به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازسنندج، بنای تاریخی عمارت خسروآباد به سال ۱۲۲۳ هجری قمری توسط امان اللهخان اردلان والی،حاکم شهرکردستان در مساحت ۶۰۰۰ متر مربع ساخته شد و مرکز حکومت اردلان به ویژه خسروخان اردلان بوده است.
عمارت خسروآباد میراثی به جای مانده از دوره زندیه و قاجاریه دراستان کردستان و با بنایی تاریخی که به دوره خسروخان اول حاکم کردستان بازمی گردد و نشان ازتمدن ومیراث فرهنگی به جامانده ازحاکمان و والیان این استان است.
این عمارت باویژگی های معماری بومی خاصی که دارد درنوع خودبی نظیراست و هر ساله هزاران گردشگر را به سوی خود جلب می کند.
اشتودان مدیرکل اداره میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری استان کردستان می گوید: این عمارت که با شماره ۱۴۹۱ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده ، مجموعه ای از عمارت و باغ است که در دو بخش اصلی یعنی قصر سلطنتی با ورودی ستون دار در بخش غربی و ساختمان شرقی با غلام گردشها و ایوان ستون دار مشرف بر صحن عمارت و فضای بیرونی بنا شده و دارای فضاهای دیگری چون حمام، اتاق قاپچیان و خدمتکاران است .
سبک ارسیهای موجود در قصر تفاوت قابل توجهی با قسمت شرقی بنای خسروآباد دارد و همچنین تزئینات قسمت غربی با آجر و در قسمت شرقی و سر درب بیشتر از گچ بری استفاده شده است حوض بسیار بزرگ صلیبی شکلی نیز در وسط این مجموعه بر زیبایی آن افزوده است که در نوع خود بی نظیر است.
درب اصلی بنا از ۴ تکه بزرگ تنه درخت گردو به سبک دروازههای قلعههای حکومتی ساخته شده است نمای شرقی بنا از آجر و گچ بریهای زیبا تزیین شده است اما دیگر بخشها از آجر و به شکل ساده تری ساخته شده اند.
آب این مجموعه جاری و شرب و از مجموعه قناتهای تعبیه شده در روی کوه آبیدر نشات می گیرد.
از دیگر بخشهای قابل توجه کاخ خسرو آباد وجود حوض و فواره با آب جاری در طبقه سوم قصر می باشد.
قسمت شرقی بنا را که قصر نامیده میشود مربوط به دوران زندیه است و توسعه و تکمیل آن توسط امان الله خان اردلان صورت گرفته است
بخش شرقی بنا بیشتر به عنوان محل تشریفات و استقبال از شاهان و محل اقامت والیان اردلان مورد استفاده قرار می گرفت به طوری که مراسم عروسی با شکوه حُسن جهان خانم تنها دختر فتحعلی شاه قاجار با خسرو خان پسر امان ا... خان در سال ۱۲۳۲ هجری قمری در این کاخ و در سنندج صورت پذیرفت.
محمدی مسافری که از کرمانشاه آمده وازاین مکان تاریخی دیدن می کرددرمورد جاذبه های آن می گوید: تزئینات معماری عمارت خسروآباد شامل گچبری، آجرکاری، اروسیهای زیبا و حوض چلیپا شکل داخل عمارت است و آنچه که بر اساس وضعیت ظاهری و ترکیب بنای خسروآباد قابل تامل است هم نوع بودن بافت و ترکیب مصالح و سبک مشترک قصر، آشپزخانه، حمام و اسطبل است که مربوط به یک دوره است.
عمارت خسروآباد باویژگی های معماری بومی خاصی که دارد هر ساله میزبان هزاران گردشگر داخلی وخارجی به استان کردستان است.
انتهای پیام/م