به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان رحمتی مدیر کل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان با اشاره به اینکه در گذشته بیش از 70 رنگرز مشغول کار بودند گفت: در حال حاضر تعداد این هنرمندان زنجانی به انگشتان دست هم نمیرسد.
این مقام مسئول می گوید: رنگ آمیزی صنعتی با قدم نهادن به دنیای مدرن، جایگزین رنگ رزی سنتی با پوست انار، پیاز روناس و گردو شده است.
در سکوت راسته رنگرزهای بازار قدیمی زنجان به مغازه ای رسیدم که به گفته صاحبش سالهاست باخم رنگ رزیش، رشته های رنگین می آفریند و در تار و پود فرش های نفیس این دیار جای می دهد.
سر صحبت که باز شد عقده دل گشود و از دورانی سخن گفت که رهگذران با عبور از بازار راسته ها رنگرزها را در پیش می گرفتن تا لباسی ،پوشینه ای ،شالی و رختی را رنگ تازه کند .
وی می افزاید: آنقدر مشتری داشتیم که فرصت برای سرخاراندن نبود و در این میان خامه هاو نخهای فرش بافی بیش از همه به چشم می خورد.
به گفته این رنگرز، رنگها از گیاهان و مواد طبیعی تهیه می شد و به همین منظور میبایست فصل بهار به درون دشتها و دمنها می رفتیم تا گیاهان خاصی را که حاوی رنگ دانه بودند بیابیم و برای تهیه رنگ به کارگاه بیاوریم. گیاهان را خشک کرده وپس از آسیابو مورد استفاده قرار می دادیم .
این هنرمند ادامه می دهد رنگهای اصلی مورد استفاده ما آبی ، قرمز و زرد بود اما با ترکیب آنها سلایق متنوع مشتری را نیز
لحاظ و رضایت آنها را جلب می کردیم.
اینجا بود که گلایه هایش آغاز شد و گفت آن رذنگهای چشم نواز و معطر بدون هیچ آلودگی و حساسیت زایی دیگر به فراموشی سپرده شد، چرا که جایش را رنگ دانه ها ی صنعتی گرفت که با ترکیبات شیمیایی فراهم می شود.
وی می افزاید اکنون دیگر همه کارها در واحهای صنعتی صورت می گیرد و کسی رغبت چندانی برا ی مراجعه به رنگرزها ندارد .
او خدا را شا کر است و روزی رسان می داند، با اینحال می گوید: مسوولان و متولیان امر بایستی تدبیری بیاندیشند تا این هنر و این فن زیبا از میرا ث معنوی ما حذف نشود.
گفتنیست که این هنر برای احیای و رونق مجدد خود نیازمند اقدام و عمل مسئولین و همچنین همت رنگرزان و هنرمندان جوان می باشد.
انتهای پیام/ک