به گزارش خبرنگار
سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، براساس گزارش خبرگزاریها، جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز دوشنبه هفته جاری با صدور بیانیهای ضمن اعلام توقف گفتوگوهایش با مسکو دربارۀ آتش بس سوریه، مسکو را متهم کرد که سعی دارد با بمبارن غیر نظامیان حلب، آنان را به تسلیم شدن وا دارد؟!
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، هم خود گفت: "صبر همه در برابر روسیه به سر آمده است."وزارت خارجۀ روسیه نیز در اولین واکنش به این اقدام آمریکا، با صدور بیانهای، اعلام کرد: «مسکو از اقدام آمریکا برای متوقف کردن گفتوگوهای مربوط به آتش بس در سوریه متأسف است».
این وزارت خانه افزود: «مسکو به تازگی گام هایی برای حفظ توافق با آمریکا دربارۀ سوریه برداشته بود».
گفته میشود مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، جمعه گذشته اعلام کرده بود که واشنگتن در آستانه بستن باب گفت وگوی دیپلماتیک با روسیه در خصوص سوریه است. او مدعی شد که مسکو اقدامات مورد انتظار واشنگتن را انجام نمی دهد.
از سوی دیگر، سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نیز گفت که کشورش به شدت نگران تحولات سوریه و نحوه اجرای مصوبه های شورای امنیت سازمان ملل است.
لاوروف تاکید کرد: "اظهارات مقامات آمریکا و رفتارشان در مورد سوریه متناقض است. مسکو مایل است تا این ابهام برطرف شود".
وی افزود: "توافقهای روسیه و آمریکا در مورد سوریه هم اکنون به دلیل اینکه واشنگتن تصویر روشنی از خط مشی شماری از گروه های مخالف ندارد، به حال تعلیق درآمده است".
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد: "مسکو نسبت به تلاش برخی از شرکت کنندگان در این فرآیند در داخل و خارج سوریه و داشتن عملکرد مخالف آنان با مصوبه های شورای امنیت سازمان ملل، احساس نگرانی می کند».
یک تقابل جنگ سردی؛ پوتین توافق اتمی با آمریکا را تعلیق کرد
کرملین به دستور ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه اجرای موافقتنامه اتمی با آمریکا برای کاهش ذخائر پلوتونیوم را به حالت تعلیق در آورد.
به گزارش خبرگزاری رويترز، ولاديمير پوتين، رئيسجمهور روسيه روز دوشنبه(همزمان با صدور بیانیه کاخ سفید پیرامون مذاکرات سوریه) فرمانی را برای توقف اجرای توافق با آمريكا درباره كاهش سلاحهای پلوتونيومی صادر كرد. اين فرمان نشانه ديگری از بدتر شدن روابط بين دشمنان قديمی در جنگ سرد است.
اين توافق در سال 2000 امضا و در سال 2010 لازمالاجرا شد. اما توافق بنا به آنچه كه در مقدمه دستور پوتين «پديداری تهديد نسبت به ثبات استراتژيك و در نتيجه اقدامات غيردوستانه ايالات متحده نسبت به فدراسيون روسيه » توصيف شده است، تعليق شد. فرمان پوتين همچنين تأكيد كرده است كه آمريكا ناتوان از تضمين اجرای تعهداتش درباره حذف مازاد سلاحهای پلوتونيومی است.
پیماننامه مذکور به عنوان نمادی از افزايش همكاریهای دو رقيب ديرينه در زمينه بازدارندگی هستهای معرفی شد. گفتنی است، روابط روسيه و آمريكا از زمان الحاق شبهجزيره كريمه از اوكراين به روسيه در سال 2014 بهشدت مخدوش شد و در حال حاضر اختلاف دو طرف بر سر بحران سوريه وحمایت دولت آمریکا از معارضان سوری به اوج خود رسيده است.
به گزارش دویچهوله، براساس این توافقنامه، هر یک از طرفین تعهد کرده بودند 34 هزار تن از این ذخایر را نابود کنند. در آن زمان هیلاری کلینتون گفته بود این میزان از پلوتونیوم برای تولید حدود 17هزار کلاهک هستهای کافی بوده است. قرار بود روند نابود کردن پلوتونیوم با قابلیت تسلیحاتی در سال 2018در هر دو کشور آغاز شود.
اما با این وجود به نظر می رسد با بدعهدیهای مکرر واشنگتن پیرامون صلح سوریه و کارشکنیهای مقامات آمریکایی در میدان حلب، کرملین قصد دارد با تحت فشار قرار دادن کاخ سفید، غرب را از حمایت گروههای تروریستی در سوریه منصرف کرده و آمریکا را بر سر میز مذاکره باز گرداند.
"سید حسین نقوی حسینی" سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، پیرامون پیمانشکنی آمریکا در مذاکرات صلح سوریه گفت: واقعیت امر این است که اولا آمریکاییها تروریسم را به تروریسم خوب و بد تقسیم میکنند. با این اقدام، کاخ سفید درصدد بکارگیری تروریسم خوب یا میانه رو(به اصطلاح خودشان) در تداوم اهداف خویش است. از طرفی واشنگتن قصد دارد؛ با گروههای تروریستی که با منافع آمریکا همسو نیستند مقابله کند تا به نوعی ژست مبارزه با تروریستها ر ا به خود بگیرد.
وی تصریح کرد: چنانچه قرار باشد با تروریسم به شکل جدی مبارزه شود، تمام گروههای تروریستی باید در ورطه نابودی قرار گیرند. از این جهت یکی از مهمترین عوامل اختلاف میان آمریکا و روسیه در مذاکرات بحران سوریه در همین محور خلاصه میشود.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به دیگر ابعاد اختلافی میان کاخ سفید و کرملین افزود: ایالات متحده و متحدان غربی آن همواره سعی در تصمیم گیری پیرامون آینده سیاسی سوریه را دارند؛ اجازه نمیدهند مردم سوریه نسبت به این موضوع تصمیم اتخاذ کنند.
وی در ادامه گفت: امروز مقامات آمریکایی درصددند، نقش یک کد خدا را در میدان سوریه بازی کنند چرا که گمان میبرند صاحب سوریه بوده و باید از طرف ملت سوریه تصمیم بگیرند.
نقوی حسینی در تشریح مواضع تقابلی آمریکا خاطر نشان کرد: در چنین شرایطی دولتهایی همچون روسیه و جمهوری اسلامی بصورت مبنایی معتقدند، باید با هرگونه تروریسم مبارزه و مقابله شود و مهمتر از آن حتما مردم سوریه باید برای آینده سیاسی خود تصمیم بگیرند. لذا طبیعی است که مواضع غرب با رویکردهای ایران وروسیه کاملا مغایر است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر با شرایطی که دولت آمریکا بوجود آورده، امکان ادامه مذاکرات در مورد صلح سوریه عملا وجود ندارد گفت: اکنون اهداف دولت آمریکا در سوریه تحقق نیافته است. از این رو آنها میز مذاکره را ترک کردند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آمریکاییها با وجود پیمان شکنی خود چرا همواره دم از مذاکره میزنند ابراز داشت: دولت واشنگتن و متحدان غربی آن همواره سیاستهای دوگانهای را پیگیری میکنند، لذا منشا اینگونه رفتارها از مواضع متناقض غربیها سرچشمه می گیرد.
نقوی حسینی در ادامه افزود: دولتهای غربی بویژه آمریکا یک سری سیاستهای اعلامی دارند که این سیاستها در جهت اقناع سازی افکار عمومی در جامعه جهانی بکارگرفته میشود.
وی یکی از مصادیق این دوگانگی را در موضوع حقوق بشر بررسی کرده و ابراز میدارد: آمریکا در رویکردهای اعلانی و اعلامی، خود را از مدافعان حقوق بشر میداند، لیکن امروز در سیاستهای عملی؛ دولت ایالات متحده از ناقضترین کشورها در موضوع حقوق بشری بشمار میآید. اینکه آمریکا اعلام میدارد، راه برون رفت از بحران سیاسی سوریه از طریق مذاکره قابل پیگیری است، این رویکرد صرفا برای توجیه افکار عمومی استفاده میشود.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی درپایان خاطر نشان کرد: در اصل سیاستهای کلان آمریکا در منطقه با موضوعاتی مانند؛ وحشیگری- کشتار مردم بی گناه – تجاوز و تهاجم نظامی پیوند خورده است. بنابراین امروز ایالات متحده با وجود عدم دستیابی به اهداف استکباری خود، ادامه مذاکره با روسیه را لغو میکند.
آغازی بر فروپاشی جبهه تروریستی سوریه
مذاكرات مسكو و واشنگتن درباره سوريه همان طور که از قبل پیش بینی میشد، نه تنها پيشرفتی نداشته بلكه طی چند روز گذشته به دليل افزايش تنشهای دو كشور، آشکارا به بنبست خورده است. همزمان خطوط دفاعی گروههای مسلح تحت حمايت آمریکا در شرق حلب يكی پس از ديگری زيرآتش جنگندههای روسیه و حملات نيروهای مقاومت در حال فروپاشی است.
در چنين شرايطی به نظر میرسد باز هم غرب به همراهی واشنگتن از طريق مذاكره با تهران و مسكو تلاش گستردهای را برای جلوگيری از شكست كامل گروههای مسلح و معارض تحت حمايت خود به كار گیرد.
آنچه که به قطعیت میتوان از آن سخن گفـت: استراتژی ایالات متحده بمنظور سرنگونی اسد، رییس جمهور منتخب مردم سوریه با چالشهایی جدی مواجه شده و به یقین در بنبست قرار گرفته است. آنگاه که یک آمریکایی در میدان جنگ سوریه صحبت از مذاکره به میان میآورد، بارزترین نشانههای گرفتاری غربیها در بنبست سوریه هویدا میشود!!
گزارش از محمدرضاشجاعیان
انتهای پیام/