به گزارش حوزه
دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری،
"حسن روحانی" رییس جمهور کشورمان، روز یکشنبه در نشست خبری مشترک با الهام علیاف رییس جمهوری آذربایجان، با تقدیر از میهماننوازی دولت و مردم آذربایجان از هیأت عالیرتبه ایران در این سفر، گفت: طی سه سال گذشته روابط دو کشور به سرعت در حال گسترش بوده و گامهای بسیار خوبی برای توسعه همهجانبه مناسبات تهران - باکو برداشته شده است.
رییس جمهوری اظهار داشت: سفرهای روسای جمهور ایران و آذربایجان به دو کشور و ملاقاتهایی که در حاشیه کنفرانسها و مجامع بینالمللی انجام گرفت، گامی رو به جلو برای توسعه روابط دو ملتی است که دارای تاریخ، فرهنگ، دین و مذهب مشترک هستند و سالیان دراز در کنار هم با برادری و اخوت زندگی کردند.
روحانی افزود: امروز و در نشست هیأتهای عالیرتبه دو کشور، در زمینه توسعه تجارت میان دو کشور و کاهش تعرفههای گمرکی گفتگو شد. کمیسیونهای مشترک دو کشور باید تلاش کنند تا زمینه برای رسیدن به هدف نهایی که برقراری تجارت آزاد بین دو کشور است، مهیا شود.
رییس جمهوری، توسعه روابط بانکی دو کشور را حائز اهمیت و آن را پایهای برای گسترش مناسبات و همکاریهای اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان دانست و افزود: در این زمینه امروز تفاهمنامهای به امضای روسای بانکهای مرکزی دو کشور رسید و این تفاهمنامه میتواند به توسعه روابط تجاری شتاب بخشد.
روحانی با بیان اینکه در بخشهای سرمایه گذاری، صنعت و تکنولوژی شاهد گام مهمی برای آغاز پروژه ساخت خودرو در آذربایجان هستیم، گفت: این پروژه منتهی به ساخت و تولید 10 هزار خودرو در سال برای نیازمندیهای داخلی آذربایجان یا کشورهای همسایه خواهد بود و این گام خوبی برای توسعه روابط دو کشور در زمینه مناسبات صنعتی است؛ همچنین در زمینه داروسازی هم گامهایی که برداشته شده، آغازی برای گسترش روابط صنعتی و تکنولوژیک بین دو کشور خواهد بود.
رییس جمهور، رایزنی و تبادل نظر در زمینه موضوعات مرتبط با دریای خزر را از دیگر محورهای گفتگوها با مقامات جمهوری آذربایجان عنوان و خاطرنشان کرد: دریای خزر، دریای صلح، دوستی و توسعه بین کشورهای ساحلی خزر است؛ در زمینه رژیم حقوقی دریای خزر تفاهم کردیم که دو کشور با سرعت بیشتری در این زمینه تلاش کنند تا به توافق نهایی در آینده دست پیدا کنیم.
روحانی افزود: در زمینه فعالیتهای مشترک در دریای خزر در بخش نفت و گاز نیز مقرر شد تا فعالیت و مشارکت در مناطق مشترک مورد تفاهم طرفین باشد که این گام مهمی در ارتقای سطح مناسبات دو کشور خواهد بود.
رییسجمهور ادامه داد: موضوع محیط زیست در دریای خزر از اهمیت ویژهای برای ما برخوردار است چراکه آلودگیها در این دریای بسته میتوانند بسیار خطرناک باشند؛ لذا در این راستا باید تفاهماتی که در گذشته صورت گرفته و قراردادهایی که بین کشورهای دریای خزر امضا شده، اجرایی و دبیرخانهای در این زمینه در جمهوری آذربایجان تشکیل و فعال شود.
روحانی اظهار داشت: با توافق طرفین قرار شد مسئولان ایران و جمهوری آذربایجان در زمینه توسعه گردشگری میان دو کشور و سرمایهگذاری در راستای توسعه خطوط هوایی تلاش کرده و شرایط لازم را در زمینه تسهیل روادید انجام دهند تا مردم ایران و جمهوری آذربایجان بتوانند به راحتی از جاذبههای تاریخی، فرهنگی و طبیعی دو کشور بازدید کنند.
رییس جمهور با تأکید بر اینکه موضوع ترانزیت و کریدور شمال - جنوب از موضوعات اساسی میان دو کشور و کشورهای منطقه است، گفت: اولین بخش این کریدور، با افتتاح و اتصال راهآهن آستارا – آستارا و پایانهای که در ایران احداث میشود، آغاز خواهد شد و گام دوم، اتصال راه آهن آستارا به رشت خواهد بود که دو کشور با مشارکت هم در این راستا سرمایهگذاری خواهند کرد.
روحانی افزود: جمهوری آذربایجان با احداث این راهآهن به خلیج فارس متصل میشود و در نهایت این خط آهن کشورهای منطقه قفقاز، روسیه و اروپای شمالی و شرقی را به خلیج فارس و کشورهای جنوبی خلیج فارس را به شمال متصل میکند و در نتیجه میتواند روابط توسعه یافته و خوب اقتصادی را برای کل منطقه به ارمغان بیاورد.
رییس جمهور با اشاره به اینکه در گفتگوهای امروز میان مقامات دو کشور در زمینه مسئله قره باغ نیز بحث و تبادل نظر شد و رییس جمهوری آذربایجان، گزارشی از تلاشهایی که در ماههای گذشته در این رابطه انجام گرفته است را بیان کرد، افزود: جمهوری اسلامی ایران معتقد است در کشورهای منطقه باید صلح و ثبات برقرار شود و مشکلات و اختلافات میان کشورهای منطقه باید با گفتگو و مذاکره به حل و فصل نهایی برسد.
روحانی با تأکید بر ضرورت حفظ تمامیت ارضی کشورها از جمله آذربایجان و عدم تغییر مرزها در منطقه اظهار امیدواری کرد: مسائل منطقه از طریق گفتگو حل و فصل شود و تلاش کشورها بر گسترش صلح، ثبات و امنیت منطقه متمرکز شود.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان همسایه دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان همواره تلاش کرده تا مسیر برای گفتگو و حل و فصل مسائل را هموار کند و در این مسیر، از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد.
روحانی ادامه داد: در زمینه مسئله تروریسم و خطری که خشونت و ترور میتواند برای منطقه قفقاز، آسیای مرکزی خاورمیانه و کل جهان داشته باشد گفتگو کردیم و قرار شد همکاریهای دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم گسترش یافته و همچنین در زمینه مسائل فرهنگی و ترویج و تبلیغ اسلام ضد خشونت و اسلام برادری، رحمانی و اعتدالی که مورد نظر هر دو دولت است، تلاش کنیم.
رییس جمهور، ضمن ابراز امیدواری از اینکه علماء، اندیشمندان و فرهیختگان دو کشور در زمینه گسترش و ترویج اسلام رحمانی و برادری در منطقه تلاش کنند، گفت: امیدواریم تلاش دو کشور در زمینه مسائل فرهنگی، دانشگاهی و فناوریهای پیشرفته گسترش یابد که البته تصمیماتی در این راستا اتخاذ شده است.
روحانی اظهار داشت: امیدوارم اجلاس سهجانبه میان ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه به عنوان اولین اجلاس سهجانبه، گام بسیار خوبی برای روابط سه کشور و کل منطقه باشد و ما بتوانیم در این نشست هم راجع به موضوع ترانزیت و هم در راستای همکاریهای مشترک در زمینه مسائل انسانی، مبارزه با تروریسم، مبارزه با مواد مخدر و توسعه مناسبات اقتصادی به توافقات خوبی دست پیدا کنیم.
رییس جمهور آذربایجان نیز در این نشست خبری، با اشاره به دیدارهای رسمی و ملاقاتها در حاشیه اجلاسهای بینالمللی بین روسای جمهور دو کشور، گفت: این نشانگر توسعه روابط روزافزون بین دو دولت و دو ملت بوده که نتایج خوبی به همراه داشته است.
الهام علیاف، امضاء 16 سند همکاری بین دو کشور طی 3 سال گذشته را بسیار پربار و ثمربخش دانست و ابراز امیدواری کرد که این توافقات، روابط رو به جلو دو کشور را تحکیم ببخشد.
رییس جمهور آذربایجان با تأکید بر اینکه در تمامی سازمانهای بینالمللی، دو دولت حامی و همکار یکدیگر بودهاند، افزود: جمهوری آذربایجان همواره مخالف تحریمهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران بود و خوشحالیم که امروز برداشته شدن تحریمها زمینه را برای تقویت همکاری بین دو کشور فراهم کرده است.
علیاف ادامه داد: توسعه تجارت بین ایران و آذربایجان علیرغم بحرانهای متعدد اقتصادی در سطح جهان نشانگر نزدیکی دو دولت و ملت است.
رییس جمهور آذربایجان با اشاره به اجلاس سهجانبه بین ایران، آذربایجان و روسیه، اظهار داشت: در دیدارها و گفتگوهای امروز درباره کریدور حمل و نقل شمال به جنوب، گامهای بسیار مهمی برداشته شد.
علیاف، دیدار سهجانبه بین روسای جمهور سه کشور را یک ابتکار جدید و مهم دانست که پایه و ریشههای آن در تاریخ و جغرافیای این سه کشور میباشد.
رییس جمهور آذربایجان با اشاره به احداث کارخانه خودروسازی و داروسازی توسط جمهوری اسلامی ایران در آذربایجان، گفت: در زمینه گردشگری نیز باید زمینه رفت و آمد مردم دو کشور از مسیرهای هوایی و ریلی تسهیل شود.
انتهای پیام/