را به جای نقد مطرح کنیم زیرا خود نقد به اندازه کافی آزار دهنده است لذا باید بکوشیم تا جای ممکن از زبان دقیق استقاده کنیم.
 
اسلامی اردکانی اظهار داشت: باید عادت کنیم در متن به هیچ وجه از مرز نوشتن یبرون نرویم زیرا ما رد نقد با متن سروکار داریم و به هیچ وجه نباید از متن به ماتن نقب بزنیم.
 
وی گفت: اگر کسی می‌خواهد ناقد باشد بایدآدم پوست کلفت و سمجی باشد لذا منتقدان نباید انتظار تشکر داشته باشند و باید عادت کنند که مستقل باشند و نقد سفارشی ننویسند.
 
دبیر علمی سیزدهمین جشنواره نقد ادبی خاطر نشان کرد: منتقد کارآگاه نیست که به دنبال مجرم بگردد.ما نباید به هیچ وجه اثر و صاحب اثر را انگیزه‌خوانی کنیم زیرا اگر به این وادی بیفتیم به مشکل می‌خوریم.

برگزیدگان شاخه‌های مختلف سیزدهمین دوره جشنواره نقد کتاب که از سوی مؤسسه خانه کتاب برگزار شد، به شرح زیر معرفی شدند:

۱ ـ کلیات و اطلاع رسانی

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«پر، اما ناپرداخته! نقدی بر کتاب روش تحقیق در علم اطلاعات و دانش‌شناسی»، ابراهیم افشار، فصلنامه نقد کتاب اطلاع‌رسانی و ارتباطات، س دوم، ش ۶، تابستان ۱۳۹۴.

۲ ـ  میراث‌پژوهی

در این حوزه دو اثر به طور مشترک برگزیده شناخته شد:

۱ ـ «ضرورت تصحیح مجدد مجموعه رسائل عزیز بن محمد نسفی»، احسان رئیسی، آینه میراث، س سیزدهم، ش ۵۷، پاییز و زمستان ۱۳۹۴.

۲ ـ «نقد تصحیح التدوین فی اخبار قزوین»، هادی درزی رامندی و محمد منصور طباطبایی، متن شناسی ادب فارسی، س هفتم، ش ۲۷، پاییز ۱۳۹۴.

۳ ـ فلسفه، کلام و عرفان

الف) فلسفه اسلامی

در این حوزه دو اثر به طور مشترک  شایسته تقدیر شناخته شد:

۱ ـ «ملاحظاتی درباره برخی مباحث معرفت شناسی در فلسفه اسلامی»، مجید مرادی، فصلنامة نقدکتاب کلام، فلسفه و عرفان، س دوم، ش ۶-۵، بهار و تابستان ۱۳۹۴.

۲ ـ «نقد و بررسی نظریه نقد عقل عربی، سیدمحسن میری و قاسم ابراهیمی پور»، مطالعات اندیشه معاصر مسلمین، ش ۲، پاییز و زمستان ۱۳۹۴.

ب) فلسفه غرب

در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شناخته شد:

«شروط امکان تألیف درباره کانت»، سید محسن اسلامی، فصلنامه نقدکتاب اخلاق، علوم تربیتی و روان شناسی، س اول، ش ۱، بهار ۱۳۹۴.

ب) عرفان

در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر  شناخته شد:

«ما به کجاییم و امانت کجاست؛ نقد ترجمه فارسی اللمع فی التصوف»، سعید کریمی، آینه میراث، ش ۵۶، س سیزدهم، بهار و تابستان ۱۳۹۴.

ج) کلام

در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شناخته شد:

«نقد و بررسی دیدگاه پروفسور پاول هک در کتاب زمینه مشترک»، محمد جعفر مروارید و حسن توسلی، پژوهشنامه کلام، ش ۲، س دوم، بهار و تابستان ۱۳۹۴.

۴ ـ دین

الف) فقه و حقوق

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«تألیف فلسفه فقه، ضرورتی که همچنان باقی است»، ناصر قربان نیا، فصلنامه نقد کتاب فقه و حقوق، س اول، ش ۱، بهار ۱۳۹۴.

ب) اخلاق

در این حوزه دو اثر به طور مشترک برگزیده شناخته شد:

۱ ـ «دعوت دوباره به فضیلت فکری»، امیرحسین خداپرست، فصلنامه نقد کتاب اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی، س اول، ش ۳-۴، پاییز و زمستان ۱۳۹۴.

۲ ـ معرفی و نقد یک کتاب و دو ترجمه آن: کلیات فلسفه اخلاق نوشته جیمز ریچلز»، سید علیرضا صالحی، فصلنامه نقد کتاب اخلاق، علوم تربیتی و روانشناسی، س اول، ش ۱، بهار ۱۳۹۴.

۵ ـ علوم اجتماعی

الف) جامعه شناسی

در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شناخته شد:

«واکاوی مسئله گفت و گو: بررسی و نقد کتاب در جهان گفت و گو»، فرهنگ ارشاد، فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی، س دوم، ش ۷ و ۸، پاییز و زمستان ۱۳۹۴.

ب) ارتباطات

در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شناخته شد:

«نقد کتاب ارتباط شناسی»، مصطفی همدانی، پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی، ش ۳۳، تابستان ۱۳۹۳.

۶ ـ زبان

الف) زبان‌های دیگر

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«بررسی ترجمه سه اثر از اریک امانوئل اشمیت بر اساس آرای نظری اومبرتواکو»، مرضیه اطهاری نیک عزم و رعنا طاهرزاده، پژوهش‌های ادب و زبان فرانسه، ش ۳، س دوم،   بهار و تابستان ۱۳۹۴.

ب) زبان شناسی

در این حوزه یک اثر شایستة تقدیر شناخته شد:

«نقد و بررسی مجموعه‌ فرهنگ‌های سخن»، فرهاد قربان زاده، ویژه نامه نامۀ فرهنگستان، فرهنگ‌نویسی، ش ۱۰، اسفند ۱۳۹۴.

۱۳۹۳.

۷ ـ علوم و فنون

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«علم، دین و خرافه در تمدن اسلامی: نقدی بر کتاب مقالاتی درباره مفهوم علم در تمدن اسلامی»، امیرمحمد گمینی، فصلنامه نقد کتاب علوم محض و کاربردی، س ۲، ش ۵ و ۶، بهار و تابستان ۱۳۹۴.

۸ ـ هنر

در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شناخته شد:

«مداقه‌ای در مباحث تئوری طراحی گرافیک: نگاهی به کتاب طراحی گرافیک چیست؟»، مهدی حق شناس، فصلنامه نقد کتاب هنر، س دوم، ش ۷، پاییز ۱۳۹۴.

۹ ـ ادبیات فارسی

الف) نقد ادبی

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«جامعه شناسی ادبیات و رمان یا شوخی کردن با امتناع»، مهدی یوسفی، فصلنامه نقد کتاب ادبیات، س اول، ش ۱، بهار ۱۳۹۴.

ب) متون کهن

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«معرفی و بررسی دو تصحیح تازه شاهنامه»، سجاد آیدنلو، ضمیمه آینه میراث، ش ۴۰، ۱۳۹۴.

۱۰ ـ ادبیات داستانی

در این حوزه یک اثر شایسته تقدیر شناخته شد:

«نقد و تحلیل رمان چراغ ها را من خاموش می‌کنم از منظر زبان و جنسیت»، ملاحت نجفی عرب، دو فصلنامه علوم ادبی، س چهارم، ش ۶ و ۷، بهار و تابستان ۱۳۹۴.

۱۱ ـ شعر

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«شعر نو در ترازوی تأویل: مروری بر کتاب شعر نو در ترازوی تأویل»، عبدالرسول شاکری، فصلنامه نقدکتاب ادبیات، س اول، ش ۳-۴، پاییز و زمستان ۱۳۹۴.

۱۲ ـ  تاریخ و جغرافیا

در این حوزه دو اثر یک اثر برگزیده شناخته شد:

«ایران عصر صفوی: نوزایی امپراتوری ایران»، محمد کاظم رحمتی، فصلنامه نقد کتاب تاریخ، ش ۵، س دوم، بهار ۱۳۹۴.

۱۳ ـ کودک و نوجوان

در این حوزه یک اثر برگزیده شناخته شد:

«نقد و بررسی دو داستان خاطرات یک خون آشام عاشق و جودی انجمن مخفی تشکیل می دهد از منظر برنامه فلسفه برای کودکان»، مریم عفتی کلاته، فلسفه وکودک، س سوم، ش ۹، بهار ۱۳۹۴.

بخش ویژه:

در این حوزه فصلنامه نقد و بررسی کتاب تهران با مدیرمسئولی هرمز همایون‌پور به‌عنوان نشریه شایسته تقدیر انتخاب شد

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.