سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

هجمه بیابان از قره قروم ترکمنستان به گلستان سرسبز ایران

خطر بیابان زایی اراضی شمالی استان گلستان را به شدت تهدید می کند،معضلی که باید پیش از بحرانی شدن وضعیت،چاره اندیشی لارم برای آن لحاظ شود.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،با آغاز فصل گرما وکاهش رطوبت زمین،هجمه طوفان های خزنده از صحرای((قره قروم))کشور ترکمنستان،زنگ بحران و مخاطره بیابانی شدن اراضی شمالی منطقه گلستان را به صدا در آورده است.

بر اساس آنچه که سازمان جنگل ها و مراتع کشور عنوان داشته،این خطه از شمال کشور در معرض پدیده بیابانی شدن قرار دارد و در صورت استمرار وضعیت موجود بخش قابل توجهی از اراضی این محدوده با پدیده بیابانی زایی مواجه خواهد شد.

منطقه گلستان از سرسبزی مطلوبی برخوردار است و علیرغم اینکه رتبه برتر را در تولید گندم به خود اختصاص داده،اما مدتهاست با معضل خشکسالی دست و پنجه نرم می کند.

بخش هایی از این خطه اعم از گنبد کاووس،مراوه تپه،گمیشان،آق قلا،آزاد شهر و حتی اراضی دشت گرگان به علت مجاورت با صحرای قره قروم ترکمنستان در معرض پدیده خزنده بیابان زایی قرار دارد.

کارشناسان معتقدند علت اصلی بیابانی شدن این مناطق را علاوه بر مجاورت با صحرای قره قروم ترکمنستان،باید در بارندگی اندک و محدود در شمال و شمال شرقی استان،تخریب و نابودی مراتع و جنگل ها جستجو کرد.

چندی پیش،عبدالرحیم لطفی،معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی گلستان در اظهاراتی عنوان کرد:قسمت هایی از این خطه در مجاورت صحرای خشک قره قروم قرار گرفته و طبیعتا در شرایطی که حرارت برخی نقاط این محدوده به 50 درجه سانتیگراد می رسد و از سوی دیگر محدودیت موجود در بارش ها و نزولات آسمانی، انتشار گرد و خاک این بیابان به داخل کشور را تشدید می کند.

وی افزود:عدم وجود منابع آبی کافی باعث خشک شدن پوشش گیاهی می شود و به تبع این امر باعث از میان رفتن حصار طبیعی در برابر بیابان قره قروم می شود.

کارشناسان معتقدند هر آنچه این حصار از دوام بیشتری برخوردار باشد و یا به تعبیری فرایند زمانی نابودی آن کند شود،ضریب موفقیت در مهار وکنترل تسری بیابان زایی افزایش می یابد.

طبیعتا در چنین شرایطی کاشت وتوسعه و گسترش پوشش گیاهی از راهکارهای سازنده و مطلوبی است که می تواند بستر و زمینه بیابانی شدن اراضی این خطه را محدود سازد.

استفاده از بوته های گلدانی از نمونه تدابیری است که به دلیل مقاومت نسبتا مطلوب این نوع خاص از پوشش گیاهی در گذشته عملیاتی شده و نسبتا دستاوردهای مطلوبی نیز در پی داشته است.

* لزوم همیاری ترکمنستان برای مهار و کنترل بیابان زایی در استان گلستان

 حصول نتایج هر چه مطلوب تر در این عرصه مستلزم همیاری و تعامل کشور ترکمنستان خواهد بود زیرا آنچنان که عنوان شد،یکی از عوامل اصلی بیابانی شدن اراضی بخش های شمالی و شرقی این استان،بیابان قره قروم است که در حوزه استحفاظی کشور ترکمنستان واقع شده و به تبع بدون همگرایی دولت این کشور امکان حصول موفقیتی سازنده در این عرصه دشوار خواهد بود.

*ضرورت افزایش اعتبارات برای مقابله با بحران بیابان زایی

یکی از ضرویات برجسته و حائز اهمیت در مهار و کنترل چنین معضلات طبیعی و اقلیمی به تخصیص بودجه و اعتبارات مناسب معطوف می شود.

آنچنان که معاون منابع طبیعی استان گلستان عنوان داشته،در سال 93،منابع مالی مطلوبی به این عرصه اختصاص داده شد،اما مهار و کنترل بیابان ها و توسعه اقدامات بیولوژیک،نیازمند بودجه هر چه بیشتری است و می طلبد از منابع استانی و ملی اعتبارات مورد نیاز تخصیص داده شود.

* احیای110هکتار از اراضی بیابانی استان گلستان در سال گذشته

با وجود هجوم طوفان های بیابان زا و مشکلاتی همچون خشکسالی و...اقدامات سازنده ای نیز در گذشته اجرایی و عملیاتی شده که تا حدودی در دفع مخاطرات این پدیده طبیعی موثر بوده است.

ابوطالب قزلسفلو،مدیرکل منابع طبیعی استان گلستان نیز در خصوص اقدامات عملیاتی شده برای مقابله با معضل بیابانی شدن اراضی این خطه عنوان کرد:مناطق در معرض خطر که مستعد انتشار ریزگردها است شناسایی شده اند و مطالعات لازم در این خصوص انجام شده و در سال گذشته اقداماتی نیز اجرایی شده است که احیای 110 هکتار از اراضی این خطه از نمونه های آن به شمار می رود.

با وجود چنین اقدامات سازنده ای که در نوع خود قابل تحسین است نباید از نظر دور داشت که احیا و جلوگیری از بیابانی شدن 460 هزار هکتار اراضی زراعی و منابع طبیعی این استان عزمی جدی و همتی عالی را در سطح کلان و کشوری می طلبد و صرفا با دستور کاری منطقه ای،یا شهرستانی نمی توان به توفیق چندانی در این عرصه نائل شد.

امید آن می رود تدابیر لازم در این خصوص تنظیم،طراحی و اجرایی شود که در صورت عدم اجرای تمهیدات موثر،شوری هر چه بیشتر آب،به مخاطره افتادن سلامت ساکنان این خطه و درگیر شدن با معضلات زیست محیطی متعدد از تبعات این عارضه به شمار می رود که باید پیش از تشدید و ظهور و بروز آن اقدامات بازدارنده در این خصوص عملیاتی شود.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.