سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

زنجان؛

گلی که خار چشم است

گل مژه یکی از بیماریهای شایع پلک است که می تواند افراد را در سنین مختلف گرفتار کند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، گل مژه به صورت یک توده متورم، حساس و دردناک و قرمز رنگ درلبه یا نزدیکی پلک ظاهر می شود. این توده در حقیقت یک آبسه کوچک است که در اثر عفونت یا التهاب ریشه مژه ها یا غدد ترشح کننده چربی پلک ایجاد می شود. تماس دست آلوده با چشم (به خصوص اگر با ترشحات بینی آلوده شده باشد) و التهاب لبه پلک (بلفاریت) از عوامل مهمی هستند که باعث بروز گل مژه می شوند.

علایم و نشانه های گل مژه

احساس سنگینی و درد پلک، - ایجاد یک توده برجسته قرمز رنگ دردناک در لبه پلک، سوزش و خارش وریزش اشک، خروج ترشحات چرکی از گل‌ مژه و تاری دید در واقع تاری دید از عوامل معمول گل‌مژه نیست اما اگر گل‌ مژه نسبتاً بزرگ باشد با فشار روی قرنیه باعث ایجاد آستیگماتیسم و تاری دید می‌شود.

راه های پیشگیری

در برخی از افراد گل‌ مژه، بطور مکرر عود می‌کند، برای پیشگیری از تماس دست آلوده با چشم جلوگیری کنید، بهداشت پلک را رعایت کنید، شست‌ وشوی منظم پلک‌ها با آب ولرم یا شست‌ وشوی لبه پلک با شامپو بچه رقیق شده می‌تواند به جلوگیری از عود گل‌مژه کمک کند.

در صورت بروز گل‌ مژه‌های مکرر حتماً به چشم پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات بیماری‌های چشمی دیگر مثل بلفاریت (التهاب لبه پلک) یا مشکلات غدد ترشح کننده چربی باعث بروز گل‌ مژه مکرر می‌شود، کنار مژه ها غدد چربی قرار دارد که با ترشحات خود مانع از خشک شدن چشم می شوند و زمانی که این ترشحات، غیرطبیعی گردند و یا ریشه مژه ملتهب شود، گل مژه به وجود می آید.

گل مژه به طور معمول پلک پایین را گرفتار می کند، در طول 4 یا 5 روز نوک آن متراکم تر می شود و سپس سر باز می کند.

ورم لبه پلک، درد و قرمزی آن از علائم گل مژه است.

این علائم به مدت چند روز شدید شده و به تدریج فروکش می کند و گاهی اوقات اگر درمان لازم انجام نشود، تبدیل به کیست شده و ممکن است به جراحی و تخلیه نیاز پیدا کند.

افرادی که مستعد آکنه (جوش) هستند، بیشتر در معرض زدن گل مژه قرار دارند.

مالیدن مژه ها نیز زمینه را برای ایجاد گل مژه آماده می کند و گاهی لبه پلک نیز التهاب پیدا می کند.

گل مژه خیلی عفونی نیست، اما از چشمی به چشم دیگر سرایت می کند.

کمپرس یا شست وشو با آب گرم باعث گشاد شدن غدد چربی و در نتیجه خارج شدن چربی زیر لبه پلک و بهوبد گل مژه می شود

روش درمان

اکثر گل‌ مژه‌ها ظرف چند روز به‌ تدریج بهبود می‌یابد و مشکل خاصی ایجاد نمی‌کنند. در چند روز اول، استفاده از کمپرس گرم باعث تسکین درد می‌شود و ممکن است به سرباز کردن گل‌ مژه و تخلیه ترشحات چرکی کمک کند.

ماساژ ملایم هم به تسکین درد و تخلیه ترشحات کمک می‌کند. ماساژ کمپرس گرم را می‌توان روزی ۴-۳ بار انجام داد تا ترشحات تخلیه شود و گل‌ مژه بهبود پیدا کند. هرگز سعی نکنید گل ‌مژه را بترکانید اگر پس از چند روز گل‌ مژه بهبود پیدا نکرد حتماً به چشم پزشک مراجعه کنید.

چشم پزشک می‌تواند در صورت لزوم با یک جراحی کوچک گل‌ مژه را تخلیه کند، تخلیه گل‌ مژه با بی‌حسی موضعی با استفاده از قطره بی‌حس‌ کننده انجام می‌شود و گل‌ مژه از سمت پشت پلک تخلیه می‌شود.

در گل‌ مژه‌های معمولی استفاده از قطره‌های آنتی‌بیوتیک یا آنتی‌بیوتیک خوراکی فایده ‌ای ندارد. اما در بچه‌های کوچک یا افرادی که گل‌ مژه‌های شدیداً ملتهب دارند ممکن است لازم باشد با نظر چشم پزشک آنتی‌بیوتیک خوراکی برای جلوگیری از گسترش عفونت به بقیه پلک و قسمت‌های مجاور استفاده شود. هم چنین برای درمان میتوان از یک پماد چشم مخصوص گل مژه نیز استفاده کرد.

انتهای پیام/ ا

برچسب ها: بیماری ، چشم ، گل مژه ، زنجان
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
مریم
۱۷:۱۹ ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱
عنبیم یکم رنگش بیرون زده چیکار کنم اعصاب ندارم