سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

ابلیس یا صراط در فضای مجازی

همه ما می دانیم با ورود وسایل پیشرفته ارتباطی و شبکه های اجتماعی؛ بیشتر وقتمان را در فضای مجازی می گذرانیم و کمتر به فکر کارخیر، پیشرفت ، تمدن و...... هستیم.

به گزارش گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ تمدن واژه ای آشنا است که از دیرباز و در عصرهای مختلف از افتخارهای مردم زمان خود محسوب می شود اما تمدن در حقیقت و مفهوم یعنی چه؟ و این دوست دیرینه بشر از دیدگاه های مختلف به چه معناست؟ این امر خود جای صحبت و بررسی بسیاردارد اما نکته اینجاست که تمدن را چگونه باید تعریف کرد.

برخی تمدن را پول و ثروت، برخی علم، تکنولوژی و پیشرفت، برخی آداب و رسوم و سنت ها و برخی دیگر سبقت از دیگری براساس قانونی به نام چشم همچشمی ها و..... می دانند. اما مردم این روزگار به گونه ای با واژه تمدن به معنای واقعی آن غریبه اند و کمتر وقت آن را دارند که این واژه را تفسیر و یا توصیف کنند و دنیای آدم های امروز با آدم های دیروز بسیار متفاوت است.







دنیایی که همسایه ، همسایه را و حتی فرزندان ،مادر و پدر یا خواهر و برادر یکدیگر را نمی شناسند و کمتر وقت خود را در کنار یکدیگر می گذرانند. دنیای امروز بویی از واقعیت نمی دهد و بیشتر حال و هوای مجازی رابه خود گرفته است . 

ز؛ زیرا حتی وقت آن رانداریم که به اطرافمان به خوبی توجه کنیم!

به طیع ظهور شبکه های اجتماعی در فضای مجازی، آسیب های خاص خود را دارد که ما باید بیشتر به آن دقت کنیم تا دچار آنها نشویم.



 آسیب هایی از جنس مجازی


شبکه های اجتماعی و وسایل پیشرفته ارتباطی در فضای مجازی آنچنان به زندگی همه ما گره خورده که متوجه آسیب های خاص آن نیستیم.

سید کمال موسوی مشاور و روانشناس درگفت وگو با خبرنگار اخبارداغ گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به آسیب های ناشی از فضای مجازی وشبکه های اجتماعی اظهار کرد: افترا ، آزار و اذیت ،کلاهبرداری ، زورگیری، پخش اطلاعات شخصی افراد، پخش ویروس، اعتیاد اینترنتی، انتشار تصاویر مستهجن ،ایجادروابط ناسالم درشبکه های اجتماعی ، ترویج عقاید نادرست غیر اخلاقی، ایجاد روحیه خشونت گرایی، ایجادناهنجاری های فرهنگی و تغییر ارزش ها، ایجاد ناهنجاری های جدید اجتماعی ، بروز عوارض روحی وروانی ( احساس گناه ، وسواس و....) از آسیب های ناشی از وسایل ارتباط جمعی و شبکه های اجتماعی درفضای مجازی است.







وی افزود: ایجاد بحران هویت ( استهاله ؛ تغییر ماهیت وخود فراموشی )، بی هویتی و سردرگمی که باعث انزوا ، فریب و درگیری با خود می شود، شادی های نا پایدار که موجب افسردگی و احساس پوچی می شود، از آسیب های دیگر ناشی از فضای مجازی است؛ اما متاسفانه آسیب های ناشی از فضای مجازی به اینجا ختم نمی شود بلکه پیامدهای خاص خود دارد؛ زیرا شبکه های اجتماعی و فضای مجازی آنچنان با زندگی ما آمیخته شده است که نمی شود اجزای آن را از هم جدا کرد و گویی این فضای مجازی قصد دارد تا پای مرگ باما همراه باشد و دست به گریبان مان شود.

موسوی افزود: پیامدهای فضای مجازی حتی از آسیب های ناشی از آن نیز برای آینده، خانواده و نسل بعد خطرناک تر است و باید برای پیشگیری از ابتلا به سرنوشت نافرجام آن عزم و جزم اساسی داشته باشیم تا شاید از شر آن نجات یابیم.




پیامد و آسیب از جنس مجازی


وابستگی به فضای مجازی تعریف خاص و یا قوانین و ضوابط خاصی را وارد زندگی ما کرده است؛ درحقیقفت هیچ چیز سرجای خودش نیست؛ به طوری که اعتقاد به جادو و خرافات به جای باورهای سنتی و مذهبی، پول مشکل گشای کارها به جای  توانایی و..... همه و همه جهش بزرگی از افکار مثبت به افکار منفی داشته است.

دختر یا پسربودن به معنا و مفهوم مجازی

گسترش شبکه های اجتماعی درفضای مجازی آنچنان درزندگی آدم ها تاثیرگذاشته است که حتی برخی دچار اختلالات شخصیتی و جنسیتی شده اند یا بر این باورند؛ دختر و پسر تفاوتی با یکدیگر ندارند و باید در یک چارچوب خاص و به یک اندازه با آنها رفتار شود. حتی گاهی وقت ها با صحنه هایی مواجه می شویم که جای دخترها و پسرها تغییر کرده است. نمونه آن آرایش پسران و ظاهر دخترانه آنها و یا بالعکس پوشش برخی دختران به سبک پسران است اما موضوع به اینجا ختم نمی شود.


القای شناخت فمینیستی به این معنا که هیچ تفاوتی میان دختر و پسر وجود ندارد، عادی سازی رابطه غیرمتعارف با جنس مخالف ، عادی سازی بی بند و باری و خیانت و در نهایت اختلال درخانواده ، قداست زدایی، اباحه گری، شبهه افکنی، اختلال در باورهای فرهنگی و مذهبی از پیامدهای منفی فضای مجازی است.  درحقیقت این پیامدهای منفی به این معناست؛ انسان آفریده شده است تا همه لذت ها را به هر طریق ممکن ببرد و کاری به پیامد و تبعات و اخلاق و خیانت ندارد.





پدران و مادران آینده فرزندان را به دست بگیرند!

پیامدهای منفی شبکه های اجتماعی و فضای مجازی تنها آسیب های اخلاقی و اجتماعی ، فرهنگی و مذهبی را به همراه ندارد بلکه آسیب های بهداشت و سلامت و تندرستی را نیز دربر دارد. مهم ترین راه گریز از این پیامدهای منفی پیشگیری و تربیت درست در خانواده است.


موسوی گفت: ضعف بینایی، افت تحصیلی، بدرفتاری جسمی، اعتیاد به اینترنت ، آسیب های بهداشتیو.... از پیامدهای منفی در فضای مجازی است. پدر و مادر با شناخت بیشتر عوامل موثر بر پیامدهای منفی و آسیب های ناشی از فضای مجازی مانند شناخت آسیب های اجتماعی ، شناخت بیشتر شبکه های ارتباطی و اجتماعی ، شناخت بیشتر رسانه ها، افزایش مهارت های تربیتی ، ارتباط مفید و موثر با فرزندان ، پرهیز از تحمیل عقاید به فرزندان ، آگاه ساختن فرزندان، غنی سازی اوقات فراغت، تشویق رفتارهای مثبت فرزندان می تواند تا حدود زیادی از پیامدهای منفی فضای مجازی پیشگیری کند.


وی در پایان افزود: نباید این حقیقت را کتمان کرد که شبکه های اجتماعی و وسایل ارتباطی در فضای مجازی فقط  و فقط پیامدهای منفی دارد بلکه با استفاده درست و فرهنگ سازی مناسب می توان با پیامدهای منفی و آسیب های آن مقابله کرد و بهتر است به جای توجه به جذابیت های منفی آن به دنبال کسب مهارت ها با بهره گیری از امکانات فضای مجازی باشیم.



گزارش از زهره کلهر


انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۹:۱۷ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۵
خدا رو شکر که گوشیمو فروختم ، یه گوشی ساده دارم الانم دوماه نیم هستش که دیگه از فضای مجازی اومدم بیرون ، چون واقعا یه مشغله فکری الکی داشتم که الان راحت شدم ...