سایه روشنهای بحران سوریه؛ واشنگتن به دنبال پروژه عدن سازی منطقه حلب؛
به گزارش خبرنگار
سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگارن جوان، همه کسانی که اخبار منطقه و سوریه را دنبال می کنند به خوبی از تلاشهای چند هفته و به خصوص ده روز اخیر مقامات آمریکایی برای ایجاد آتش بس در سوریه مطلع هستند.
واشنگتن به بهانه انجام مذاکرات به شدت به مسکو فشار آورد که از سوریه بخواهد در حلب آتش بس اعلام کند.
این در حالی بود که ارتش سوریه به سرعت در حال پیشرفت در حلب بود و گروه های تروریستی داعش و جبهه النصره که از ابتدا هم مشمول آتش بس نبودند یکی یکی مواضع خود را از دست می دادند. گروه های حاضر در مذاکرات هم حاضر به شرکت در مذاکرات نشدند و تصریح کردند که اگر آتش بس در حلب انجام شود دوباره مذاکرات را از سر خواهند گرفت.
به همین دلیل دولت سوریه تصمیم به ایجاد یک آتش بس 48 ساعته در اطراف حلب گرفت اما تنها چند ساعت بعد از آن که ارتش سوریه نیروهای خود را از حرکت بازداشت ناگهان داعش و النصره با تمام قوا به منطقه «خان طومان» حمله کردند. به نظر می رسد که تروریست ها از چند روز قبل در حال جابه جایی نیروهای خود از مناطق مختلف به سمت خان طومان بودند و به خصوص طی روزهای اخیر حجم زیادی از سلاح و حتی پهباد نیز از مرز ترکیه دریافت کرده بودند.
باز هم تولد نوزاد مرده آتش بس
در این میان تلاش فرستادگان آمریکایی برای قانع کردن سوریه و روسیه بسیار قابل توجه بود. حتی جان کری هم در یک موضع گیری سخت خواستار برکناری اسد در ماه جولای شد در حالی که طبق اخبار رسیده او اخیرا به طرف های عرب گفته بود که فکر کنار زدن اسد را نداشته باشند چون به جایی نمی رسد. همه اینها نشان می دهد که آمریکا در یک برنامه ریزی حساب شده به دنبال فشار از بالا و چانه زنی از پایین بود تا اسد را به اعلام آتش بس در حلب راضی کند.
آنها از سوی تروریست ها قول داده بودند که هیچ عملیاتی اتفاق نیفتد!!! اما اعتماد به قول طرف غرب فقط چند ساعت طول کشید. تروریست ها که از قبل آماده عملیات در شهرک مهم خان طومان بودند از آرامش ایجاد شده استفاده کرده و با سرعت به خطوط آتش بس حمله کردند. «خانطومان» از شهرکهای مهم و استراتژیک در حومه «حلب» است و تروریستها به دنبال اشغال این شهرهستند تا بتوانند برای تجهیز قوا و حرکت به منظور اشغال شهر «دمشق» اقدام کنند تا در مذاکرات آتی با قدرت بیشتری ظاهر شوند. از این جهت ما یاز هم شاهد جهت تولدی دیگر از نوزاد مرده آتش بس در منطقه هستیم . مدلی که بارها در مناطقی مانند یمن، برای سوریه هم تکرار شد.
دلیل اهمیت خان طومان؛ نزدیکی این شهرک به بزرگراه
حلب منطقه ای استراتژیک است که؛ تروریستها میتوانستند با احاطه بر آن به سمت شهر «دمشق» حرکت کنند وقادر خواهند بود از این شهرک امدادرسانی و پشتیبانی را از شهرهای شمالی به مناطق مرکزی سوریه متصل کنند. یک منبع میدانی سوری با اشاره به نقش ترکیه در تحولات میدانی «حلب» عنوان داشت: اتاق عملیات جیش الفتح با نظارت مستقیم ترکیه فعالیت میکند و طی دو هفته اخیر فعالیتهای خود را تشدید کرده است.خلیل موسی تحلیلگر سیاسی شبکه خبری المنار عنوان داشت: آن هجمه ای که شهر حلب این روزها با آن روبه رو است، یک فشار بی سابقه در طول بحران سوریه و جنگ در داخل این کشور به حساب می آید، این هجمه نوعی یورش با برنامه و مطالعه شده است.
تکذیب سقوط کامل خان طومان
نیویورک تایمز در گزارشی که به تازگی منتشر کرد به بررسی سلاح های جدیدی که در سوریه استفاده شده اند پرداخته می نویسد: اکنون با توجه به تحقیقات به عمل آمده توسط گروههایی که تحقیق در زمینه تسلیحات را برعهده دارند مشخص شده که تسلیحات (قاچاق) توسط عربستان سعودی ازکرواسی خریداری و از طریق مرزهای مشترک این کشور با اردن به «سوریه» منتقل شده است. با این حال، خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) تاکنون تسلط یافتن تروریستها بر شهرک مذکور را تأیید نکرده است. به نوشته این خبرگزاری، تلاش تروریستهای جبهه النصره، با دخالت به موقع نظامیان ارتش سوریه با ناکامی مواجه شد. افزون بر این، اعلام شد که نظامیان ارتش سوریه در جریان خنثی سازی عملیات جبهه النصره، ۴۳ نفر از آنها را به هلاکت رسانده و شماری دیگر را زخمی کردند.
از سوی دیگر، ساعاتی پیش از انتشار گزارشهای اولیه، حزبالله نیز به این گزارشها واکنش نشان داده و اسارت رزمندگانش را درخان طومان تکذیب کرد. محمد کمال الجفا، عضو اتاق عملیات حلب هم در گفت وگویی با «فارس» گفت: خبرهای انتشار یافته توسط رسانههای مغرض و دشمن مبنی بر سیطره کامل گروههای تروریستی بر شهرک خان طومان فاقد صحت و اعتبار است و باید آن را در چارچوب جنگ رسانهای و روانی دشمنان سوریه با هدف ایجاد رعب و وحشت و تضعیف روحیه و معنویات مردم، ارتش، دولت و متحدان سوریه ملاحظه کرد.
هر اندازه از تحولات میدانی به نفع محور مقاومت در سوریه می گذرد؛ به همان نسبت بر دامنه کارشکنیهای حامیان تروریسم در منطقه افزوده می شود. بزرگترین نشانه سیاستهای خصمانه طرف غربی در بحران دمشق، خلف وعده تکرار پذیری است که واشنگتن در قبال مردم سوریه صورت می دهد.
تردیدی نیست که؛ امروز آمریکا و متحدان منطقه ای آن به دنبال پروژه عدن سازی در سوریه هستند؛ بدین معنی که؛ از یک طرف، برقراری آتش بس های شکننده و از سوی دیگر تامین و تجهیز نیروهای معارض سوری در دوران تنفس؟! و درصدد آن هستند تا این منطقه ژئو استراتژیک را به کانون همیشگی، بمنظور فشار همه جانبه بر دمشق تبدیل گردانند. حقیقت این است که تروریستهای تکفیری به ویژه جبهه النصره از مدتها پیش اندیشه تسط کامل بر استان حلب بعنوان پایتخت معارضه را در ذهن خود می پروراندند. بنابراین در شرایط کنونی به هیچ روی صلاح نیست که بر وعدهای دروغین آتش افروزان جنگ در منطقه اعتماد کرد چرا که مهر جنگ طلبان زیر توافق نامه آتش بس هرگز خشک نخواهد شد.
محمدرضاشجاعیان
انتهای پیام/