سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

محوطه گنبد قابوس ساماندهی شد/ آغاز مرمت تالار عاج کاخ گلستان

در آخرین اطلاعات از حوزه میراث فرهنگی محوطه گنبد قابوس ساماندهی و مرمت تالار عاج آغاز شد.

به گزارش حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی، گنبدقابوس در شهر گنبدکاووس در استان گلستان قرارداد. این بنا بلندترین گنبدآجری جهان است که در قرن چهارم هجری به دستور قابوس ابن وشمگیر، یکی از امرای دوره آل زیار بر روی تپه ای باستانی از دوره اشکانی- ساسانی با ارتفاع 13 متر از سطح زمین، به سبک معماری ایرانی و شیوه رازی با ارتفاع بیش از 62 متر شامل پی، بدنه و گنبد رک با مصالح گچ و آهک احداث شده است.

«حمید عمرانی رکاوندی» کارشناس پایگاه گنبد قابوس با اشاره به اینکه پایگاه میراث جهانی گنبدقابوس از محل اعتبارات ملی سال 1393 بر اساس برنامه های پیشنهادی سالانه و ضرورت موضوع و مصوبات شورای راهبردی گنبدقابوس، مطالعات فاز 1 ساماندهی محوطه گنبدقابوس را با همکاری یکی از مشاوران ذیصلاح در حوزه میراث فرهنگی در دستور کار قرار داده است گفت: برحسب دستور العمل های کنوانسیون میراث جهانی و قوانین و مقررات جاری سازمان تهیه و با حضور معاونت میراث فرهنگی کشور، معاونت گردشگری، مدیر کل امور پایگاه های میراث جهانی، مسئولین ارشد استان گلستان و مدیران دستگاه های اجرایی شهرستان گنبدکاووس و شهروندان گنبدکاووس در محوطه از طرح ارائه شده رونمایی شد. 

وی افزود: همچنین با پیگیری های صورت گرفته در سال 1394 و تامین اعتبار لازم، مطالعات فاز 2 طرح با هدف تهیه نقشه های اجرایی با همراهی اعضای محترم شورای راهبردی توسط مشاور محترم در دست اقدام قرار گرفت و درمدت زمان مقرر نقشه و کتابچه های اجرایی طرح ساماندهی محوطه آماده و تحویل شد.

عمرانی رکاوندی، با تقدیرو تشکر از عملکرد مطلوب شهرداری محترم گنبدکاووس و سایرمسئولین محترم شهرستان گنبدکاووس و مراکز علمی و فرهنگی و انجمن های مردم نهاد و شهروندان گنبدکاووس درروند اقدامات صورت گرفته در پایگاه گنبدقابوس در طول سالیان گذشته بیان کرد: جهت اجرای طرح شهرداری گنبدکاووس فضایی را در گوشه جنوب شرقی بوستان قابوس پیش بینی شده است که امیدواریم در آینده نزدیک شاهد بهره برداری از طرح باشیم.

او گفت:همچنین بر اساس طرح جامع مدیریت محوطه گنبدقابوس که در سال 1393 تهیه شده است ایجاد و توسعه فضای سبز در ضلع شرقی تپه و بنای گنبدقابوس(در راستای تهیه پرونده ثبت جهانی گنبدقابوس در سال 1390 با همکاری اداره آموزش و پرورش و اداره تربیت بدنی و شرکت توزیع نیروی برق شهرستان گنبدکاووس ساختمان های موجود در حریم تاریخی تخریب و آزادسازی گردید که در تاریخ شهر گنبدکاووس و گنبدقابوس فراموش نشدنی و ماندگار خواهد بود) و تلاش جهت تغییر کاربری تاسیسات موجود شهری واقع در خیابان های مجاور و منتهی به گنبدقابوس جهت ارائه خدمات گردشگری و امور فرهنگی- هنری و ... در راستای برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت با همراهی همه دستگاه های اجرایی ذیربط در کنار سایرظرفیت های تاریخی(شهر باستانی گرگان/جرجان و دیوار بزرگ گرگان) از نیازهای اساسی توسعه شهری و بالندگی فرهنگی شهر گنبدکاووس محسوب می شود که در اشتغالزایی و شکوفایی اقتصادی شهرگنبدکاووس نقش به سزایی خواهد داشت. 

بنای گنبدقابوس در سال 1310 خورشیدی به شماره 86 در فهرست آثار ملی کشورقرار گرفت. این شاهکار معماری ایرانی- اسلامی  پس از طی 1000 سال همچنان باشکوه و استوار توجه جهانیان را به خود جلب نموده و سر انجام بعد از گذشت 81 سال از زمان ثبت ملی، در10 تیر سال 1391 خورشیدی با شماره 1398 در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده است.      
 
مرمت تالار عاج آغاز شد

مدیر مجموعه جهانی کاخ گلستان با اعلام این خبر گفت: این عملیات شامل مرمت گچبری ها، آیینه کاری ها، رنگ آمیزی، درزبندی پنجره ها و رگلاژ سقف و تقویت تیرهای اصلی و فرعی این تالار خواهد بود.  

به گفته مسعود نصرتی تالار عاج  یکی از تالار های عمارت اصلی کاخ  گلستان است که بعد از تالار آینه و در سمت غرب تالار برلیان قرار دارد. تاریخ احداث این بنا و و حوضخانه زیر آن مشخص نیست ولی احتمالا قبل از تالار سلام و تالار آینه ساخته شده و از بناهای دوره ناصرالدین شاه است. 

نمای  این تالار در زمان ناصرالدین دستخوش تغییراتی شد.ایوان آن بداخل تالار اضافه و نما و پنجره های آن،  هم سطح و قرینه با تالار سلام ساخته شد. 

در دوره  ناصری این تالار به هدایای پادشاهان کشورهای خارجی اختصاص یافته و در زمان پهلوی محل پذیرائی و برپائی مهمانی های رسمی دربار بود . از این رو در آرایش درونی آن تغییرات عمده ای داده شده است . تابلوی نقاشی آبرنگ محمود خان ملک الشعرا در کاخ گلستان وضع نمای بیرونی تالار را درسال 1286 ه.ق نشان می دهد.  بر اساس این تابلو  تالار دارای سه ارسی سه دری بزرگ و ایوانی باشش ستون ظریف و یک راه پله از سمت مغرب بوده است.




انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.