سفیر ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید این توافق که با عنوان برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته میشود، میبایست به همکاریهای بیشتر میان تهران و کشورهای عضو گروه 1+5 در تمام زمینهها منجر شود.
رضا نجفی، نمایندۀ ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، به خبرنگار پرس تیوی گفت: «بنیاد قاطع برجام اجرای متقابل و کامل تمام تعهدات از سوی تمام طرفهای برجام است و پایدارای این توافق به عملکرد طرف دیگر در اجرای تعهداتش بستگی دارد.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید کرده است که تهران همچنان به تعهدات خود بر اساس توافق هستهای صورت گرفته میان ایران و کشورهای گروه 1+5 شامل امریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و آلمان پایبند بوده است.
اما با گذشت بیش از ده ماه از اجرای این توافق تهران میگوید طرف مقابل به شکل رضایتبخشی به تعهدات خود عمل نکرده است.
تنها موردی که در گزارش اخیر یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد ایران تا حدی سؤالبرانگیز بود، مربوط به مسئلۀ آب سنگین بود.
آمانو هنگام ارائۀ گزارش خود گفت: «موجودی آب سنگین ایران بیش از 130 متریک تُن است، ایران برای انتقال مقداری از این آب سنگین به خارج از کشور تحت تأیید و نظارت آژانس آمادهسازیهایی صورت داده است ... مهم این است که میبایست در آینده بهمنظور حفظ اعتماد بینالمللی به اجرای برجام، از به وجود آمدن چنین شرایطی جلوگیری کرد.»
تهران میگوید آژانس نسبت به ذکر واکنش ایران شایسته عمل نکرده است.
نمایندۀ ایران در آژانس میگوید بر اساس برجام، میزان 130 تُن آب سنگین صرفاً یک تخمین است و از نظر فنی این بدان معناست که این مقدار میتواند نوسانی بین یک یا دو درصد بالاتر از مقدار تخمینی داشته باشد و این مورد نمیتواند بهعنوان مقدار اضافی در نظر گرفته شود.
در عین حال، ایران در حال حاضر برای ارائۀ آب سنگینِ تولیدی اضافی خود، حتی در مقادیر بیشتر به خریداران بینالمللی اعلام آمادگی کرده است.