سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

خواندن ادبیات انتظارات را دو چندان می کند

از کسی که ادبیات خوانده انتظار می رود؛ تاریخ را بداند، منطق را بفهمد و با فلسفه هم آشنا باشد.

محمد فرخ طلب فومنی شاعر و ترانه سرا در گفتگو با خبرنگارحوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص ویژگی ها و تفاوت های فرد ادبیات خوانده با دیگر افراد جامعه گفت: مسلم است نگاه فردی که ادبیات خوانده باید بسیار متفاوت تر از علاقه مندان صرف این مقوله باشد. گاه پیش می آید که علاقه مندان ادبیات بسیار آگاه بوده و از سطح دانش بسیار بالایی برخوردارند اما اگر زمانی مواردی پیش پا افتاده را ندانند، اولین استدلالشان این است که ما درس ادبیات نخوانده ایم!

وی ادامه داد: به همین سبب آن ها که ادبیات خوانده اند، نه تنها باید از آگاهی های نخستین این علم برخوردار باشند، بلکه تا آنجا که می توانند، باید بر سطح دانش و آگاهی های خود در این رشته بیفزایند. ادبیات از این جهت شاید تنها رشته ای باشد که دایره شمول بسیار گسترده ای دارد. 

فرخ طلب فومنی افزود: کسی که ادبیات می خواند، همه در ناخودآگاه‌شان از او انتظار دارند که تاریخ بداند، با فلسفه آشنا باشد، منطق را بفهمد، روان شناسی اش قوی باشد و حتی از او در زمینه علوم اجتماعی هم انتظار می رود که بداند، بفهمد و تحلیل کند. این انتظارات نه تنها اشتباه نیست؛ بلکه کاملا درست و به حق است زیرا ادبیات جهانی وسیع است و هرچه را که مربوط به زیستن و اندیشه است را در بر می گیرد.

این کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی در پاسخ به این سوال که آیا نویسنده یا شاعر اثر مکتوب داشته باشد، تصریح کرد:بله البته اگر آن فردی که به نام ارجمند شاعر و نویسنده خطاب می شود؛ استحقاق خطاب شدن به این نام را داشته باشد. زیرا شاعر و نویسنده شعرها و نوشته هایش را برای ارتباط با مخاطب خلق می کند و به رغم افزایش انتشار الکترونیکی آثار همچنان چاپ کتاب از وجهه و شان بسیار بالایی برخوردار است.

فرخ طلب فومنی افزود: اصلا به زعم بنده، نباید هیچ گونه خدشه ای به ساحت کتاب و تولید ادبیات مکتوب وارد شود. البته مسئله اصلی و آسیب آنجاست که انتشاراتی ها با عملکرد ضعیفشان، فضایی را به وجود آورده اند که همه احساس می کنند باید کتاب چاپ کنند و این روند تا به آنجا ادامه پیدا کرده که انتشاراتی ها بیشتر به دنبال کسب درآمد بوده و به جای اینکه در مقام سرمایه گذار باشند؛ یک کارگزار هستند. یعنی هزینه چاپ کتاب را دریافت می کنند و کتاب را در اختیار متقاضی قرار می دهند و پخش و توزیع کتاب به عهده سفارش دهنده است که این شیوه ابزاری ترین نوع برخورد با مقوله پر اهمیت و گرامی چاپ در حوزه ادبیات است.

وی در ادامه اظهار داشت: از آنجایی که روال چاپ کتاب دچار نابسامانی شده است دیگر مثل گذشته چاپ کتاب، یک مرحله و موقعیت شاخص به حساب نمی آید. در صورتی که در گذشته اگر کسی دفتر شعر منتشر شده ای داشت، یعنی برادری اش را ثابت کرده بود و از حداقل کیفیت مورد نظر هم برخوردار بود. اما حالا به هیچ وجه این طور نیست و شاخصه های برخورد متناسب با این حوزه دچار ایراد شده است. 

این شاعر در پایان خاطرنشان کرد: به نظر من انتشاراتی ها وظیفه دارند مجله ها و رسانه های نوشتاری را مورد بررسی و کند و کاو قرار دهند، همچنین شعر ها و شاعران را رصد کرده و با شناسایی افراد مستعد به آنها پیشنهاد چاپ کتاب بدهند نه اینکه شاعر چاپ کتابش را درخواست نماید.



انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.