سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اصفهان؛

آب شرب استان اصفهان سالم و عاری از هرگونه آلودگی است

فرایند تصفیه آب شرب در استان اصفهان بنا بر استانداردهای لازم و با همکاری ارگانهای مرتبط با سلامت و بهداشت انجام می گیرد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان افزود: فرایند تصفیه آب شرب در استان اصفهان بنا بر استانداردهای لازم و با همکاری ارگانهای مرتبط با سلامت و بهداشت انجام می گیرد.
مهندس حسن غلامی در این ارتباط گفت: سنجش این موضوع بنابر استانداردهای منطبق، بطور متداوم انجام می شود و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این راستا همکاری همه جانبه ای با آبفا دارد.
وی تصریح کرد: چنانچه آب یک شهر و یا یک منطقه دچار آلودگی شود، کل آن منطقه با اپیدمی آن آلودگی، میکروب و یا ویروس روبه رو می شود.
غلامی ادامه داد: بنابراین فرایند تصفیه مناسب، پایش متداوم سلامت آب و همچنین نبود هرگونه اپیدمی نشانگر این است که آب آشامیدنی استان اصفهان کاملا سالم و بهداشتی است و برای مثال شائبه وجود هر نوع ویروس نظیر هپاتیت در آن رد می شود.
به گفته وی طرح سنجش میزان سلامت آب اصفهان یکی از موضوع های تحقیقاتی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است و آخرین گزارشهای این طرح، سالم و بهداشتی بودن آب این استان را نشان می دهد.
معاون آبفا استان اصفهان خاطرنشان کرد: آزمایشهای این دانشگاه حتی احتمالهای یک در چند صد میلیون را نیز مورد ارزیابی و سنجش قرار می دهد.
وی درباره وجود و یا عدم وجود فلزات سنگین نیز گفت: آزمایشهای مربوط به این حوزه نیز بطور فراگیر انجام می شود و حتی چاه هایی که آب حاصل از آن دارای فلزات سنگین باشد، پلمب می شود.
معاون آبفا استان اصفهان اضافه کرد: برای مثال با مشاهده برخی فلزات سنگین در چاه های شهرستانهای فریدن، نجف آباد و اصفهان، پلمب آنها در اسرع وقت انجام و منابع دیگر تامین آب جایگزین شد.
به گفتته غلامی، از حدود 400 چاه فلمن و متفرقه در استان اصفهان، 160 چاه در شبکه تامین آب شرب سهیم است.
معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان خاطرنشان کرد: رسوب کربنات در آب که برخی اوقات به شکل شوره مشاهده می شود برخی از نقاط وجود دارد، اما این مواد مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی کند.
غلامی درباره میزان کنونی مصرف آب نیز تصریح کرد: دمای هوا در مدت اخیر به زیر 35 درجه سانتی گراد کاهش یافت و در نتیجه میزان مصرف آب حدود 15 درصد کاهش پیدا کرد.
وی خاطرنشان کرد: وضعیت فعلی آب نرمال است و تنها در برخی از نقاط شهر اصفهان که تراکم ساختمانها زیاد است، افت فشار جزئی وجود دارد.
غلامی اضافه کرد: اتصال پمپ غیرمجاز آپارتمانها به شبکه آب، موجب افت فشار در برخی از مناطق شهر اصفهان همچون هفتون و کلمان (واقع در شرق مرکز شهر اصفهان) در ساعات پیک مصرف( 11 تا 15 و 18 تا 21) شده است، اما در سایر مناطق شهر این افت وجود ندارد.
به گفته معاون بهره برداری آبفا استان اصفهان، چنانچه دمای هوا به کمتر از 33 درجه سانتی گراد برسد، این افت فشار جزیی نیز از بین خواهد رفت.
وی با بیان اینکه با وجود بارش کم پارسال تامین آب شرب امسال با مشکل مواجه نشد، گفت: طی تابستان امسال در هیچ یک از نقاط شهر اصفهان با قطعی آب روبه رو نبودیم.
وی با اشاره به جدی بودن وضعیت خشکسالی در بسیاری از نقاط کشور از جمله استان اصفهان، خاطرنشان کرد: صرفه جویی و مصرف بهینه آب وظیفه اخلاقی، ملی و شرعی همه ماست و باید در تمام فصول سال جدی گرفته شود.
  بررسی گزارش های وضعیت آب و خشکسالی بیانگر این است که استان اصفهان بدترین روزهای خشکسالی در مقایسه با میانگین 40 سال اخیر را تجربه می کند، واقعیتی تلخ که برون رفت از آن نیازمند همت و مشارکت همه جانبه و متداوم ارگانها و مردم در تمام فصول سال است.
استان اصفهان پس از استان های یزد، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان یکی از استان هایی است که در سالجاری زراعی با پدیده خشکسالی دست پنجه نرم می کند.
شدت این پدیده در مرکز، شرق و جنوب شرقی اصفهان بیشتر از دیگر نقاط این استان است، بگونه ای که 64 درصد از مساحت استان دچار خشکسالی و 22.5 درصد گرفتار خشکسالی شدید و بسیار شدید است.
امسال میزان بارندگی ها در شهرهای این استان از جمله نایین 80 درصد، در اصفهان 55درصد و در سرشاخه های زاینده رود 20 درصد کاهش یافته است؛ براساس آمارهای اعلام شده بطور کلی بارش ها در استان اصفهان در سال آبی جاری نسبت به میزان بلندمدت(40 ساله ) 33 درصد کاهش یافته و در وضعیت قرمز قرار دارد.
خشکسالی ضربات سختی را بر پیکره کشاورزی استان وارد کرده است، اگرچه خدمات بیمه ای بخشی از این خسارات را جبران کرده است، اما باز هم حجم خسارات بسیار بالاست و این روند درحال تشدید شدن است.
طبق گزارش ها در سال 94 بیش از 620 میلیارد ریال خسارت از طریق بیمه به کشاورزان این منطقه پرداخت شد و هم اکنون بیش از 60 درصد از باغ ها و مزارع استان تحت پوشش بیمه قرار دارد.
کشاورزان حاشیه زاینده رود بویژه در مناطق پایین دست و شرق اصفهان با مشکلات جدی تر روبرو هستند و تالاب گاوخونی که همواره موهبتی برای ساکنان و کانون کشت و کار و درآمد این منطقه بوده اکنون خشک و به کانون بالقوه ریزگردها و آلاینده های زیست محیطی تبدیل شده است.
زاینده رودبه عنوان تنها منبع تامین کننده آب تالاب گاوخونی ، آب مورد نیاز کشاورزان این منطقه را نیز تامین می کرده است اما اکنون به یک رود خانه فصلی تبدیل شده است.
بدون شک عوامل متعدد مانند مصارف صنعتی، افزایش جمعیت شهرها، سوء مدیریت و بی تدبیری و البته کاهش نزولات آسمانی سبب کم آبی و خشکی تدریجی این رود بزرگ در فلات مرکزی ایران شده است.
زاینده رود مهمترین رودخانه در مرکز فلات مرکزی ایران به طول حدود 350 کیلومتر از سراب در زاگرس مرکزی تا پایاب در گاوخونی است.
حوضه زاینده رود از دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری تشکیل شده که 93 درصد از مساحت و 98 درصد از جمعیت تحت پوشش این حوضه در استان اصفهان و هفت درصد از مساحت و 2 درصد از جمعیت تحت پوشش آن در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
بخشی مهم از آب زاینده رود از سد زاینده رود تامین می شود که میزان حجم آب ذخیره شده در پشت این سد هم اکنون کمتر از 260 میلیون مترمکعب برآورد می شود که نسبت به مدت مشابه سال قبل 110 میلیون مترمکعب کاهش داشته است.
احیای زاینده رود، زنده کردن تالاب گاوخونی و مقابله با بحران کم آبی و خشکسالی در سال های اخیر به عنوان مهمترین دغدغه مسئولان استان اصفهان مطرح بوده و در این زمینه تلاش های جدی صورت گرفته است .
در این زمینه از طرح انتقال آب ' بهشت آباد ' به فلات مرکزی ایران می توان به عنوان یکی از راهکارهای حل مشکل آب منطقه نام برد که طبق وعده دولت با جدیت در حال انجام است.
هدف این طرح تأمین آب شرب بر اساس پیش بینی جمعیتی برای استان های اصفهان، کرمان و یزد است که متشکل از سه بخش مجزا شامل احداث سد 1.5 میلیارد متر مکعبی به ارتفاع 178 متر، سامانه انتقال آب تا منطقه ' شلمزار' در چهار محال و بختیاری و خطوط انتقال از سامانه انتقال آب از شلمزار به اصفهان، یزد و کرمان است.
حجم آب انتقالی این طرح، در مجموع 580 میلیون مترمکعب خواهد بود که 250 میلیون مترمکعب آن برای اصفهان، 180 میلیون متر مکعب برای کرمان و 150 میلیون متر مکعب برای یزد اختصاص خواهد یافت و این ارقام به صورت مصوبه قانونی ابلاغ شده است.
به گفته رسول زرگرپوراستاندار اصفهان، آخرین برآوردهای پیمانکار برای این طرح بدون محاسبه خط انتقال یزد و کرمان، حدود 750 میلیون دلار هزینه سد، حدود 300 میلیون دلار سامانه انتقال ، 470 میلیون دلار خط لوله انتقال از شلمزار به اصفهان در جمع یک میلیارد و 520 میلیون دلار هزینه خواهد داشت.
پییش از این طبق این طرح پیش بینی شده بود که تونل 60 کیلومتری برای انتقال آب در نظر گرفته شود اما وزیر نیرو و کارشناسان وزارتخانه، به ترکیبی از تونل و خط لوله اعتقاد دارند، بنحوی که 11 کیلومتر توسط تونل کوتاه و مابقی بوسیله خط لوله پوشش داده شود.
همچنین طرح 9 ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود که در سال 93 با هدف هماهنگی و اعمال مدیریت واحد بر این حوضه آبریز در موضوعات منابع، مصارف و حقابه ها به تصویب شورای آب کشور رسید نیز می تواند گامی مؤثر دربهبود اوضاع ایفا کند.
استاندار اصفهان چندی پیش در این ارتباط گفت: تاکنون بیش از 90 درصد منابع و مصارف در حوضه زاینده رود مشخص شده و تکلیف تخصیص آب صنعت، شرب و کشاورزی نیز احصا و مشخص شده و تا آخر شهریور ماه سال جاری تخصیص تک تک روستاها نیز تعیین خواهد شد.
بندهای «طرح 9 ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود» به شرح زیر است:
بند نخست: وزارت نیرو مکلف است نسبت به تاسیس واحد مدیریت یکپارچه حوضه آبریز زاینده رود اقدام کند.
بند دوم: تشکیل شورای هماهنگی حوضه آبریز زاینده رود با حضوراستانداران اصفهان، چهارمحال و بختیاری و یزد و معاونان وزرای نیرو، جهاد کشاورزی، صنعت معدن و تجارت و نمایندگان اصناف کشاورزی؛ وزارت نیرو مکلف شده است تا درمدت سه ماه نسبت به تشکیل این شورا اقدام کند.
بند سوم: تعیین میزان حقابه ها، سهم آبه ها و صاحبان حق اشتراک و حقابه زیست محیطی رودخانه زاینده رود و تالاب گاوخونی توسط وزارت نیرو.
بند چهارم: ممنوعیت بارگذاری جدید بر منابع آب زاینده رود تا پیش از تعیین تکلیف در این حوضه.
بند پنجم: ساماندهی برداشت آب در استان های اصفهان، یزد و چهارمحال و بختیاری و جلوگیری از برداشت های غیرمجاز.
بند ششم: فراهم کردن تسهیلات لازم برای تغییر شیوه های آبیاری توسط وزارت جهادکشاورزی در منطقه .
بند هفتم: تأسیس صندوق تأمین خسارت خشکسالی در حوضه آبریز زاینده رود بر اساس این بند مصرف کنندگان بخش صنعت که در زمان خشکسالی بدون کاهش سهم خود آب دریافت می کنند باید خسارات کمبود آب سایر مصرف کنندگان حوضه را پرداخت کنند.
بند هشتم: انجام مطالعات تونل آبرسانی به اصفهان با عنوان طرح گلاب(انتقال آب) توسط وزارت نیرو.
بند نهم: وزارت نیرو باید در باره طرح انتقال آب بهشت آباد که تنها به منظور تأمین آب شرب طراحی شده است، بررسی دقیق انجام داده و ضمن ارزیابی زیست محیطی ، طرح را به اجرا در آورد.
هر چند دورنمای احیای زاینده برای بیشترساکنان خطه نصف جهان تیره و تار و شاید دست نیافتی باشد ولی متولیان امور آب منطقه و کشور امیدوارند با انتقال آب و نیز طرح 9 ماده ای کمی بر این زخم مزمن مرهم شفا بخش بگذارند.
گفتنی است تامین آب شرب سالم در استان اصفهان با جمعیتی افزون بر 4 میلیون نفر که با پدیده کم آبی و خشکسالی نیز مواجه است، کاری به مراتب پیچیده و مهم است.

انتهای پیام/م
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.