سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اردشیر زاهدی چگونه نظر خاندان پهلوی را جلب کرد؟

آخرین سفیر ایران در آمریکا که هم اکنون در سوئیس سکونت دارد را بیشتر بشناسید.

به گزارش خبرنگارحوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ تاریخ و مرور آن موجب می‌شود تا علاوه بر شناختن و برخورد با انسان‌های برجسته در زمینه‌های گوناگون، گذر زمان را در انسان‌های بزرگ و یا کسانی که  فریفته پول، قدرت و ثروت شده‌اند، ببینیم.
 
گذشته و تاریخ کشور ما نیز خالی از این آدم‌ها نیست و هر برهه‌ای داستانی پر از شخصیت‌های مختلف را در برمی‌گیرد. یکی از این مقاطع دوران انقلاب اسلامی است. مقطعی که مدتی است با پخش مجدد سریال «معمای شاه» حال و هوای روزهای نه چندان دور سرزمینمان را با افراد موثر در آن زمان روایت می‌کند.

اردشیر زاهدی که آخرین سفیر ایران در آمریکا و وزیر خارجه ایران در زمان محمدرضا است به همراه پدرش فضل الله زاهدی فعالیت‌های گوناگونی را در دوران پهلوی انجام داده اند.

اردشیر بعد از تحصیلات مقدماتی در تهران و اصفهان راهی آمریکا شد و در رشته مهندسی کشاورزی و علوم اقتصادی از دانشگاه یوتا فارغ التحصیل شد. بعد از بازگشت به ایران نیز مسئولیت خزانه‌داری کمیسیون مشترک ایران و آمریکا را به عهده گرفت.

به گفته منابع آگاه اردشیر به همراه پدرش در کودتای 28 مرداد و بازگرداندن شاه به سلطنت نقش مهمی را ایفا کردند، به طوری که زاهدی پس از نخست‌وزیری پدرش، مدال نشان درجه یک تاج و نشان درجه یک رستاخیز را به مناسبت حضور در کودتا دریافت کرد.
 
وی پس از انتصاب به سمت "آجودانی" شاه در سال 1336 با شهناز پهلوی دختر محمدرضا و فوزیه ازدواج کرد اما بعد از مدتی به دلیل اختلافاتی که داشتند جدا شدند، با این حال رابطه صمیمانه بین او و شاه همچنان پایدار باقی ماند.

در حوزه کاری نیز بعد از مدتی به جهت نارضایتی علی امینی نخست‌وزیر وقت، زاهدی از سفارت ایران برکنار شد اما یک‌سال بعد در دوره نخست‌وزیری «اسدالله علم»، اینبار سفیر ایران در لندن شد و تا آذر 1345 در این پست ماند.
 
در ادامه فعالیت‌های اردشیر، وی در دوران هویدا به سمت وزارت خارجه ایران رسید و در همان زمان برای برکناری هویدا و کسب سمت نخست وزیری تلاش کرد تا اینکه به دلیل ایجاد اغتشاش بازهم به عنوان سفیر به آمریکا فرستاده شد.

زاهدی در آبان 1357 در کاخ سفید با برژینسکی ملاقات و از وی خواستار حمایت جدی از رژیم شاهنشاهی شد و با مذاکرات این چنینی نقش مهمی در برقرای ارتباط و نزدیکی کشورهای اروپایی با رژیم پهلوی داشت. اما بعد از سقوط حکومت پهلوی وی که سودای اتحاد ایرانیان مقیم آمریکا و اروپا را برای مبارزه علیه انقلاب اسلامی در سر داشت دست به اقداماتی زد، تا جایی که آیت‌الله خلخالی رئیس دادگاه انقلاب به صورت غیابی حکم اعدام وی را صادر کرد.

پس از این اتفاقات و کمرنگ شدن قدرت وی، زاهدی از سال 1360 دیگر در عرصه سیاسی فعالیت خاصی نداشت و در حال حاضر نیز در ویلای خود در شهر مونترو سوئیس زندگی می‌کند و همچنان با اعضای خاندان پهلوی و بسیاری از شخصیت‌های بین‌المللی مراوده دارد.


گزارش از فاطمه شهدوست     



انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.