ناهید خداکرمی رئیس انجمن علمی مامایی ایران در گفتوگو با
خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به اینکه سالیان متمادی است که در خصوص سلامت مادر و نوزاد و پیشگیری از مرگ آنها بطور دقیق کار میشود؛ اظهار داشت: تمامی مرگهایی که در این حوزه صورت میگیرد، رصد شده و مورد بررسی مجدد قرار میگیرد.
وی افزود: خوشبختانه شاهد کاهش مرگ و میر مادر و نوزاد هستیم و با توجه به پیشرفتی که در زمینه پزشکی و بیماری زنان و مامایی داریم انتظار میرود که روند رو به کاهش مرگ و میر مادر و نوازد بیشتر شود به طوری که در آینده حتی یک مرگ مادر و نوزاد را شاهد نباشیم.
وی در خصوص مرگ چند مادر و نوزادی که طی یکی دو ماه گذشته رخ داد، اذعان داشت: هرزگاهی خبر مرگ مادر و نوزادی را می شنویم که اینها را نمی توان به یک علت ارتباط داد چرا که برخی از این مرگ و میرها غیرقابل اجتناب است.
خدا کرمی تصریح کرد: همواره این امکان وجود دارد مادر بیماری زمینهای وخیمی داشته یا در دوران بارداری دچار مسمومیت شدید شده باشد و یا در حین سزارین عوارضی پیش میآید که اجتناب ناپذیر است.
به گفته وی اگر این مسائل مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد برخی از این اتفاقات قابل پیش بینی خواهد بود ضمن آنکه مهمترین شیوه پیشگیری از مرگ مادر و نوزاد مراقبت قبل و حین بارداری است زیرا یکسری از بیماریها که بارداری را پرخطر میکند قابل کنترل بوده و تشخیص به موقع برخی از بیماریها نیز در حین بارداری میتواند از مرگ مادر و نوزاد جلوگیری کند.
عضو هیات بدوی رسیدگی به جرایم پزشکی سازمان نظام پزشکی با اشاره به اینکه دسترسی به متخصص زنان و زایمان و حضور مداوم یک ماما حین و بعد از زایمان بر بالین مادر بسیاری از مشکلات را حل میکند اذعان داشت: نگرانی جدی که اکنون داریم و وزارت بهداشت باید پاسخ شفافی در این زمینه دهد و اگر اشتباه میکنیم آن را تصحیح کند این است که در طرح تحول سلامت خدمات مادران و سلامت باروری در سایر خدمات بخش سلامت ترکیب شده است.
وی افزود: از همه نگران کنندهتر این است که خدمات مادران را افرادی که تخصص پایهای ندارند، ارائه میکنند که این امر در آینده مشکلاتی را برای سلامت مادر و نوزاد ایجاد می کند.
به گفته وی اشتباه استراتژیک در سیاستگذاریها مواردی از مرگ مادر و نوزاد را ایجاد میکند که نمی توان ساده انگاری کرد و هر کسی نمیتواند با گذراندن یک دوره تکمیلی خدمات سلامت را به مادر و نوزاد ارائه دهد همانظور که یک پزشک عمومی با یک دوره تخصصی چند ماهه نمیتواند جراح شود.
خداکرمی با بیان اینکه قصور پزشکی و کادر درمانی در حین زایمان و تولد ممکن است سبب مرگ مادر و نوزاد شود؛ خاطرنشان کرد: اکثر این موارد قابل پیشگیری است و یکی از راهکارها در این زمینه این است که حتی الامکان زایمان به روش طبیعی باشد و مداخلات حین زایمان صورت نگیرد.
رئیس انجمن علمی مامایی ایران با بیان اینکه نوزادی که به روش طبیعی به دنیا می آید نیاز کمتری به بستری مجدد در بیمارستان دارد؛ گفت: لذا بیشترین تلاشها باید در این زمینه باشد و دیگر آنکه تجهیزات مورد استفاده در اتاق عمل و بخش زایمانی بهینه سازی شده و استاندارد سازی نیروی انسانی نیز انجام شود.
وی اضافه کرد: هر قدر در حوزه گسترش شبکه مشکل داریم اما خوشبختانه در حوزه بهینه سازی و تجهیز امکانات اتاق زایمان و استاندارد سازی نیروی انسانی آن قدمهای خوبی برداشته شده است.
خداکرمی استاندارد سازی نیروی انسانی را سرمایه گذاری بلند مدت دانست که سبب کاهش بیماریها و عوارض ناشی از آن در مادران باردار خواهد شد و تصریح کرد: استاندارد سازی نیروی انسانی یکی از حقوق مادران باردار است و این که باید از مراقبت نفر به نفر بهره مند شوند تا میزان عوارض بیماری ها و مرگ و میر آنها کاهش یابد.
انتهای پیام/