سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ماجرای کتاب اولی‌ها و موانع اول راه!

نویسنده کتاب اول باید بتواند در این بازار کم مخاطب و گرانی کاغذ، ناشر را مجاب کند تا اثرش را چاپ کند.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در زندگی زخم‌هایی هست که مانند خوره روح را در انزوا می‌خورد و می‌تراشد. یکی از این زخم‌ها برای نویسندگان انتشار اولین کتابشان است. موضوع ساده‌ای است اما عده‌ای در پیچیدگی آن منتظر مانده‌اند، چون ناشری نیست که کتابشان را به چاپ برساند.

حکایت نانوشته‌ای وجود دارد که همه افراد حقیقی و حقوقی اعم از ناشر و کتاب فروش و خواننده، از اثر یک کتاب اولی می‌ترسند؛ چون نمی‌دانند قرار است با چه اثری مواجه شوند، در صورتی که هر نویسنده بزرگی، روزی یک کتاب اولی بوده است.

نویسنده کتاب اول باید بتواند در این بازار کم مخاطب و گرانی کاغذ، ناشر را مجاب کند تا اثرش را چاپ کند و پس از راضی کردن ناشر حالا نوبت به توزیع کنندگان می‌رسد که معیارهای متعددی را مد نظر دارند، از نظر محتوای کتاب گرفته تا اعتبار نویسنده و شاعر و انتشارات، آن‌ها حتی کتاب‌هایی با قطر کم که به راحتی در کتاب فروشی‌ها قابل رویت نباشند را قبول نمی‌کنند.

در آخر حتی اگر کتابی به چاپ برسد و توزیع کنندگان هم کتاب را بپذیرند، مخاطب به سختی حاضر به خرید کتاب مولف ناشناس است.

کار تا اینجا پیش می‌رود که وقتی کسانی می‌خواهند کتابشان چاپ شود و ناشری هم نیست که کتاب آن‌ها را چاپ کند، به چاپ کردن کتابشان با هزینه مولف رو می‌آورند که این نوع از چاپ باعث می‌شود، کتب ضعیفی وارد بازار نشر شوند و کتابی که شایسته چاپ شدن است انتشار نیابد و کتابی بی ارزش منتشر شود.

اما این که انتهای این مسیر پر پیچ و خم که فرسایش روحی نویسنده را به همراه دارد، به کجا می‌رسد مشخص نیست. نویسنده‌ای که بضاعت مالی برای چاپ کتابش با هزینه شخصی را ندارد، باید سال‌های سال به انتظار ناشری بنشیند تا کتابش را چاپ کند.

در این مسیر صعب و دشوار حتی ممکن است تعداد کثیری از نویسندگان شایسته و با استعداد به بن بست برسند و در نهایت از چاپ کتابشان صرف نظر کنند. یک نویسنده چگونه می‌تواند خودش را از این مرداب بیرون بکشد؟ چه تمهیداتی باید برای این نویسندگان در نظر گرفته شود؟

ما چه بخواهیم و چه نخواهیم، همه نویسندگان روزی اولین کتاب خود را نوشتند و باید دغدغه‌های کتاب اولی بودن را پشت سر می‌گذاشتند. شاید حمایت بیشتر از این نویسندگان و تشویق ناشران خصوصی برای میدان دادن به این گروه، یا معرفی بیشتر آثارشان در روزنامه ها و مجلات و تبلیغ آن ها در تلویزیون و رادیو به نویسندگان اولی کمک کند تا این مسیر پر فراز و نشیب را راحت تر سپری کنند.

اگر مکانی باشد برای نظارت فرهنگی بر این کتاب ها و کارگروهی برای تشخیص میزان کیفیت این آثار و میزان موفقیت آن‌ها در بازار نشر تشکیل شود، هم نویسنده می تواند با آرامش بیشتر و هم ناشر با اطمینانی قوی تر کتاب را چاپ کند و اگر از این دست شرایط پیش بیاید که احتمال متضرر شدن انتشارات را کمتر کند، می توانیم شاهد نشر آثار نویسندگان کتاب اولی بیشتری از راه صحیح باشیم، نه از آن دست روش ها که با وجود لابی‌ها و مجراهای غیرحرفه‌ای و خرید کتاب از مولف به قیمت پایین توسط ناشر صورت می گیرند.



گزارش از: ملیکا نصیری صنعتی               


انتهای پیام/



تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.