سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

نشت بی‌سابقه مواد نفتی به پنجمین رودخانه زیبای جهان

رودخانه کرج با گذر از منطقه ای خاص و ویژه یکی از 5 رودخانه زیبای جهان محسوب می شود که با وجود جذابیت های بسیار طبیعی،در معرض آلودگی های نفتی قرار دارد،آلودگی هایی که در صورت عدم چاره اندیشی برای آن،تهدیدی بالقوه برای حوزه زیست محیطی محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، رودخانه کرج یکی از منابع طبیعی برجسته و شاخص در استان البرز محسوب می شود که عرصه ای حائز اهمیت در حوزه زیستگاه آبزیان و مصرف کنندگان آب شرب به شمار می رود.

آنچه که امروز به عنوان اصلی تریت دغدغه ها و مخاطرات زیست محیطی در این خصوص مطرح است به زباله ها و فاضلاب هایی معطوف می شودکه حیات این رودخانه را به مخاطره انداخته و در کنار این تهدیدات باید افزود نشت مواد نفتی که بقاء را در این حوزه جغرافیایی و طبیعی تهدید می کند.

وقوع قریب به 40 بار آلودگی زیست محیطی بواسطه مواد نفتی که منشاء اثر آن را باید در روستاها و اماکن تفریحی و ویلاهای شخصی پیرامونی رودخانه جستجو کرد آنچنان مخاطره آمیز است که به دغدغه ای جدی در میان دوستداران و فعالان زیست محیطی در این استان تبدیل شده،دغدغه ای به حق که در صورت عدم چاره اندیشی برای آن می تواند این حوزه طبیعی جذاب را با چالشی عظیم و بحران ساز مواجه سازد.

*جایگزین سازی سوخت

کارشناسان و صاحبنظران معتقدندن آنچه که به عنوان راهکاری جدی برای برون رفت از وضعیت موجود موثر و مطلوب به نظر می رسد به جایگزین سازی سوخت معطوف می شود.

کاهش تعرفه برق و افزایش امکانات برای بهره مندی و بهره گیری از انرژی خورشیدی از نمونه اقدامات موثری است که در صورت تحقق می تواند کارگشا و راهگشا واقع شود.

*تانکرهای سوختی که فاقد استتاندارد لازم هستند

حمیدرضا لشگری،رئیس حفاظت از محیط زیست کرج با اشاره به ضرورت رفع آلودگی رودخانه کرج در گفتگویی با رسانه ها می افزاید:عوامل مختلفی باعث نشت آلودگی های نفتی به داخل رودخانه می شود که نشت سوخت در هنگام تخلیه آن با استفاده از تانکرهای مربوطه و استفاده از مخازن فرسوده از اصلی ترین دلایل این آلودگی به شمار می روند.

وی معتقد است نزدیکی مخازن به حریم رودخانه،بستر ساز آلودگی است و می طلبد در چنین شرایطی عملیات و فرآیند تخلیه جدی گرفته شود و ترجیحا مخازن مذکور در نقاطی دورتر از این رودخانه قرار گیرند.

لشگری عنوان می کند:بازدیدهای کارشناسی لازم انجام شده اما در لحاظ کردن استانداردهای لازم با اشکالات و نارسایی هایی مواجه هستیم.

*چه باید کرد؟

بطور طبیعی صرفا با طرح مشکل نمی توان ضریب سلامت و کاهش حداکثری آلودگی آب را در این حوزه محقق کرد و می طلبد در چنین شرایطی با اجرای تمهیداتی ویژه برای جلوگیری و پیشگیری از آلودگی ها به حریم آبی، کنترل و نوسازی مخازن سوخت و نحوه صحیح تخلیه سوخت آموزش داده شود تا با تکیه بر آن مخاطرات احتمالی آلودگی مذکور کاهش یابد.

کارشناسان معتقدند جایگزین سازی انرژی برق و زمینه سازی برای احداث نیروگاه مرتبط با این نوع از انرژی ضرورتی است که می تواند این آلودگی را به نحوی مطلوب مهار و کنترل کند.

بطور یقین لازمه چنین امری،تامین اعتبارات ویژه است که با عنایت به وضعیت اقتصادی واعتباراتی موجود تحقق آن بسیار دشوار خواهد بود و جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی می تواند به عنوان راهکاری برای برون رفت از وضعیت موجود مثمر ثمر واقع شود.

رئیس محیط زیست کرج از طرح های گازکشی برای جایگزین سازی سوخت نیز سخن به میان می آورد اما این امر با وجود تاثیرگذاری برجسته ای که ایفاء می کند با دشواری هایی نیز در مسیر اجرا مواجه است که بافت سست و آسیب پذیر منطقه و به مخاطره افتادن عرصه زیست محیطی برای خاک و گونه های طبیعی از نمونه های آن به شمار می رود.

*لزوم گازکشی در شعاع 20 کیلومتری جاده چالوس

با عنایت به بررسی های انجام شده و دشواری های موجود،اما در شرایط فعلی،گازکشی مهمترین عامل برون رفت از مخاطرات زیست محیطی مورد اشاره محسوب می شود که با اجرای آن در شعاع 20 کیلومتری جاده چالوس و 5 روستای اصلی و تعدادی روستای پراکنده در این خطه می تواند در پیشگیری از آلودگی هر چه بیشتر ظرفیت های طبیعی موجود در این خطه مفید فایده واقع شود.

با چنین اوصافی و با عنایت به عدم امکان پاک سازی منابع آبی آلوده شده و تصفیه آن،اتخاذ تدابیری سازنده برای رفع مشکلات زیست محیطی ،اصلی حائز اهمیت است که باید در صدر برنامه های دستگاه های متولی قرار گیرد،در غیر اینصورت با تشدید هر چه بیشتر آلودگی ها،باید در انتظار خسارات سنگین و جبران ناپذیری بودکه پیش بینی تمامی ابعاد و زوایای آلودگی و برآورد تمامی خسارات احتمالی آن در شرایط فعلی امکان پذیر نیست،اما بطور یقین عمق خطر و چالش به میزانی است که در صورت استمرار تبعات وعوارض آن با هزینه و تاوان سنگینی همراه خواهد بود،باید کاری کرد،پیش از آنکه خیلی زود دیر شود.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.