سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد؛

کوچولوهای نخواستنی!/ چه دلایلی باعث ترس زوجین جوان از فرزندآوری می‌شود؟

عدم رغبت و تمایل برخی زوجین جوان به فرزندآوری از معضلات و چالش هایی به شمار می رود که اثرات و تبعات مخرب آن کانون خانواده و به تبع بافت جمعیتی جامعه را تحت الشعاع قرار می دهد.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،فرزندآوری عامل بقای نسل، رشد استعدادها، پویایی نیروی انسانی و اقتدار جمعیتی محسوب می شود و در فقدان و خلاء آن علاوه بر به خطر افتادن کانون و نظام خانواده،بافت جمعیتی جامعه نیز با چالش ها و نارسایی هایی مواجه می شود که اثرات و تبعات مخرب آن،بعضا در حوزه ها و عرصه های کلان و ملی کشور نمود و ظهور پیدا می کند.

در طول سالیان گذشته،سیاست های کنترل جمعیت و تشویق به فرزند کمتر،زندگی بهتر از تصمیمات غلط و اشتباهی بود که باعث برخی تغییرات در نظام جمعیتی کشور شد،امری که اخیرا به دفعات و کرات از سوی کارشناسان و صاحب نظران مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

فارغ از برخی سیاست های کلان کشوری در گذشته که به نوعی می توان از آن به عنوان محاسبات و ارزیابی های غلط یاد کرد،برخی از عوامل دیگر نیز در کاهش میل زوجین به فرزند آوری موثر بوده است.

مصطفی رازینی،جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،در نقد و بررسی این پدیده اظهار داشت:اساسا فرزند یکی از ستون ها و پایه های اصلی انسجام و تحکیم بنیان خانواده محسوب می شود که در خلاء و فقدان آن،خانواده با فراز و نشیب های غیر قابل پیش بینی و خسران آوری از منظر اجتماعی،فرهنگی و روحی و عاطفی روبرو خواهد شد.

وی افزود:هراس از پذیرش مسئولیت فرزند،یکی از دلایل موثر در شکل گیری این بی میلی و بی رغبتی زوجین به فرزند آوری محسوب می شود.

جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی عنوان کرد:هراس و بی میلی مذکور خود معلول عوامل دیگری است که بخش اعظم آن به مسائل اقتصادی باز می گردد.

وی افزود:هزینه ها و مخارج سنگین زندگی،عدم کسب درآمد کافی برای تامین الزامات مادی و اقتصادی،مخارج سنگین پزشکی و به تبع آن هزینه هایی که از دوران طفولیت تا نوجوانی و حتی جوانی برای خانواده و والدین ایجاد می شود از نمونه مواردی به شمار می رود که در کاهش انگیزه فرزند آوری نقش بسزایی ایفا می کند.

رازینی عنوان کرد:در کنار مورد فوق،تزلزل موقعیت شغلی، بی ثبات بودن آن و معضل بیکاری و برخی محدودیت ها در توزیع فرصت های شغلی از دیگر عواملی است که در ظهور و بروز چنین ذهنیتی در میان زوجین بی تاثیر نیست.

*تشویق و ترغیب به فرزندآوری مستلزم  پشتیبانی ارگان‌های ذیربط است

مرضیه شکوهی،محقق و پژوهشگر حوزه اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،عنوان کرد:کاهش میل و رغبت زوجین به فرزندآوری،نتیجه ای جز بالا رفتن میانگین سنی جمعیت کشور، کاهش جمعیت جوان و تحلیل نیروی کار فعال و انرژیکِ انسانی و به تبع آن تشدید هزینه های بهداشتی و درمانی که جزء اجتناب ناپذیرِ جوامعِ با میانگینِ سنی بالا محسوب می شود ، در پی نخواهد داشت.

وی افزود:در چنین شرایطی،عزم ملی و حمایت دستگاهای اجرایی،حاکمیتی و ارگان های فعال و ذیربط در حوزه خانواده، فرهنگ و اقتصاد ضرورتی است که می تواند در افزایش میل و انگیزه زوجین به فرزند آوری نقش موثری را ایفاء کند.

محقق و پژوهشگر اجتماعی عنوان کرد:هر آنچه ثبات شغلی و اقتصادی برای جوانان تقویت شود به همان میزان تمایل برای فرزند آوری نیز افزایش خواهد یافت و بالعکس در شرایطی که فرصت های شغلی و توانایی اقتصادی جوانان ضعیف تر باشد،به همان میزان شاهد هراس از مسئولیت پذیری زوجین برای فرزند آوری خواهیم بود.

وی در خاتمه یادآور شد:می طلبد اقدامات حمایتی در این عرصه با تقویت هر چه بیشتری همراه شود و این مهم با همسویی،هم افزایی و تلاش نهادها و دستگاه های ذیربط فرادستی برای تعریف و طراحی بسته های حمایتی موثر برای زوجین جوان با هدف فرزند آوری،حاصل خواهد شد.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۸
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۲۲:۴۶ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
برای عده‌ای 20 بچه هم کم است و برای عده‌ی کثیر دیگری یک بچه هم حقشان نیست !
ناشناس
۲۲:۱۸ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
گزارش خیلی خوبی بود
ناشناس
۱۳:۴۵ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
من هنوز نمیتونم به ازدواج فکر کنم چون که پول کافی ندارم چه برسه بچه داشتن
ناشناس
۱۰:۳۳ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
التماس دعا دارم .از خدا میخوام یه فرزند به من بده.حسرت یه فرزند را میخورم احساس مادربودن را بچشم
ناشناس
۰۰:۵۷ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
بااین گرونی فقررکود گرونی بیکاری کارگرهای خارجی کی میتونه ازدواج کنه بااین اجاره۶۰۰هزاری او اب برق و گاز واجناس هرروز گرون میش کجادنیااینجور حقوق یه برمیاد بالا ولی اجناس هرروز خودمون ک اعصابی افسرده غمگینیم بااین مشکلات بچه بیاد ازمابدتر میش . فقط حرف و وعدو وعید
ناشناس
۲۲:۵۹ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
فرزند کمتر زندگی بهتر
ناشناس
۲۲:۴۸ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
باتشکر از انتشار کامنت ها که نظرات مردم را منتشر میکنند این خبربحث خوبی مطرح شد.باتشکر
ناشناس
۲۲:۳۱ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
من وهمسرم عاشق فرزند هستیم به دنیا آمدن یه فرزند درهرخانواده یک نعمت است.
ناشناس
۲۲:۲۳ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
دلم یه فرزند میخواد.التماس دعا
ناشناس
۲۲:۲۱ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
داشتن یه فرزند نعمت است
حسین
۲۲:۱۷ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
همسر من به خاطر مشکلی که داره بچه دار نمیشه و ما به خاطر نداشتن هزینه درمان ناباروری مجبوریم از هم طلاق بگیریم
دلیل همه که عدم میل به بچه نیست ما در آرزوی بچه هستیم اما به خاطر نداشتن فقط چند میلیون پول مجبوریم که طلاق بگیریم
ناشناس
۲۲:۱۱ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
درست است که این مشکل فقط به نداشتن کار و درآمد کافی مربوط نمیشود و عوامل فرهنگی هم دخیل هستند ، علت آن هم جمعیت مرفه ای می دانند که با وجود رفاه بالا باز هم بچه دار نمیشوند اما انصافاً چند درصد مردم ایران از این سطح رفاه بالا برخوردار هستند که عامل فرهنگی از بچه دار شدنشان جلوگیری میکند ، این جمعیت خیلی جمعیت پایینی هستند پس مهم ترین و در واقع اصلی ترین مشکل مشکلات مالی است که با حل شدن این مشکل قشری که به دلیل مشکلات مالی اقدام به بچه دار شدن نمیکردند حالا بچه دار می شوند که تعدادشان زیاد هم هست و خود همین باعث فرهنگ سازی برای قشر پر درآمد هم میشود ، ضمن اینکه برطرف کردن مشکلات اقتصادی افراد در برابر برطرف کردن مشکلات فرهنگی زمان بسیار کم تری را می برد و در ازیاد نسل زمان مهم ترین رکن است پس به نظز من مشکلات مالی سرچشمه ی بسیاری از مشکلات جامعه ی امروزی ما است.
ناشناس
۲۰:۰۶ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
با این کامنتایی که من میبینم همون مجرد بمونیم بهتره
ناشناس
۱۸:۴۰ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
با سلام خدمت عزیزان.من و همسرم هر دو کارمندیم ولی درامد دوتا مون پایین و یه بچه هم داریم. بارها شده بعد از اینکه همسر و فرزندم خوابیدن نشستم برای نداری و اینکه نمیتونیم مایحتاج روزمره خودمون رو تامین کنیم گریه کردم. اون اقا که میگه نه بچه نیاوردن یعنی بی مسیولیتی اصلا میدونه وقتی بچه ادم هر روز از کنار مغازه کبابی دم در خونه رد میشه و میگه بابا یک بار برای من کباب میخری و تو نتونی بگیری چه حالی بهت دست میده. مردم همه میدونن مشکلات تک فرزندی و بی فرزندی چیه ولی نداری اجازه نمیده. هزینه های قبل از زایمان, هزینه های زایمان, هزینه های بعد از زایمان, احتمال از دست دادن شغل به علت زایمان,مشکلات درمانی و خرج پوشک و غذای بچه, مشکل نکهداری بچه وقتی مادر مجبوره مثل پدر کار کنه, خرج تحصیل بچه و .
ناشناس
۲۱:۳۳ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
شما به دل نگیر اون معلومه که از این چیزها خبر نداره
ناشناس
۱۶:۵۶ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
هر آنکس که دندان دهد نان دهد!
فقط پول را میبینید؟!!
مشکلتون اینه که فکر میکنید رزقتون را خودتون در میارید نه خدا!
توکل و اعتماد به خدا ازبین رفته.
من دوتا بچه دارم هیچوقت هم ترس از نرسیدن پول نداشتم .بچه مایه برکت زندگیه.خدا را شکر وضع مادیم هم بهتر از وقتیه که بچه نداشتم.
بزرگترین ثروت قناعته.یاد بگیرید به اندازه تلاش کنید و به همون اندازه درآمد قانع باشید تا احساس کمبود نداشته باشید و به فرزندان هم یاد بدید.
ناشناس
۱۶:۵۶ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
هر آنکس که دندان دهد نان دهد!
فقط پول را میبینید؟!!
مشکلتون اینه که فکر میکنید رزقتون را خودتون در میارید نه خدا!
توکل و اعتماد به خدا ازبین رفته.
من دوتا بچه دارم هیچوقت هم ترس از نرسیدن پول نداشتم .بچه مایه برکت زندگیه.خدا را شکر وضع مادیم هم بهتر از وقتیه که بچه نداشتم.
بزرگترین ثروت قناعته.یاد بگیرید به اندازه تلاش کنید و به همون اندازه درآمد قانع باشید تا احساس کمبود نداشته باشید و به فرزندان هم یاد بدید.
ناشناس
۲۲:۳۵ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
تا حالا شده از بی پولی خونه نری؟؟؟؟؟؟
ناشناس
۰۳:۱۷ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
بعضی ها واقعا مشکل دارند عزیز
ناشناس
۱۵:۳۸ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
دلم بچه میخاد ولی افسوس،بی پولی..
..
۱۵:۳۲ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
به نظر این حقیر تنها دلیلش عدم بصیرت زوج های جوان می باشد چرا که وقتی رهبری معظم امام خامنه ای میفرمایند جمعیتمان کم است و باید دوبرابر شود دیگر حجت تمام است
شاید برخی از شما بگویید بخاطر وضعیت بد اقتصادی و ... ولی ایران عزیز اسلامی ما یکی از غنی ترین کشورهای جهان است و به اندازه ای پول و منابع مالی در آن هست که هفت نسلمان را هم به برکت انقلاب پوشش دهد
لذا خواهش این برادر ایمانی تان را بپذیرید و به نیت امام موسی کاظم که نسل شیعه را زیاد نمودند ، هرکدام از زوجین محترمه حداقل هفت فرزند به دنیا بیاورید و خداوند خودش روزی را میرساند
ناشناس
۱۸:۴۵ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
خخخ برو عامو دلت خوشه نفست از جای گرم بلند میشه ها
ناشناس
۰۱:۱۳ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
عمو وضع اقتصادمان بد نیست بهتراز این مقام اول هستیم پولدار
ناشناس
۰۳:۱۷ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
عمو یه روان پزشک برو
maryam
۰۴:۰۸ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
کمی هم فکر کنی بد نیست.
ناشناس
۲۰:۵۰ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
15:32 دمت گرم
ابی
۱۱:۱۰ ۱۳ آذر ۱۳۹۵
من از 6 صبح تا 8 شب برای 1 میلیون تومن ماهانه کار میکنم.500 تومنش اجاره اس. میتونی با 166 هزار تومن در ماه زندگی کنی؟؟؟ 500 هزار تومن برای 3 نفر.
ناشناس
۱۴:۴۸ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
بی مسئولیتی اصلی ترین دلیلش هست . بچه رو یه چیز اضافی میدونند جوون های ساده الان . دیگه نمیدونند اخر پیری همین بچه به داد شما خواهد رسید
ناشناس
۱۴:۴۸ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
بی مسئولیتی اصلی ترین دلیلش هست . بچه رو یه چیز اضافی میدونند جوون های ساده الان . دیگه نمیدونند اخر پیری همین بچه به داد شما خواهد رسید
ناشناس
۱۴:۲۷ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
مردم میفهمن خرج زندگی بدجوربالاس حالاشماهمش تبلیغ کنید

حمایت اقتصادی نه تبلیغ
ناشناس
۱۴:۰۹ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
پدربزرگم فقیر بود پدرم هم فقیر من فرزندی ندارم شاید فقر برود و تمام شود وضعیت خیلی خراب است
ناشناس
۱۲:۱۵ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
من خودم به شخصه دلیلی به جز عدم امنیت شغلی رو دلیل نمیدانم حالا من خوبه توی ایران خودرو کار میکنم وای به حال دیگران
سید
۱۲:۱۳ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
جونای امروز از پس هزینه ازدواج بر نمیان چه برسه ب ازدواج و فرزند اوری
احسان
۱۲:۰۳ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
با سلام
من خودم 4ساله ازدواج کردم.دروغه اگه بگم دلم بچه نمیخواد.ولی وقتی فکر اینو میکنم بچه ای که قرار به دنیا بیاد باید خیلی چیزا به دلش بمونه پیش خودم میگم اون بچه چه گناهی کرده.
شما میتونی به بچت بگی دلت آی پد نخواد؟میتونی بگی دلت psp نخواد؟ و 100 تا چیز دیگه.
اون بچه گناهی نکرده که پاشو تو این دنیای پر زرق و یرق گذاشته.این ماهاییم که بنا به هر دلیلی
بچه میاریمو اونا رو با دنیایی از کمبود بزرگ میکنیم.به نظر من اگه کسی نمیتونه بچشو همه جوره چه مادی چه معنوی تامین کنه اگه بچه بیاره اول به بچش خیانت کرده بعد به مملکتش!
ناشناس
۱۱:۵۴ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
این مشکل و سیاستهای کلان فقط و فقط با خانواده درمانی میسر میگردد .
بهنام یاس
۱۱:۴۷ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
شما کجا زندگی میکنید ؟؟؟؟؟؟
هنوز مشکل ازداوج سر جاشه شما از بچه صحبت میکنید...
وقتی وام ازدواج فقط میشه پول حلقه ازدواج، طرف چطور زن بگیره تا حالا بچه....
مهدی
۱۱:۲۶ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت همه زحمت کشان این رسانه در جواب سوال که چه دلایلی باعث ترس زوجین جوان از فرزندآوری می‌شود؟ یک جواب خیلی ساده وجود داره که من خودم طی 2 سال تلاش برای دنیا امدن فرزندم داشتم با گوشت خون احساس کردم / حالا جواب (گرونی و عدم حمایت دولت )یه زوج جوان که باید ماهی 800 هزار تومان کرایه بده چطور میتونه دنبال بچه دار شدن بره در صورتی که یه سونگرافی مبلغش 400 هزار تومانه این دوستان اساتید میدوند که خانم باردار در دوره بارداری هفتهای یا ماکسیمم هر دو هفته یه یک بار باید به پزشک مراجعه کنه برای سلامت جنین و مادر و حداقل در هر بازدید مبلغ بین 100 تا 200 هزار تومان باید برای ویزیت و دارو هایی که هیچ کدومشون تحت حمایت بیمه نیست پرداخت کنه البته خودم بنده تو شرایطی خاصی زمانی رسید که مجبور بودم هر 1 یک ما مبلغ 700 هزار تومان پول دارو بدم که اصلا تحت پوشش بیمه نبود .این چاه بزرگیه لطفا قبل از این که جوانان مشتاق به داشتن فرزند کنید ساز و کار و بستر حمایت ازشون فراهم کنید مطمن باشید اگر شرایطیش به وجود بیاد رشد جمعیت مثبت میشه در غیر این هر روز با گذشت زمان به تعداد زوج های نابارور اضافه میشه که متاسفانه همین الان هم جمعیتش انها کم نیست یه سری به مراکز ناباروی بزنید و از انجا گزارش تهیه کنید خودتون متوجه حرف های من میشد با تشکر
یک دکتر
۱۱:۲۴ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
متاسفانه فقط عامل این موضوع فقر و بیکاری و هزینه های بالا زندگی می باشد
ناشناس
۱۱:۰۷ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
من یه جووون 23 ساله ام که یکساله ازدواج کردم
توکلش رو نداریم
مشکلات مالی کمرمونو خم کرده
انقدر از زندگی خسته شدم که زادولد رو قتل جنایت میدونم
پدربزرگم فقیر بود پدرم هم . من فرزندی ندارم
شاید فقر تمام شود ......
ناشناس
۱۱:۰۵ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
اگر حقوقها و پولهای کشور عادلانه بین مردم کشور تقسیم بشود و اولویت مردم کشور خودمون باشه و مردم احساس کنند که لمینت اقتصادی کنند چرا که نه خودمون نون نداریم یک بچه بی زبان را مثل خودمون نا خواسته دچار فقر کنیم نه آین خود خواهی است
ناشناس
۱۰:۳۰ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
با سلام
قدیما دهه شصت هی گفتن فرزند کمتر زندگی بهتر اما مردم هی بچه دار می شدند علت چه بود (هزینه زندگی پایین بود )پس مردم به این شعار اعتنا نمی کردند العان می گن فرزند بیشتر زندگی شادتر باز هم بر می گردد به هزینه زندگی شما هزینه زندگی مردم حل بشه بگو زاد ولد نکنید اگر جلوی مردم راگرفتید حالا هی بگو عمو ندارم خاله ندارم دایی ندارم فایده نداره
ناشناس
۱۲:۴۴ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
کاملا درسته
ناشناس
۱۰:۲۲ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
وقتی تو این گرونی وتورم مگه میشه خانواده بچه های زیاد بیاورد قدیما ارزونی بود کاربوداقتصادبود تحریم وتورم نبود میشدخرج بچه رو داد ولی الان وقتی خانواده ها دست تنگ وفقیر شدند دیگه بیش از دوتا بچه نمی اورنددرثانی بچه خرج داره ماشین میخادخدمات پزشکی میخواد و............. که اکثریت به پول نیازه!!!
ناشناس
۱۰:۱۶ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
خب معلومه ایتکه بحث نداره فقط یک کلمه فقر و نبود پول
ناشناس
۱۰:۱۰ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
فقط فقر
ناشناس
۱۷:۵۸ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
جو نده خواهشا
ناشناس
۲۲:۲۸ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
فکر کنم وضع تو خوب هستااا
ناشناس
۱۰:۰۴ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
سیاست کنترل جمعیت سیاست اشتیاهی نبوده بلکه شعارهای ان ان یعنی فرزند کمتر زندگی بهتر ، اشتباه بوده،همین الان نارساییها و مشکلاتی چون بیکاری و مسکن موجب عدم تمایل جوانان به ازدواج گردیده ، حال اگر جمعیت کشور بدون ساسیت کنترل جمعیت و وبا نرخ رشد بالا افزایش پیدا میکرد مشکلات چندین برابر میشد پس بهتر است دچار افراط و تفریط نشویم ،
maryam
۰۴:۰۴ ۱۲ آذر ۱۳۹۵
اینا میخوان آدمی باشه که بره روی بمب
ناشناس
۰۹:۵۹ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
با این گرانی بد بختی نداری کی حاضر فرزند بیاره گناهش به گردن مسولان
منصور
۰۹:۵۰ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
تمام سخنان این محقق گوهر بار میباشد//ولی بنظر بنده بیسواد فقط مشکلات اقتصادی باعث میشود / والسلام
ناشناس
۰۹:۰۹ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
دلیلش فقط و فقط پوله یارو خودش گشنه ست یکی دیگه رو بیاره که چی بشه
ناشناس
۱۴:۵۰ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
نخیر به هیچ وجه پول نیست . زوج هایی هستند بسیار مرفه ولی بچه نمی اوردند . دلیل اصلیش بی مسئولیتی و خوشگزارنی هست
ناشناس
۱۷:۵۸ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
مشکل عدم مسئولیت پذیری هست نه چیز دیگه
ناشناس
۲۲:۲۷ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
اصلا اول طرف نگاه به جیبش میکنه و بعد مسیولیتش رو قبول میکنه وگرنه اوردن بچه راحت هست اما بزرگ کردنش در اسایش سخت هست
ناشناس
۰۹:۰۳ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
با سلام.علت اصلی ان عدم ثبات در تصمیم گیری مسٸولان حکومتیه.مثلا زندگی من جوان.موقع دانشجویی ازدواج کردم.همزمان با تحصیل به کار ازاد مشغول شدم و هزینه های زندگی رو تامین کردم. صاحب بچه شدم و ....و حالا کمک مسٸولان: شب خوابیدن صبح گفتن معافیت سه برادری لغو شده..گفتم عیبی نداره چند وقت صبر میکنم کفالت میگیرم.مسٸول عزیز شب بدخواب شد فرداش قانون رو شخم زد و عوض کرد.خوب تو این وضع خراب اقتصادی چطوری برم خدمت با خرج زندگی.حالا بچه بعدی دیگه چه صیغه ای هست.
رضا
۱۴:۵۰ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
اقای عزیز مگه شما تافته جدا بافته هستی که نمیخای بری خدمت .اینهمه ادم میرن سربازی مگه چشونه .حالا چون زود ازوداج کردی چرا منت سر ما و مسئولان میذاری؟میخاستی فکر همه جاشو بکنی.چرا بقیه باید جور تو رو بکشن ؟
ابی
۰۸:۵۱ ۱۱ آذر ۱۳۹۵
من بعنوان ی انسان حق دارم بدونم که شاخص حقیقی خط فقر در کشورم چه عددی رو نشون میده؟ و اینکه بدرستی اعلام نمیشه دلیلش چیه؟! شاید من راضی بشم از سهم خودم یعنی سهمی که برای فقیر نبودن حداقل حساب میشه کم کنم و به فرزندم بدم، اما ایا فرزندم راضی میشه؟!چرا باید مسبب ایجاد ی فقیر دیگر باشم؟؟؟!!!وقتی که ندونم فقر و خط فقر چیه مشکل دو چندان هم میشه ؟