سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

واشینگتن پست: به بهانه برکسیت و فروپاشی احتمالی اتحادیه اروپا/ فراز و فرودهای قاره سبز به روایت نقشه

روزنامه واشینگتن پست در گزارشی به تاریخ قاره اروپا و حکومت های غالب در آن پرداخت.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان واشینگتن پست در گزارشی نوشت: خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (برکسیت) موجب نگرانی های بسیاری شده است. آیا خروج انگلیس به بحران اقتصادی در اروپا منجر خواهد شد؟ آیا برکسیت زمینه ساز همه پرسی استقلال اسکاتلند خواهد بود؟ آیا کشورهای اروپایی همچنان در کنار هم باقی خواهند ماند؟

فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان، هشدار داد تصویب طرح برکسیت، اتحادیه اروپا را متزلزل خواهد کرد؛ اتحادیه ای که پس از تلاش های بسیار برای یکپارچه سازی، در آستانه فروپاشی قرار گرفته است. 

تشکیل اتحادیه اروپا در تاریخ این قاره واقعه ای منحصر به فرد است. پس از قرن ها جنگ و خونریزی، این اتحادیه راه حلی مناسب برای رسیدن به صلح پایدار بوده است. بیشتر کشورهای عضو این اتحادیه، موافق ارز مشترک و حذف مرزهای بین کشورهای اروپایی هستند.

این نخستین بار در تاریخ اروپاست که یک پروژه سیاسی بزرگ در این قاره در آستانه فروپاشی است.

این نقشه ها نشانگر دو هزار سال تاریخ اروپا و برخی از جاه طلبانه ترین امپراتوری ها در تاریخ این قاره است.


امپراتوری روم
در زمان قدرت این امپراتوری، مرزهای روم از شمال انگلیس تا بیابان های سوریه امتداد داشت. یک زبان مشترک (لاتین) در تمامی معابد و بناها رواج داشت. همچنین آیین های شرقی و میترایی گسترش یافت. این امپراتوری، نخستین قدرت در تاریخ اروپا بود که کل قاره را تحت اختیار داشت.


پادشاهی شارلمانی
برای نخستین بار پس از زوال امپراطوری روم، در زمان حکومت شارلمانی، امپراتور جنگ‌سالار فرانک ها، سرزمین های غرب اروپا با هم ادغام شدند. فرانک ها قبایل ژرمن را تحت کنترل خود گرفته و با قوای مسلمانان در اسپانیا مبارزه کردند. بدین ترتیب، شارلمانی قسمت های اعظمی از غرب اروپا را تحت تسلط خود درآورد. پس از مرگ شارلمانی در سال 814، بیشتر مناطق تحت حکومت او به دلیل اختلافات بر سر جانشینی چند تکه شد.


امپراتوری روم شرقی (بیزانس)
اگرچه قدرت روم در غرب اروپا کمرنگ شد، این امپراتوری در شرق اروپا با نام «بیزانس» به حکومت خود ادامه داد. آنها زمانی قدرت مطلق مدیترانه و جبهه اصلی جنگ های میان اسلام و مسیحیت بودند. پایتخت بیزانس، قسطنطنیه (استانبول امروزی) بود. دو نیمه شدن امپراتوریِ روم موجب دو نیمه شدن فرهنگ اروپایی و مسیحیت اروپایی شد؛ چنان که روم شرقی نماینده فرهنگ یونانی و کلیسای ارتدکس شد.



قلمرو نورمن ها
نورمن ها نوادگان وایکینگ ها بودند. آنها در مناطقی در شمال فرانسه سکونت یافتند و پادشاهی خود را در پاریس آغاز کردند. پس از آن، نورمن ها فرصت طلبانه به گوشه و کنار اروپا نفوذ کردند. ویلیام یکم (ویلیام فاتح) در سال 1066 انگلیس را تحت کنترل خود درآورد. پادشاه نورمن ها در سال 1130 پاپ را به رسمیت شناخت.


پیمان هانزا
پیمان هانزا، نخستین تلاش اروپا برای ایجاد منطقه آزاد تجاری بود. اصناف و تاجران قدرتمند شمال اروپا انجمنی را تشکیل دادند که موجب ارتباط تجاری شهرهای ساحلی شمال اروپا شد. این پیمان از دریای بالتیک تا دریای شمال در سده‌های 13 تا 17 میلادی معتبر بود. پیمان هانزا در اواخر قرون وسطی دچار اضمحلال شد.


حکومت هابسبورگ و چارلز پنجم
قلمرو حکومت چارلز پنجم وسیع بود. او که وارث سه سلسله قدرتمند در اروپا بود، مناطق بسیاری از اروپای مرکزی، هلند و اسپانیا را تحت حکومت خود درآورد. او آرشیدوک اتریش، امپراتوری مقدس روم و پادشاه اسپانیا بود.


مشترک‌المنافع لهستان–لیتوانی
مشترک‌المنافع لهستان–لیتوانی اتحادیه‌ای متشکل از لهستان و دوک نشین بزرگ لیتوانی، تحت فرمانروایی یک پادشاه مشترک بود. مشترک‌المنافع لهستان–لیتوانی، بزرگترین دولت اروپایی تا کنون بوده است که قسمت های اعظم شرق و مرکز اروپا را در اختیار داشت. برخی مورخان معتقدند قانون اساسی آن اولین سند شبه دموکراتیک در اروپا است.


اروپای عثمانی
امپراتوری عثمانی وارد جنگ های زیادی با اروپاییان شد و در زمان اوج خود سرزمین هایی از این قاره را تحت کنترل خود درآورد. با فروپاشی امپراتوری عثمانی در جنگ جهانی اول این جنگ های توسعه طلبانه نیز پایان یافت.


عصر ناپلئون
ناپلئون بناپارت، امپراتور فرانسه، پس از فتوحات بسیار در اروپا و تحت کنترل درآوردن بسیاری از مناطق آن، در سال 1812 به روسیه لشکرکشی کرد؛ اما وقتی به مسکو رسید دید روس‌ها آذوقه‌ها و شهر را سوزانده و فرار کرده‌اند. امپراتور نتوانست زیاد در آنجا بماند زیرا آذوقه و وسایل گرمایی کمی وجود داشت. او با تلفات بسیاری عقب‌نشینی کرد. در سال ۱۸۱۳ اتحادیه ششم او را در لایپزیک (Leipzig) مغلوب ساخت و پس از حمله به فرانسه او را به جزیره البا (elba) تبعید کردند. کمتر از یک سال بعد او بازگشت و سرانجام در جنگ واترلو (battle of waterloo) در ژوئن سال ۱۸۱۵ مغلوب شد. اروپا تا زمان جنگ جهانی دوم، کسب فتوحاتی با این سرعت را به خود ندیده بود.



اروپا در آستانه جنگ جهانی اول
جنگ جهانی اول، میان قدرت های برتر اروپا آغاز شد. متفقین (انگلیس، فرانسه و شوروی) علیه منافع آلمان و امپراتوری اتریش-مجارستان وارد جنگ شدند. در نهایت امپراتوری عثمانی نیز به میدان جنگ پیوست.

اروپای نازی
آلمان نازی و متحدانش توانستند کنترل بخش اعظمی از اروپا (از فرانسه تا سرزمین های مرزی اتحاد جماهیر شوروی) را به دست آورند.


اتحادیه بنلوکس
بـِنـِلوکس نام یک اتحادیه همکاری در اروپا شامل کشورهای بلژیک، هلند و لوکزامبورگ است. بنیان‌گذاری این اتحادیه متعاقباً به برپایی اتحادیه اروپا کمک زیادی کرد.


سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی
پیش از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی برترین و بزرگترین اتحاد نظامی غرب بود و پس از فروپاشی شوروی نیز همچنان به کار خود ادامه می دهد.


اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا در سال 1993 به طور رسمی اعلام موجودیت کرد و اکنون 28 کشور عضو دارد.


آیا برکسیت می تواند آستانه فروپاشی اتحادیه اروپا باشد؟



انتهای پیام/


تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.