سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نقش رسانه‌ها در تغییر رفتارهای زیست محیطی چقدر است؟

بدون تردید یکی از جدی ترین چالش های پیش روی کشور،مشمول محیط زیست می شود که حال رضایت بخشی ندارد،به عقیده کارشناسان استمرار وضعیت موجود،آیندگان را با بحران هایی جبران ناپذیر مواجه می سازد،با این اوصاف راهکار برون رفت از چنین وضعیت بغرنجی چیست؟

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،عرصه و بستر محیط زیست یکی از مهمترین موضوعات حال حاضر به روی کره خاکی به شمار می رود و طبیعتا در چنین فضا وشرایطی،ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و حتی می توان گفت در برخی ابعاد با وضعیت بسیار نگران کننده تری در مقایسه با کشورهای دیگر روبرو است.

وضعیت موجود زیست محیطی در کشور آنچنان جدی است که برخی معتقدند حتی از موضوع اشتغال جوانان نیز مهمتر است زیرا محیط زیست،بر جان و سلامت انسان ها گره خورده و هر گونه خللی در این عرصه می تواند تاوان و هزینه ای سنگین به بهای جان و بقاء آدمی را ایجاد کند.

در اهمیت محیط زیست همین بس که یکی از اصول قانون اساسی به صراحت به آن اختصاص یافته و بر همگانی بودن نقش و مسئولیت آحاد جامعه طبق اصل 50 اشاره و تاکید می کند.

با مطالعه ای اجمالی بر داشته ها و دغدغه های زیست محیطی کشورمان،در می یابیم که در هر سه عرصه آب، خاک و هوا به عنوان ارکان اصلی محیط زیست دچار مشکلات،نابسامانی ها و چالش های متعددی روبرو هستیم.

تغییرات اقلیمی،آلایندگی هوا،شوری و کم آبی،زباله های بیمارستانی،پسماند،آلودگی رودخانه ها،گازهای گلخانه ای،ساحل خواری،زمین خواری،هدر رفت آب،خشکی تالاب ها و...بخشی از معضلات ریز و درشتی است که هر یک به مثابه زنجیری،حیات و بقا موجودات زنده را به مخاطره می اندازد.

اسفندماه سال گذشته بود که مقام معظم رهبری در سخنرانی که برای مسئولان داشتند،در اشاراتی حکیمانه عمق تخریب و فاجعه را برای مدیران تصریح کردند.

فرمایشات معظم له،حکایت از نگرانی جدی ایشان از برخی معضلات موجود در حوزه محیط زیست داشت و بر لزوم جرم انگاری در برخی حوزه ها  تاکیداتی داشتند.

در سطح بین المللی نیز شاهد هستیم که نگرانی ها و دغدغه های زیست محیطی به میزانی افزایش پیدا کرده که گاه کشورهایی که روابط نه چندان مطلوبی با یکدیگر دارند در قالب کنوانسیون های بین المللی تلاش می کنند با همگرایی،چالش های موجود در حوزه محیط زیست را مهار و به حداقل ممکن کاهش دهند.

فارغ از ابعاد بین المللی موضوع،بررسی اصلی ترین راهکار برای حل و فصل مشکلات و دغدغه های زیست محیطی در چنین وضعیتی،اصلی ضروری و حائز اهمیت به شمار می رود.

** آگاهی بخشی اصلی ترین مولفه رفع معضلات حوزه محیط زیست


بیژن فرهنگ دره شوری،کارشناس محیط زیست در گفتگویی ،اصلی ترین رکن در برون رفت از معضلات محیط زیست را در اگاهی بخشی و اطلاع رسانی صحیح جستجو می کند.

وی معتقد است با ورود و مشارکت نویسندگان،مجریان تلویزیون، شاعران، هنرمندان، نقاشان، مستند سازان، روزنامه نگاران، رسانه هاو... می توان آنچه را که از محیط زیست باقیمانده حفظ کرد.

دره شوری در اظهارات خود بر لزوم تقویت پوشش رسانه ای با موضوعات زیست محیطی را اصلی حائز اهمیت عنوان می کند که می تواند در آگاهی بخشی به عموم مردم مثمر ثمر واقع شود ومی گوید در شرایطی که سرعت تخریب محیط زیست با شتاب بالایی پیش می رود و رفع هر معضلی،مستلزم استراژی خاص به خود است،پرداختن مضاعف به معضلات،مشکلات و دغدغه های موجود می تواند ناجی محیط زیست شود.

** ضرورت فعالیت رسانه ای هر چه بیشتر سازمان محیط زیست در راستای آگاهی بخشی

این کارشناس محیط زیست با بیان لزوم فعالیت فزاینده رسانه ای با هدف آگاهی بخشی از سوی سازمان محیط زیست عنوان می کند:مجموعه مذکور به عنوان یکی از نهادهای متولی این امر،موظف است با جذب شعرا،هنرمندان و...زمینه و بستر را در جهت اطلاع رسانی و آموزش های سازنده برای عموم مردم فراهم و تسهیل کند و با فعالیت رسانه ای هر چه بیشتر در قالب روزنامه ها،مجلات و...آموزش صحیح را ارائه کند.

**فرهنگ سازی،لازمه حفظ محیط زیست

اسماعیل کهرم،استاد دانشگاه و مشاور سازمان محیط زیست کشور نیز نقش فرهنگ سازی را در رفع مشکلات و معضلات زیست محیطی تعیین کننده می داند.

وی معتقد است مصرف صحیح آب،مدیریت اصولی زباله،عدم استفاده از خودروی شخصی و...تنها با فرهنگ سازی میسر می شود.

وی در مقایسه ای میان رسانه های تصویری و مکتوب،تاثیرگذاریِ آموزشیِ رسانه های مکتوب را بسیار پررنگ تر از تلویزیون عنوان می کند زیرا به اعتقاد وی،استفاده از تلویزیون در اغلب مواقع با هدف پرکردن اوقات فراغت انجام می شود اما مراجعه به رسانه های مکتوب با هدف یادگیری و کسب آگاهی بیشتر محقق می شود.

** مشارکت همگانی،بستر ساز عزم ملی

با نگاهی به فراز و نشیب های ادورا گذشته ایران،به روشنی پی می بریم در هر مقطعی که عزم ملی،عقبه یک هدف و آرمانی بوده،موفقیت و توفیقات بسیاری حاصل شده است.

بطور یقین در شرایطی که محیط زیست به یکی از اصلی ترین دغدغه مسئولان،کارشناسان و نخبگان جامعه مبدل شده،با آگاهی بخشی و  اطلاع رسانی اصولی می توان انگیزه و حساسیت لازم را برای جلب مضاعف توجهات به این حوزه خطیر تقویت کرد و تنها در چنین شرایطی است که مشارکت اجتماعی و تحقق اصل 50 قانون اساسی به بهترین نحو ممکن ظهور و بروز پیدا می کند.

هر آنچه مشارکت اجتماعی افزایش یابد،به همان میزان عزم ملی لازم برای دستیابی به اهداف مورد نظر نیز حاصل خواهد شد و بطور یقین در چنین شرایطی،آنچه که ممکن است در اذهان به رویایی شیرین تعبیر شود،به واقعیتی مسجل و مبرهن مبدل خواهد شد.

انتهای پیام/
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۱:۳۶ ۱۹ بهمن ۱۳۹۴
نقش آموزش در مدارس جدي تر و موثر تر و پايدار تر است !