سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

برگزیدگان جشنواره تئاتر خیابانی مریوان تقدیر شدند/ پیشنهاد جنتی برای تشکیل دبیرخانه دائمی در مریوان

وزیر ارشاد در اختتامیه جشنواره تئاتر خیابانی مریوان بر ویژگی‌های تئاتر خیابانی تاکید کرد.

به گزارش حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ پنج‌شنبه هشتم مهرماه آیین اختتامیه یازدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان با حضور علی جنتی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ماموستا شیرزادی؛ امام جمعه مریوان ، ماموستا رستمی؛ نماینده مردم در مجلس خبرگان رهبری برگزار شد.

در این مراسم که از ساعت 16 در کنار دریاچه زریوار و در فضای باز آغاز شد علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، عبدالمحمد زاهدی؛ استاندار کردستان، حجت الاسلام رحیم جعفری؛ مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان و دبیر یازدهمین دوره از جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان، مهدی شفیعی؛ مدیر اداره کل هنرهای نمایشی، منصور مرادی؛ نماینده مردم مریوان در مجلس شورای اسلامی نیز حضور داشتند.

علی جنتی ضمن ابراز خرسندی از حضور در مریوان، گفت: بارها شنیده‌ایم که مقام معظم رهبری کردستان را استان فرهنگی نامیده‌اند و ما از دیرباز این خطه را به‌عنوان خطه فرهنگ و ادب و هنر می‌شناسیم. ستارگان درخشان بسیاری را در حوزه ادب، شعر، فرهنگ، هنرهای نمایشی، موسیقی، هنرهای تجسمی و سینما به یاد داریم که از این خطه برخاسته‌اند. بهروز غریب‌پورکه از این خطه برخاسته و بسیاری دیگر از شخصیت‌های فرهنگی و هنری که افتخار کشور ما هستند  را استان کردستان به ملت ایران تقدیم کرده است.

جنتی درباره هنر نمایش گفت: تئاتر کهن‌ترین هنری است که بشر به آن مانوس بوده است. بی‌تردید نخستین اجرای تئاتر در روزگار باستان تئاتر خیابانی بوده است. تئاتری اجتماعی که با زبان ویژه‌اش به ناهنجاری‌های موجود در جامعه اعتراض می‌کند و با خلاقیت و موشکافی به جامعه اطراف خود نگاه می‌کند. معمولا مضامین تئاتر خیابانی برگرفته از واقعیت‌ها و مشکلات روزمره جامعه است. هر چه این مضامین پیچیدگی‌ها و دشواری‌هایش ساده و عامیانه ابراز شود برای مخاطب عام ملموس‌تر خواهد بود.

وی ادامه داد: مخاطب دردها و حرف‌هایش را در آینه این نمایش‌ها می‌بیند و در باور او جای می‌گیرد. از این رو تئاتر و به‌ ویژه تئاتر خیابانی دغدغه اصلاح جامعه را دارد و از دیرباز بیان‌گر رنج‌ها، خوشی‌ها و ناخوشی‌های طبقات مختلف جوامع بشری بوده‌اند. هنرمندان تئاتر خیابانی از گذشته تا امروز برای تلطیف روح خسته و آزرده مردم کوچه و بازار کوشش بسیار کرده‌اند و نا بسامانی‌ای زندگی شهری و مشکلات روزمره مردم را دست‌مایه هنر نمایش قرار داده‌اند.

وی درباره مضمون تئاتر خیابانی بیان کرد: باید چنان با مخاطب خود با صداقت و راحتی ارتباط برقرار کند که مردم هنرمندان خیابان را از خود بدانند و باور کند که آن‌ها افرادی از جنس مردم هستند که میان مردم آمده‌اند تا دغدغه‌های اجتماعی خود را به هم‌نوعان‌شان بنمایانند. این‌جاست که تماشاگر و بازیگر با هم یکی می‌شوند و تمام موانع ارتباطی میان آن‌ها از میان براشته می‌شود.

وی اجرای تئاتر خیابانی را زمینه ای برای رواج فرهنگ تئاتر دیدن بین مردم کوچه و بازار عنوان کرده و افزود: این تئاتر می‌تواند مردم کوچه و بازار را با سالن‌های تئاتر آشتی دهد و مبلغ هنر و هنرمندان تئاتر باشد. البته اگر به‌صورت حرفه‌ای و با نگاهی دقیق و جدی به آن پرداخته شود. به همین دلیل این گونه تئاتر قادر است علاوه بر ارمغان آوردن لذت تماشا برای مخاطب، ارزش‌های اجتماعی و زیبایی‌شناسی تئاتر را نیز به میان توده‌های مردم ببرد تا نگاه مشتاقانه‌تری به هنر نمایش داشته باشند.

وی تئاتر خیابانی را ایجاد کننده شور و اشتیاق برای تماشاگران و تعالی شعور و فرهنگ اجتماعی  عنوان کرده و ادامه داد: خوشبختانه نمایش‌های خیابانی در سال‌های اخیر بیش از پیش اهمیت یافته و به سراسر کشور گسترش پیدا کرده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره جشنواره تئاتر خیابانی مریوان گفت: برگزاری جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی در استان کردستان، آن هم در شهر تاریخی و زیبای مریوان و در نقطه صفر مرزی نشان‌گر همین اهمیت و نفوذ است البته نباید از علاقه وافر مردم کردستان و شهر مریوان نسبت به هنر غافل شد؛ نکته‌ای که دست‌اندکاران برگزاری این جشنواره را برای پذیرفتن این نقطه ترغیب کرد.

وی رشد کمی و کیفی تئاتر خیابانی در سال‌های اخیر و حضور در عرصه‌های بین‌المللی  را قابل توجه دانسته و گفت: با چنین ظرفیتی مسئولیت برگزارکنندگان این جشنواره و مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در قبال تئاتر خیابانی سنگین‌تر خواهد شد. از این پس نهادهای دولتی و غیردولتی باید با اهتمام و جدیت بیشتری در برگزاری شایسته‌‌تر این رویداد بین‌المللی همکاری کنند، زیرساخت‌های عمرانی و گردش‌گری شهرستان‌ها و استان‌های متقاضی برگزاری رویدادهای بین‌المللی از این دست باید تقویت شوند و از تعصب‌ورزی و نگاه بسته در سیاست‌گذاری و برگزاری جشنواره پرهیز شود.

وی تاکید کرد: باید از تمام ظرفیت‌های جشنواره برای ابلاغ پیام صلح و دوستی بین فرهنگ‌ها، اقوام و ادیان آسمانی بهره گرفته شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل دبیرخانه دائمی جشنواره در مریوان را پیشنهاد بسیار عالمانه، منطقی و درست عنوان کرد که برای تداوم این جشنواره و ارتقای سطح کمی و کیفی آن ضروری است و افزود: من به مهدی شفیعی؛ مدیر کل هنرهای نمایشی تاکید کردم از هم اکنون به فکر ایجاد یک دبیرخانه دائمی و انتخاب یک دبیر جشنواره باشد.

وی با اشاره به مشارکت استانداری کرمان و وزارت ارشاد در ساخت و تجهیز شش پلاتو گفت: با عبدالمحمد زاهدی؛ استاندار فرهنگ‌پرور، پرتلاش و با کفایت استان کردستان نیز قرار گذاشتیم چند پلاتو برای فعالیت‌های نمایشی ایجاد کنیم. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه مشارکت می‌کند و از کمک‌های استاندار کردستان نیز بهره‌مند خواهیم شد.

جنتی با اشاره به زیبایی استان کردستان گفت: هنر در اینجا زودتر به بالندگی می‌رسد و به بار می‌نشیند. به همین دلیل مناطق غربی کشور همچون کردستان و کرمانشاه همواره هنرخیز و هنرپرور بوده‌اند. وقتی زریوار زیبا را همچون نگینی بر انگشتری مریوان می‌بینیم، وقتی در مسیر اورامانات از تلالو رنگ و نور در طبیعت غرق در شادی می‌شویم، می‌گذریم و با رودخانه  سیروان همراه  هم‌نفس می‌شویم، وقتی از میان کوه‌ها، دره‌های ژرف و دشت‌های سرسبز می‌گذریم، وقتی به تنوع اقلیمی و آب و هوایی این منطقه می‌اندیشیم و وقتی حماسه و مقاومت مردمان رشید این دیار را در دوران دفاع مقدس به یاد می‌آوریم؛ چرا هنرآفرینی نکنیم؟

وی که به همراه معاونین خود از شهر سنندج بازدید کرده بود ادامه داد: بسیاری از مسائل و مشکلات استان در زمینه‌های فرهنگی و هنری و کمبودها و نواقصی که وجود داشت در این بازدید مطرح شد.

وی در ادامه افزود: همکاران من ظرف دو روز گذشته به شهرهای مختلف استان کردستان سفر کردند و از نزدیک با هنرمندان، ادیبان، شاعران و فرهیختگان نشستند، سخنان آن‌ها را شنیدند، با مسائل و مشکلاتشان آشنا شدند. امیدوار هستیم در حد توان دولت بتوانیم کمک کنیم تا این نواقص به‌تدریج مرتفع شود و ان‌شاءالله استان کردستان بیش از هر زمان دیگری بالنده‌تر در جهت ارتقای فرهنگی و هنری تلاش کند.

در حاشیه این مراسم علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور در خیابان و جمع مردم به تماشای نمایش "رزم و بزم" کار گروه سبزوار ایستاد.

*هنرمندان کردستان از وزیر تقدیر کردند
بهروز غریب پور به نمایندگی از هنرمندان کردستان با اهدا هدایایی از علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تقدیر کرد.

وی پیشنهاد داد روز چهارم مهرماه روز ملی تئاتر خیابانی نام‌گذاری شود و افزود: اگر این روز در تقویم فرهنگی وجود داشته باشد به افرادی که در خطر هستند، احترام گذاشته‌ایم. این افراد سربازانی هستند که پلیدی‌ها و پلشتی‌ها را از میان برمی‌دارند.
 
حجت الاسلام رحیم جعفری ضمن اعلام خیر مقدم به مقامات حاضر در اختتامیه، خطاب به علی جنتی گفت: جشنواره تئاتر خیابانی یک مطالبه جدی و جزء پیکره این سرزمین و این خطه از کردستان؛ یعنی مریوان است. مردم این شهر از فردا برای برگزاری دوازدهمین دوره این جشنواره پیگیری می‌کنند تا با کیفیتی بهتر برگزار شود.

وی ادامه داد: جشنواره تئاتر خیابانی مریوان از روزهای بمب‌باران و جنگ شکل گرفته است البته در چند سال این جشنواره یا تعطیل بود و یا در قالبی دیگر برگزار می‌شد اما این روزها جشنواره در قالبی بین‌المللی در یکی از مرزی‌ترین نقاط ایران؛ مریوان برگزار می‌شود.

وی با اشاره به جلسه‌ای که در سنندج با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی داشت گفت: در آیند شهر سه رویکرد کلی را پیگیری کرده‌ایم؛ ایجاد فضای فرهنگی برای تمام اصحاب فرهنگ و هنر در عرصه‌های مختلف، واگذاری کارها به خود اصحاب فرهنگ و هنر و پیوست علمی و پژوهشی رویکردهایی هستند که ما در استان کردستان پیگیری کردیم. در همین جشنواره برای دومین سال بخش پژوهش را برگزار کردیم.

جعفری در ادامه به اعلام آمار پرداخت: حدود سیصد کار به این جشنواره وارد شدند. این آثار در بخش‌های آزاد، آیینی، مرور جشنواره‌ها و بین‌الملل حضور  دارند.  درنهایت 31 نمایش که 28 اثر در بخش‌های آیینی و آزاد بود و سه نمایش باقی‌مانده در دسته مرور جشنواره قرار می‌گرفت، در جشنواره حضور دارند. روزانه حدود 31 اجرای نمایش را در  نقاط مختلف شهر مریوان شاهد بودیم. در هر اجرا بین چهارصد الی پانصد مخاطب نمایش‌ها را می‌دیدند که نشان از ارزش و اهمیتی است که مردم شریف مریوان برای این جشنواره قائل هستند.

وی درباره بخش بین الملل نیز گفت: با وجود این‌که از لحاظ کمی تعداد کشورهای حاضر در جشنواره اندک بودند اما از لحاظ کیفی سطح خوبی داشتند. کشورهای ایتالیا، ارمنستان، لهستان و عراق در این جشنواره حضور داشتند که به کیفیت جشنواره افزودند. امیدواریم با سیاست‌های دولت تدبیر و امید و فضای باز و اشتیاقی که مردم به جشنواره دارند هر سال جشنواره‌ای با کیفیت‌تر از سال گذشته را برگزار کنیم.
 
عبدالمحمد زاهدی استاندار کردستان نیز در این مراسم گفت: پدیده‌ای به‌عنوان تئاتر خیابانی مریوان در اوج نابسامانی‌های جنگ به‌صورت خودجوش و به‌وسیله هنرمندان خوب این منطقه پایه‌گذاری شد. این مسئله نشان می‌دهد مردمی که تحت وحشیانه‌ترین بمب‌باران‌های عادی و شیمیایی و حملات هوایی و توپ‌خانه‌ای قرار داشتند در آن شرایط کاملا بحرانی به آینده فکر می‌کردند و هنر را دست‌مایه امید به آینده قرار دادند. خرسندیم که با تلاش هنرمندان و حمایت‌هایی که مسئولان شهرستان و استان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از این جشنواره به عمل آورده‌اند، جشنواره تئاتر خیابانی مریوان با کیفیتی بهتر و شکوهی بیشتر برگزار می‌شود.

وی با اشاره به محدودیت فضا های فرهنگی و سالن های تئاتر در استان گفت: هنرمندان کردستان منتظر فضا نماندند و هنر خود را به خیابان‌ها آوردند. آن ها مخاطبان خود را تمام مردم؛ چه مخاطبان خاص و چه رهگذران قرار دادند. تئاتر خیابانی مریوان نشانه بارزی بر هنر و خلاقیت این مردم در عرصه‌های مختلف است. مردمی که در طول قرن‌ها از سنت خود دفاع کردن و امروز این هنر را در یازدهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان قالب تئاتر و هنر نمایش در معرض دید علاقه‌مندان قرار دادند.

وی ضمن تقدیر از تمام افرادی که در برگزاری این رویداد هنری کمک و همراهی کردند از دکتر غریب‌پور تشکر کرده و گفت: حضور او نشان‌گر این است که جشنواره تئاتر خیابانی مریوان در میان هنرمندان کشورمان جای خود را باز کرده است.

منصور مرادی؛ دیگر سخنران این مراسم بود. مرادی به‌عنوان رییس مجمع هنرمندان استان کردستان، درخواست‌های هنرمندان را اعلام کرد: استان کردستان از نظر صنایع محروم است اما از نظر فرهنگی از بسیاری از استان‌ها غنی‌تر است و باید توجهی ویژه به هنرمندان این استان صورت گیرد. روحانیان اهل سنت استان کردستان نقش بزرگی را در بحث فرهنگ این سرزمین داشته‌اند؛ درخواست داریم که به حقوق و مزایای این روحانیان توجه ویژه‌ای شود تا این عزیزان بتوانند معیشت خود را تامین کنند.

وی در ادامه افزود: از یک‌سو شرایط زندگی هنرمندان در شرایط قابل قبولی نیست و از سویی دیگر افرادی که در حوزه هنر سرمایه‌گذاری می‌کنند، نمی‌توانند بازده مالی داشته باشند و باید به آن‌ها کمک شود در غیر این صورت این افراد به سمت گیشه‌گرایی می‌روند.

وی ابراز امیدواری کرد در دولت تدبیر و امید به این مقوله بیشتر پرداخته شود و افزود: امید است جشنواره تئاتر مریوان دارای آیین‌نامه‌ای شود و برای تالیف آن، از حقوق‌دانان نیز استفاده شود. من نیز برای تصویب آن تلاش می‌کنم. همچنین از مسئولان وزارت‌خانه و مرکز هنرهای نمایشی تقاضا می‌کنم دبیرخانه دائمی در مریوان مستقر شود و تمام سیاست‌گذاری‌ها و امرو مربوط به جشنواره از طریق دبیرخانه اتخاذ شود چون هنرمندان مریوان قدرت این کار را دارند.

*معرفی برگزیدگان یازدهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان

در بخش آیینی :
 
با رای هیئت داوران در حوزه موسیقی این بخش  لوح تقدیر و مبلغ ۱۰ میلیون ریال به آهنگ ساز گروه نمایش بونک بهینی از آمل اهدا شد.

در حوزه تحقیق و پژوهش نمایش های آیینی هیئت داوران اثری را شایسته تقدیر ندانست.

با رای هیئت داوران در حوزه طراحی فضا، ابوالفضل طبسی طراح نمایش بزم و رزم از سبزوار رتبه نخست، هیام احمدی و فرامرز غلامیان طراحان نمایش دی زنگرو از آبادان رتبه دوم و علی قاضی طراح نمایش بازبازک از مسجد سلیمان رتبه سوم را به خود اختصاص دادند.

در بخش کارگردانی نمایش های آیینی هم با رای هیئت داوران ابوالفضل طبسی کارگردان نمایش بزم و رزم از سبزوار رتبه اول، غنچه شکوهی و محسن اردشیر کارگردانان نمایش بونک بهینی از آمل رتبه دوم و هیام احمدی و فرامرز غلامیان کارگردانان نمایش دی زنگر و از آبادان رتبه سوم را کسب کردند.
 
 در بخش آزاد:
با رای هیئت داوران رتبه اول حوزه موسیقی در نمایش های بخش آزاد را احمد جعفری آهنگ ساز نمایش مستند پخش نشده میرزا از تهران، رتبه دوم را ماهور شیدایی فر آهنگ ساز نمایش دیپورت از ساری به خود اختصاص دادند و هیئت داوران در این بخش برای رتبه سوم انتخابی نداشت.

 در حوزه طراحی فضا رتبه سوم را طراح نمایش سکوت رنگ ها از مریوان، رتبه دوم را طراح نمایش آقای دلواپس از سنندح و رتبه نخست هم به طراح نمایش دربازی آخر راهی برای خروج نیست کسب کردند.

 طراح نمایش مستند پخش نشده میرزا از تهران با رای هیئت داوران حائز رتبه نخست طراح نمایش هاورای دارستان از مریوان رتبه دوم و طراح نمایش داستان مردم از تهران حائز رتبه سوم شدند.

نازیلا امینی برای بازی در نمایش ویروس بدون مرز از سقز رتبه نخست بازیگری زن، مرجان کرمی بازیگر نمایش روایت پیچیده یک کلنگ زنی از تفرش رتبه دوم و مرجان قاسمی بازیگر نمایش شبیه خوانی پطرس از دهلران رتبه سوم بازیگری زن را کسب کردند.

 در بخش بازیگران مرد هم محمد هادی عطایی و ابوالفضل صمیمی بازیگران نمایش مستند پخش نشده میرزا از تهران مشترکا رتبه نخست،  میثم سرابادانی بازیگر نمایش روایت پیچیده یک کلنگ زنی از تفرش رتبه دوم و سیوان صیدی بازیگر نمایش آقای دلواپس از سنندج هم رتبه سوم را به خود اختصاص دادند.

 در بخش کارگردانی نمایش های آزاد، هم با رای هیئت داوران  احمد صمیمی کارگردان نمایش مستند پخش نشده میرزا از تهران رتبه اول، امید مصطفایی کارگردان نمایش دربازی آخر راهی برای خروج نیست از بوکان رتبه دوم و مهسا ابطحی کارگردان نمایش روایت پیچیده یک کلنگ زنی از تفرش رتبه سوم را کسب کردند.

برگزیدگان بخش پژوهش:

مقاله مهدی مرادی و خسروسینا با رای هیئت داوران این بخش به عنوان مقاله برگزیده انتخاب و ترجمه مقاله ای با عنوان روش تدریس انتقادی برای آموزش و مطالعات اجتماعی توسط زینب عسکری شایسته تقدیر شد.

جوایز بخش داوری مردمی:
نمایش پهلوان کچل به کارگردانی علی عطایی و حامد زارعان از تهران، هاوری دارستان به کارگردانی سوران حسینی و مستند پخش نشده میرزا به کارگردانی احمد صمیمی از تهران از سوی مردم به عنوان بهترین نمایش ها مورد تجلیل قرار گرفتند.

از هفت بازیگر خردسال نمایش کار، کودک و خیابان از مریوان، نرگس منصوری بازیگر خردسال نمایش سکوت رنگ ها از سنندج و یکتا احمدی بازیگر نمایش رستگاری در ساعت... و آلا البرز  و هلین احمدی تجلیل شد.

این مراسم با اجرای داریوش راشد نسب همراه بود. در بخش اجراهای هنری نیز اجرای گروه «بزم و رزم» از سوی گروه سبزوار و اجرای گروه موسیقی 12 سواره و مراسم «هلپرکه» از جمله برنامه های دیگر این مراسم بود.




انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.