سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

پیوستن به باشگاه فراموشکاران

این روزها دیگر همه آلزایمر را می‌شناسند. بروز هر گونه فراموشی، گیجی یا حواس پرتی در بین توده مردم آلزایمر نام دارد. این بیماری از سن۶۰ سالگی بروز می‌کند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ این روزها دیگر همه آلزایمر را می‌شناسند. بروز هر گونه فراموشی، گیجی یا حواس پرتی در بین توده مردم آلزایمر نام دارد. این بیماری از سن60 سالگی بروز می‌کند. با توجه به اینکه ناقوس پیری جمعیت ایران تا چند سال دیگر به صدا در می‌آید، به طوری که طی 10سال آینده به ازای هر 10خانوار هفت سالمند بالای 60سال در کشور خواهیم داشت، هشدار‌ها درباره افزایش آلزایمر هم بیشتر شده است. سن پیری، سن پختگی، تجربه و کم توانی است و همین کم توانی افراد را مستعد بیماری‌های متعددی از جمله آلزایمر می‌کند. این بیماری باعث از دست رفتن تدریجی و مداوم مغز شده و می‌تواند روی صحبت کردن، فکر کردن و انجام فعالیت‌های روزانه تاثیرگذار باشد. مهم‌ترین تاثیر آلزایمر، به عنوان یک بیماری پیش‌رونده، زوال حافظه و دیگر کارکردهای مهم ذهنی است.

از دست دادن خفیف حافظه در افراد بالای 60سال شایع است. با بروز هر گونه مشکلات حافظه ای نمی‌توان آن را آلزایمر قلمداد کرد، بلکه با مراجعه به پزشک می‌توان خود را در روند مراحل درمان قرار داد. سن بالا، سابقه خانوادگی، جنس مونث بودن و سندرم دان، مهم‌ترین عوامل خطر ساز برای ابتلا به آلزایمر هستند. اگر بیماران، خویشاوند درجه اولی داشته باشند که آلزایمر در آنها پس از 65 سالگی بروز کرده باشد، خطر نسبی ابتلای آنها سه تا شش برابر افزایش می‌یابد.

اگر بیماران خواهر یا برادری مبتلا به آلزایمر پیش از 60سالگی و نیز یک والد مبتلا داشته باشند، خطر نسبی آنها هفت تا 9 برابر می‌شود. بیماری آلزایمر به علت تغییراتی که در مغز بروز می‌کند، اتفاق می‌افتد. این تغییرات عبارتند از پایین آمدن سطح انتقال دهنده‌های عصبی یا پیام رسان‌های شیمیایی که به مغز کمک می‌کنند تا درست کار کند.

اینکه چه چیزی باعث این کاهش می‌شود هنوز مشخص نیست. خطر ابتلا به آلزایمر با بالا رفتن سن افزایش می‌یابد، اما این بدان معنا نیست که تمام افراد سالمند جامعه به آلزایمر مبتلا می‌شوند، بلکه فقط 35 نفر از هر 100نفر افراد بالای 85 سال از زوال عقل رنج می‌برند. این بدان معناست که 65 نفر از هر 100نفر با این مشکل مواجه نمی‌شوند. بروز زوال عقل در سنین پایین‌تر از 60سال نادر است. در ضمن علائم و نشانه‌های ابتلا به بیماری آلزایمر شامل کاهش شنوایی، اثرانگشت غیرطبیعی، از دست رفتن حس بویایی و کاهش توانایی در تعیین و تشخیص بوها قبل از کاهش حافظه ایجاد می‌شود. تقریبا50 درصد بیماران مبتلا به آلزایمر قبل از بروز تغییرات شخصیتی در آنها، افسردگی را تجربه کرده اند.

ماهیچه‌های مغزتان را ورزش دهید

بر اساس نتایج مطالعه ای که در نشریه «نورولوژی» به چاپ رسیده افرادی که حداقل 9 سال تحصیلات تکمیلی دارند و شغلشان به پژوهش و مطالعه وابسته است و 80درصد از افرادی که کمتر از پنج سال تحصیلات تکمیلی دارند و شغل آنها به پژوهش و مطالعه وابسته نیست به بیماری‌های دمانس و آلزایمر مبتلا می‌شوند. نکته جالب دیگر هم اینکه مطالعات در هلند و بلژیک نشان داده، افرادی که شغل‌های پیچیده ای دارند، به ویژه آنهایی که کارشان نظارت بر دیگران و مدیریت است و کارشان نیازمند چالش‌های ذهنی است، کمتر از افراد دیگر به فراموشی دچار می‌شوند. پس حتی‌الامکان باید از ذهن استفاده کرد، این اقدامات را می‌توان در قالب مطالعه، تکرار مطالب خوانده شده برای خود، نگارش تخیلات، نقاشی و بازی‌های ذهنی انجام داد.

«نور درمانی» روش جدید بهبود بیماری آلزایمر

در حالی که با پیشرفت علم، روش‌های نوین پزشکی برای درمان بیماری‌ها روی کار آمده است، گروهی از دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که با نورهای چشمک‌زن می‌توانند آلزایمر را درمان کنند. محققان دانشگاه ماساچوست به این نتیجه رسیدند که نوردرمانی هم می‌تواند یکی از روش‌های جدید در علم پزشکی باشد و از این طریق مبتلایان به آلزایمر درمان شوند. این محققان نورهای شدید چشمک‌زن را به چشم موش‌‌ها تاباندند تا سلول‌های محافظ، پروتئین‌های مخرب را که باعث ایجاد آسیب‌های مغزی می‌شوند در خود هضم کنند و از این طریق جلوی کاهش توانایی‌های مغز و ابتلا به بیماری‌هایی همچون آلزایمر گرفته شود.

در این روش لامپ مربوطه 40بار در ثانیه چشمک زد که البته تشخیص حالت خاموش- روشن آن به سختی ممکن بود و این فرایند با سرعت بسیار بالا انجام شد. دانشمندان هم ‌اکنون به دنبال آن هستند تا روش جدید نوردرمانی را روی انسان‌ها هم آزمایش کنند و این احتمال وجود دارد که همین لامپ ساده بتواند آلزایمر را در انسان‌ها درمان کند. محققان دانشگاه ماساچوست به دنبال مذاکره با مقامات قانونگذار آمریکایی هستند تا سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مجوز استفاده از این روش را صادر کند و نوردرمانی به یک ابزار معمول برای بیماران آلزایمری تبدیل شود.

از توان مغزتان عاقلانه استفاده کنید

اغلب در روند پیشروی بیماری آلزایمر فرد بیمار هیچ مشکلی احساس نمی‌کند،‌ اما اطرافیان کاملا تغییرات و زوال عقلی فرد را را حس می‌کنند. براساس یافته‌های دانشمندان دانشگاه Cleveland در Ohio افرادی که از نظر جسمی و فکری فعال هستند به مراتب کمتر از دیگران در معرض بیماری خطرناک آلزایمر قرار می‌گیرند. تقویت حافظه فقط با خواندن کتاب و فکرکردن امکان پذیر نیست، بلکه معاشرت با دیگران، مسافرت، آموختن زبانی جدید، حفظ کردن شعر، آموختن موسیقی و... می‌تواند در این زمینه موثر باشد که البته علاوه بر تمام این نکات رعایت اصول تغذیه در جلوگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر نقش دارد. یک روانپزشک درباره بیماری آلزایمر می‌گوید: بروز هر نوع فراموشی یا گیجی در افراد نشان دهنده آلزایم نیست.

چون افراد جوان مبتلا به هر گونه گیجی، فراموشی و... ابتدا باید تحت معاینه عصب شناسی و روانپزشکی قرار گرفته و در مرحله بعد با انجام ام آر ای و دیگر آزمایشات مربوطه بتوانند فرد را تحت درمان قرار دهند. در ضمن با توجه به حرکت جمعیت کشور به مرحله سالخوردگی احتمال بروز آلزایمر به شکل گسترده وجود دارد. بیماری آلزایمر باعث تخریب و مرگ سلول‌های مغزی و همچنین تخریب ارتباط بین آنها، کاهش دائم حافظه و عملکرد ذهنی می‌شود. اقدامات پزشکی فعلی برای بیماری آلزایمر و استراتژی‌های مدیریت آن می‌تواند به طور موقت علائم را بهبود بخشد که اغلب در به حداکثر رساندن کارایی و حفظ استقلال بیمار موثر است.

از آنجا که هیچ درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد، قرار گرفتن هر چه سریع‌تر بیمار در شبکه خدمات حمایت کننده از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در مراحل ابتدایی فراموشی یا گیجی خفیف ممکن است تنها علامت مورد توجه آلزایمر باشد. اما با گذشت زمان بیشتر خاطرات به ویژه حافظه اخیر از یاد می‌رود. سرعت پیشرفت علائم در افراد گوناگون متفاوت است. احتمالا اولین علامت بیماری آلزایمر سخت‌تر شدن غیرمعمول به خاطر آوردن و سازماندهی افکار است.

احمد محیط در جواب این سوال که آیا تاکنون پزشکان راه‌های درمان قطعی این بیماری را یافته اند، می‌افزاید: در حد اطلاعات بنده هنوز درمان قطعی این بیماری ثابت نشده است،‌ اما از طریق دارویی می‌توان روش‌های متعددی برای درمان این بیماری اعمال کرد. برای درمان قطعی آلزایمر نیازمند رشد علم هستیم. به گفته او افراد برای مصونیت از بیماری آلزایمر باید به شکل عاقلانه از مغزشان بهره مند شده و از هر گونه آسیب رسانی به مغز جلوگیری کنند. افراد در معرض استرس، اضطراب، تنش‌های روزانه و همچنین مصرف مواد مخدر، مشروبات الکلی و... بیشتر در معرض آلزایمر هستند. اگر افراد در طول زندگی خود استفاده عاقلانه از مغز را سرلوحه زندگی خود قرار دهند به نسبت این بیماری به تاخیر می‌افتد. در این شرایط افراد باید از مصرف هر گونه مواد مخدر، دارو، الکل، عدم تحرک، بی توجهی به ورزش و... خودداری کنند.

قرن 21، قرن دانش‌های مغزی

این روانپزشک با بیان اینکه برای درمان یا کنترل بیماری آلزایمر رژیم خاصی توصیه نمی‌شود، اظهار می‌کند: به طور کلی با ایجاد محدودیت در مصرف چربی، قند و گوشت قرمز می‌توان پیشروی این بیماری را متوقف کرد. در ضمن مصرف میوه، غذاهای گیاهی و گوشت سفید باید در برنامه غذایی افراد مبتلا به این بیماری گنجانده شود. هر روز از سوی رسانه‌ها برای درمان بیماری آلزایمر روش جدیدی تبلیغ می‌شود. این در حالی است که محیط درباره تبلیغات برای درمان قطعی این بیماری می‌گوید: به هر حال در این زمینه تبلیغات گسترده رسانه مشاهد می‌شود، اما همان طور که قرن بیستم قرن اتم نام گذاری شده بود قرن 21 هم از لحاظ علمی قرن دانش‌های مغز نام دارد. با این تفاسیر امید است در سال‌های آینده با پیشرفت‌های علمی و ابداع روش‌های جدید شاهد درمان بیماری آلزایمر باشیم.

منبع: آرمان

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.