سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

معرفی «چانچو» ابزار فراموش شده گیلان در خندوانه

«چانچو» ابزار اصیل و قدیمی گیلان که در حال فراموشی بوده، در برنامه خندوانه به نسل جدید جامعه معرفی می‌شود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان ، در برنامه خندوانه کلاه حصیری گیلانی‌ها بر سر رامبد جوان می‌نشیند و یک چانچو کتاب فرهنگ گیلانی در خندوانه معرفی می‌شود.

هنرمند گیلانی درباره معرفی چانچو در خندوانه به خبرنگار فارس گفت: معرفی ابزار چانچو یک ایده هنری نو در خندوانه است.

حمید نظرخواه علیسرایی با اشاره به حضور خود همراه با دیگر خبرنگاران گیلانی در ضبط برنامه شاد و مفرح خندوانه که به مناسبت روز خبرنگار تهیه شد، اظهار کرد: در این برنامه با گالش، کلاه حصیری و چانچو وارد صحنه خندوانه شدم.

وی افزود: از مدت‌ها پیش در این فکر بودم که با طرح ایده‌ای نو «چانچو» ابزار قدیمی گیلان که در حال فراموشی است را به نسل جدید معرفی کنم.

این هنرمند گیلانی خاطرنشان کرد: به گویش گیلکی، «چان» به معنای زنبیل و «چو» به معنای «چوب» بوده و «چانچو» چوبی است که بر دوش می‌گذارند و بار می‌کشند اما امروزه «چانچو‌کشی» در حال فراموشی است.

نظرخواه علیسرایی با بیان اینکه با شنیدن چانچو فکر افراد به سمت یک کلمه ژاپنی، چینی یا واژه‌ای مربوط به خاور دور می‌رود، افزود: چانچو یک واژه کاملاً اصیل گیلانی است.

به گفته وی، چانچو در اصطلاح گیلانی‌ها به چوبی گفته می‌شود که به دو طرف آن زنبیل حصیری آویزان می‌شود و فردی که به آن «چانچوکش» می‌گویند با گذاشتن چانچو بر دوش برای فروش مرغ، تخم مرغ و بسیاری از محصولات مورد نیاز روستاییان از روستایی به روستای دیگر می‌رفت و بار این زحمت را بر دوش می‌کشید.

این هنرمند گیلانی اضافه کرد: در طرح ایده جدید به جای مرغ و تخم مرغ در چانچو محصولات فرهنگی به خندوانه بردم و در زنیبیل‌ها که حاوی کاه و کلش برنج است، کتاب‌هایی از آداب و سنت گیلانی‌ها، تاریخ و غذا و ... قرار دادم که این طرح مورد استقبال خندوانه‌ای‌ها به ویژه رامبد جوان واقع شد.

وی با اشاره به اینکه «چانچو کشی» شغلی پر زحمت بوده که امروزه در حال فراموشی است، اظهار کرد: تنها افرادی که هنوز این شغل را ادامه می‌دهند پیرمردهایی هستند که سال‌ها به شغل چانچو کشی پرداخته‌اند و امروزه نیز از روی عادت و نیاز هنوز به این شغل جالب اما پر زحمت ادامه می‌دهند.

نظرخواه علیسرایی گفت: پس از اهدای کتاب‌های فرهنگی گیلان به رامبد جوان توانستم چانچو را در این برنامه به نسل جدید معرفی کنم.

وی گسترش زندگی ماشینی، آسفالت شدن جاده‌های روستایی و دسترسی آسان‌تر به بازارهای محلی و پرزحمت بودن شغل چانچوکشی را موجب فراموشی این ابزار قدیمی و اصیل گیلان عنوان کرد.

این شاعر گیلانی خاطرنشان کرد: امروزه تنها در بازارهای محلی گیلان می‌توان تعداد اندکی از چانچو کشان را دید که در حال فروختن تخم‌مرغ یا مرغ هستند.

وی با بیان اینکه نباید اجازه دهیم این حرفه در آینده تنها در موزه‌ها به فرزندانمان معرفی شود، افزود: باید با ایده‌های نو این حرفه جالب را در سنت‌های محلی گیلان احیا کنیم.

نظرخواه علیسرایی گفت: پس از اجرای کوتاه نمایش اهدای کتاب به رامبد جوان کلاه حصیری کشاورزان گیلانی را نیز به او اهدا کردم.

وی برنامه خندوانه را فرصت خوبی برای فرهنگ‌سازی مسائل مغفول در کنار خنده و شادی دانست و از سرپرست گروه خبرنگاران اعزامی به برنامه خندوانه «معصومه پاداش ستوده» قدردانی کرد.



انتهای پیام
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.