به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،معمولا با به میان آمدن نام تابستان، به طور ناخودآگاه، گرمازدگی و روزهایی که از شدت گرما دهان مان خشک و بدن مان دچار ضعف و بیحالی می شد، در ذهن مان تداعی می شود.
چند سالی است که ماه مبارک رمضان هم با فصل گرم تابستان مصادف شده، گرمایی که روز به روز بیشتر میشود، به طوری که در فاصله کمتر از نیم ساعت پس از قرار گرفتن در فضای بیرون از منزل، به دلیل افزایش شدت تابش نور خورشید و رطوبت، کل بدن از عرق خیس می شود.
حالا تصور کنید روزه گرفتن در چنین روزهایی به ویژه برای افرادی که باید ساعاتی از روز را بیرون از منازل سپری کنند تا چه اندازه سخت و طاقت فرسا خواهد بود به طوری که در برخی موارد موجب گرمازدگی میشود و از آنجا که یکی از مهمترین عوامل گرمازدگی کاهش آب بدن است توصیه می شود روزهداران با انجام راهکارهای ساده و عملی، تمهیدات لازم را برای جلوگیری از عرق بالا و تبدیل روزهای گرم تابستان به روزهای خوب و خاطرهانگیز داشته باشند.
کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان این که در حالت عادی درجه حرارت بدن بین 36 تا 38 درجه است، گفت: گرمازدگی به حالتی گفته میشود که دمای بدن به مدت طولانی و به دلایل محیطی و استعداد فردی به بیش از 40 درجه افزایش می یابد.
شقایق ریحانی ضعف و خستگی، کشیدگی و درد عضلات، استفراغ و تهوع، پوست رنگ پریده و چسبناک، گرفتگی عضلات، سرگیجه، ضعف و غش، ادرار زرد تیره یا نارنجی، سردرد و اسهال را از علائم گرما زدگی برشمرد.
وی با تاکید به اینکه اولین اقدام برای بهبود فرد گرمازده، قرار دادن بیمار در سایه و محیط خنك و شست و شوی او با آب ولرم است، افزود: در صورت بروز اسهال، ضعف و بی حالی، بیمار باید به پزشک مراجعه کند.
این کارشناس ارشد تغذیه مصادف شدن ماه رمضان با فصل تابستان و رعایت اصول پیشگیرانه از کاهش آب را به روزده داران متذکر شد و برای در امان بودن از تشنگی گفت: در طول روز بدن از راه تعریق مواد مغذی و معدنی زیادی را از دست می دهد که ادامه این روند در ماه رمضان سبب تضعیف بدن می شود که تنها با وعده های افطاری و سحری سالم و اصولی می توان آن را جبران کرد.
ریحانی افزود: روزه داران مواد مغذی از دست رفته بدنشان را از طریق نوشیدن آب میوهها و مصرف سبزیجات و میوه های آبکی می توان جبران کنند.
وی مصرف میوههایی چون مرکبات، توت فرنگی، هندوانه و خربزه که نقش مهمی در تأمین مایعات بدن دارند، را در فاصله زمانی افطار تا سحر توصیه کرد.
کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مازندران شربت آبلیمو را یکی از نوشیدنی های سنتی رایج که نوع کم شیرین آن سبب ترشح بزاق شده و احساس تشنگی را در روزه داران برطرف می کند، اعلام کرد.
ریحانی افزود: شربت خاکشیر و تخم شربتی نیز خنک کننده و ضد عطش هستند و می توانند آب را درون دانه های خود نگه دارند و به تدریج آن را به بدن برسانند و نیاز بدن را به مدت طولانی تر نسبت به آب تامین کنند.
وی دم کرده لیمو عمانی با گل گاو زبان و نبات، مخلوط زردآلوی تازه همراه با عسل، دم کرده برگ خشک نعناع و یا مخلوط آن با عسل بین افطار تا سحر را از دیگر نوشیدنی های رافع تشنگی نام برد.
بنا بر توصیه این کارشناس ارشد تغذیه شربت سکنجبین به تنهایی یا با اضافه کردن سکنجبین به خاکشیر نیز می تواند به رفع عطش و کاهش تشنگی در ایام روزه داری کمک کند.
مسعود جوان 28 ساله ساروی است که برای جلوگیری از گرمازدگی در طول روزهای بلند تابستان و تحمل روزه داری، در وعده های افطار و سحر با خوردن مایعات سرد و انواع بستنی، سعی در جبران مایعات از دست رفته بدنش می کند.
به گفته وی با وجود انجام این اقدامات نه تنها تشنگی و عتش بدنش نسبت به روزهای گذشته کمتر نشد بلکه احساس می کند گرما و حرارت هوای تابستان بیش از گذشته برایش آزاردهنده و غیر قابل تحمل شده است.
یکی از کارشناسان تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مازندران به پرهیز روزه داران از نوشیدن آب یخ هنگام افطار تاکید کرد و گفت: مصرف آب خنک همراه با یخ، دمای بدن را برای مدت کوتاهی پایین می آورد و از آنجا که در دراز مدت رفع عطش نمی کند، هنگام افطار باید از نوشیدن آن به طور ناگهانی پرهیز و از نوشیدنی های ولرم استفاده کرد.
انتظاری سر کشیدن آب زیاد بین غذای سحری را به امید جلوگیری از تشنگی در طول روز اشتباه بیان کرد که موجب رقیق شدن شیره معده و در نتیجه نفخ و اختلال در هضم می شود.
وی نوشیدن دست کم شش لیوان آب را حدود یک ساعت بعد از افطار تا نیم ساعت قبل از سحر، جهت تامین آب مورد نیاز بدن، توصیه کرد.
انتظاری به پرهیز روزه داران از مصرف بیش از حد گوشت، مواد غذایى سرخ شده، پرچرب، شیرین، ادویه جات و غذاهایى مثل كله پاچه، سیرابى و همچنین نوشیدن چای پر رنگ در وعده های افطار و سحر تاکید کرد.
به گفته وی روزه داران برای پیشگیری از عوارض هوای گرم و کاهش شدید آب بدن تنها در صورت ضرورت از منزل خارج شوند و فاصله گرفتن از نور خورشید در طول روز و حرکت در مناطق سایه دار و خنک، استفاده از پوشش کلاه، عینک آفتابی مناسب و دستکش و همچنین کاهش فعالیتهای بدنی را از آنها خواستار شد.
انتهای پیام/