سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نیوزویک: حال برجام پس از گذشت یک سال چگونه است؟

در آستانه یک سالگی برجام، وب‌سایت "نیوزویک" در مطلبی به بررسی مسائل مربوط به توافق هسته‌ای ایران پرداخت.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ وب‌سایت "نیوزویک" در مطلبی نوشت: توافق هسته‌ای که در ژوئیه سال 2015 (تیر سال گذشته) به امضا رسید، بازی را برای ایران تغییر داده است. یک سال پس از به امضا رسیدن این توافق، ایران به جامعه بین‌المللی بازگشته است. مقامات ارشد ایرانی به اروپا، آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین سفر کرده اند. تهران همچنین میزبان بسیاری از مقامات ارشد کشورهای مختلف – خصوصا از غرب – بوده است که خواستار بالا بردن سطح روابط شده اند. حتی از ایران به دلیل شفافیت‌هایی که فراتر از وظیفه خود بوده از جانب آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحسین شده است. این در حالی است که اجرای این توافق – که به آن برجام گفته می‌شود – با مشکلات زیادی روبرو بوده است.

تفسیرهای مختلف از آنچه در توافق هسته‌ای آمده است، خصوصا در تهران و واشینگتن، اجرای برجام را با چالش‌هایی روبرو می‌کند. هرکدام از این کشورها می‌گویند طرف مقابل این توافق تاریخی – که یکی از مهم‌ترین توافق‌های منع گسترش سلاح‌های اتمی جهان در بیش از ربع قرن است— را نقض کرده است.

مقامات ایرانی می‌گویند آمریکا در اطمینان بخشیدن به بانک‌های اروپایی به منظور از سر گرفتن معاملات قانونی با این کشور قصور کرده است. جواد ظریف – وزیر خارجه ایران – به مجله "نیویورکر" گفت: "آمریکا می‌بایست بسیار بیش از این تلاش می‌کرد. آن‌ها باید پیامی مبنی بر مطمئن بودن معامله با ایران را به جهان برسانند."

این در حالی است که واشینگتن اعلام کرد از سرگیری روابط با ایران ریسک قضایی در پی ندارد. جان کری – وزیر امور خارجه آمریکا – در این‌باره گفت: "بانک‌های اروپایی کاملا آزادند برای ایران حساب باز کرده و در تجارت، نقل و انتقال پول، تسهیل شرایط کسب‌و‌کار، سرمایه‌گذاری با این کشور همکاری کنند."

واشینگتن همچنین درباره مسئله آزمایش‌های موشکی بالستیک ایران، موجب آزردگی تهران شده است. این آزمایش‌ها در واشینگتن فشارها برای وضع تحریم‌های جدید علیه ایران را افزایش داده است.

در ادامه این مطلب آمده است: ایران نیاز دارد در بخش مالی، اصلاحاتی انجام دهد تا مطابق با استانداردهای بین‌المللی شود. این مسئله اولین گام برای تعامل با شرکت‌های خارجی، خرید و فروش و سرمایه‌گذاری در این کشور است.

جان کری و محمد جواد ظریف از زمان مذاکرات هسته‌ای رابطه کاری خود را حفظ کرده اند. همچنین، از زمان نهایی شدن برجام، آن‌ها 9 بار با یکدیگر دیدار کرده اند. آن‌ها همچنین به وسیله تلفن و ایمیل با یکدیگر ارتباط داشته اند. نویسنده این مطلب، این امر را تغییری قابل توجه در روابط تهران و واشینگتن خوانده است.

این در حالی است که در ایران و آمریکا، افرادی وجود دارند که مخالف گسترش توافقات این دو کشور هستند. قانون‌گذاران آمریکایی قوانین جدیدی را برای جریمه ایران به دلیل آزمایش‌های موشکی پیشنهاد داده اند و مدعی شدند ایران از تروریسم حمایت کرده و حقوق بشر را نقض می‌کند. برخی از این قوانین در صورتی که با اکثریت آرا به تصویب برسند می‌توانند در توافق هسته‌ای ایران تاثیرگذار باشند. نویسنده این مطلب مدعی شده است تصویب مجدد قانون تحریم‌های ایران – که در پایان سال 2016 به اتمام می‌رسد – نشان از سوء نیت ایران می‌دهد.

در ادامه این مطلب آمده است: در آستانه یک ساله شدن توفق هسته‌ای تاریخی ایران، کری آینده برجام را "مملو از متغیرهای گوناگون" توصیف کرد. وی افزود: "ما امیدواریم به گشودن درها ادامه دهیم."

کری همچنین گفت: "هر کسی متوجه می‌شود ایران در حال تجربه تغییرات گسترده‌ای است. به همین دلیل ایران با غرب سر یک میز نشسته و وارد مذاکره شد. اگر لازم شود، ما بار دیگر پای میز مذاکره خواهیم نشست."

نویسنده این مطلب در ادامه نوشت: ظرف یک سال آینده، توافق هسته‌ای ایران بحث برانگیز خواهد بود. بخشی از دلایل این امر، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این دو کشور است. با اینکه حسن روحانی هنوز طرفداران زیادی دارد، نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند ایرانیان تاثیراتی که انتظار داشتند برجام در زندگیشان ایجاد کند را حس نکرده اند و به همین دلیل اشتیاق گذشته در هواداری از روحانی را ندارند. انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز در تهران نگرانی‌هایی در ارتباط با آینده برجام برانگیخته است.

دونالد ترامپ – کاندیدای احتمالی جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا – در ماه مارس (31 روز منتهی به 11 فروردین) گفت: "پس از اینکه به ریاست جمهوری برسم، نخستین اولویت من لغو توافق هسته‌ای ایران خواهد بود."

علاء‌الدین بروجردی – رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس – نیز هشدار داد در صورتی که 6 قدرت غربی به تعهدات خود عمل نکنند، ایران غنی سازی اورانیوم خود را افزایش خواهد داد.

در انتهای این مطلب آمده است: به این ترتیب، همکاری ایران و آمریکا خارج از توافق هسته‌ای بسیار محدود بوده و در آینده نیز به همین صورت خواهد ماند. گلوله آونگ اکنون در حال بازگشت به سوی دیگر است.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۰:۰۴ ۲۱ تير ۱۳۹۵
نیمه جان است.
ناشناس
۰۹:۱۱ ۲۱ تير ۱۳۹۵
از دولت خواهش می کنم مالیات مستقیم بر یک سری کالاها تعریف کند برای مثال بر بنزین مالیاتی مستقیم به جیب حمل و نقل عمومی برود و بر سیگار به جیب شبکه سلامت.
حمید
۰۹:۵۷ ۲۱ تير ۱۳۹۵
جوش نزن : اونها برای تامین حقوقهای نجومیشان دست به هر کاری میزنند.
ناشناس
۱۰:۲۱ ۲۱ تير ۱۳۹۵
با انتقال مالیات به سمت حمل ونقل وسلامت و..موافقم
ناشناس
۰۸:۱۶ ۲۱ تير ۱۳۹۵
کاسبان بر جام که سودشو میبرن
همونایی که مرتب میگفتند کاسبان تحریم
ناشناس
۲۳:۳۹ ۲۰ تير ۱۳۹۵
بنظر میرسه مثل موتور ماشین من جام کرده است!!!!
ناشناس
۲۳:۲۱ ۲۰ تير ۱۳۹۵
واقیت راگفته چون بعیدنیست باوضعیت پیش آمده دولت شانسی برای دوربعدداشته باشه،چون مردم وعده های انتخاباتی دولت راکه داده بودندیدندوفقط وضعیت زندگی بدترشدالبته اگرترامپ هم رییس جمهورشودهیچ غلطی نمیتواندبکندچون مارهبری داریم که باتدبیروسخنان وشجاعتش تمام کارهای بددشمنان راخنثی میکند
ناشناس
۲۱:۲۰ ۲۰ تير ۱۳۹۵
تحریم ها و برجام هیچ تاثیری بر زندگی ما که نداشت . موقع تحریم هم زندیگیمون ساده و بی الایش الان هم همینطور چون پر توقع نیستیم . توقعات را کاهش دهید و ناسپاس و ناشکری نکنید تحریم ها صد برابر هم که شود هیچ اتفاقی نمی افتد . بجای دنیا پرستی به فکر بعد از مرگ و قیامت باشید
ناشناس
۲۳:۱۷ ۲۰ تير ۱۳۹۵
درسته که هیچ تغییری ایجادنشده ولی مردم که نمیتونن بشینن ببینن کی مرگ میارسراغشون این کفره،انسان باامیدزنده است وبرای زندگی بهترتلاش میکنه پس وقتی قرارنیست وضعیت معیشتی مردم بهتربشه پس چرامابرگ برندمون راپربتن کردیم تانازوتهدیدات دشمن بیشتزبشه ،کارالان مابیشترشبیهه یک بازی دشمن شادکن بوداگه وضعمون بخوادبازمان تحریم تغییری نکنه که هنوزتحریم هستیم وفقط به دانش مملکت آسیب زدیم وخون شهدامون راپایمال کردیم نمیدونم وای جی سی شجاعت پخش اینوداره یافقط نظرات موافقان دولت راپخش میکنه