سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش/

قيمت برق افزايش می‌يابد؟/ مردم بدهی طلبكاران را وصول می‌كنند!

بدهی چند هزار میلیاردی وزارت نیرو به تولیدکنندکان برق موجب شده تا صحبت هایی در خصوص افزایش قیمت برق در هر کیلووات به گوش برسد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان،، موضوع بدهی های دولت به تولیدکنندگان برق این روزها شایعات زیادی در مورد افزایش قیمت این انرژی بوجود آورده است.

همین شهریور گذشته بود که هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو در خصوص افزایش قیمت برق گفته بود که افزایشی در جهت تعدیل قیمت برق صورت می گیرد.

وی در صحبت های خود گفته بود که «این میزان تعدیل جزئی رافع مشکلات صنعت برق نیست و اقتصاد این صنعت کماکان نیاز به اصلاح دارد و هنوز  قیمت تمام شده تولید، انتقال و توزیع برق با قیمتی که مصرف کننده بابت خرید برق می پردازد بسیار فاصله دارد.»

این درحالی بود که ابتدای امسال فلاحتیان در مصاحبه ای از بدهی های دولت به تولید کنندگان برق خبر داده بود اما در عین حال تأکید کرده بود که «در تعرفه‌های برق تغییر جدیدی اعمال نخواهد شد بنابراین برنامه‌ای برای افزایش تعرفه‌های برق در حال حاضر در برنامه وزارت نیرو قرار ندارد.»
برق تا پایان دولت یازدهم گران نمی شود.

این در شرایطی است که ستار محمودی، قائم مقام وزیر نیرو در آخرین مصاحبه خود در این ارتباط گفته که «برآورد من این است که در سال ۹۵ شاهد افزایش قیمت فروش آب و برق به مردم نخواهیم بود و امکان افزایش تعرفه آب و برق تا پایان دولت هم نزدیک به صفر است.»

در عین حال او نیز به موضوع موضوع اختلاف هزینه تمام شده تولید آب و برق با قیمت تکلیفی فروش آن است اشاره کرد و گفت: هر از چندگاهی با تصویب دولت، مبلغ بسیار اندکی به قبوض مصرفی افزوده می شود تا این اختلاف کاهش پیدا کند اما به دلیل اینکه با تورم سالانه، هزینه تمام شده تولید نیز افزوده می شود، افزایش اندک هزینه قبوض مصرفی نیز نمی تواند به ساماندهی اقتصاد آب و برق کشور کمک کند.

توقف افزایش قیمت برق مشکل زا شد

قیمت فروش برق همیشه نسبت به آنچه هزینه می‌شود، کمتر بوده، ولی تدبیری که تا سال ۱۳۷۸ اعمال ‌شد این بود که قیمت برق حداقل همراه با بالا رفتن تورم افزایش یابد که البته این اقدام پس از سال ۱۳۷۸ معطل ماند. پیش از آن هرسال به‌طور متوسط ۲۰ درصد بر قیمت برق افزوده شد و پیش‌بینی شده بود که با ادامه این روند، صرف‌نظر از تغییر ناگهانی که در قیمت برق ایجاد می شود، حدودا تا سال ۱۳۸۵‌ قیمت‌ها به مرز قیمت تمام‌شده نزدیک شود.

در سال‌های ۱۳۷۹ و ۱۳۸۰ علی‌رغم وجود مجوز، افزایش سالانه قیمت برق متناسب با نرخ تورم به میزان کافی انجام نگرفت و پس از آن به طور کامل از بین رفت، تا سال ۱۳۸۰ کماکان بند مرتبط با این قانون در بودجه قید شده بود اما پس از آن دولت پیشنهاد نداد یا مجلس تصویب نکرد و به هر تقدیر این بند از قانون برنامه ۵‌ساله و بودجه حذف شد.

در قانون هدفمندی یارانه‌ها بنا بود مردم در ازای دریافت یارانه قیمت واقعی کالاها را پرداخت کنند، اما در کالایی مثل برق نه تنها قیمت سوخت در قیمت نهایی هر کیلووات ساعت برق لحاظ نشد، بلکه وزارت نیرو موظف شد از محل فروش برق حدود ۲۲۰۰ میلیارد تومان به خزانه جهت پرداخت یارانه‌ها به مردم واریز بپردازد.

حال اگر وزارت نیرو بخواهد هزینه سوخت را از مردم بگیرد در واقع باید ۱۵۰ تومان در هر کیلوات ساعت اضافه کند که این کار اتفاق نیفتاده و در واقع کمتر از نصف قیمت تمام شده برق از مردم بابت هر کیلووات ساعت برق دریافت می‌شود که این مساله به معنای زیان ۴۰ تومانی صنعت برق در هر کیلووات ساعت است.

براساس مطالعات انجام شده ایران ارزان‌ترین تعرفه برق در دنیا را دارد چراکه در بیشتر کشورها حدود ۷ درصد از درآمد خانوار ماهانه صرف هزینه‌های برق می‌شود، اما در ایران این رقم تنها یک درصد درآمد ایرانی‌ها تشکیل می‌دهد و طبق اعلام وزارت نیرو حدود ۷۰ درصد ایرانی‌ها ماهانه تنها ۱۰ هزارتومان هزینه برق می‌پردازند.

در اینجا این سوال پیش می آید که آیا امکان کاهش قیمت تمام شده برق در ایران با توجه به مولفه‌های این صنعت وجود دارد یا خیر و اینکه قیمت برق در ایران در مقایسه با کشورهای اروپایی به چه صورت است؟ که در این ارتباط قائم مقام وزیر پاسخ روشنی داده است.

برق در ایران ارزانتر از دیگر کشورها

در خصوص کشورهای دیگر نیز می‌توان گفت که قیمت برق در کشورهای مختلف متفاوت است و به عوامل مختلفی همچون زیرساخت‌ها و موقعیت جغرافیایی کشورها بستگی دارد اما در میان کشورهای اروپایی سوئد کمترین و ایتالیا بیشترین قیمت برق را دارند که البته این نرخ در ایران از کشور سوئد کمتر است.

شهروندان ایتالیایی به ازای هر کیلووات ساعت انرژی الکتریکی ۱۵.۷ سنت به اضافه مالیات مربوطه را پرداخت می‌کنند. همچنین ایتالیا با نرخ برق ۱۵.۷ سنت، آلمان با قیمت ۱۵.۲۲ سنت و انگلستان با فروش هر کیلووات ساعت برق به قیمت ۱۴.۱۶ سنت، بیشترین قیمت برق را در سطح جهان دارند.

علاوه‌بر این شهروندان کشور بلژیک، پرتغال و اسپانیا به ترتیب با پرداخت ۱۱.۱۷ سنت، ۱۱.۰۵ سنت و ۱۱.۰۴ سنت به ازای هر کیلووات ساعت انرژی الکتریکی در جایگاه‌های بعدی قرار دارند، این درحالی است که در سال گذشته میلادی ساکنان کشور اسلوواکی به ازای هر کیلووات ساعت انرژی الکتریکی ۹.۹ سنت و ساکنان آمریکا نیز ۹.۴۳ سنت پرداخت کردند.

از سوی دیگر کشورهای فرانسه، آفریقای جنوبی، اتریش، لهستان، هلند، استرالیا و جمهوری چک نیز قیمت برقی بین ۸ تا ۸.۹ سنت به ازای هرکیلووات ساعت برق دارند و کشورهای کانادا با ۷.۲۳ سنت، فنلاند با ۶.۴۲ سنت و سوئد با ۵.۳۴ سنت نیز در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

گرچه در ایران میانگین قیمت برق ۶۰ تومان معادل ۲ سنت به ازای هرکیلووات ساعت انرژی است اما بازهم می‌توان پارامترهایی را برای کاهش قیمت تمام شده برق لحاظ کرد که تنها نیازمند مدیریت و به‌کارگیری راهکارهایی است و نمی‌توان اینگونه برداشت کرد که در این شرایط افزایش قیمت برق تنها راه عقلانی و موثر است.

جذب سرمایه‌گذار، به‌کارگیری راه کارهایی برای کاهش تلفات بی شک می‌تواند قیمت تمام‌شده برق را تا حد قابل قبولی کاهش دهد و برای جلوگیری از افزایش قیمت برق راه‌کار مناسبی باشد.
تکلیف بدهی ها چه می شود؟

حال که دولت تصمیم بر عدم افزایش دارد (با استناد به صحبت های قائم مقام وزیر نیرو) این سوال پیش می آید با توجه به محدودیت های مالی دولت، چگونه قرار است که بدهی تولیدکنندگان برق پرداخت شود؟

از طرفی نیز مشخص نیست که با عدم پرداخت بدهی ها به بخش خصوصی، ایا این بخش می تواند بدون منبع درآمد به حیات خود ادامه دهد؟ قطعا باید برای چرخیدن توربین های این تولیدکنندگان و نیروگاه ها نیز فکری شود.

البته حال که دولت در تامین منابع مشکل دارد، این موضوع نباید بر دوش مردم بیفتد و این مردم باشند که بدهی قبلی دولت به تولید کنندگان را پرداخت کنند.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۲:۲۵ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
خدا نکنه قیمت برق افزایش پیدا کنه با این حقوق هایی ناچیزی که ما میگیریم.
ناشناس
۱۱:۵۷ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
چرا باید قیمت برق افزایش پیدا کنه به خدا این قدر درآمد نداریم که بخواهیم که با گرانی برق مواجه بشیم .خواهشمندم کمی هم به فکر درآمد مردم هم باشید .باتشکر
ناشناس
۱۱:۲۸ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
لطفا سطح درآمد کشورهای دیگر و قدرت خرید مردم کشورهای دیگر و تورم آنها را با ایران مقایسه کنید ممنون می شوم . چون اطلاعات ما کم هست می خواهیم کمی مطلع شویم .
ناشناس
۱۰:۳۴ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
من سوپر مارکت دارم ، یه یخچال معمولی با یک فریزر که مصرفشون کم هست !

قبض برقی که برامون میاد 300 هزار تومانه !

دولت نه تنها با گرون کردن برق درآمدش رو بیشتر میکنه بلکه از طرفی با قبض بالاتر مالیات بیشتری هم میگیره که رو قبض میخوره ...


این افزایش قیمت واقعا غیر قابل تحمله ....
ناشناس
۱۰:۳۰ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
تو اردبیل عوارض گاز رسانی مالیات ابنومان تو قبض برق و گاز بیداد میکنه برای مصرف گاز 160 هزارتومنی برا من 220 هزار گاز اومده برق م همنچنین
ناشناس
۱۰:۱۰ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
حقوق کارمندان سالی یکبار اون هم با هزار اما و اگر و منت گزاری افزایش پیدا می کنه !
ولی خدمات دولت و سازمانها سالی چند بار افزایش پیدا می کنه و باز هم در هر مصاحبه ای میگن هنوز قیمت واقعی نیست !
ما چکار کنیم شما برای خودتان خرج های زیادی می تراشید هزینه ها را کم کنید قیمت واقعی همینه !
ناشناس
۱۰:۰۱ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
باسلام چرا تا هر چی میشه ووقتی به نفع خودشونه پای کشورای خارجی رو وسط میکشن ولی واسه کارو بیکاری جوانان ودستمزدکه میشه اسمشونو نمیارن؟؟؟؟
ناشناس
۱۰:۰۰ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
يعنی چی؟ مردم رو چی فرض كرديد؟ شما كه چند وقت يه بار بی سر و صدا قيمت برق رو بالا می بريد آخرين بار همين چند ماه پيش بود... با اين اوضاع اقتصادی با اينكارها فشار روی مردم بيشتر ميشه
ناشناس
۰۹:۵۶ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
قیمت برق افزایش یافته نه می یابد قبض این دوره نسب به دوره قبل افزایش چمگیری داشته اونم چراغ خاموش
ناشناس
۰۹:۴۹ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
در این کشورها که نام بردید قیمت ماشین نسبت به ایران چقدر است
ناشناس
۰۹:۱۸ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
شما که تعرفه برق رو بالا میبرید یارانه رو چرا بالا نمیبرید وقتی یارانه هیچ تغییری نکرده شما حق ندارید قیمت آب برق وبنزین رو بالا ببرید (حیف که این مطلب من به هیچ جا هم نمیرسه وهمین جا دفنش میکنن)
ناشناس
۰۹:۱۷ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
سالی چندبارگرانی یک دفعه همه چیز گران کنید مردم خلاص شوند
ناشناس
۰۹:۰۳ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
واقعا آدم میمونه که چرا این دولت میخواد چهار برابر یارانه ای که تازه به همه نمیدرو پس بگیره...البته با توجه به حقوق های نجومی باید بلاخره .....بنزین از لیتری 100 شده 1000 .قبض آب که چندین برابرشده تلفن که خدا تومن شده آخه سال چند بار گران میشود چند سال یارانه ها زیاد نشده اما قبوض مصرفی چندین برابر شده........بخدا مردم راضین همه قیمتها به قبل از یارانه ها برگرده و یارانه رو قطع کنن و خیال همه راحت...یه کارگری که داره ماهیانه نهصد تومن میگیره و کرایه خونه داره و .... باید چه کار کنه
ناشناس
۰۸:۵۶ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
عزیزم گرون کردن ظاهزا پول برق نمیدی اون ته قبض همه رو باهم جمع کنی وسطاش یه پولی ازت کش میرن که ننوشتن واسه چی
ناشناس
۰۸:۳۹ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
سالی دو بار افزایش قیمت،چه خبره مگه ؟تازه قبلا آبنمان ها را خیلی کم کرده بودند اما چند وقتی هم هست که آبنمان ها برگشته ، مالیات برق هم هست عوارض برق هم هست.با این کارا هر روز فقرا فقیر تر و ثروتمندان ثروتمند تر می شوند.
ناشناس
۰۸:۳۰ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
با این وضعیت بی پولی وبیکاری هرروز قیمت قبضا میره بالا ......ابنمان مالیات .عوارض..و ما هم بیکار
ناشناس
۰۷:۵۱ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
این هم بدیختی دیگر از دولت تدبیر وامید آقایان عزیز قبوض برق از فروردین تا به حال 4کرحله افزایش قیمت داشته می گوئید نه بروید کنترل کنید حدود 300% افزایش قیمت برای چه
ناشناس
۰۷:۳۹ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
تو خوزستان که گاهی دما تا بالای 60درجه میرسه 4کولر هم جوابگوی مانیست بخدا قسم هر قبض فصل گرما خونه ما بالای 700یا 800هزار تومن پول برق میاد,مگه چقز حقوق بهمون میده دولت؟
ناشناس
۰۷:۳۵ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
بیسواد اینجا کارگر 800 هزار میگیره،موقعی که داری مقایسه میکنی تمام شرایط رو درنظر بگیر..اگه زحمت نمیشه یه مقایسه دستمزد تو دنیا رو هم همینجا ارائه بدید.
ناشناس
۰۰:۲۳ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
قیمت برق که همین تابستون 20% افزایش پیدا کرده! آخه چه خبره؟!!!!!
ناشناس
۰۰:۰۷ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
بیخود! یعنی چی مردم باید بدهی طلبکاران برق را بدهند؟

یارانه افرایش بدهند از خزانه حقوق های نجومی که می گیرند!!!
ناشناس
۰۰:۰۵ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
چرا میزان حقوق یک نفر کارگر اونجا رو حساب نمیکنن که چند هزار دلارهست.مسلماً پول برق هم برا اونا زیاد نیست.یک کارگر اینجا چقدر حقوق میگیره
ناشناس
۰۰:۰۲ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
شما که انقد مقایسه تون خوبه درآمد ماهیانه و تورم ایران رو هم با این کشورها مقایسه کنید لطفا
ناشناس
۰۰:۰۰ ۲۴ آبان ۱۳۹۵
سلام .خسته نباشید.چرا معیار مقایسه ما با کشورهای بزرگ از نظر اقتصاد است چرا نمیگین تو انگلیس دستمزد یه کارگر ساده روزی 70 پنده