سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

حال و روز خراب فضای مجازی؛

شورای عالی فضای مجازی ،عزیزم کجایی دقیقا کجایی؟

پس از گذشت شش ماه از اعلام حکم صریح رهبر معظم انقلاب به شورای عالی فضای مجازی، حوزه فناوری اطلاعات و شبکه های اجتماعی همچنان در بحران هستند.

به گزارش گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ بیش از شش ماه پیش رهبر معظم انقلاب اسلامی در حکمی اعضای جدید شورای عالی فضای مجازی را برای یک دوره چهار ساله منصوب کردند.



حضرت آیت الله خامنه‌ای در این حکم، با اشاره به اهمیت شورای عالی فضای مجازی در «مواجهه هوشمندانه و مقتدرانه با تحولات این عرصه»، و همچنین وظیفه اصلی این تشکیلات یعنی «سیاستگذاری، مدیریت کلان و برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری‌های لازم و به‌هنگام و نظارت و رصد کارآمد و روزآمد در فضای مجازی»، ۱۰ محور مهم وظایف و مأموریتهای شورای عالی فضای مجازی را ابلاغ کردند.

متن حکم رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:

بسم اللّه الرّحمن الرّحیم

پیدایش فضای مجازی در چند دهه‌ی اخیر یکی از بزرگترین نمادهای تحول جهانی است. رخدادی که تأثیرات شگرف آن هر روز در ابعاد فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، امنیتی و دفاعی در عرصه‌ی ملی و بین‌المللی نمود بیشتری پیدا می‌کند.
اکنون  بیش از سه سال از تشکیل شورای عالی فضای مجازی می‌گذرد: شورائی که با مرکز ملی فضای مجازی وابسته به آن، به عنوان نقطه کانونی مواجهه‌ی هوشمندانه و مقتدرانه با تحولات پرشتاب این عرصه، برای استفاده از فرصت‌ها و ظرفیت‌ها و مقابله با آسیب‌ها و تهدیدات آن شناخته شده است.

وظیفه اصلی این تشکیلات سیاستگذاری، مدیریت کلان و برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری‌های لازم و به‌هنگام و همچنین نظارت و رصد کارآمد و روزآمد در این عرصه میباشد. لذا لازم است با توجه به تحولات سریع و پیچیده در این میدان از یک طرف و نیازهای واقعی و متراکم کشور از طرف دیگر، خود را برای انجام رسالتی سنگین در یک دوره چهار ساله آماده کند.
اینجانب ضمن تأکید بر مفاد حکم اولیه تشکیل شورا و پیوست آن، ضروری می دانم که نکات و موارد زیر، مورد اهتمام و توجه جدی رئیس و اعضای محترم شورای عالی فضای مجازی قرار گیرد.

۱- انحلال شوراهای عالی مصوب در گذشته که موازی این شورا هستند، به‌منظور تحکیم جایگاه فراقوه‌ای و موقعیت‌محوری و کانونی شورای عالی و نیز انتقال وظایف آن شوراها به شورای عالی فضای مجازی.

۲- تثبیت و تقویت جایگاه مرکز ملی فضای مجازی به عنوان بازوی شورای عالی فضای مجازی در جهت تحقق تصمیمات آن شورا با وظایف: رصد وضعیت جاری فضای مجازی و پیش‌بینی و آینده‌نگری تحولات دراین فضا در سطح ملی و بین‌المللی،‌ ایجاد هماهنگی و هم‌افزایی میان وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و نهادهای مختلف ذی‌ربط در ابعاد علمی، فنی، ‌اقتصادی، ‌بازرگانی، ‌حقوقی، انتظامی، ‌امنیتی و دفاعی مرتبط با فضای مجازی و نظارت مستمر بر عملکرد دستگاه‌ها و بخش‌های ذی‌ربط در چارچوب مصوبات شورای عالی.

۳- ارتقای جمهوری اسلامی ایران به قدرت سایبری در طراز قدرت‌های تأثیرگذار جهانی و برخورداری از ابتکار عمل و قدرت تعامل با دیگر کشورها در جهت شکل‌دهی به قواعد و قوانین مرتبط با فضای مجازی در عرصه جهانی با رویکرد اخلاق‌مدار و عادلانه

۴- اهتمام ملی و همه‌جانبه و سرمایه‌گذاری جدی در امر ایجاد و توسعه انواع فناوری‌ها و صنایع کاملاً پیشرفته و رقابتی خصوصاً با استفاده و ایجاد رشته‌های نوین دانشگاهی و تربیت سرمایه‌های انسانی متعهد،‌ متخصص و کارآمد مورد نیاز در بخش‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، محتوایی و خدماتی در تمامی ابعاد فضای مجازی به‌ویژه در برنامه ششم توسعه و برنامه‌ریزی سالانه کشور.

۵- تسریع در راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات پس از تصویب طرح آن در شورای عالی و نظارت مستمر و مؤثر مرکز ملی بر مراحل راه‌اندازی و بهره‌برداری از آن.

۶-    اهتمام ویژه به سالم‌سازی و حفظ امنیت همه‌جانبه فضای مجازی کشور و نیز حفظ حریم خصوصی آحاد جامعه و مقابله مؤثر با نفوذ و دست‌اندازی بیگانگان دراین عرصه.

۷-    ترویج هنجارها، ‌ارزش‌ها و سبک زندگی اسلامی ایرانی و ممانعت از رخنه‌ها و آسیب‌های فرهنگی و اجتماعی در این عرصه و مقابله مؤثر با تهاجم همه‌جانبه فرهنگی و نیز ارتقای فرهنگ کاربری و سواد فضای مجازی جامعه.

۸- احراز جایگاه و سهم مناسب برای اقتصاد دانش‌بنیان در فضای مجازی در چارچوب سیاست‌های اقتصاد مقاومتی کشور و برنامه‌ریزی همه‌جانبه برای بهبود شرایط کسب وکار مرتبط با فناوری‌های مجازی و بهره‌گیری از فرصت‌های اشتغال‌زایی ونیز رونق محتوا، خدمات و تجارت در این عرصه

۹- توسعه محتوا و خدمات کارآمد و رقابتی منطبق بر ارزش‌ها و فرهنگ اسلامی – ایرانی در تمامی قلمروهای مورد نیاز جامعه و جلب مشارکت‌های مردمی و بکارگیری ظرفیت‌های بخش خصوصی در این زمینه.

۱۰- تدوین و تصویب نظام‌های امنیتی، حقوقی، قضایی و انتظامی مورد نیاز در فضای مجازی.

ترکیب اعضای حقوقی و حقیقی شورای عالی فضای مجازی برای دوره جدید به شرح زیر اعلام می شود:

اعضای حقوقی این شورا عبارتند از: رئیس‌جمهور (رئیس شورای عالی)، رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس قوه قضائیه، رئیس سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، دبیر شورای عالی و رئیس مرکز، دادستان کل کشور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر علوم،تحقیقات و فناوری، وزیر اطلاعات، وزیر آموزش و پرورش، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح کشور، معاون علمی و فن‌آوری رئیس‌جمهور، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس  شورای اسلامی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و همچنین اعضای حقیقی:  حجج اسلام و آقایان دکتر سیدسعیدرضا عاملی، دکتر حمید شهریاری، دکتر رضاتقی‌پور، دکتر مهدی اخوان بهابادی، مهندس مسعود ابوطالبی، دکتر کامیار ثقفی، دکتر رسول جلیلی و مهندس سیدعزت‌الله ضرغامی.

از خداوند متعال توفیق خدمتگزاری روزافزون برای همه‌ی حضرات مسألت می‌کنم.

سید علی خامنه‌ای
۱۴/ شهریور/ ۱۳۹۴ "

بعد از شش ماه چه حال و روز فضای مجازی چگونه است؟

شبکه های اجتماعی خارجی قطعا منتظر تصمیمات دریر هنگام شورای عالی فضای مجازی نخواهند ماند و روز به روز با ایجاد امکانات جدید برای کاربران یک جذابیت جدید فراهم می کنند. امکاناتی که برخی از آنها جهت فعالیت های مثبت به کار گرفته می شود و بیشتر آن موجب سو استفاده مجرمان و افراد سود جو شده اند. هیچ قانونی در این آشفته بازار شبکه های اجتماعی خارجی مورد تبعیت قرار نمی گیرد و کاربران به راحتی به هر شکلی که می توانند از آن استفاده می کنند.

گروه ها و کانال های مستهجن و دارای مصادیق مجرمانه رو به افزایش است و نکته قابل تامل و خطرناک این است که نوجوانان سیبل اصلی سلاح جنگ نرم قرار دارند و دور از چشم والدین و مسئولین دنیایی مخوف برای خود ساخته اند.

این دنیای مجازی آنقدر پیچیده و تامل برانگیز شده است که فقط باید یک ساعت پای صحبت های یکی از نوجوانان نشست تا متوجه عمق فاجعه شد: چت های خصوصی غیراخلاقی تا نیمه های شب،عضویت در کانال های مستهجن که در میان ساعات درسی به جای گوش کردن به صحبت های معلم تصاویر غیر اخلاقی رد و بدل می شود. بسیاری از نوجوانان و جوانان سرگرم بازی های موبایلی اعتیاد آور شده اند که فقط سازندگان بازی به فکر خروج ارز از کشور هستند.



 در دنیای بزرگسالان چه می گذرد؟

در دنیای بزرگسالان اما ماجرا فرق می کند و علاوه بر انجام و گرایش به مصادیق مجرمانه گفته شده در پاراگراف فوق به نحوی دیگر آلوده برخی دیگر از محتوای مجرمانه دنیای مجازی شده اند: عضویت در گروه های دین گریز، عضویت در گروه های به ظاهر فیلسوفانه که مطالب Islamophobia همان اسلام هراسی و مطالب روشنفکرانه غرب زدگی بسیار رواج دارد، اما عده ای دیگر از جوانان مجرد گرفته تا برخی متاهلین که تمام عرف ها و ارزش های معنوی را کنار گذاشته و در دنیای خود سیر می کنند.



شورای عالی فضای مجازی عزیزم کجایی؟

بعد از تغییر و تحول در ساختار شورای عالی فضای مجازی انتظار می رفت حداقل مانند بسیاری از کشورها ستاد بحران مجازی تشکیل شود. البته بسیاری از کشورها در مدل های دیگر سعی کرده اند به صورت جدی روی فضای مجازی نظارت کنند.کشورهایی که خودشان بنیانگذار بسیاری از شبکه های اجتماعی و سایت های مستهجن بوده اند حال از کشور ما نیز در فیلترینگ مصادیق مجرمانه پیشی گرفته اند و کنترل بسیار سختی را روی محتوای شبکه های اجتماعی در نظر گرفته اند تا کودکان و نوجوانان در فضای امن و پاک به دنیای مجازی دسترسی داشته باشند.

حال چند سوال پیش می آید: آیا شورای عالی فضای مجازی در این شش ماه فکری برای کنترل شبکه های اجتماعی و حفظ امنیت کاربران کرده اند؟ آیا تا کنون این شورا فرصت کرده است یک جلسه با جوانان ایرانی خلاق در زمینه فناوری اطلاعات داشته باشد تا با آنها با زبان خودشان مشکلات را بررسی نمایند.آیا شورای عالی فضای مجازی توانسته نقش موثری در اطلاع رسانی اهداف و کارهای انجام شده داشته باشد؟ ناگفته نماند این شورا حتی تا کنون یک نشست مفصل با خبرنگاران این حوزه نداشته تا به سوالات و دغدغه های مجود پاسخ دهد.


نا گفته نماند ممکن است علت برخی نا هماهنگی ها در بررسی مشکلات و به موقع انجام نشدن طرح ها برای جلوگیری از آسیب های اجتماعی در حوزه مجازی دو شغله بودن دبیر شورای عالی فضای مجازی باشد. چرا که ابولحسن فیروزآبادی سمت قائم مقامی وزیر کار را نیز بر عهده دارد.

با توجه به این مسائل باید دید در مدت زمان کوتاه و ضربتی چه راه کاری برای حفظ ارزش ها و حفظ امنیت بصری،روانی و اطلاعاتی کاربرانی که قصد دارند  از شبکه های اجتماعی به نحو درست استفاده کنند وجود دارد.


گزارش از مهدی کریمی صبا

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۲:۱۷ ۱۹ فروردين ۱۳۹۵
فقط و فقط بلدن دوتا سایت موسیقی رو که هیچ ضرری به جامعه نمیرسونه فیلتر کنن و تحت فشار قرار بدن .