به گزارش
گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، اویل پرایس در مطلبی نوشت: بسیاری از مردم اروپا از موافقت سران کشورهای اروپایی با هرچه رجب طیب اردوغان – رئیس جمهور ترکیه – در نظر دارد، متعجب هستند. بسیاری نیز از رویکرد ترکیه در قبال بحران مهاجران و تبدیل شدن این کشور به یک رژیم خودکامه اظهار نگرانی میکنند.
حال، کودتای نافرجام اخیر ترکیه جایگاه این کشور را در بازار انرژی جهان به صورت برجستهای نشان داد. تنگه بسفر ترکیه محلی است که روزانه نزدیک به 3 درصد محمولههای نفت خام جهان از آن عبور میکند. ممکن است 3 درصد رقم بزرگی به چشم نیاید، اما این عدد بیش از 25 درصد واردات نفت خام اروپا را شامل میشود. طبق گزارشهای کمیسیون اروپا، در سال گذشته میلادی کشورهای این قاره 1.559 میلیارد بشکه نفت خام – معادل روزانه 4 میلیون بشکه نفت -- را از روسیه وارد کرده اند.
علاوه بر مسئله تنگه بسفر، در ترکیه همچنین 2 خط لوله نفتی و گازی مهم وجود دارد که میتوانند جایگزینی برای واردات نفت و گاز از روسیه باشند.
بندر جیحان – بندر اصلی برای صادرات نفت ترکیه – نیز برای اروپا اهمیت دارد. این بندر، نقطه تقاطع 2 خط لوله از آذربایجان و عراق است. این بندر جایی است که گفته میشود سطح بسیار زیادی از نفتهای فروخته شده به وسیله داعش از آن عبور میکند. به عبارت دیگر، ترکیه یکی از مراکز بزرگی است که نفت و گاز صادر شده از خاورمیانه و آسیای مرکزی از آن عبور میکند. این امر به ترکیه موقعیت حساسی بخشیده است.
علاوه بر اینها، مسئله جنگ سوریه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. ترکیه تصمیم دارد یک خط لوله از قطر به ترکیه کشیده و آن را تا اروپا ادامه دهد. این خط لوله به منافع ژئوپولتیک عربستان سعودی نیز کمک میکند. در این صورت، عربستان در جایگاهی بالاتر از ایران قرار میگیرد که به تازگی از تحریمهای اقتصادی رها شده و در پی افزایش تولیدات نفتی و گازی خود است.
به باور نویسنده این مطلب، اردوغان میتواند میزان صادرات نفت و گاز به اروپا را به دست بگیرد. به نظر میرسد در صورت تداوم استفاده از منابع انرژی تجدید ناپذیر، اروپا همواره به سیاستمدارانی مانند اردوغان برای تامین انرژی وابسته بماند.
انتهای پیام/