سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

بررسی ابعاد یک فاجعه در میراث فرهنگی؛

پخت رب گوجه فرنگی در جوار مقبره کوروش با امضای یک مدیر جزء!

«پاسارگاد» بر جای مانده از دوران هخامنشیان، دربرگیرنده ساختمان‌هایی چون آرامگاه کوروش، مسجد پاسارگاد و ... است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ صدور پروانه توسط مدیر میراث فرهنگی شهرستان آباده برای صدور کارخانه تولید رب در حریم پاسارگاد در شرایطی جنجال آفرین شده که مشخص نیست این اختیار با چه منطقی به یک مدیر جزء داده شده تا بتواند درباره صادر کردن یا نکردن مجوز درباره میراث جهانی «پاسارگاد» تصمیم‌گیری کند؟

«پاسارگاد» بر جای مانده از دوران هخامنشیان، دربرگیرنده ساختمان‌هایی چون آرامگاه کوروش، مسجد پاسارگاد، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آب‌نماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، ساختارهای دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطهٔ مقدس و تنگه بلاغی، پنجمین مجموعه ثبت‌شده ایرانی در فهرست میراث جهانی است.

این مجموعه تاریخی که تیرماه سال 1383، در نشست یونسکو به میزبانی چین، ثبت جهانی شد، در دشتی بلند به بلندای 1900 متر از سطح دریا، در بخش شمالی استان فارس و میان رشته کوه‌های زاگرس در فاصله 130 کیلومتری شمال شیراز جای گرفته و به واسطه شرایط آب‌ و هوایی که طی سال‌های طولانی بر این آثار تاریخی وارد آمده، دچار آسیب‌های جدی گشت و در همین راستا مرمت‌ و ایجاد سقف برای وسعت قابل توجهی از این محدوده تصویب شد.

در روزهای اخیر، خبرهایی در خصوص ایجاد کارخانه در نزدیکی پاسارگاد منتشر شده بود؛ خبرهایی باورنکردنی که بعید به نظر می‌رسید واقعیت داشته باشد؛ اما اکنون مشخص شده نه تنها صحت دارد، بلکه به واسطه اشتباه سهوی یا تعمدی یک مدیر جزء میراث فرهنگی، حتی شکایت میراث فرهنگی در دادگاه نیز به جایی نرسیده و یک کارخانه تولید رب در کنار میراث جهانی ایران بر جای می‌ماند!

محمد حسن طالبیان،‌ معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، پیش از تصدی معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، در این زمینه گفته است: «قبل از دولت کنونی، مالکِ زمینی که در حال حاضر سوله‌ی کارخانه‌ تولید رُب در آن قرار دارد، از اداره‌ی میراث فرهنگی شهرستان آباده برای احداث این کارخانه استعلام می‌گیرد، مدیر آن اداره که موظف به فرستادن این درخواست به اداره کل میراث فرهنگی استان بوده است، این کار را انجام نمی‌دهد و مجوز را به وی می‌دهد که مالک نیز کار خود را براساس این مجوز آغاز می‌کند».

طالبیان که پیش از این، مدیر مجموعه‌ جهانی پارسه پاسارگاد بود، با بیان این که در حال حاضر پرونده‌ی این تخلفِ مدیر سابق اداره میراث فرهنگی شهرستان آباده در دادگاه است، توضیح می‌دهد: «با آغاز دولت جدید و پس از پیگیری‌های میراث فرهنگی استان‌ برای توقف کار، مالک به دادگاه شکایت می‌کند، اما دادگاه رأی را به نفع مالک صادر می‌کند و او نیز کار ساخت کارخانه را ادامه می‌دهد».

سوای اینکه مشخص نیست، از این پس چگونه قرار است حریم پاسارگاد حفظ شود و احتمالاً بازدیدکنندگان آینده پاسارگاد می‌توانند رب گوجه فرنگی ایرانی را به عنوان سوغات به موطن خود ببرند، این پرسش مهم محل توجه است که چگونه تصمیم گیری درباره حریم یکی از چند میراث جهانی ایران در حدود اختیارات یک مدیر جزء نظیر مدیر اداره میراث فرهنگی کازرون تعریف شده است؟!

آیا درباره سایر میراث ملی و جهان ایران نیز مدیر اداره میراث فرهنگی یک شهرستان می‌تواند تصمیمی بگیرد و اگر او تخلفی کند، میراث ملی و جهانی ایران به همین سادگی مخدوش می‌شود؟ اساساً آیا این سازوکار پیش‌پاافتاده که دست‌درازی به حریم اماکن تاریخی ایران را برای هر سرمایه‌داری بسیار سهل الوصول می‌سازد، قابل دفاع است و آیا نباید چنین مجوزهایی راساً توسط معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی بررسی شود؟!

اینها مجموعه پرسش‌هایی است که پس از وقوع این فاجعه مطرح شده و مشخص نیست مسئولان سازمان میراث فرهنگی چگونه می‌خواهند از سازوکارهای اداری ناقص مجموعه تحت مدیریتشان دفاع کنند. ای کاش همین امروز چاره‌ای اندیشه شود و چنین راه‌های گریز قانونی بسته شود تا مجدداً شاهد تکرار چنین وقایع تلخی نباشیم.

منبع: تابناک

انتهای پیام/


تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۶:۱۳ ۰۲ آبان ۱۳۹۶
درود بر کوروش
ناشناس
۱۲:۴۶ ۲۶ خرداد ۱۳۹۵
بعضی وقت هابه اینکه یه ایرانیم خجالت میکشم
ناشناس
۱۵:۲۳ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵
کارخونه تولید رب بهونه ای بیش نیست/بعدا گندش درمیاد که داشتن حفاری میکردن/
ناشناس
۱۴:۵۳ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵
اینقدر کوروش کوروش نکنید کتاب رنج های بشری رو بخونید ببینید طرف چیکاره بوده کتاب پر از مدرکه از خود کتیبه ها و لوحه ها ...
بت پرستی تو این قرن نوبره والا !!!!
از کوروش بت درست نکنید اونم یه شاه بوده مثل بقیه ظالم و آدم کش...نابود کننده تمدن های لیدی و بابل..
ناشناس
۱۳:۵۸ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵
اگر جلوی این کار احمقانه رو نگیرن شک نکنید مردم اونجا شوررش بپا میکنند برای نگه داری از ارزشمندترین اثار ایران
ناشناس
۱۰:۰۵ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵
اينجا ايرانه
ناشناس
۰۹:۵۷ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵
در زمان هخامنشیان چه کسی مسجد ساخته ؟؟؟؟؟ حدود هزار سال بعد اسلام آمده مرد حسابی
ناشناس
۰۹:۵۰ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵
کاش کمی برای گذشته و تاریخ کشور مون ارزش و احترام قایل بودیم، واقعا ما را چه شده؟؟!!
ناشناس
۰۹:۰۴ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵
حیف هزاران حیف از مردمانی که برای اصالت و گذشته پر افتخار خود ارزش قائل نیستند.
مردمان دنیا به دروغ برای گذشته بی اصالتشان فرهنگ سازی می کنند آنوقت ما ..................
متاسفم .
ناشناس
۰۸:۵۹ ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵
ایشون از فرهنگ و تمدن احتمالا" هیچی حالیش نیست . !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! کلاس توجیهی بزارین براش چون تمام جنگها و بگیر و ببندها به خاطر تمدن غنی یک کشور است که ابر قدرتها میخواهند آنرا به قهقرا ببرند .
ناشناس
۲۳:۵۹ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
دو برابر خسارت بدید بندازیدش بیرون
ناشناس
۲۳:۴۵ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
کازرون چه ربطی به اباده وارامگاه کورش داره؟!!!
ناشناس
۲۳:۴۴ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
اینها ایرانی نیستند.
ناشناس
۲۳:۰۸ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
واقعا خجالتی داره
کجای دنیا همچین چیزی داریم؟؟
ناشناس
۲۳:۰۵ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۵
حای تاسف داره این کاراباعث نمیشه مردم به اون مردکبیراردادت نداشته باشن