سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

چرا IQ ایرانیان روبه نزول است؟

ضریب هوشی یک نسبت است که از تقسیم سن عقلی بر سن تقویمی ضربدر صد به دست می‌آید.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دکتر شهرام یزدانی گفت: اعلام میانگین ضریب هوشی 84 برای ایرانی‌ها، سبب تعجب بسیاری از نخبگان ایران گردید. عده‌ای با انکار این آمار درصدد اعتراض به آن برآمده‌اند، اما برای اینجانب، این آمار هیچ‌گونه جای تعجبی نداشت، زیرا این موضوع را در سال  هفتاد و نه در سخنرانی در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تحت عنوان نظریه "ترقیق هوشی" پیش بینی کرده بودم. در این مقاله به اختصار علل افت میانگین ضریب هوشی در کشور را بررسی خواهیم کرد و سپس به راهکارهای مقابله با این رخداد تلخ خواهیم پرداخت.

ضریب هوشی چیست و اهمیت آن در چیست؟

ضریب هوشی یک نسبت است که از تقسیم سن عقلی بر سن تقویمی ضربدر صد به دست می‌آید. اگر سن عقلی با سن تقویمی یکسان باشد، ضریب هوشی صد می‌شود ولی در بعضی مواقع در بعضی افراد سن عقلی بیشتر می‌شود که این فرد هوشی بیشتر از سایر افراد دارد.
برای به دست آوردن سن عقلی راه‌های زیادی وجود دارد و معمولا کارشناسان از تست‌های خاصی استفاده می‌کنند که جنبه‌های مختلفی مانند تشخیص الگوها، قدرت حافظه کوتاه ‌مدت، استفاده فرد از واژه‌ها، سرعت محاسبه فرد، درک روابط یا جبر، اطلاعات عمومی، محاسبات ریاضیات، درک فضایی، منطق و املا را ارزیابی می‌کند.

به این ترتیب دستیابی به میانگین ضریب هوشی بالاتر یکی از ابزار توسعه و به طور هم‌ زمان یکی از دستاوردهای مهم توسعه محسوب می‌گردد. ضریب هوشی اقوام و ملل مطالعات فراوانی روی تفاوت متوسط ضریب هوشی در کشورهای مختلف صورت گرفته است.

میانگین ضریب هوشی در آمریکا و انگلستان حدود 100 است. این عدد برای شهروندان ژاپنی، چینی، کره‌ای، هنگ کنگی و تایوانی 105 و برای ترکیه، کشورهای خاورمیانه و جنوب آسیا بین 78 و 90 و برای کشورهای آفریقایی پایین تر از صحرای آفریقا بین 65 تا 75 است. در این میان کشور ما ایران با ضریب هوشی متوسط 84 رتبه 97 را بین 185 کشور جهان دارا می‌باشد.

اما هنگامی که با تفاوت میانگین ضریب هوشی میان دو کشور یا دو نژاد مواجه می‌شویم قایل شدن به تفاوت ژنتیکی، به نوعی به معنای وجود نژاد برتر (ژن برتر) است.

جدای از عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی متعددی روی ضریب هوشی تاثیر می‌گذارد وضعیت تغذیه‌ای به خصوص در دوران کودکی، استرس‌ها و تروماهای روانی، فقر عاطفی و ارتباطی و کمیت و کیفیت تحصیلات همگی بر ضریب هوشی تاثیر می‌گذارند.مهاجرت نخبگان و ضریب هوشی
مهاجرت انتخابی نخبگان اثری مخرب بر توسعه ملل می‌گذارد. بدیهی است که بار توسعه و پیشرفت جوامع بر دوش هوشمندان و نخبگان هر جامعه‌ای است.

حال وقتی در یک جامعه شرایط به گونه‌ای باشد که نخبگان در گذر زمان آن را ترک می‌کنند، نه تنها خروج آنها مستقیماً جامعه را متاثر می‌کند، بلکه در دراز مدت، ذخیره ژنتیکی کشور را نیز فقیرتر می‌کند و در نسل‌های آتی، روند انتقال ضرایب بالای هوشی به «نسل‌های آینده» با اختلال مواجه می‌شود.

این امر در مورد کشور اسکاتلند طی بیش از نیم قرن به دقت مطالعه شده است. از اوایل قرن بیستم، هر ساله تعداد زیادی از افراد تحصیل کرده اسکاتلندی به انگلستان مهاجرت می‌کنند. درصد متوسط مهاجرت سالانه تحصیل کردگان دانشگاهی از اسکاتلند به انگلستان 17.2 درصد و ضریب هوشی متوسط این مهاجران 108.1 می‌باشد.

این موضوع سبب شده است که میانگین ضریب هوشی اسکاتلندی‌ها به طور متوسط در هر نسل یک امتیاز نسبت به نسل قبل کاهش پیدا کند و اسکاتلندی‌ها در اواسط قرن بیستم به کم‌هوش‌ترین ملت اروپایی (با میانگین ضریب هوشی 97) تبدیل شدند.

بر اساس آمار صندوق بین المللی پول، ایران با ضریب مهاجرت 15 درصد، رتبه اول را در میان 61 کشور توسعه نیافته و در حال توسعه دارا می‌باشد و می‌توان تخمین زد که در طی سه دهه اخیر حداقل سه واحد از ضریب هوشی متوسط ایرانی‌ها صرفا به سبب مهاجرت کاهش پیدا کرده است.

مهاجرت نخبگان تنها سبب کاهش میانگین ضریب هوشی ملل نمی‌شود، بلکه این کشورها را از نوابغ تهی می‌سازد. با نگاهی به فهرست اسامی افرادی مانند لئوناردو داوینچی (ضریب هوشی220)، گوته(210)، پاسکال (195)، نیوتن (190)، لاپلاس (190)، ولتر (190)، دکارت (185)، گالیله (185)، کانت (175)، داروین (165)، موزارت (165)، بیل گیتس (160)، کوپرنیک (160) و اینشتین(160) به ‌سادگی درمی‌یابیم که توسعه دانش بشر در طول تاریخ بیش از هر چیز مرهون افراد نابغه می‌باشد. نوابغ همان کسانی هستند که توان حل پیچیده‌ترین مشکلات یک کشور را دارا می‌باشند و مسوولیت راهبری کشور را در وضعیت‌های بحرانی بر عهده دارند.

تاثیر نوابغ روی توسعه جوامع به حدی است که می‌توان عبارت معروف «ملتی که قهرمان ندارد، هیچ چیز ندارد» را با جمله «ملتی که نوابغ را در راس مدیریت خود ندارد، به هیچ جا نخواهد رسید» جایگزین کرد.

منبع: پارسینه

انتهای پیام/



تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
احمد
۱۲:۰۵ ۱۰ مهر ۱۳۹۹
من الان 14 سالمه همه به من میگفتن باهوش ولی
حالا فهمیدم من باهوش نیستم بقیه از من خنگ ترن
ایکیوم هم 137
ایدین
۱۰:۳۵ ۲۹ خرداد ۱۳۹۹
من شخصا این تست رو قبول ندارم
rf
۱۵:۳۸ ۲۷ خرداد ۱۳۹۹
اقا من تستو قبول ندارم از کی تست گرفتن از کجا گرفت اقا زیر ۹۰ رسما یه تخته کم محسوب میشه و به مشکلای زیادی بر میخوره حتی فارست گامپ هم ۷۰ بود معلوم بود یه جوریه
الان میگین میانگین ۶۸ ؟ اصلا منطقی نیست این کجان چرا تا حالا ندیدم ؟
منم۱۳۱م
نسترن
۱۲:۳۵ ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۹
به نظر من ایرانی ها ضریب هوشی فوق العاده معمولی دارن هوش فقط تیز هوشی و سریع گرفتن مطالب نیست هوش معانی زیادی داره ...
م
۰۲:۲۳ ۱۶ مهر ۱۳۹۷
کی گفته نخبه ژنش باهوشه؟ من بسبار دیدم افراد کم هوش بچشون تیزهوش بوده یا برعکس.
ناشناس
۰۲:۴۴ ۳۰ دی ۱۳۹۷
روحیه مدنی مردم شاخص مهمی برای توسعه یافتگی کشورهاست. در مملکت هایی که مردم نسبت به هم بی تفاوت اند معمولا توسعه یافتگی رخ نمیدهد
ویدا
۲۱:۲۲ ۲۶ شهريور ۱۳۹۷
همینکه یه انگلیسی این آمار رو‌گرفته بارزه که تهش چی میشه
شهروند
۱۴:۲۰ ۲۸ خرداد ۱۳۹۷
من که تو آزمون هوش استاندارد 131 گرفتم .
ناشناس
۱۷:۲۷ ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۷
البته شاید یکی دیگه از عوامل ضعف سیستم آموزشی و عدم استفاده از اصول صحیح روانشناسی تربیتی در آموزش و پرورش باشه. نوابغ کوچک ما در مدارس اگر شناسایی نشن یا بدتر از اون سرکوب بشن که در بسیاری موارد این اتفاق داره میفته، پیشنهاد میکنم وضعیت آموزشی و تربیتی در مدارس ارتقا داده بشه تا استعدادها هدر نره
ناشناس
۰۹:۳۲ ۱۱ اسفند ۱۳۹۶
من که تو آزمون هوش استاندارد 131 گرفتم .
...
۱۸:۰۸ ۲۲ دی ۱۳۹۶
تلاش بیشتر از هوش افراد در پیشرفت یک کشور نقش داره..
بچه های ایران از نظر هوشی ایرادی ندارند؛ این تربیت ماهاست که باید حس ایران دوستی رو در اونها تقویت کنیم تا نگاهشون به خارج از خاک ایران نباشه؛ مثل پرفسور حسابی و هزاران مرد بزرگ ایرانی که خدمت به ایران رو هدف خودشون کردند؛ و قدردان آب و خاکی که توش رشد کردند بودند... اونهایی که واقعا در خارج کشور بودند و اونجا زندگی کردند؛ خوب می دونند که هویت ایرانی اشون رو همیشه یدک خواهند کشید؛ کاش برای ابهت و عظمت هویتشون هم قدمی بردارند؛ و هویتشون رو افتخار آمیز کنند.
ناشناس
۱۵:۰۱ ۲۲ خرداد ۱۳۹۵
اینا همش مزخرفه. هوش رو نمیشه با تست iq سنجید و اصلا ملاک خوب و دقیقی برای سنجش هوش نیست. دوم اینکه آلودگی هوا و زیبا نبودن محیط شهری هم میتواند به کم شدن هوش سرعت دهد که البته این 2 عامل کاملا در ایران متاسفانه موجود است.