سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

انصاری در نشست مطبوعاتی؛

درخواست ویزای 3 نماینده کنگره بررسی می‌شود / قصد ورود به مجادلات کلامی با مقامات حماس را نداریم

نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، نشست خبری این هفته خود(19 بهمن) "صادق حسین جابری انصاری" سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با اصحاب رسانه برگزار شد.

ایران در نشست مونیخ حضور خواهد داشت

وی در این نشست اظهار داشت: طبق آن چه که اعلام شده قرار است ادامه گفت‌وگوها در مورد بحران سوریه نیز در مونیخ برگزار شود و اگر چنین نشستی برگزار شود ایران علاوه بر شرکت در اجلاس امنیتی مونیخ در نشست مورد اشاره نیز شرکت خواهد داشت.

موضوع دستگیری صیادان بوشهری توسط نظامیان کویتی در حال پیگیری است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان هم‌چنین در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این که گفته شده سه نفر از صیادان بوشهری در آب‌های خلیج فارس توسط نظامیان کویتی دستگیر شده‌اند و آیا چنین خبری صحت دارد یا نه و واکنش ایران جهت پیگیری این موضوع چگونه خواهد بود؟ افزود: در مورد آن چه که اتفاق افتاده از سوی مقامات کویتی هنوز به شکل کتبی مسأله‌ای به ایران اعلام نشده است اما به شکل شفاهی نکاتی بیان شده است.

او با بیان این که بر اساس آن چه که ما دریافت کردیم گویی درگیری بین قایق‌ها و ماهیگیران ایرانی و کویتی صورت گرفته است، افزود: البته در آن منطقه اتباع دیگر کشورهای عربی نیز رفت و آمد می‌کنند ولی بر اساس آن چه که اعلام شده درگیری ایجاد شده و بخش‌های مربوطه در وزارت امور خارجه و سفارت ایران در کویت در حال پیگیری این موضوع هستند و ما موضوع این سه نفر را با اهتمام کامل تا رسیدن به نتیجه نهایی پیگیری می‌کنیم.

آینده روابط ایران و انگلیس بر اساس تصمیمات ملی پیگیری می شود

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: سفر مورد اشاره ظریف برای شرکت در اجلاس کشورهای کمک کننده به سوریه انجام شده و آقای وزیر امور خارجه در کنار شرکت در این اجلاس مجموعه رایزنی‌ها و گفت‌وگوهایی را با مقامات انگلیسی انجام دادند و دولت انگلیس آمادگی خود را برای آغاز صدور روادید در سفارت این کشور در تهران تا سه هفته آینده اعلام کرده است.

جابری انصاری هم‌چنین ادامه داد: در ارتباط با مسائل منطقه و دوجانبه نیز گفت‌وگوهای خوبی بین ایران و انگلیس در جریان این سفر انجام شد.

وی همچنین تصریح کرد: در مورد آینده سطح روابط دو کشور ایران و انگلیس بر اساس قانون مصوب مجلس شورای اسلامی و تصمیمات ملی که در جهات ذی‌ربط اتخاذ می‌شود باید تصمیم‌گیری شود و تا این لحظه هیچ‌گونه تصمیمی در مورد موضوع اشاره شده اتخاذ نشده است.

جابرانصاری افزود: شعار اصلی انقلاب، استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی بود و امروز این میراث ارزشمند در زمینه‌های مختلف مورد توجه مردم و مسئولان کشور است.

گسترش روابط با روسیه ادامه دارد

وی با گرامیداشت یاد امام خمینی (ره) و همه شهدای بزرگ انقلاب اسلامی، گفت: از خداوند می‌خواهیم که همگی ما را در مسیر ادامه آرمان‌ها و راه شهدا و امام (ره) قرار دهد تا بتوانیم آرمان‌های بزرگ تاریخی ملت ایران را پیگیری و محقق کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد سفر اخیر علی اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری به روسیه و دیدار وی با مقامات این کشور، گفت: بین ایران و روسیه روابط مستحکم و همه‌جانبه‌ای در زمینه‌های مختلف وجود دارد و رفت و آمد میان مقامات دو کشور در سطح عالی وجود دارد و این روابط در دوره‌های زمانی مختلف ادامه پیدا خواهد کرد.

انصاری تصریح کرد: سفر دکتر ولایتی به روسیه بر اساس دعوت موسسه تحقیقات و بین‌الملل استراتژیک روسیه انجام شده است. البته آقای ولایتی در قالب این سفر دیدارهایی نیز در سطح عالی با مقامات روسیه انجام دادند و رایزنی‌هایی در مورد روابط دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی بین مقامات دو کشور صورت گرفت.

سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: مسیر روابط ایران و روسیه در جنبه‌های مختلف رو به پیشرفت است و بر اساس توافق صورت گرفته بین مقامات دو کشور گسترش این روابط ادامه دارد.

یکی از وظایف مهم تمام نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور پیگیری وضعیت اتباع ایرانی است

وی پیرامون سیاست دستگاه دیپلماسی کشور در پیگیری امور پناهندگان ایرانی به خصوص در دوران پسابرجام گفت: پیگیری امور اتباع جمهوری اسلامی ایران در سراسر جهان از وظایف ذاتی وزارت امور خارجه است و یکی از وظایف مهم تمام نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور پیگیری وضعیت اتباع ایرانی در خارج از کشور و انجام اقدامات لازم برای حل و فصل مشکلات آنها است.

وی ادامه داد: در ذیل این عنوان کلی مسائل انسانی پناه‌جویانی که به هر دلیل به نقاط مختلف دنیا سفر کرده‌اند و درخواست پناهندگی و یا پناه‌جویی داشته‌اند مورد توجه است و همانطور که اشاره شد پیگیری این امور از جمله وظایف ذاتی وزارت امور خارجه و مورد اهتمام است.

جابری انصاری ادامه داد: اهتمام وزارت امور خارجه بر این بوده که زمینه بازگشت اتباعی که به هر دلیلی در معرض این موضوع قرار گرفته‌اند و خواستار بازگشت به ایران هستند را فراهم کند و این موضوع در مسیر پیگیری‌های وزارت امور خارجه در تعامل با نهادها و کشورهای مختلف است و ما همواره تلاش کرده‌ایم حداکثر تسهیلات انسانی ممکن را در مورد اینگونه افراد فراهم کنیم.

قصد ورود به مجادلات کلامی با مقامات حماس را نداریم

خبرنگاری خطاب به جابری انصاری گفت که به تازگی نوار صوتی از صحبت‌های یکی از مقامات حماس منتشر شده که در آنجا این مقام اعلام کرده که حماس از سال 2009 تاکنون از ایران کمکی دریافت نکرده است؛ آیا ایران این موضوع و اظهارات را تأیید می‌کند و آیا برنامه‌ای برای دعوت از مقامات حماس جهت سفر به تهران در دستور کار دارد یا نه؟ که وی در پاسخ گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی حمایت از مردم مظلوم فلسطین و مقاومت ملت فلسطین را مورد توجه داشته است و اقداماتی در این چارچوب انجام داده است.

وی گفت: روابط با جنبش‌هایی که مورد حمایت مردم فلسطینی هستند مورد توجه ایران بوده و روابط با جنبش حماس نیز در این قالب کلی بوده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ما قصد ورود به جزئیات و حرف‌هایی که برخی افراد در زمان‌های مختلف ممکن است مطرح کنند نداریم و سیاست ایران به عنوان کشوری که خود را در موضع خیرخواهی و برادری نسبت به امت اسلامی می‌بیند توجه به موضوع فلسطین و حقوق مردم این منطقه بوده است. ما مسأله فلسطین را مسأله مهم امت اسلامی می‌دانیم و از لحظه پیروزی انقلاب اسلامی از مبارزات مشروع مردم فلسطین حمایت کرده‌ایم.

این دیپلمات ارشد ایرانی بار دیگر تأکید کرد: ما قصد ورود به مجادلات کلامی و اینگونه مسائل را نداریم و به سیاست واحد و اصولی خود که اشاره شد در این زمینه ادامه می‌دهیم.

موضوع حضور دو جاسوس در سفر بازرسان آژانس به تهران به وزارت اطلاعات مربوط است

وی پیرامون اظهارات یکی از نمایندگان مجلس درباره حضور دو جاسوس در میان بازرسان آژانس که به ایران آمده بودند گفت: این موضوع متوجه وزات اطلاعات است اما به طور کلی ما از ابتدای مسائل مربوط با موضوع هسته‌ای همواره از عدم استفاده از عناوین بین‌المللی برای انجام فعالیت‌های خاص از سوی برخی از کشورها حساسیت‌ داشته‌ایم و همواره در سال‌های گذشته این حساسیت را به دقت پیگیری و اعمال کرده‌ایم و در مواقعی که مسائلی بوده با نهادهای مربوطه بین‌المللی در این زمینه رایزنی و گفت‌وگو کرده‌ایم و اگر این مورد وجود داشته باشد از جهات تخصصی ذی‌ربط یعنی سازمان انرژی اتمی و وزارت اطلاعات به طرق قانونی پیگیری می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به درخواست این خبرنگار که از او خواست این موضوع را تکذیب یا تأیید کند، گفت: این موضوع را تأیید و تکذیب نمی‌کنم.

جابری انصاری در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با احساس خطر برخی از کشورهای منطقه در مورد اجرای برجام، اظهار کرد: توافق برجام علیه هیچ کشوری در جهان نیست، علیه هیچ یک از دولت‌های همسایه نیز نیست اما متأسفانه برخی از دولت‌ها در محیط پیرامونی به دلیل ضعف و وجود مشکلاتی در سطوح داخلی، خارجی یا منطقه‌یی خود موضع دشمنی نسبت به برجام اعمال کردند و احساس می‌کنند که تغییر شرایط قبلی و یا تغییر در فضای تنفسی بین‌المللی و منطقه‌یی ایران برای آن‌ها خطراتی همراه خواهد داشت.

وی ادامه داد: دعوت ما از کشورهای همسایه این است که به برداشت‌های غیرمنطقی خود در این ارتباط پایان دهند و در صدد رفع مشکلات احتمالی خود در سطح داخل و یا منطقه‌یی باشند و مشکلات‌شان را به مسائل بیرونی و یا مسائل مرتبط با ایران ربط ندهند و در این ارتباط فرافکنی نکنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: این‌گونه سیاست‌ها و رفتارها سیاست عقیمی است و هیچ نتیجه‌ای جز ضرر برای آن کشورها نخواهد داشت. ما به دنبال خیر و منافع تمام کشورهای منطقه هستیم و سیاست ثابت و اصولی ایران در همین چارچوب است.

هر اقدامی در کشورهای بحران زده باید بر اساس حاکمیت ملی باشد

جابری انصاری با اشاره به آمادگی عربستان برای حضور نظامی در سوریه از سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: بحران سوریه اساساً نتیجه مداخله برخی از قدرت‌های منطقه‌یی و بین‌المللی برای تحمیل خواسته‌ها و سیاست‌های خود به دولت و ملت سوریه است و این بحران در این چارچوب ایجاد شده است.

وی بابیان این که چنین اعلام آمادگی‌هایی ادامه همان سیاست است که باعث ایجاد بحران و تشدید درگیر‌ی‌ها در سوریه شد، گفت: این‌گونه سیاست‌ها نتیجه‌ای در حل بحران سوریه نخواهد داشت بلکه منجر به تشدید بحران و تبعات آن می‌شود.

جابری انصای تأکید کرد که هرگونه اقدامی در کشورهایی که دستخوش بحران هستند می‌بایست با حفظ حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و استقلال آن کشورها باشد و هرگونه اقدامی خارج از توافق با آن کشورها منجر به تشدید بحران می‌شود.

صدور روادید بر سطح روابط میان کشورها تاثر خواهد گذاشت

وی در پاسخ به این سوال که در شرایط پسابرجام شاهد افزایش تعاملات بین ایران و کشورهای اروپا هستیم و آیا این افزایش تعاملات در زمینه‌های گوناگون منجر به تسهیل صدور روادید بین ایران و این کشورهای اروپایی خواهد شد یا نه؟ گفت: طبیعی است بهبود روابط و ارتقاء سطح همکاری‌ها و توافقات بین کشورها به طور طبیعی در زمینه تسهیل صدور روادید جهت رفت و آمد اتباع این کشورها نیز اثر مثبت خواهد گذاشت و به صورت مشخص روند روابط ایران با برخی از کشورهای اروپایی صراحتاً به این نقطه رسیده است و شروع ایجاد تسهیلات در این زمینه در دستور کار قرار گرفته است.

وی با بیان این که همکاری و توافقات بین ایران و کشورهای اروپایی مبتنی بر منافع مشترک،‌ حفظ استقلال و حاکمیت ملی کشورها و دخالت نکردن در امور یکدیگر گسترش پیدا می‌کند، ادامه داد: این گسترش روابط در زمینه‌های مختلف از جمله تسهیل صدور روادید موثر خواهد بود و اثرات مثبتی را به همراه خواهد داشت.

خبرنگاری خطاب به سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار کرد در شرایط پسابرجام شاهد افزایش تعاملات بین ایران و کشورهای اروپا هستیم و آیا این افزایش تعاملات در زمینه‌های گوناگون منجر به تسهیل صدور روادید بین ایران و این کشورهای اروپایی خواهد شد یا نه؟ که این دیپلمات در پاسخ خاطرنشان کرد: طبیعی است بهبود روابط و ارتقاء سطح همکاری‌ها و توافقات بین کشورها به طور طبیعی در زمینه تسهیل صدور روادید جهت رفت و آمد اتباع این کشورها نیز اثر مثبت خواهد گذاشت و به صورت مشخص روند روابط ایران با برخی از کشورهای اروپایی صراحتاً به این نقطه رسیده است و شروع ایجاد تسهیلات در این زمینه در دستور کار قرار گرفته است.

او با بیان این که همکاری و توافقات بین ایران و کشورهای اروپایی مبتنی بر منافع مشترک،‌ حفظ استقلال و حاکمیت ملی کشورها و دخالت نکردن در امور یکدیگر گسترش پیدا می‌کند، ادامه داد: این گسترش روابط در زمینه‌های مختلف از جمله تسهیل صدور روادید موثر خواهد بود و اثرات مثبتی را به همراه خواهد داشت.

اخبار منتشر شده در مورد سفر فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اروپا به تهران در بهار آینده و انجام گفت‌وگوها در سطح بالا بین ایران و اتحادیه اروپا سوال خبرنگار دیگری بود که در این نشست از سخنگوی وزارت امور خارجه پریده شد که وی در پاسخ گفت: آن چه که در حال حاضر قطعی است سفر خانم اشمید، معاون خانم موگرینی به تهران است که ایشان امروز به تهران آمده است و قرار است طی امروز و فردا مذاکراتی را در تهران با آقای روانچی، معاون وزیر امور خارجه داشته باشد.

او ادامه داد: بین ایران و اتحادیه اروپا توافق شده که گفت‌وگو بین دو طرف به صورت متناوب در پایتخت‌های دو کشور انجام شود. این گفت‌وگوها هر شش ماه یک بار تکرار خواهد شد و زمینه‌های مشترک را در بر می‌گیرد و همان‌طور که پیش از این نیز گفتم اولین دور از این گفت‌وگوها امروز و فردا در تهران برگزار می‌شود.

جابری انصاری به سفر هفته آینده وزیر امور خارجه به بروکسل اشاره کرد و گفت: این سفر در چارچوب توافقات بین ایران و اتحادیه اروپاست. البته با مقامات بلژیکی نیز در چارچوب همکاری‌های دوجانبه و پیگیری مباحث مرتبط با آن دیدار و گفت‌وگو خواهد شد.

آخرین تحولات یمن سوال دیگری بود که سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد آن گفت: دورهای مختلفی از گفت‌وگوها بین گروه‌های مختلف یمنی با همکاری سازمان ملل متحد و نماینده آن در امور یمن برگزار شده است اما به دلیل سیاست خاص مبتنی بر دخالت برخی از کشورهای منطقه در امور یمن این گفت‌وگوها تاکنون به نتیجه نهایی نرسیده است.

جابری انصاری افزود: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران در یمن همواره بر این موضوع تأکید داشته که ادامه این بحران منجر به تشدید تروریسم و فعالیت گروه‌های تروریستی می‌شود و این موضوع نه تنها وضعیت کشورهای منطقه را بلکه منشأ بی‌ثباتی و تهدید صلح خواهد شد.

وی با اشاره به برخی از تحولاتی که در مناطق جنوبی یمن در روزهای اخیر صورت گرفته است، ‌تأکید کرد: با توجه به این تحولات ضروری است که طرف‌های درگیر در موضوع یمن بدون گذاشتن پیش‌شرط‌های غیرقابل تحقق و تأثیر نپذیرفتن از برخی کشورهای منطقه که سیاست آن‌ها تشدید بحران در منطقه است بنشینند و موضوع حفظ صلح و ثبات در کشور خود را به صورت جدی پیگیری کنند و زمینه پایان بحران در این کشور را فراهم کنند. چرا که ادامه این بحران منجر به تقویت تروریسم و گروه‌های تروریستی خواهد شد که تهدیدی برای تمام ملت‌های منطقه هستند.

سیاست اصولی و ثابت ایران حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی عراق است

موضوع تجزیه عراق و جدایی کردستان از این کشور که به تازگی از سوی بارزانی مطرح شده است سوال دیگری بود که سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد آن گفت: سیاست اصولی و ثابت ایران حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی تمام کشورهای منطقه است. ما معتقدیم تجزیه آن چه که قبلاً بر اساس توافقات تحمیلی بعد از جنگ جهانی اول و دوم تجزیه شده است، نفعی برای ملت‌های منطقه نخواهد داشت و در چارچوب این سیاست امیدواریم زمینه‌های همبستگی ملی در کشورهای همسایه با اتخاذ سیاست‌های هوشمندانه مبتنی بر منافع ملت‌ها بیش از پیش فراهم شود. چنان که وحدت ملی و تمامیت ارضی آن‌ها حفظ شود.

درخواست 3 نماینده آمریکایی برای سفر به تهران در کمیته‌ای بررسی می‌شود

خبرنگاری از سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد درخواست سه نماینده جمهوری‌خواه آمریکا جهت سفر به ایران و نظارت بر انتخابات پیش‌رو پرسید که انصاری در پاسخ گفت: آن چه که اتفاق افتاده در نگاه اولیه یک اقدام سیاسی و تبلیغاتی و با هدف جنجال‌آفرینی است.

وی تصریح کرد: سیاست ایران به طور کامل جلوگیری و مخالفت با هر گونه مداخله خارجی در امور داخلی کشور است. استقلال ملت و دولت ایران از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی است که اهتمام‌ها در راستای حفظ این دستاورد است و ما با هیچ بهایی این دستاورد را نقض نمی‌کنیم و آن را کنار نخواهیم گذاشت.

این دیپلمات ارشد ایرانی در مورد موضوع صدور روادید برای سفر اتباع ایالات متحده به ایران، گفت: در کمیته ویژه‌ای این درخواست‌ها بررسی می‌شود و درخواست این نمایندگان نیز در این کمیته مورد بررسی قرار خواهد گرفت و جهات ذ‌ی‌ربط در مورد آن تصمیم‌گیری می‌کنند.

جابری انصاری در مورد گفت‌وگوهای بین معارضان سوری و دولت سوریه و توقف آن نیز گفت: گفت‌وگوهایی میان طرف‌های درگیر در سوریه یعنی دولت سوریه و معارضان بر اساس آن چه که در نشست‌های وین طراحی شده بود در حال آغاز شدن بود ولی به دلیل موضع برخی از گروه‌های معارض و مسائل مختلفی که وجود داشت از جمله درخواست برخی از کشورها برای تحمیل پیش‌شرط‌های‌شان در مسیر گفت‌وگوها، این گفت‌وگوها به حالت تعلیق درآمد.

سخنگوی وزارت امور خارجه به سیاست اصولی و راهکار ایران برای حل بحران سوریه اشاره کرد و افزود: همان‌طور که بارها گفته‌ایم باید از طریق راه‌حل سیاسی و گفت‌وگوی سوری- سوری این بحران حل شود. خود مردم سوریه باید در ارتباط با آینده این کشور تصمیم گیری کنند و هر گونه پیش‌شرطی تنها به تعلیق گفت‌وگوها منجر می‌شود و هرگونه تحولی در عرصه سوریه منوط به انجام گفت‌وگو بین طرف‌های درگیر، نفی تروریسم و ابزار تروریسم برای تحقق اهداف است.

توافقی برای ایجاد دفتر حافظ منافع بین ایران و عربستان مطرح نشده است

خبرنگاری خطاب به سخنگوی وزارت امور خارجه گفت که به تازگی مباحثی در مورد ایجاد دفتر حافظ منافع بین ایران و عربستان مطرح شده و آیا در این ارتباط تصمیم خاصی انجام شده است؟ که این دیپلمات در پاسخ گفت: هنوز در مورد روابط ایران و عربستان چنین توافقی بین دو کشور حاصل نشده و اگر توافقی حاصل شود در مورد جزییات آن از جمله این که چه کشورهایی حافظ منافع باشند، تصمیم‌گیری می‌شود و ما به اطلاع ملت ایران می‌رسانیم و همانطور که گفتم هنوز چنین توافقی بین ایران و عربستان ایجاد نشده است.

خبرنگار دیگری در مورد آخرین وضعیت خاوری، رییس پیشین بانک ملی ایران از سخنگوی وزارت امور خارجه پرسید که انصاری اعلام کرد: این موضوع از سوی اینترپل در حال پیگیری است و تغییری که در این زمینه ایجاد شده همکاری بهتر دولت کانادا در این زمینه است که این امر به خاطر تغییر دولت کانادا و سیاستی است که اتخاذ کرده است. البته سیاست‌ اتخاذ شده بیش‌تر مواضع بوده تا اقدام عملی.

او در این راستا ادامه داد: دولت کانادا قطع کننده روابط با ایران بوده است و مناسب است تغییر مواضع خود در مقابل ایران را به صورت آشکارا نشان دهد تا حسن نیت این دولت نسبت به دولت ایران بیشتر آشکار شود.

خبرنگار دیگری با اشاره به قراردادهای تجاری که اخیراً بین ایران و برخی از کشورهای اروپایی منعقد شده خطاب به سخنگوی وزارت امور خارجه پرسید آیا در این قراردادها از جمله قرارداد خرید هواپیما از فرانسه الزامات حقوقی لازم در نظر گرفته شده است به نحوی که در صورت وضع تحریم‌های جدید علیه ایران این توافقات به حالت تعلیق درنیاید و آیا معاونت حقوقی وزارت امور خارجه نظرات خود را در ارتباط با این قراردادها اعلام کرده است؟ که انصاری در پاسخ گفت: هرگونه توافق ایران با سایر کشورها اضافه بر مجاری عادی که بین شرکت‌ها و مراجع ذی‌ربط صورت می‌گیرد و امضاء می‌شود از مجاری سیاسی و دیپلماتیک لازم نیز مورد پیگیری قرار می‌گیرد.

وی با بیان این که در جریان سفر آقای رییس‌جمهور به ایتالیا و فرانسه مجموع توافق‌های زیاد در زمینه‌های مختلف بین ایران و این دو کشور امضاء شد، اظهار کرد: قطعاً در این فرآیند ترتیبات قانونی لازم برای حفظ منافع ایران در شرایط به وجود آمدن بحران در این توافق‌ها و دیگر توافق‌هایی که در پسابرجام امضاء می‌شود، در نظر گرفته می‌شود و وزارت امور خارجه از طریق مجاری قانونی دقت‌ها و ظرافت‌های لازم را در این زمینه در دستور کار خود قرار داده است.

خبرنگاری در این نشست مطبوعاتی خطاب به سخنگوی وزارت امور خارجه، گفت: آقای رییس‌جمهور در سخنانی که اخیراً داشتند اعلام کردند که در دوران پسابرجام یکی از اولویت‌های مهم ایران ارتباط با همسایگان، کشورهای مسلمان و کشورهایی است که در دوران تحریم با ایران همکاری داشتند، آیا امکان دارد با توجه به این مولفه‌ها نام این کشورها را نام ببریم و کشور آذربایجان در چارچوب این موضوع در چه جایگاهی قرار می‌گیرد؟ که انصاری در پاسخ گفت: همان‌طور که آقای رییس‌جمهور اعلام کردند یکی از سیاست‌های ثابت و اولویت‌دار ایران ارتباط با کشورهای همسایه، کشورهای اسلامی و هم‌چنین دولت‌هایی است که در دوران سخت تحریم همکاری‌ها و توافقات جدی‌تری با ایران داشته‌اند.

وی تأکید کرد: همواره ایران به دنبال تعامل با کشورهای همسایه‌اش در راستای حداکثر همکاری‌ها و منافع مشترک بین ایران و این کشورها بوده است و جمهوری آذربایجان نیز در این چارچوب قرار می‌گیرد و ما به این سیاست ادامه می‌دهیم.

تعیین تکلیف حجاج ایرانی از جمله تأمین امنیت آن‌ها در شرایطی که روابط ایران و عربستان قطع است دیگر سوالی بود که سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به آن گفت: ما معتقدیم مسأله حج یک مسأله دینی است که نباید با مسائل سیاسی و اختلافات مابین عربستان با هر یک از کشورها در هم تنیده شود و اختلال موضوعی صورت بگیرد.

او با تأکید مجدد مبنی بر این که حج یک امر واجب دینی است و میزبانی اماکن مقدسه اسلامی افتخاری است که نصیب دولت عربستان شده، گفت: این افتخار منوط به انجام اقدامات و وظایفی است که میزبان بر عهده دارد و ما امیدواریم دولت عربستان به آن چه که در این چارچوب اعلام کرده پایبند باشد و در چارچوب سیاست‌هایی که هر ساله وجود دارد با دعوت از جهات ذی‌ربط ایرانی مربوط به حج، زمینه را برای انجام حج از سوی اتباع ایرانی فراهم کند.

سفر نخست‌وزیر یونان و اهداف این سفر دیگر پرسشی بود که سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد آن به ارائه توضیحاتی پرداخت و گفت: روابط ایران و یونان در تمام دوران‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی در حلقه متمایزی از روابط ایران و سایر کشورهای اروپایی قرار داشته و در بسیاری از مسائلی که بین ایران و اروپا ایجاد شده روابط ایران و یونان متمایز بوده و این روابط حفظ شده است.

وی بابیان این که در جریان سفر نخست وزیر یونان به تهران و دیدارهایی که وی و هیأت همراهش با مقامات عالی‌رتبه کشورمان صورت می‌گیرد گفت‌وگوهایی در راستای روابط دو کشور صورت خواهد گرفت و توافقاتی بین مقامات یونانی و ایرانی منعقد می‌شود، گفت: امیدواریم با این سفر زمینه برای رشد هرچه بیش‌تر همکاری‌های دو کشور در زمینه‌های مختلف در شرایط پسابرجام فراهم شود.

خبرنگار دیگری خطاب به سخنگوی وزارت امور خارجه گفت به تازگی خبری منتشر شده که وزیر پیشین امنیت آذربایجان همکاری‌هایی با عربستان و رژیم صهیونیستی داشته و در زمینه مسلح کردن وهابی‌ها نقش موثری را ایفا کرده است. نظر جمهوری اسلامی ایران در این ارتباط چیست و آیا این اقدام تأثیری بر منافع کشورهای منطقه از جمله ایران نخواهد داشت؟ که جابری انصاری در پاسخ گفت: موضوع خاص مطرح شده بررسی می‌شود و اگر نکاتی در این زمینه وجود داشته باشد به اطلاع افکار عمومی خواهد رسید.

این دیپلمات ارشد کشورمان افزود: سیاست رژیم صهیونیستی و برخی از دولت‌ها تشدید درگیری و اختلافات بین کشورهای منطقه و به‌هم ریختن بافت اجتماعی این کشورها و ایجاد نوعی تجزیه‌طلبی است که این‌گونه اقدامات بر منافع تمام کشورهای منطقه از جمله ایران تأثیر منفی دارد و ما بارها اعلام کرده‌ایم که هرگونه اقدامی مبتنی بر از هم پاشیدگی بافت اجتماعی کشورهای منطقه و تشدید اختلاف درون منطقه‌یی به ضرر منطقه است و ما از کشورهای منطقه می‌خواهیم که به این موضوع توجه داشته باشند و با اتخاذ سیاست‌های هوشمندانه مانع پیشرد چنین سیاستی شوند.

خبرنگاری از سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد انتفاضه سوم فلسطین پرسید و این که به نظر می‌رسد در جریان تحولات منطقه این انتفاضه فراموش شده است که جابری انصاری در پاسخ گفت: جمهوری اسلامی ایران در جریان سیاست‌های اعلامی و رایزنی‌های دیپلماتیک خود از جمله حضور در اجلاسیه‌های منطقه‌یی و بین‌المللی همواره مسأله فلسطین و محوریت این موضوع به عنوان مسأله نخست جهان اسلام را مورد تأکید قرار داده است.

وی ادامه داد: یکی از دلایلی که صهیونیست‌ها سیاست تنش‌آفرینی و ایجاد اختلاف در بین کشورهای منطقه و اسلامی را با انواع تاکتیک‌ها پیش می‌برند این است که می‌خواهند بر روی جنایات خود در مورد مردم فلسطین سرپوش بگذارند و اشغال فلسطین را به مسأله ثانویه در جهان اسلام تبدیل کنند در حالی که باز گرداندن موضوع فلسطین به مسأله اول جهان اسلام یکی از سیاست‌های ثابت ایران است که در رایزنی‌های دوجانبه، منطقه‌یی و چندجانبه خود این موضوع را پیگیری کرده است.

فاجعه منا نزد وجدان عمومی ملت ایران و سیاستمداران ایرانی فراموش نمی‌شود

خبرنگار دیگری از سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد فاجعه منا پرسید و گفت با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر این که این فاجعه نباید فراموش شود پیگیری‌های وزارت امور خارجه در مورد ابعاد حقوقی این قضیه به کجا انجامیده است؟ که این دیپلمات عالیرتبه پاسخ داد: فاجعه انسانی منا هرگز نه در وجدان عمومی ملت ایران و نه در نزد سیاستمداران ایرانی فراموش نمی‌شود. این فاجعه انسانی بود که به دلیل سوء مدیریت عربستان اتفاق افتاد و ابعاد این فاجعه از مجاری دوجانبه، گفت‌وگو با کشورهای منطقه و همچنین سازمان‌های منطقه‌یی در حال پیگیری است تا عربستان مسوولیت اخلاقی و انسانی خود را در این زمینه بپذیرد.

او با بیان این که پیگیری این موضوع در دستور وزارت امور خارجه و دیگر نهادهای ذی‌ربط قانونی است، گفت: باید توجه داشت مسائلی که در حوزه کشورهای دیگر رخ می‌دهد دارای پیچیدگی‌های قانونی، حقوقی و سیاسی خاص خود است و چون این اتفاق در عربستان رخ داده است این کشور باید مسوولیت خود را در این زمینه بپذیرد و از سیاست‌های گذشته خود در این ارتباط دست بردارد.

جابری انصاری تأکید کرد: همان‌طور که عربستان در مورد مسائل منطقه سیاست یک‌جانبه و خاصی را پیگیری می‌کند متأسفانه تاکنون در مورد فاجعه منا نیز مسوولیت قانونی و حقوقی خود را به عنوان کشور میزبان نپذیرفته است و ما تا رسیدن به این نقطه که دولت میزبان مسوولیت خود را بپذیرد این روند را ادامه می‌دهیم.

اقدام اخیر کشور فرانسه در اعمال برخی از تحریم‌ها علیه رژیم صهیونیستی سوال دیگری بود که سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد آن گفت: در سال‌های گذشته به ویژه در یک دهه اخیر به دلیل اشغال فلسطین و سیاست‌های توسعه طلبانه و یک‌جانبه صهیونیست‌ها موج انسانی از درخواست‌ها و مطالبات در کشورهای اروپایی علیه رژیم صهیونیستی ایجاد شده و به دلیل محاصره غیرانسانی غزه توسط صهیونیست‌ها، برخی از دولت‌های اروپایی سیاست‌هایی را در زمینه تحریم برخی از کالاهای صهیونیستی اتخاذ کردند و ما به عنوان کشوری که همواره بر دفاع از حقوق ملت فلسطین تأکید کرده‌ایم هرگونه اقدامی در برخورد با رژیم صهیونیستی و جنایت‌های آن را مثبت ارزیابی می‌کنیم و ما امیدواریم این اقدامات کوچک و موردی به سیاست آشکاری در کشورهای مختلف در نفی اشغال و اعمال فشار به رژیم صهیونیستی تبدیل شود و این اقدامات کوچک مقدمات اقدامات بزرگ‌تری در این راستا شود.

بسته شدن دفتر صلیب سرخ در غزه سوال دیگری بود که سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد آن گفت: در ادامه سیاست‌های ضدانسانی که صهیونیست‌ها علیه مردم غزه انجام داده‌اند متأسفانه راه دسترسی مردم این منطقه به کمک‌های انسانی و امدادی بین‌المللی نیز از سوی صهیونیست‌ها مسدود شده است و ما امیدواریم که دولت‌های اسلامی در برابر اقدامات یک‌جانبه صهیونیست‌ها سیاست‌های مناسبی را اتخاذ کنند و به جای تشدید درگیری‌های داخلی و تنش به اولویت‌های اصلی جهان اسلام بپردازند.

وی هم‌چنین به برگزاری اجلاس فوق‌العاده سازمان همکاری‌های اسلامی اشاره کرد و گفت: امیدواریم که در این اجلاس تصمیم و اقدام مناسبی در این ارتباط گرفته شود.

انتهای پیام/

برچسب ها: نشست ، برجام ، انصاری
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.